Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: Kvóty na uprchlíky v EP, setkání s kurdskou velitelkou, dění uvnitř strany a v obcích

Svobodní v médiích: Kvóty na uprchlíky v EP, setkání s kurdskou velitelkou, dění uvnitř strany a v obcích

Tento týden Evropský parlament řešil kvóty na uprchlíky, ale téma dominovalo v médiích už dlouho předtím…

Češi se fašizují, řekl Sobotka. Toxický odpad. Nenávist. Strach z invaze násilnických přistěhovalců – v článku EUportal.cz uvádí:
Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že v české společnosti vidí tendence fašizace a že někteří politici se chytli imigrační krize jako stébla poslední záchrany pro svou kariéru. „Bojím se, aby k fašizaci české nebo německé společnosti nezačalo docházet. Právě proto by vláda měla konat – začít opět kontrolovat české hranice, aby zabránila ilegálnímu vstupu cizinců na naše území. Volat k akci NATO je nesmysl. Ochrana hranic před imigranty není v kompetenci NATO. Vláda má dělat, co může dělat: hlídat naši vlastní hranici,“ vyzývá předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

Týden před velkým projednáváním kvót P. Mach oznámil: EP bude jednat o uprchlících. Mach bude hlasovat PROTI kvótám článek na Parlamentních listech informuje:
Evropský parlament bude příští týden znovu jednat o povinných kvótách a o sjednocení azylových standardů. Poslanec Petr Mach (Svobodní) bude hlasovat proti. „Myšlenka povinných kvót už byla zavržena na jednání Evropské rady na konci června a neměla by být vytahována znovu,“ říká k tomu Petr Mach…

Parlamentní listy pak ještě přinesly velký rozhovor Petr Mach udeřil: Merkelová žene Německo do společenské katastrofy. Zřejmě mindrák z druhé světové války. Zadělává na nový fašismus:
Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach vidí v současné imigrační krizi příznak rozpadu Evropské unie. Schengen je podle něj jen prázdnou skořápkou a měli bychom se připravit na vlastní ostrahu hranic. „Merkelová podle mne zadělává na nový fašismus,“ zmínil také v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz…

EUportál v článku Vydírání a hrozby z EU. Merkelová přenáší zlost Němců z uprchlíků na nás cituje P. Macha:
„Schengen je děravý cedník. Reálně už neexistuje. Je jen potřeba si to přiznat a hranice začít systematicky hlídat,“ říká předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach…

Po prvním dnu jednání Evropského parlamentu informovala agentura ČTK ve zprávě Europoslanci se přeli o smysl uprchlických kvót (8. 9. v 18:28) mj. takto:
Dnešní rozprava poslanců Evropského parlamentu o navrhovaném přerozdělení uprchlíků mezi členské státy názorně ukázala zásadní rozpolcenost Evropské unie v postoji k tomuto řešení. (…) Čeští nebo slovenští europoslanci trvají na odmítavém postoji vůči redistribuci uprchlíků na základě závazných kvót. Český euroskeptický poslanec Petr Mach dnes na plénu europarlamentu varoval, že pokud v EU zvítězí názor podporující přerozdělování, "většina českých občanů nebude chtít v takové Evropské unii zůstat".

Zprávu ČTK převzaly Novinky V europarlamentu se přeli o smyslu kvót pro uprchlíky.

Informoval také deník Blesk Když se mocní spojí… (9. 9. na str. 2):
Kdo má moc? Velké státy. Kvóty nám totiž mohou v Bruselu v podstatě nařídit. Právě země jako Německo a Francie mají nejvíce europoslanců a v Radě EU až osmkrát silnější hlasy než Česko. Blesku to vysvětlil europoslanec Petr Mach (Svobodní). Ať už tedy půjde o přerozdělení 40 tisíc uprchlíků, z nichž se Češi už v červnu dobrovolně rozhodli přijmout 1500, či dalších 120 tisíc lidí, z nichž by k nám měly směřovat ještě 3 tisíce běženců. Tento velkolepější plán dnes v Bruselu představí šéf Evropské komise, Jean-Claude Juncker. „Já jsem samozřejmě jednoznačně proti kvótám. Pokud bude Česká republika přehlasovaná, tak si myslím, že to bude pro mnoho lidí znamenat, že členství v EU nestojí za to,“ tvrdí Mach.

Stejný článek přinesl i deník Aha.

Zprávy o samotném hlasování a následné reakce přineseme v monitoringu příští týden (ten dnešní měl uzávěrku 9. 9. ráno).

DOZVUKY

1) SOUD S REALITKOU

Český rozhlas přinesl na stanici Radiožurnál rozhovor s veřejnou ochránkyní práv Annou Šabatovou (27. 8. v 17 hod. v pořadu Dvacítka Radiožurnálu). Mluvilo se tzv. „O Machovi bez Macha“ – moderátorka se zeptala, „co říká na výroky europoslance za Svobodné Petra Macha, který takové praktiky označil za estébácké?
A. Šabatová na to řekla: "Pan Petr Mach je poměrně dost mladý a myslím si, že neví, co jsou to estébácké praktiky. Já jsem o 30 let starší a s estébáckými praktikami jsem měla spoustu zkušeností. A opravdu bych ráda vysvětlila panu Machovi, že to nejsou estébácké praktiky."
moderátorka: "Třeba budete mít příležitost. On také tvrdí, že v podstatě úřad ombudsmana tímto překračuje své pravomoci, že mu to ze zákona vlastně nikdo neukládá, aby takto jednal a toto inicioval?"
A. Šabatová: "Úřad ombudsmana má několik povinností ze zákona, dávat podporu, poskytnout podporu obětem diskriminace a vysvětlit jim veškeré právní prostředí, jaká je judikatura, jaké důkazy mají naději uplatnit, jaké by mohly být odmítnuty, a to vše je potřeba těm lidem vysvětlit a na nich je, aby se rozhodli, zda se obrátí na soud. Já bych nesplnila svoji zákonnou povinnost, kdybych je neinformovala o tom, jaká je česká judikatura, jaká je evropská judikatura a ve Spojených státech je to běžné již několik desítek let."
moderátorka: "Tam jde ještě právě o tu sumu sto tisíc, protože pan Mach právě toto považuje za krajně podezřelé. Tu sumu prý vyžadovala paní Balogová hned na začátku a až po třech měsících se ukázalo, že tedy jde o test. A pan Mach to interpretuje jako "byznys". Ptá se, kolik podnikatelů už vlastně takové výpalné třeba zaplatilo."
A. Šabatová: "Pan Mach má nějaký názor, paní Balogová si podala žalobu v září 2013 a uvidíme, jak se k tomu soudy postaví. Já nemůžu než…"
moderátorka: "Jde jen o to, jestli to není stigma, jestli to není stigma toho, že jde především o peníze a nikoliv o podstatu věci, tedy o rovný přístup na realitním trhu?"
A. Šabatová: "Já osobně jsem přesvědčena, že motivace paní Balogové je zcela jiná, že je čestná, a že je to velmi statečná žena, která chce, aby se dosáhlo nějakého pravomocného rozhodnutí Nejvyššího soudu, aby se k této otázce vyjádřil, ať už jakýmkoli způsobem."

2) AKCE ÚČTENKA

Reflexu si vtipně poradili  stvrzením firmy Agrofert, že stánek na charitativní akci, kde nám odmítli vydat účtenky, nebyl jejich. Reflexář Miroslava Cvrčka (27. 8. str. 14) v odstavci BEZ ÚČTENKY píše:
Strana svobodných občanů natočila na stánku s občerstvením označeným logem Agrofertu video, kde prodavač se zástěrou označenou logem Kosteleckých uzenin odmítl na požádání vydat účtenku k prodanému jídlu. To zní vzhledem k tomu, že majitelem Agrofertu je ministr financí Andrej Babiš, jenž prosazuje elektronické registrační pokladny a on-line dohled nad vydáváním účtenek, jako velký průšvih.
Jenže podle Agrofertu prodejce v zástěře Kosteleckých uzenin patřící Agrofertu ve stánku s logem Agrofertu není zaměstnancem Agrofertu. Takže všechno je v pořádku. Dodejme ještě, že Andrej Babiš není podnikatel, jen vlastník sta procent akcií Agrofertu.

PENÍZE

P. Mach se setkal s kurdskou velitelkou a dal jí peníze na boj s Islámským státem. Napsal o tom server Idnes Mach dal kurdské bojovnici peníze na boj proti Islámskému státu:
Zašli jsme tak daleko, že si musíme kupovat zbraně na tržnicích, Islámský stát je oproti nám daleko lépe a moderněji vyzbrojen, postěžovala si při návštěvě v Česku velitelka kurdských ženských jednotek ze syrského Kobani Nesrin Abdullahová. Český europoslanec a šéf Svobodných Petr Mach se rozhodl věnovat jí tisíc dolarů na boj proti Islámskému státu…

Dále Svobodný monitor Šéf Svobodných Petr Mach věnoval velitelce Kurdských bojovnic 24 tisíc Kč, také Parlamentní listy,a ty to zmínily ještě další den i v článku o petici V. Klause proti uprchlíkům:
“Takových petic bylo mnoho. Rozhodl jsem se pomoci řešit příčinu a přispěl jsem proto tisíc dolarů kurdské domobraně na severu Sýrie. Ti jediní zvládají porážet na místě Islámský stát,“ sdělil předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.N

Neviditelný pes zveřejnil glosu místopředsedy Karla Zváry Zvýšení minimální mzdy zaplatí nejchudší zaměstnanci.

Ekonomický deník dal prostor pražské místopředsedkyni Ester Kaplánkové, která před časem natočila klip, v němž chtěla poukázat na to, jak nás stát doslova odírá na daních – tím, že se svlékla. Vysloužila si tím nejen patřičnou pozornost veřejnosti, ale i nominaci na cenu v Sexistickém prasátečku. Takhle o tom sama píše: Sexistické prasátečko aneb norské fondy nejsou sexy.

DĚNÍ UNITŘ STRANY

Server Echo24 přinesl velký rozhovor s bývalým místopředsedou Tomášem Pajonkem Zůstat ve středu? To by bylo pro Svobodné riskantní.

Jeden z kandidátů na předsedu, Petr Hampl, se angažuje současně u zrodu jiného politického uskupení, takže se zmínky o Svobodných objevily v médiích i v těchto souvislostech. Agentura ČTK vydala zprávu Úsvit bude spolupracovat s Blokem proti islámu, půjdou do voleb (8. 9. v 17:45), kde mj, uvedla:
Na dnešní tiskovou konferenci Úsvitu a bloku přišel taky sociolog a publicista Petr Hampl, který už dřív ohlásil kandidaturu na předsedu Strany svobodných občanů. Nyní je řadovým členem Svobodných a působí i v Bloku proti islámu. Podle nynějšího předsedy Svobodných Petra Macha by měl Hampl z této strany odejít. "Pan Hampl je v trochu schizofrenní pozici, jestliže chce kandidovat na předsedu Svobodných, ale zároveň připravuje program pro konkurenční uskupení," sdělil Mach v tiskové zprávě. Svobodní také uvedli, že vyjednávání s Blokem proti islámu a s Úsvitem se v žádném kraji nekonala, nekonají a ani se neplánují. O případných koalicích navíc nerozhoduje jeden člen, ale republikový výbor.

Zprávu ČTK převzal např. server iHNed.cz, server E15.cz, také v Týdnu a zpráva se objevila i v Echo24, které uvedlo mj.: "Společný program koalice bude dávat dohromady člen Svobodných Petr Hampl. Vedení Svobodných na to reagovalo prohlášením, že Hampl by měl stranu opustit."

Článek přinesl také server Idnes: Předseda Svobodných Petr Mach se pro iDNES.cz ohradil proti tomu, že by Svobodní uvažovali o volební spolupráci s Konvičkovým Blokem proti Islámu a s Úsvitem.
„Pan Hampl je v trochu schizofrenní pozici, jestliže chce kandidovat na předsedu Svobodných, ale zároveň připravuje program pro konkurenční uskupení. Podle mě by udělal dobře, kdyby ze strany Svobodných odešel,“ uvedl europoslanec Mach. S Hamplem se o post šéfa Svobodných utká v listopadu.
Pod vedením Macha, bývalého poradce exprezidenta Václava Klause se zatím Strana svobodných občanů definovala jako liberální až libertariánské uskupení, což by zvolení Hampla zásadně změnilo. Svobodní jsou mimo český parlament, ale průlom se jim povedl loni, když získali jedno křeslo v europarlamentu. Konvička mluví o nulové toleranci k islámu v ČR

Server E15 přinesl následně i komentář Blok proti rozumu (9. 9. na str. 14):
Je zajímavé, že Úsvit a konvičkovci se znovu ohánějí spojenectvím se Stranou svobodných občanů – Konvičkův sociolog Petr Hampl prý bude kandidovat na šéfa Svobodných, aby stranu k nové koalici připojil. Doufejme, že Svobodní budou rozumní a tyto snahy v zárodku utnou. Jednou už se od Konvičky distancovali. Přinejmenším po volbách do europarlamentu se zdálo, že strana Petra Macha hodlá přes své nevstřícné postoje k imigraci lovit voliče v důstojnějších vodách než kraváloví xenofobové…

V souvislosti s p. Konvičkou se o Svobodných psalo i v Blesku:
Konvička výrazně koketuje ve spolupráci např. s Úsvitem. Tvrdil také, že jedná se Svobodnými, ale to si Konvička naběhl. Svobodní prý nic takového neví a ani o ničem takovém neuvažují. „Svobodní se nevyhýbají komunikaci či spolupráci s jinými politickými stranami. Úvahy o předvolební spolupráci s Blokem proti islámu jsou však mimo realitu,“ uvedli v oficiálním prohlášení…

Pozornost médií zaujala i debata mezi P. Hamplem a místopředsedou K., Zvárou, která se odehrála před kamerami. „Poslali jste na mě radikály! Že jsem prý Hitler a homosexuál!" Vyhrocená debata mezi Hamplem a místopředsedou Svobodných u jednoho stolu

CO SE DĚJE V OBCÍCH

HODONÍN

Hodonínský deník a článek Chtěli mluvit, debatu ale zhatily vytažené karty (4. 9. na str. 3):
Na způsob ukončení posledního zasedání hodonínského zastupitelstva se ozvala kritika. Právníci zjišťují další postup. Poslední schůze přitom skončila uprostřed debaty, která navazovala na záležitosti už dříve probírané v bodu Informace a náměty z výborů zastupitelstva, kde zejména zástupci Svobodných nebyli spokojení s kontrolou v souvislosti s loňským metalovým festivalem na Vodním cvičišti. „Chtěl jsem ještě upozornit na to, co jsem při kontrole zjistil, ale koalice nás odstřihla,“ kroutil hlavou po skončení schůzky lídr Svobodných Petr Buráň…

Stejný článek vyšel i v Slovácko – regionální týdeník (8. 9. na str. 6).

Deník řešil Opozice vyzvala starostku Hodonína k odstoupení. Analýza měla posloužit rodině
Lídr hodonínských Svobodných Petr Buráň vyzval Milanu Grauovou (ANO 2011) k rezignaci na post starostky města a ke složení mandátu zastupitelky. Při kontrolách v souvislosti s pořádáním metalového festivalu totiž narazil na skutečnosti, které jsou podle jeho názoru závažné a nemorální…

Napsal o tom i Brněnský a Hodonínský deník Opozice: Analýza směřuje k rodině (8. 9. na str. 5)
Hodonínští Svobodní upozornili na zakázku pro předem vybraného zájemce. Spolek, jemuž šéfuje manžel starostky…

A ještě další kauza z Hodonína – Pod výsledky se odmítli podepsat vyšlo ve Slovácko – regionální týdeník (8. 9. na titulní straně):
Debatu o prověrce smluv týkajících se loňského metalového festivalu uzavřelo předčasné ukončení zastupitelstva. Do zkoumání se výbory pustily na podnět radní Jany Gajošové (Změna) a opoziční zastupitelky Terézie Iškové (Svobodní). Ta upozornila, že iniciátor festivalu Growling Lion dlužil několik měsíců svému partnerovi, Domu kultury Hodonín, více než sedm set tisíc korun…

MORAVSKÉ BUDĚJOVICE

Třebíčský deník zaznamenal: Budějovice zpoplatní parkoviště (9. 9. na titulní straně):
Městských ploch, kde lze v Moravských Budějovicích parkovat zdarma, brzy ubude. Tamní zastupitelé totiž schválili investici ve výši tři čtvrtě milionu na pořízení tří automatů. Ty mají stát v Tovačovského sadech blízko polikliniky. Nové opatření města hlasitě kritizoval i zastupitel Petr Stejskal (Svobodní). „Naše vláda zrušila třicetikorunové poplatky, takže babička s dědečkem z vesnice nedají peníze panu doktorovi, ale do automatu. To je jediný efekt, který z toho bude…“

PRAHA

Svobodní v Praze 4 dál bojují za pejskaře: Praha 4 chce psí vyhlášku.

 

V Praze dne 9. září 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

Na Petříně byla při příležitosti 20. výročí od vstupu do Evropské unie zveřejněna Markétou Šichtařová Charta 24.

Porovnání Charty 24 a Charty 77 v pdf.



P r o h l á š e n í  C h a r t y   24

Dne 01. 05. 2004 vstoupila Česká republika společně s dalšími devíti zeměmi do Evropské unie. Evropská unie vznikla na ideálech mezinárodní spolupráce a volného pohybu osob, pracovních sil, kapitálu, zboží i služeb. Smyslem jejího zrodu bylo přinášet všem občanům vyšší míru prosperity a osobní i politické svobody.

I kdybychom k ní cítili nevoli, je dnes pro Českou republiku závazná Listina základních práv Evropské unie. Naši občané mají právo a náš stát povinnost se jimi řídit.

Svobody a práva, na jejichž ideálech Evropské unie vznikla, jsou důležitými civilizačními hodnotami, k nimž v dějinách směřovalo úsilí mnoha pokrokových lidí. Vstup České republiky do Evropské unie měl tyto civilizační hodnoty stvrdit.

Dvacetileté výročí vstupu naší země do EU nám ale s novou naléhavostí připomíná, kolik základních občanských práv platí v naší zemi už opět – bohužel – jen na papíře.

Zcela iluzorní je např. právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II.

Desítkám tisíc našich občanů je znemožňováno získávat objektivní, nezkreslené a úplné informace, stejně tak jako vyjadřovat se veřejně na sociálních sítích či v médiích jen proto, že zastávají názory odlišné od názorů oficiálních. Jsou přitom často objekty nejrozmanitější diskriminace a šikanování ze strany úřadů i společenských organizací; zbaveni jakékoli možnosti bránit se.

Statisícům dalších občanů hrozí, že projeví-li své názory na aktuální společenskovědní témata, ztratí pracovní a jiné možnosti, a to nejen ve veřejném sektoru, ale i u soukromých korporací.

Článku 16 hlavy II., zaručujícímu právo na svobodu podnikání, odporuje chování bank i pojišťoven, které pod taktovkou Evropské centrální banky a ideologie ESG odmítají poskytovat finanční služby společnostem angažujícím se v obranném či těžebním průmyslu, nebo firmám, které jsou v danou chvíli z nejrůznějších důvodů ocejchovány jako nežádoucí. Kritéria této ESG selekce jsou stanovována netransparentně s absencí demokraticky získaného mandátu.
V rozporu s článkem 21 hlavy III., zakazujícím jakoukoli diskriminaci založenou zejména na pohlaví, rase, barvě pleti, etnickém nebo sociálním původu, politických nebo jakýchkoli jiných názorech nebo příslušnosti k národnostní menšině, je obsazování pracovních míst na základě kvót odvolávajících se na příslušnost k daným skupinám.

V rozporu s článkem 8 hlavy II. zaručujícím právo na ochranu osobních údajů, dále s článkem 16 hlavy II. zajišťujícím občanům Unie právo na svobodné podnikání a také v rozporu s článkem 45 hlavy V. zajišťujícím všem občanům Evropské unie právo volně se pohybovat a pobývat na území členských států, bylo jednání většiny členských států během období pandemie. Jednání naší vlády minulé i současné během pandemie bylo nejen v rozporu s původními hodnotami EU, ale i v rozporu s naší vlastní Ústavou. Nepojmenovat zločin znamená legalizovat jeho opakování!

Svoboda pohybu kapitálu, zboží i služeb je jen zdánlivá, jak ukazuje například nedostatek léků v Evropské unii.

Uplatnění práva vyhledávat, přijímat, rozšiřovat informace a myšlenky všeho druhu, bez ohledu na hranice, ať ústně, písemně nebo tiskem (článek 11 hlavy II.) je stíháno nejen mimosoudně, ale i soudně, často pod rouškou údajného šíření dezinformací.

Svoboda veřejného projevu je potlačena centrálním řízením veřejnoprávních sdělovacích prostředků i publikačních a kulturních zařízení. Žádný politický, filozofický i vědecký názor nebo umělecký projev jen trochu se vymykající úzkému rámci oficiální ideologie či estetiky nemůže být zveřejněn ve veřejnoprávních médiích či na sociálních sítích; je znemožněna veřejná kritika krizových společenských jevů; je vyloučena možnost veřejné obrany proti nepravdivým a urážlivým nařčením oficiální propagandy (zákonná ochrana lidské důstojnosti, jednoznačně zaručována článkem 1 hlavy I., v praxi neexistuje – viz např. označování lidí vyjadřujících nedůvěřivost vůči deklarovaným účinkům vakcín za dezinformátory, nebo označování lidí odmítajících tvrzení o původu energetické krize ve válce na Ukrajině za putinovce a dezoláty); lživá obvinění nelze vyvrátit. V předních společenských tématech často spojených s enormními veřejnými výdaji ze státních rozpočtů členských zemí EU je vyloučena otevřená diskuse.
Mnoho vědeckých a akademických pracovníků i jiných občanů je diskriminováno jen proto, že legálně zveřejňují či otevřeně vyslovují názory, které současná politická moc odsuzuje.

Svobodné hlasování, základní princip demokracie, je systematicky omezováno mocenskou svévolí; oklešťování hlasovacích práv jednotlivých zemí v rámci Unie je praktikováno odpíráním příjmů ze strukturálních fondů Unie. Nad zeměmi s odlišným politickým nebo společenskovědním postojem trvale visí hrozba odepření nebo ztráty hlasovacích práv.

Nástrojem omezení a často i úplného potlačení řady občanských práv je systém faktického podřízení všech institucí a organizací ve státě politickým direktivám Evropské unie. Nové zákony a ideologie jsou často prosazovány politicky aktivními a nikým nevolenými neziskovými organizacemi financovanými z veřejných peněz, přitom však rozhodujícím způsobem ovlivňují činnost zákonodárných i výkonných orgánů státní správy, justice, zájmových i všech ostatních společenských organizací, politických stran, podniků, ústavů, úřadů, škol a dalších zařízení.

Další občanská práva, včetně práva na nezasahování do soukromého života, do rodiny, domova nebo korespondence (článek 7 hlavy II.), jsou povážlivě narušována také tím, že ministerstvo vnitra nejrůznějšími způsoby kontroluje život občanů, například budováním sítě informátorů z řad obyvatelstva (získávaných výzvami k „whistleblowingu“ neboli udavačství). Dochází ke kontrole soukromé pošty na sociálních sítích. Média jsou motivována ke spolupráci se státem. Tato činnost není regulována zákony, občan se proti ní nemůže nijak bránit.

Svévolně se postupuje i při udělování vstupních víz cizím státním příslušníkům, z nichž mnozí získávají status uprchlíka jen na základě deklarace, že jsou v mateřské zemi údajně pronásledováni.

Kromě nedodržování předpisů vůči vlastním občanům nerespektuje Evropská unie ani své závazky vůči jiným zemím. Ve článku 216 Smlouvy o fungování Evropské unie se EU hlásí k tomu, že jsou dohody uzavřené Unií (jako například smlouva o volném obchodu GATT94 podepsaná u Světové obchodní organizace) závazné pro orgány Unie i pro členské státy. Při rozchodu s Velkou Británií ovšem EU tento svůj závazek porušila, protože trvala na vytvoření nových obchodních překážek tam, kde dříve nebyly.

Evropská unie, ve které dnes žijeme, již není stejnou Evropskou unií, pro kterou se občané České republiky vyslovili ve všelidovém referendu. Ideály, na nichž Evropská unie vznikla, měly za cíl posílit svobodu a prosperitu a odstranit byrokratické bariery pro mezinárodní spolupráci; dnešní směřování Evropské unie však vede k oklešťování občanských svobod, cílenému ničení prosperity a zavádění stále nových byrokratických překážek vůči svobodnému podnikání.
Dobré vztahy se mohou tvořit pouze na dobrovolné bázi, tedy bez nátlaku, kde základní motivací k uzavření dohody je oboustranná spokojenost. Souhlas s přijetím jakýchkoli závazků musí být informovaný. Neměla by mu tedy předcházet jednostranná kampaň, ale vyvážená diskuse.

Posledním pokusem o vytěsnění odborné diskuse nad závažným tématem je snaha vládnoucích elit protlačit navzdory převládající vůli lidu a závěrům ekonomických analýz přijetí společné evropské měny euro. Jako sebevědomý národ a sebevědomí občané deklarujeme, že naše měna musí být nástrojem dosažení prosperity. Prosperita nesmí být obětována za účelem získání jakékoliv nové měny.
Lze ovšem identifikovat i další závažné snahy o vyhýbání se seriózní veřejné diskusi nad dokumenty, jejichž podstata – drastické oslabením naší suverenity – je překryta falešnou rouškou veřejného blaha.

Někteří občané na soustavné porušování demokratických principů upozorňují a dožadují se nápravy; jejich hlasy jsou však upozaďovány, cenzurovány, anebo se stávají předmětem nejrůznějšího očerňování.

Odpovědnost za dodržování občanských práv v zemi padá samozřejmě především na politickou a státní moc. Ale nejen na ni. Každý nese svůj díl odpovědnosti za obecné poměry, a tedy i za dodržování uzákoněných paktů, které k tomu ostatně zavazují nejen vlády, ale i všechny občany.
Pocit této spoluodpovědnosti nás přivedl k myšlence vytvořit CHARTU 24, jejíž vznik dnes veřejně oznamujeme.

CHARTA 24 je volné, neformální a otevřené provolání lidí různých přesvědčení, různé víry a různých profesí, které spojuje vůle jednotlivě i společně se zasazovat o respektování přirozených lidských práv v naší zemi i ve světě.

CHARTA 24 vyrůstá ze zázemí lidí, kteří sdílejí starost o osud ideálů, s nimiž spojili a spojují svůj život a práci.

CHARTA 24 není organizací, nemá stanovy, stálé orgány a organizačně podmíněné členství. Patří k ní každý, kdo souhlasí s její myšlenkou, šíří její text a podporuje ji.

CHARTA 24 není základnou k opoziční politické činnosti. Chce sloužit k prosperitě, hrdosti a sebevědomí našeho národa. Svým symbolickým jménem zdůrazňuje CHARTA 24, že vychází z textu CHARTY 77, který pozměňuje pouze mírně a pouze natolik, aby správně pojmenovával instituce a problémy existující 47 let po vzniku CHARTY 77; hlavní myšlenky textu CHARTY 77 - dodržování uzákoněných svobod – však zůstávají nedotčeny.

Signatáři a mluvčí CHARTY 24
Ing. Markéta Šichtařová
Ing. Tomáš Zítko
Mgr. Libor Vondráček

Podepsat Chartu 24:

Zásady zpracování osobnách údajů – Komunikaci s petenty obstarává Libor Vondráček

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31