Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: Katalánsko, volby i dění v regionech

Svobodní v médiích: Katalánsko, volby i dění v regionech

Článek Josefa Kálese Uznejme nezávislé Katalánsko zveřejnil 1. 11. server czechfreepress.czKatalánci za nezávislost bojují mnohem déle a celý proces vyhlášení nezávislosti se táhne roky. V roce 2014 proběhlo nezávazné referendum, nebo možná přesněji řečeno šlo o anketu, ve kterém hlasovalo asi 40 % Katalánců, z nichž přes 80 % vyjádřilo požadavek, aby Katalánsko bylo nezávislým státem. V dalším roce se konaly katalánské parlamentní volby, ve kterých s přehledem zvítězily separatisté a získaly 72 křesel ze 135, přičemž v katalánském parlamentu také sedí představitelé stran, které požadují alespoň referendum o nezávislosti vyhlášené centrální vládou. Snad jen odnož vládních lidovců požaduje, aby v Katalánsku referendum neproběhlo. Po těchto volbách se v lednu stal katalánským prezidentem Carles Puigdemont. Separatisté ve volbách slibovali nastartování procesu vzniku nezávislého katalánského státu.

Nechme Katalánce určit si svůj vlastní osud. Pomožme jim splnit si sen, tak jako jsme si ho splnili my v roce 1918. Neznehodnocujme naše dějiny tím, že odmítneme nezávislé Katalánsko uznat. Buďme vstřícní.

Neviditelný pes zveřejnil 2. 11. článek POLITIKA: Vítězové a poražení voleb 2017A pak tu máme kategorii poražených a superporažených. Zklamáním je výsledek Svobodných (1,5 %), strany, která má určitě zajímavá témata, jako jsou svoboda jednotlivce, omezení regulací včetně rychlosti na dálnicích, v čemž určitě předběhli ostatní, jenže bohužel v bezpečnostní problematice při otázce zákazu muslimské migrace do ČR nebo zákazu výstavby mešit v ČR se svým názorem postavili po bok multikulturalisticky laděných TOP 09 nebo Pirátů (více zde ), a to byl určitě jeden z hlavních důvodů nevolitelnosti Svobodných.

Blesk.cz zveřejnil 2. 11. článek Nízká porodnost může Česko připravit o křesla v Bruselu. Nepomůže ani brexitČSSD se zařadila do druhé nejsilnější frakce Socialistů a demokratů (189 členů), ODS mezi Konzervativce (74, třetinová síly proti lidovcům), ANO mezi Liberály a demokraty (68 členů), KSČM mezi Sjednocenou levici (52 členů) a Svobodní se zařadili do frakce Evropa svobody a přímé demokracie.

Blesk.cz zveřejnil 5. 11. článek „Voliči na něj klekli.“ Hlavatý od ANO svalil vinu na kroužky a ocitl se pod palbou kritiky„Ten pan Hlavatý se mi jeví poněkud zmatený. Nejdřív se na voliče rozčílil, že ho zvolili do Sněmovny, a přišel tak o křeslo v senátu, teď jde kandidovat znova a když voliči-poplatníci musí zaplatit nové volby do senátního obvodu, říká, patří jim to, neměli mě volit do sněmovny,“ podivuje se i předseda Svobodných Petr Mach.

O nás, bez nás

Hospodářské noviny zveřejnily 7. 11. na str. 20 polemiku VYSTUPME Z EU. A UVIDÍME, JAK NEJVÍC BREČÍ TI, KDO SI CZEXIT PŘÁLIZastánci vystoupení z EU ale tvrdí, že Česko by o výhody členství nepřišlo. Prý bychom dál zůstali součástí jakési zóny volného obchodu a se zeměmi unie obchodovali tak jako dosud. Až na to, že bychom nemuseli plnit žádné z povinností, které se s členstvím v unii pojí.

Takový model žádná země na světě nemá, ani Norsko nebo Švýcarsko, které jsou násobně bohatší a vlivnější než Česká republika. Že by to tedy geniální politici jako Okamura nebo třeba Petr Mach ze Strany svobodných občanů přesto vyjednali? O tom můžeme dost pochybovat. Stačí se podívat do Velké Británie. Na chystaném brexitu můžeme doslova v přímém přenosu vidět, jak takové odcházení z EU vypadá.

Vyšlo i v online verzi na ihned.cz.

Články, zmínky či citace 25. října – 1. listopadu 2017

V sobotu 27. 10. byl Petr Mach hostem České televize v pořadu Politické spektrumO účasti Petra Macha v pořadu vyšel na ČT24.cz článek Proti EU a za životní prostředí dnes bojuje každý. Proto jsme přišli o hlasy, tvrdí Zelení a SvobodníMalým stranám ve volbách do sněmovny uškodilo pětiprocentní kvórum i to, že jejich postoje přejaly větší političtí hráči. Shodl se na tom v pořadu Politické spektrum předseda Svobodných Petr Mach s první místopředsedkyní Zelených Irenou Moudrou Wünschovou. Podle předsedy Rozumných Petra Hanniga nastal čas přezkoumat pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny.

Svobodným , kteří skončili s výsledkem 1,56 procenta hlasů ve volbách první pod pětiprocentní hranicí, uškodilo podle jejich předsedy Petra Macha to, že „euroskeptikem je dnes každý“. „Babiš říká, že nechce euro, ČSSD hlasovala proti bruselským kvótám. Euroskeptismus dnes zastávají téměř všechny strany,“ uvedl Mach. Voliči tak místo Svobodných, u kterých hrozilo, že hlas takzvaně propadne, podpořili větší strany.

Podle Macha mají Svobodní 80 tisíc „velmi pevných voličů“. „S tímto počtem, myslím, zvládneme jeden nebo dva senátní obvody. Zvládneme i vyjednávání s jinými stranami,“ nastínil další plány strany Mach, který už oznámil, že v listopadu nebude obhajovat svůj post předsedy Svobodných.

Podle Macha mají Svobodní 80 tisíc „velmi pevných voličů“. „S tímto počtem, myslím, zvládneme jeden nebo dva senátní obvody. Zvládneme i vyjednávání s jinými stranami,“ nastínil další plány strany Mach, který už oznámil, že v listopadu nebude obhajovat svůj post předsedy Svobodných.

Rezignace předsednictva

27. 10. odvysílala Česká televize v Událostech v 19:00 informaci o rezignaci předsednictva: „I Svobodní vyberou nové lídry.Dostali necelých 80 tisíc hlasů, což stačí aspoň na příspěvky od státu. Vedení ale chtělo do sněmovny, a proto dává funkce k dispozici. Petr Mach ještě obhajobu postu zvažuje.“

29. 10. v pořadu Týden v politice na ČT24 zazněla zpráva: „Kompletní rezignaci vedení ohlásila v týdnu Strana svobodných občanů. Ta ve volbách získala 1,56 % hlasů. Petr Mach, Josef Káles, Jiří Kubíček a další skončí ve funkcích 18. listopadu po zvolení nového předsedy strany.“

Pořad si pusťte zde: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/11030667317-tyden-v-politice/217411058160033/obsah/577975-parlamentni-volby-strucne-zpravy

O rezignaci napsal i tištěný Nedělní Blesk 29. 10. na str. 6 v článku Balí to šéf komunistů i vedení ČSSD…Domino efekt pokračuje. Funkci předsedy strany dal kvůli výsledku strany v parlamentích volbách k dispozici také Vojtěch Filip (62, KSČM), podle ministra vnitra Milana Chovance (47) skončí také vedení ČSSD. Kdo to už během týdne od sečtení hlasů zabalil?

  • Pondělí: Petr Mach (42) a vedení Svobodných

A další servery, například ČTKLidovky.czBlesk.czTýden.czEcho24Info.cz a jiné.

30. 10. napsalo Právo na str. 3 článek Filip skončí, Bělobrádek obhájilRezignaci už oznámili šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, odešel předseda zelených Matěj Stropnický a šéf svobodných Petr Mach.

Z dění v Evropském parlamentu

30. 10. zveřejnil server Malostranská drbna článek Evropský parlament opět utrácel při schvalování rozpočtuV letošním roce ale s velkou slávou otevřelo ještě Parlamentarium na steroidech, které je zvané Dům evropské historie. Ten dokázal požrat ještě před svým otevřením téměř 55 miliónů € a příští rok se do něj nalije dalších osm. Což o to, výstava je to impresivní a tak jako v nedalekém Parlamentariu prospikovaná moderními technologiemi, se kterými vám ochotně pomůže spousta zaměstnanců. Ale nevím, zda je rozumné do této indoktrinaci eurosocialismem nutné lít takové množství peněz. Výdaje této organizaci jsme navrhli zcela smazat, kromě Jiřího Payna ze Svobodných nás nepodpořil (ani zdržením) žádný český europoslanec.

Různé

25. 10. zveřejnily Novinky.cz článek Byl v europarlamentu a neuspěl ve sněmovních volbách. Teď chce Mach do SenátuK výzvám k užší spolupráci pravicových stran se připojil i bývalý europoslanec a šéf Strany svobodných občanů Petr Mach. Ten po volebním debaklu své strany zvažuje, že už nebude obhajovat funkci předsedy partaje, láká ho ale senátní křeslo. Mach Právu řekl, že uvažuje oslovit další pravicové strany a požádat je o podporu v senátních volbách na podzim 2018.

„Je to jedna z úvah. Cítíme potřebu spolupráce na pravici, a senátní volby příští rok mohou být důležité z hlediska protiváhy budoucí vládě,“ řekl Právu Mach .

Ten by chtěl kandidovat v některém z pražských obvodů. „Na prvním místě bych chtěl oslovit ODS , pokud bude dohoda, tak i další strany. Může to být TOP 09 , STAN nebo Realisté,“ uvedl Mach . Svobodní by podle něj na oplátku podpořili kandidáty jiných stran v dalších obvodech. „V rámci senátního obvodu budeme schopni udělat velmi efektivní kampaň,“ dodal Mach .

Svobodní v senátních volbách v minulosti úspěšní nebyli, nemají žádného senátora, a i v letošních parlamentních volbách se jim nedařilo, když získali jen 1,56 procenta hlasů. Mach si ale věří, že jakožto nejznámější osobnost své strany by hlasy voličů získal. „V senátních volbách jde o každý hlas,“ zdůraznil.

Vyšlo i na serveru Info.cz.

Faktor S zveřejnil 26. 10. na str. 9 článek BEZ PENĚZ A BEZ MANDÁTŮJeště o něco smutnější příběh napsali v letošních volbách Svobodní. Uskupení kolem bývalého europoslance Petra Macha získá necelých osm milionů a oproti roku 2013 si o bezmála pět milionů korun pohorší. Jelikož strana nepřekročila tříprocentní hranici (ale zároveň získala alespoň 1,5 procenta hlasů), nezíská šestimilionový roční příspěvek na činnost, ale za každý odevzdaný lístek s číslem dvanáct pouze stokorunu.

26. 10. server Peníze.cz zveřejnil článek Povolební účtování: kolik vynesou stranám volbyLetos příspěvek dostane deset politických útvarů. Nejvíc, něco málo přes 150 milionů korun, si připočte hnutí ANO. S nejmenším příspěvkem, necelými osmi miliony korun, může počítat Strana svobodných občanů, která obdržela celkem 79 229 hlasů.

Blesk.cz zveřejnil 27. 10. článek Mach si místo výplaty v eurech hledá práci. Zeleným pro dluhy hrozí krachPetr Mach a jeho Svobodní ve sněmovních volbách pohořeli. Jejich lídr se přitom předtím vzdal štědře placeného křesla europoslance. V rozhovoru pro Blesk.cz Mach uvedl, že si nyní hledá práci. A pozastavil se nad tím, proč za českými hranicemi Svobodní táhnou, ale v Česku nikoli.

Dění z regionů

Praha 3

27. 10. zveřejnil server kauza3.cz text Volby z žižkovské perspektivyVe většině případů překvapivě najdeme odchylku v rámci +-2%. Svobodní se vyhoupli v místních volbách ještě o dvě desetiny výše.

Komunistům a Svobodným hrozí, že se v příštím Zastupitelstvu neobjeví. Totéž se překvapivě může stát i ČSSD či Zeleným, pokud by kandidovali samostatně. Samostatná kandidatura by samozřejmě mohla skončit fiaskem i u KDU-ČSL a STAN.

30. 10 server Praha3.cz zveřejnil stanovisko našeho zastupitele Mojmíra Mikuláše Cyklisté v protisměru – skvělý nápad nebo bezpečnostní hazard?Praha 3 není vhodnou lokalitou pro obousměrný provoz cyklistů. Kopcovitý terén, úzké ulice, málo míst na parkování, špatný povrch silnic, to vše jsou faktory, které ohrožují bezpečí a zdraví samotných cyklistů. Navíc nepovažuji za vhodné lokální výjimky z dopravních předpisů. Nápady na zavedení cykloobousměrek nebo na zavedení zóny 30 bych odmítl a soustředil se na podporu projektů se zásadním dopravním vlivem na Prahu 3, tedy podporu příprav městského okruhu či zavedení trasy metra na Žižkov.

Pardubický kraj

26. 10. zveřejnil server iDNES.cz článek Politici dotují resort Dolní Morava, i když dostal už 220 milionů z UnieOpozice mlčela. Jen představitel Svobodných Josef Káles z Chrudimi, který v zastupitelstvu nesedí, má námitky: „Pokud firma podniká v cestovním ruchu a dostala více než 220 milionů z veřejných peněz, tak přece není možné posílat dalším firmám se stejnými jednateli další miliony z krajského rozpočtu. Je to nehorázné i vůči jiným firmám, spolkům a občanům,“ uvedl.

Vyšlo i v tištěné podobě Mladé fronty DNES na str. 13.

(dap, ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

Na Petříně byla při příležitosti 20. výročí od vstupu do Evropské unie zveřejněna Markétou Šichtařová Charta 24.

Porovnání Charty 24 a Charty 77 v pdf.



P r o h l á š e n í  C h a r t y   24

Dne 01. 05. 2004 vstoupila Česká republika společně s dalšími devíti zeměmi do Evropské unie. Evropská unie vznikla na ideálech mezinárodní spolupráce a volného pohybu osob, pracovních sil, kapitálu, zboží i služeb. Smyslem jejího zrodu bylo přinášet všem občanům vyšší míru prosperity a osobní i politické svobody.

I kdybychom k ní cítili nevoli, je dnes pro Českou republiku závazná Listina základních práv Evropské unie. Naši občané mají právo a náš stát povinnost se jimi řídit.

Svobody a práva, na jejichž ideálech Evropské unie vznikla, jsou důležitými civilizačními hodnotami, k nimž v dějinách směřovalo úsilí mnoha pokrokových lidí. Vstup České republiky do Evropské unie měl tyto civilizační hodnoty stvrdit.

Dvacetileté výročí vstupu naší země do EU nám ale s novou naléhavostí připomíná, kolik základních občanských práv platí v naší zemi už opět – bohužel – jen na papíře.

Zcela iluzorní je např. právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II.

Desítkám tisíc našich občanů je znemožňováno získávat objektivní, nezkreslené a úplné informace, stejně tak jako vyjadřovat se veřejně na sociálních sítích či v médiích jen proto, že zastávají názory odlišné od názorů oficiálních. Jsou přitom často objekty nejrozmanitější diskriminace a šikanování ze strany úřadů i společenských organizací; zbaveni jakékoli možnosti bránit se.

Statisícům dalších občanů hrozí, že projeví-li své názory na aktuální společenskovědní témata, ztratí pracovní a jiné možnosti, a to nejen ve veřejném sektoru, ale i u soukromých korporací.

Článku 16 hlavy II., zaručujícímu právo na svobodu podnikání, odporuje chování bank i pojišťoven, které pod taktovkou Evropské centrální banky a ideologie ESG odmítají poskytovat finanční služby společnostem angažujícím se v obranném či těžebním průmyslu, nebo firmám, které jsou v danou chvíli z nejrůznějších důvodů ocejchovány jako nežádoucí. Kritéria této ESG selekce jsou stanovována netransparentně s absencí demokraticky získaného mandátu.
V rozporu s článkem 21 hlavy III., zakazujícím jakoukoli diskriminaci založenou zejména na pohlaví, rase, barvě pleti, etnickém nebo sociálním původu, politických nebo jakýchkoli jiných názorech nebo příslušnosti k národnostní menšině, je obsazování pracovních míst na základě kvót odvolávajících se na příslušnost k daným skupinám.

V rozporu s článkem 8 hlavy II. zaručujícím právo na ochranu osobních údajů, dále s článkem 16 hlavy II. zajišťujícím občanům Unie právo na svobodné podnikání a také v rozporu s článkem 45 hlavy V. zajišťujícím všem občanům Evropské unie právo volně se pohybovat a pobývat na území členských států, bylo jednání většiny členských států během období pandemie. Jednání naší vlády minulé i současné během pandemie bylo nejen v rozporu s původními hodnotami EU, ale i v rozporu s naší vlastní Ústavou. Nepojmenovat zločin znamená legalizovat jeho opakování!

Svoboda pohybu kapitálu, zboží i služeb je jen zdánlivá, jak ukazuje například nedostatek léků v Evropské unii.

Uplatnění práva vyhledávat, přijímat, rozšiřovat informace a myšlenky všeho druhu, bez ohledu na hranice, ať ústně, písemně nebo tiskem (článek 11 hlavy II.) je stíháno nejen mimosoudně, ale i soudně, často pod rouškou údajného šíření dezinformací.

Svoboda veřejného projevu je potlačena centrálním řízením veřejnoprávních sdělovacích prostředků i publikačních a kulturních zařízení. Žádný politický, filozofický i vědecký názor nebo umělecký projev jen trochu se vymykající úzkému rámci oficiální ideologie či estetiky nemůže být zveřejněn ve veřejnoprávních médiích či na sociálních sítích; je znemožněna veřejná kritika krizových společenských jevů; je vyloučena možnost veřejné obrany proti nepravdivým a urážlivým nařčením oficiální propagandy (zákonná ochrana lidské důstojnosti, jednoznačně zaručována článkem 1 hlavy I., v praxi neexistuje – viz např. označování lidí vyjadřujících nedůvěřivost vůči deklarovaným účinkům vakcín za dezinformátory, nebo označování lidí odmítajících tvrzení o původu energetické krize ve válce na Ukrajině za putinovce a dezoláty); lživá obvinění nelze vyvrátit. V předních společenských tématech často spojených s enormními veřejnými výdaji ze státních rozpočtů členských zemí EU je vyloučena otevřená diskuse.
Mnoho vědeckých a akademických pracovníků i jiných občanů je diskriminováno jen proto, že legálně zveřejňují či otevřeně vyslovují názory, které současná politická moc odsuzuje.

Svobodné hlasování, základní princip demokracie, je systematicky omezováno mocenskou svévolí; oklešťování hlasovacích práv jednotlivých zemí v rámci Unie je praktikováno odpíráním příjmů ze strukturálních fondů Unie. Nad zeměmi s odlišným politickým nebo společenskovědním postojem trvale visí hrozba odepření nebo ztráty hlasovacích práv.

Nástrojem omezení a často i úplného potlačení řady občanských práv je systém faktického podřízení všech institucí a organizací ve státě politickým direktivám Evropské unie. Nové zákony a ideologie jsou často prosazovány politicky aktivními a nikým nevolenými neziskovými organizacemi financovanými z veřejných peněz, přitom však rozhodujícím způsobem ovlivňují činnost zákonodárných i výkonných orgánů státní správy, justice, zájmových i všech ostatních společenských organizací, politických stran, podniků, ústavů, úřadů, škol a dalších zařízení.

Další občanská práva, včetně práva na nezasahování do soukromého života, do rodiny, domova nebo korespondence (článek 7 hlavy II.), jsou povážlivě narušována také tím, že ministerstvo vnitra nejrůznějšími způsoby kontroluje život občanů, například budováním sítě informátorů z řad obyvatelstva (získávaných výzvami k „whistleblowingu“ neboli udavačství). Dochází ke kontrole soukromé pošty na sociálních sítích. Média jsou motivována ke spolupráci se státem. Tato činnost není regulována zákony, občan se proti ní nemůže nijak bránit.

Svévolně se postupuje i při udělování vstupních víz cizím státním příslušníkům, z nichž mnozí získávají status uprchlíka jen na základě deklarace, že jsou v mateřské zemi údajně pronásledováni.

Kromě nedodržování předpisů vůči vlastním občanům nerespektuje Evropská unie ani své závazky vůči jiným zemím. Ve článku 216 Smlouvy o fungování Evropské unie se EU hlásí k tomu, že jsou dohody uzavřené Unií (jako například smlouva o volném obchodu GATT94 podepsaná u Světové obchodní organizace) závazné pro orgány Unie i pro členské státy. Při rozchodu s Velkou Británií ovšem EU tento svůj závazek porušila, protože trvala na vytvoření nových obchodních překážek tam, kde dříve nebyly.

Evropská unie, ve které dnes žijeme, již není stejnou Evropskou unií, pro kterou se občané České republiky vyslovili ve všelidovém referendu. Ideály, na nichž Evropská unie vznikla, měly za cíl posílit svobodu a prosperitu a odstranit byrokratické bariery pro mezinárodní spolupráci; dnešní směřování Evropské unie však vede k oklešťování občanských svobod, cílenému ničení prosperity a zavádění stále nových byrokratických překážek vůči svobodnému podnikání.
Dobré vztahy se mohou tvořit pouze na dobrovolné bázi, tedy bez nátlaku, kde základní motivací k uzavření dohody je oboustranná spokojenost. Souhlas s přijetím jakýchkoli závazků musí být informovaný. Neměla by mu tedy předcházet jednostranná kampaň, ale vyvážená diskuse.

Posledním pokusem o vytěsnění odborné diskuse nad závažným tématem je snaha vládnoucích elit protlačit navzdory převládající vůli lidu a závěrům ekonomických analýz přijetí společné evropské měny euro. Jako sebevědomý národ a sebevědomí občané deklarujeme, že naše měna musí být nástrojem dosažení prosperity. Prosperita nesmí být obětována za účelem získání jakékoliv nové měny.
Lze ovšem identifikovat i další závažné snahy o vyhýbání se seriózní veřejné diskusi nad dokumenty, jejichž podstata – drastické oslabením naší suverenity – je překryta falešnou rouškou veřejného blaha.

Někteří občané na soustavné porušování demokratických principů upozorňují a dožadují se nápravy; jejich hlasy jsou však upozaďovány, cenzurovány, anebo se stávají předmětem nejrůznějšího očerňování.

Odpovědnost za dodržování občanských práv v zemi padá samozřejmě především na politickou a státní moc. Ale nejen na ni. Každý nese svůj díl odpovědnosti za obecné poměry, a tedy i za dodržování uzákoněných paktů, které k tomu ostatně zavazují nejen vlády, ale i všechny občany.
Pocit této spoluodpovědnosti nás přivedl k myšlence vytvořit CHARTU 24, jejíž vznik dnes veřejně oznamujeme.

CHARTA 24 je volné, neformální a otevřené provolání lidí různých přesvědčení, různé víry a různých profesí, které spojuje vůle jednotlivě i společně se zasazovat o respektování přirozených lidských práv v naší zemi i ve světě.

CHARTA 24 vyrůstá ze zázemí lidí, kteří sdílejí starost o osud ideálů, s nimiž spojili a spojují svůj život a práci.

CHARTA 24 není organizací, nemá stanovy, stálé orgány a organizačně podmíněné členství. Patří k ní každý, kdo souhlasí s její myšlenkou, šíří její text a podporuje ji.

CHARTA 24 není základnou k opoziční politické činnosti. Chce sloužit k prosperitě, hrdosti a sebevědomí našeho národa. Svým symbolickým jménem zdůrazňuje CHARTA 24, že vychází z textu CHARTY 77, který pozměňuje pouze mírně a pouze natolik, aby správně pojmenovával instituce a problémy existující 47 let po vzniku CHARTY 77; hlavní myšlenky textu CHARTY 77 - dodržování uzákoněných svobod – však zůstávají nedotčeny.

Signatáři a mluvčí CHARTY 24
Ing. Markéta Šichtařová
Ing. Tomáš Zítko
Mgr. Libor Vondráček

Podepsat Chartu 24:

Zásady zpracování osobnách údajů – Komunikaci s petenty obstarává Libor Vondráček

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31