Uhlíková neutralita znamená energetickou chudobu

Uhlíková neutralita znamená energetickou chudobu

Není to ani týden co se navrátil náš ministr životního prostředí ze zasedání klimatického panelu OSN. Pan ministr je spokojen se závěry sumitu a oznámil nám, že se můžeme těšit na další kolo zeleného běsnění. Ústupu od uhlí a vůbec fosilních paliv. Vyjádřil se taktéž k velkolepým plánům na uhlíkovou neutralitu a rovnou slíbil, že češi ztrojnásobí výrobu elektriky z fotovoltajky a dalších alternativních zdrojů. Budu raději citovat:

„Jednání na klimatické konferenci přineslo úspěch. Celý svět se po složitém vyjednávání shodl na ztrojnásobení obnovitelných zdrojů, zdvojnásobení energetické účinnosti, postupném odchodu od fosilních paliv i modernizaci prostřednictvím využití obnovitelných zdrojů, jádra, ukládání a využívání uhlíku. Stejně tak jako podporu vodíku. Kombinace těchto opatření má za cíl celosvětově dosáhnout do roku 2050 uhlíkovou neutralitu,“

Nejenže pan ministr lže o faktu, že se celý svět shodl, ale ani nevysvětlil jak je možné, že i přes jeho klimatické úsilí bude nadále růst produkce „uhlíku“. No pokud to nevysvětlil pan ministr pokusím se o to já. Vůbec totiž nejde o žádný uhlík! Vybrané skleníkové plyny se dle Pařížské dohody přepočítávají podle pofidérních tabulek co schválili takoví „Hladíkové“ na hodnotu CO². No a jak redukovat uhlík, když o něj nejde? To ví asi jen sám pan ministr.

Zatímco ministr Hladík bude dosahovat i s jeho partají uhlíkové neutrality, pojďme se podívat na místa kde jí již dosáhli. Tak zaprvé úplně nejlepší jsou v tomto ohledu na západní sahaře. Místní tuaregové a beduíni již takové neutrality skoro dosáhli, ale i oni mají ještě rezervy. Problémem však zůstává, že na západní sahaře zuří po desetiletí občanská válka, neexistuje tam průmysl, ekonomika prakticky neexistuje stejně tak jako právní stát. Většina místních obyvatel by tuto „uhlíkovou neutralitu“ velmi ráda vyměnila za pohodlný život. Zde patrně by šel odvodit i důvod vysoké migrace z těchto regionů třeba do EU.

Další „skoro“ uhlíkově neutrální společenství jsou amišové křesťanská náboženská sekta odmítající nové technologie a žijící v okolí Boise v americkém Idaho. Nicméně i amišové nedosáhli takového uhlíkového pokroku jako jejich kolegové ze západní sahary jelikož z pohodlnosti množství zboží nakupují v běžných obchodech a tím „přispívají ke globálnímu oteplování„.

V neposlední řadě uhlíkově neutrální komunitou jsou i amazonští indiáni, obyvatelé některých Filipínských a Vanuatských ostrovů a křováci. Nikoliv však křiváci!

​​​​Chceme li vyřešit problém současného světa a zachránit planetu tak řešení existuje! Pošleme našeho ministra i s jeho kamarády na výše uvedená místa, která pro nás tak intenzivně buduje. Snad se mu tam bude líbit a i on dojde svého uhlíkového cíle. Což bych mu z celého srdce přál.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tomáš Vochozka

Tomáš Vochozka

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31