Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: představení lídrů, z dění v EU i v regionech

Svobodní v médiích: představení lídrů, z dění v EU i v regionech

23. 5. zveřejnily Novinky.cz článek Svobodní lákají na konkurenci mezi exekutory a referendum o EUPředvolební priority představila na tiskové konferenci Strana svobodných občanů. Kromě tradičních bodů, jako jsou například nižší daně, chtějí Svobodní vyvolat referendum o EU. Rádi by také zavedli konkurenci mezi exekutory, která by osvobodila dlužníky od povinnosti platit přemrštěné částky.

„Nyní jsou poplatky exekutorů stanoveny centrálně. Chceme do toho vnést konkurenci. Věřitel se rozhlédne na trhu a najde si nejlevnějšího exekutora. Soud pak přiřkne věřiteli přiměřenou částku,“ řekl předseda a europoslanec Petr Mach , který bude volebním lídrem v Praze .

„Je to změna v konceptu vymáhání dluhů oproti dnešku, kdy si někdo pouhým razítkováním vydělává nehorázné sumy. Je to ve prospěch dlužníků, kteří nebudou zatíženi nesmyslně vysokými částkami,“ dodal.

Svobodní odmítají kvóty na přistěhovalce a zasazují se o zrušení EET . Prosazují jednotnou sazbu DPH na 14 procent, a to i přesto, že podle evropských regulí nemá být DPH nižší než 15 procent. „Tento diktát EU ale platí jen do 31. prosince tohoto roku,“ upozornil Mach. Podobně jako ODS slibují občanům tisíc korun měsíčně navíc díky zvýšení slevy na poplatníka daně z příjmu a zrušení daně z nabytí nemovitosti.

Euroskeptická strana plánuje také rozsáhlé škrty ve státních výdajích. Plánují například zrušení zemědělských dotací, státní podpory biopaliv či investičních pobídek. Chtějí též zrušit příspěvek na bydlení a místo sociálních dávek plánují zavést motivační podporu.

 

23. 5. zveřejnila ČTK zprávu Svobodní slibují levnější zboží a vyšší výplatyLevnější zboží a vyšší výplaty slibuje Strana svobodných občanů v programu pro říjnové sněmovní volby, který dnes zveřejnila. Chce toho dosáhnout mimo jiné snížením a sjednocením DPH na 14 procentech místo nynějších třech sazeb a zvýšením slevy na dani z příjmu o 1000 korun. Strana, jejímž předsedou a pražským lídrem je europoslanec Petr Mach, by chtěla prosadit také zavedení motivační podpory k získání zaměstnání namísto sociálních dávek.

Celkem Svobodní chtějí lidem nechat v kapsách 81 miliard korun, tedy dvě procenta hrubého domácího produktu. Výpadek by chtěli pokrýt zrušením různých dotací od státní podpory biopaliv přes podporu exportu, kotlíkové dotace či dotace na mléko ve školách až po zrušení příspěvku na bydlení a podpory stavebního spoření, čímž by stát ušetřil zhruba 84 miliard korun.

Svobodní by rádi podobně jako ODS či TOP 09 prosadili zrušení elektronické evidence tržeb. Slibují rovněž zrušení daně z nemovitosti a návrat výdajových paušálů pro živnostníky na dvoumilionovou úroveň. Mezi jejich priority patří zrušení povinných státních maturit a transformace stávajícího systému zdravotního pojištění na oddělené základní povinné pojištění a individuální pojištění.

O programu a lídrech referovaly také Deník.czEurozprávy či Globe24.

Ekonomickému programu se výrazně věnovaly Byznys noviny v článku Svobodní ve volebním programu navrhli revoluci…

Z dění v EU

V pátek 19. 5. byl Petr Mach hostem pořadu 90´na ČT 24 na téma EU a politické turbulence v Česku. V pořadu například vysvětlil, proč nesouhlasíme s povinným přerozdělováním lidí. „Když prezident Macron vyhrožuje Polsku a Maďarsku, myslí tím i Českou republiku.“ Celou debatu sledujte zde v čase od 24:15

1í. 5. zveřejnil server Aktuálně.cz článek Jeden den v týdnu jezte zbytky. Europoslanci chtějí omezit plýtvání jídlemEvropský parlament chce výrazně omezit plýtvání jídlem. Poslanci schválili usnesení, jehož cílem je snížit vyhazování zbytků o polovinu do roku 2030. „Iniciativa na podporu účinného využívání zdrojů: snížení míry plýtvání potravinami a zlepšení bezpečnosti potravin“ mimo jiné vyzývá k podpoře takzvaného dne zbytků během každého týdne.

Přijaté usnesení kritizuje například český poslanec za Svobodné Petr Mach. „Z toho si lze jen dělat legraci. Tak by naše vláda mohla například vyhlásit pátek dnem zbytků a děti by dostávaly ve škole jen to, co nedojedly v předchozích dnech. Vláda by také měla jít příkladem a dojídat během zasedání nedojedené oschlé chlebíčky ze zbytku týdne,“ říká europoslanec.

Vyšlo i na serveru Baksy.cz.

18. 5. vydaly Eurozprávy.cz článek Evropský parlament bude řešit Babiše. Absolutně nepřijatelné, reagují čeští europoslanciZcela odmítavý postoj vyjádřil europoslanec a předseda euroskeptických Svobodných Petr Mach. „Problém využívání médií Andrejem Babišem je náš český problém, ten si musíme vyřešit u nás a nejlépe ve volbách, Evropský parlament do toho nemá co mluvit,“ vyjádřil své stanovisko pro EuroZprávy.cz.

18. 5. zveřejnil server Kurzy.cz text Sankce vůči státům V4 jsou s novým francouzským prezidentem pravděpodobnějšíPetr Mach (Svobodní, EFDD) stojí na straně Polska i Maďarska, které považuje za demokratické právní státy: “Instituce EU by si nejprve měly zamést před vlastním prahem a zaměřit se na vlastní demokratický deficit.”

Vyšlo i na serverech Ekonomický deníkČeská justiceZdravotnický deník.

Volební kampaň

22. 5. zveřejnily Novinky.cz článek Průhledná volební kampaň? Spíš zmatekOficiální kampaň pro říjnové volby do Sněmovny běží od vyhlášení voleb prezidentem, tedy od 2. května. Od té doby se na ni kvůli volebnímu zákonu vztahují poprvé přísná pravidla. Jenže ne všichni mají jasno, jaká jsou a jak se mají dodržovat.

Zmatek panuje také v seznamu transparentních účtů. Podle zákona by měly strany do pěti dnů od vyhlášení voleb spustit transparentní volební účet a ohlásit jej úřadu. Jenže dohledový úřad jich zatím na stránkách zveřejnil do minulého týdne jen sedm – hnutí ANO, pirátů, Národní demokracie, Rozumných, Svobodných, TOP 09 a Referenda o Evropské unii.

Transparentních účtů k hospodaření politických stran, což je něco jiného než volební účty, úřad zveřejnil osmnáct. Z pohybů na nich však volič tolik moudrý nebude. Například účet pro hospodaření Realistů ukázal, že strana dostala po dvou miliónech od podnikatelů Marka Dospivy a Antonína Fryče a zároveň milión převedla na svůj běžný účet. Pohyby na něm však už zůstávají skryty.

Vyšlo i v tištěné podobě Práva na str. 3.

Minimální mzda

22. 5. zveřejnil server ostrava-online.cz článek Ondřeje Konečného Nepříjemná pravda o rasistické historii minimální mzdyAbychom dokázali lidem pomoct, je potřeba se nad problémy zamýšlet z více stran. Svobodní namísto minimální mzdy a složitého a často nespravedlivého systému sociálních dávek dlouhodobě prosazují, aby stát garantoval jednotnou výši motivační podpory pro každého člověka. Každá koruna navíc, kterou si člověk sám vydělá, bude zvyšovat celkový příjem a bude na každém člověku samostatně, aby si určil svou vlastní minimální mzdu, za kterou je ochoten pracovat. Namísto současných sociálních dávek, které lidi motivují dlouhodobě využívat sociální systém, je lepší zavést takovou podporu, která motivuje k větší pracovitosti.

Volba prezidenta

18. 5. zveřejnily Literárky.cz článek Sobotkovy hrátky s koaliční smlouvouVelice těžké to bude mít kdokoli, kdo kývne ČSSD na návrh dělat této straně kandidáta na Hrad. Jednak zde má odstrašující případ pana Dienstbiera, který sice stál věrně po boku pana Sobotky, ale ten s ním zametl ve chvíli, kdy se to hodilo do jeho mocenské hry. Za druhé je třeba počítat s tím, že v této vyhrocené situaci, kdy velká část potenciálních voličů sociální demokracie může vnímat propojení pánů Sobotky a Kalouska, bude automaticky kdokoli kandidující s podporou ČSSD považován za produkt tohoto spojenectví.

A nakonec, za třetí, takovýto kandidát (byť by se například snažil profilovat jako sociální) bude pro nemalou část veřejnosti představovat jen dalšího Antizemana – a to vedle pánů Horáčka, Drahoše, Hilšera ad.

Že by takový kandidát měl naději na postup do druhého kola, je v rovině utopie. Pro pravicového voliče (ODS, Svobodní, Realisté) a voliče ANO (které paradoxně nabaluje i voliče levicové, neboť ti nemají, koho volit), nebude zřejmě takový kandidát tím pravým ořechovým. Stejně tak pro část voličů ČSSD a KSČM, kteří hodlají volit M. Zemana.

Různé

23. 5. zveřejnila Mladá fronta DNES rozhovor na str. 11  Evropa je takový peloton. Nesmí se roztrhatMiliardář Pavel Sehnal jde do voleb s obnovenou značkou ODA a názory, se kterými jsou ostatní politici opatrní. Požaduje euro a otevřené hranice.

Na rozdíl třeba od Svobodných, kteří jsou také proti dotacím, ale jinak vyloženě protievropští, vy se stavíte k EU vstřícně.
Spousta lidí zde dlouho poslouchala pana Václava Klause staršího, jak je Evropa špatná. Já jsem přesvědčen o opaku. Evropa je přes veškerá pnutí úspěšný a smysluplný projekt.

24. 5. zveřejnily Novinky článek Petr Kratochvíl: Nic než národ, nic než firma? Tragédie střední Evropy dnesBritští konzervativci se přizpůsobují napodobováním Nigela Farage a jeho UKIP tak dlouho, až jsou jejich pozice od pozic UKIP fakticky nerozlišitelné. François Fillon začal pod dojmem úspěchu Marine Le Penové označovat francouzské koloniální výboje za „kulturní výměnu“, za niž se není třeba stydět. Strategii adaptace vděčí za vítězství v nedávných nizozemských volbách Mark Rutte. V našem regionu bychom příkladů takového napodobování našli ještě mnohem více – Fidesz a Jobbik, SMER a Kotlebova Ľudová strana, ODS a Úsvit či Svobodní, ČSSD a KSČM…

Průzkum

18. 5. v Televizních novinách na TV Nova zaznělo: Popularita hnutí Andreje Babiše vlivem aktuálních událostí mírně poklesla. Bronzovou příčku v preferencích si za ČSSD udržuje KSČM s necelými 12 %. Nově vzniklá volební dvojkoalice KDU-ČSL a Starostů by v květnu těsně překročila nutnou 10procentní hranici pro zisk poslaneckých mandátů. Skupinu stran, které by se dostaly do Sněmovny, uzavírá ODS se ziskem 7,4 %. Aktuálně by se tam neprobojovala TOP 09, stejně jako SPD (Svoboda a přímá demokracie), Piráti, Realisté, Zelení, Svobodní nebo Úsvit – Národní koalice.

Záznam si pusťte zde (v čase od 16:51 do 17:32).

21. 5. server Globe24 zveřejnil článek První průzkum po vládní krizi: ANO vede, ČSSD ale stoupáZelení pak dosahují zisku 1,6 procenta preferencí, následovaní Svobodnými (SSO) s 1,3 procentem sympatií a květnové měření uzavírá Úsvit – Národní koalice s 1,1 procentem obliby.

Dění v regionech

Chrudim

23. 5. zveřejnily Chrudimské noviny článek Káles vyškolil Hradce, zastupitelstvo plné emocíMěstský zastupitel Josef Káles totiž navrhl, aby od poplatku byli v rámci vyhlášky osvobozeni ti živnostníci, kteří před svou provozovnu – nejčastěji restauraci nebo hospodu – postaví tolik potřebné popelníky. Ty se brzy stanou takřka nutností, protože začíná platit zákaz kouření v těchto podnicích. Předejde se tak nepořádku na chodníku, což potvrdil i zastupitel Ondřej Kudrnáč (ANO 2011), který prý před Restaurací Na Růžku při svých kuřáckých seancích napočítal i padesát vajglů válejících se po zemi. Podle návrhu Svobodných by tato „popelníková“ výjimka neměla přesáhnout dva metry čtvereční záboru chodníku.

Obdivuhodnou péči o estetiku případných popelníčků projevili jak místostarosta Roman Málek (Koalice pro Chrudim), tak starosta Petr Řezníček. Oba se strachovali o zamoření krásného centra města nevzhlednými reklamními poutači, které by se rázem mohly stát součástí zmiňovaných popelníků na špačky od cigaret. Dobře totiž znají „vykutálenost“ podnikatelů a živnostníků. V tomto okamžiku také přišla chvíle doktora Hradce. Mladšímu kolegovi ve funkci Kálesovi vmetl se svým nezaměnitelným šarmem do tváře, že Kálesovi jde o zvýhodňování jedné skupiny obyvatel na úkor jiných. Josef Káles však lékaři kousavě připomněl, že to byl právě Hradec, kdo před několika okamžiky hlasoval pro dotace těm i oněm. A co jiného jsou dotace, než zvýhodňování jedné skupiny obyvatel na úkor jiných? Navíc za peníze všech obyvatel České republiky. Ze sálu se ozval potlesk.

Rozumné argumenty z lavic Svobodných však většinu zastupitelů přesvědčily, takže vyhláška vstoupí v platnost s touto praktickou úpravou. O výjimku k umístění popelníku si však hospodští budu nejspíše muset stejně zažádat na městě.

O den pozdeji se tématu věnovaly i tištěný Chrudimský a Pardubický deník na str. 2 v článku Chrudimští se střetli v diskuzi nad stojanyProti navržené změně se postavil opoziční zastupitel Josef Káles (Svobodní). „Živnostníci se dnes musí vypořádávat nejen s EET, ale také s kontrolními hlášeními a množícími se zákazy, takže město jim ještě zpoplatní drobnou reklamu? Já navrhuji, vydat se opačným směrem,“ řekl zastupitel a předložil změnu, podle níž by se za stojany neplatilo, byť by i reklamu nesly.

„Fascinuje mě, že člověk, který tu jinak hlasuje pro dotace určené vždy jen některým skupinám lidí, mě obviní z toho, že chci někoho zvýhodňovat,“ ohradil se Josef Káles. Změna, kterou navrhl, pak při hlasování uspěla.

Milevsko

20. 5. server Jižní Čechy Teď publikoval článek Milevské radní čeká zkouška ohněmMiroslav Doubek, který nedávno odstoupil z rady města, oznámil, že Svobodní nenavrhují nikoho, protože jeho stažení radou města z představenstva Jihočeské vodárenské společnosti po odchodu z koalice jej ujistilo v tom, že se v Milevsku rozdělují trafiky bez ohledu na odbornost. Zastupitelé se chvíli dohadovali, jak ze čtyř nominovaných vybrat tři, kterými potřebují dozorčí radu Služeb doplnit. Radní Šrámek přišel s návrhem, který je jinde běžný – hlasovat o jednotlivých jménech. Nenavrhl už ovšem jinde běžný závěr, že totiž pro radu města je pak zastupiteli stanovené pořadí závazkem.

(dap, ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

Na Petříně byla při příležitosti 20. výročí od vstupu do Evropské unie zveřejněna Markétou Šichtařová Charta 24.

Porovnání Charty 24 a Charty 77 v pdf.



P r o h l á š e n í  C h a r t y   24

Dne 01. 05. 2004 vstoupila Česká republika společně s dalšími devíti zeměmi do Evropské unie. Evropská unie vznikla na ideálech mezinárodní spolupráce a volného pohybu osob, pracovních sil, kapitálu, zboží i služeb. Smyslem jejího zrodu bylo přinášet všem občanům vyšší míru prosperity a osobní i politické svobody.

I kdybychom k ní cítili nevoli, je dnes pro Českou republiku závazná Listina základních práv Evropské unie. Naši občané mají právo a náš stát povinnost se jimi řídit.

Svobody a práva, na jejichž ideálech Evropské unie vznikla, jsou důležitými civilizačními hodnotami, k nimž v dějinách směřovalo úsilí mnoha pokrokových lidí. Vstup České republiky do Evropské unie měl tyto civilizační hodnoty stvrdit.

Dvacetileté výročí vstupu naší země do EU nám ale s novou naléhavostí připomíná, kolik základních občanských práv platí v naší zemi už opět – bohužel – jen na papíře.

Zcela iluzorní je např. právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II.

Desítkám tisíc našich občanů je znemožňováno získávat objektivní, nezkreslené a úplné informace, stejně tak jako vyjadřovat se veřejně na sociálních sítích či v médiích jen proto, že zastávají názory odlišné od názorů oficiálních. Jsou přitom často objekty nejrozmanitější diskriminace a šikanování ze strany úřadů i společenských organizací; zbaveni jakékoli možnosti bránit se.

Statisícům dalších občanů hrozí, že projeví-li své názory na aktuální společenskovědní témata, ztratí pracovní a jiné možnosti, a to nejen ve veřejném sektoru, ale i u soukromých korporací.

Článku 16 hlavy II., zaručujícímu právo na svobodu podnikání, odporuje chování bank i pojišťoven, které pod taktovkou Evropské centrální banky a ideologie ESG odmítají poskytovat finanční služby společnostem angažujícím se v obranném či těžebním průmyslu, nebo firmám, které jsou v danou chvíli z nejrůznějších důvodů ocejchovány jako nežádoucí. Kritéria této ESG selekce jsou stanovována netransparentně s absencí demokraticky získaného mandátu.
V rozporu s článkem 21 hlavy III., zakazujícím jakoukoli diskriminaci založenou zejména na pohlaví, rase, barvě pleti, etnickém nebo sociálním původu, politických nebo jakýchkoli jiných názorech nebo příslušnosti k národnostní menšině, je obsazování pracovních míst na základě kvót odvolávajících se na příslušnost k daným skupinám.

V rozporu s článkem 8 hlavy II. zaručujícím právo na ochranu osobních údajů, dále s článkem 16 hlavy II. zajišťujícím občanům Unie právo na svobodné podnikání a také v rozporu s článkem 45 hlavy V. zajišťujícím všem občanům Evropské unie právo volně se pohybovat a pobývat na území členských států, bylo jednání většiny členských států během období pandemie. Jednání naší vlády minulé i současné během pandemie bylo nejen v rozporu s původními hodnotami EU, ale i v rozporu s naší vlastní Ústavou. Nepojmenovat zločin znamená legalizovat jeho opakování!

Svoboda pohybu kapitálu, zboží i služeb je jen zdánlivá, jak ukazuje například nedostatek léků v Evropské unii.

Uplatnění práva vyhledávat, přijímat, rozšiřovat informace a myšlenky všeho druhu, bez ohledu na hranice, ať ústně, písemně nebo tiskem (článek 11 hlavy II.) je stíháno nejen mimosoudně, ale i soudně, často pod rouškou údajného šíření dezinformací.

Svoboda veřejného projevu je potlačena centrálním řízením veřejnoprávních sdělovacích prostředků i publikačních a kulturních zařízení. Žádný politický, filozofický i vědecký názor nebo umělecký projev jen trochu se vymykající úzkému rámci oficiální ideologie či estetiky nemůže být zveřejněn ve veřejnoprávních médiích či na sociálních sítích; je znemožněna veřejná kritika krizových společenských jevů; je vyloučena možnost veřejné obrany proti nepravdivým a urážlivým nařčením oficiální propagandy (zákonná ochrana lidské důstojnosti, jednoznačně zaručována článkem 1 hlavy I., v praxi neexistuje – viz např. označování lidí vyjadřujících nedůvěřivost vůči deklarovaným účinkům vakcín za dezinformátory, nebo označování lidí odmítajících tvrzení o původu energetické krize ve válce na Ukrajině za putinovce a dezoláty); lživá obvinění nelze vyvrátit. V předních společenských tématech často spojených s enormními veřejnými výdaji ze státních rozpočtů členských zemí EU je vyloučena otevřená diskuse.
Mnoho vědeckých a akademických pracovníků i jiných občanů je diskriminováno jen proto, že legálně zveřejňují či otevřeně vyslovují názory, které současná politická moc odsuzuje.

Svobodné hlasování, základní princip demokracie, je systematicky omezováno mocenskou svévolí; oklešťování hlasovacích práv jednotlivých zemí v rámci Unie je praktikováno odpíráním příjmů ze strukturálních fondů Unie. Nad zeměmi s odlišným politickým nebo společenskovědním postojem trvale visí hrozba odepření nebo ztráty hlasovacích práv.

Nástrojem omezení a často i úplného potlačení řady občanských práv je systém faktického podřízení všech institucí a organizací ve státě politickým direktivám Evropské unie. Nové zákony a ideologie jsou často prosazovány politicky aktivními a nikým nevolenými neziskovými organizacemi financovanými z veřejných peněz, přitom však rozhodujícím způsobem ovlivňují činnost zákonodárných i výkonných orgánů státní správy, justice, zájmových i všech ostatních společenských organizací, politických stran, podniků, ústavů, úřadů, škol a dalších zařízení.

Další občanská práva, včetně práva na nezasahování do soukromého života, do rodiny, domova nebo korespondence (článek 7 hlavy II.), jsou povážlivě narušována také tím, že ministerstvo vnitra nejrůznějšími způsoby kontroluje život občanů, například budováním sítě informátorů z řad obyvatelstva (získávaných výzvami k „whistleblowingu“ neboli udavačství). Dochází ke kontrole soukromé pošty na sociálních sítích. Média jsou motivována ke spolupráci se státem. Tato činnost není regulována zákony, občan se proti ní nemůže nijak bránit.

Svévolně se postupuje i při udělování vstupních víz cizím státním příslušníkům, z nichž mnozí získávají status uprchlíka jen na základě deklarace, že jsou v mateřské zemi údajně pronásledováni.

Kromě nedodržování předpisů vůči vlastním občanům nerespektuje Evropská unie ani své závazky vůči jiným zemím. Ve článku 216 Smlouvy o fungování Evropské unie se EU hlásí k tomu, že jsou dohody uzavřené Unií (jako například smlouva o volném obchodu GATT94 podepsaná u Světové obchodní organizace) závazné pro orgány Unie i pro členské státy. Při rozchodu s Velkou Británií ovšem EU tento svůj závazek porušila, protože trvala na vytvoření nových obchodních překážek tam, kde dříve nebyly.

Evropská unie, ve které dnes žijeme, již není stejnou Evropskou unií, pro kterou se občané České republiky vyslovili ve všelidovém referendu. Ideály, na nichž Evropská unie vznikla, měly za cíl posílit svobodu a prosperitu a odstranit byrokratické bariery pro mezinárodní spolupráci; dnešní směřování Evropské unie však vede k oklešťování občanských svobod, cílenému ničení prosperity a zavádění stále nových byrokratických překážek vůči svobodnému podnikání.
Dobré vztahy se mohou tvořit pouze na dobrovolné bázi, tedy bez nátlaku, kde základní motivací k uzavření dohody je oboustranná spokojenost. Souhlas s přijetím jakýchkoli závazků musí být informovaný. Neměla by mu tedy předcházet jednostranná kampaň, ale vyvážená diskuse.

Posledním pokusem o vytěsnění odborné diskuse nad závažným tématem je snaha vládnoucích elit protlačit navzdory převládající vůli lidu a závěrům ekonomických analýz přijetí společné evropské měny euro. Jako sebevědomý národ a sebevědomí občané deklarujeme, že naše měna musí být nástrojem dosažení prosperity. Prosperita nesmí být obětována za účelem získání jakékoliv nové měny.
Lze ovšem identifikovat i další závažné snahy o vyhýbání se seriózní veřejné diskusi nad dokumenty, jejichž podstata – drastické oslabením naší suverenity – je překryta falešnou rouškou veřejného blaha.

Někteří občané na soustavné porušování demokratických principů upozorňují a dožadují se nápravy; jejich hlasy jsou však upozaďovány, cenzurovány, anebo se stávají předmětem nejrůznějšího očerňování.

Odpovědnost za dodržování občanských práv v zemi padá samozřejmě především na politickou a státní moc. Ale nejen na ni. Každý nese svůj díl odpovědnosti za obecné poměry, a tedy i za dodržování uzákoněných paktů, které k tomu ostatně zavazují nejen vlády, ale i všechny občany.
Pocit této spoluodpovědnosti nás přivedl k myšlence vytvořit CHARTU 24, jejíž vznik dnes veřejně oznamujeme.

CHARTA 24 je volné, neformální a otevřené provolání lidí různých přesvědčení, různé víry a různých profesí, které spojuje vůle jednotlivě i společně se zasazovat o respektování přirozených lidských práv v naší zemi i ve světě.

CHARTA 24 vyrůstá ze zázemí lidí, kteří sdílejí starost o osud ideálů, s nimiž spojili a spojují svůj život a práci.

CHARTA 24 není organizací, nemá stanovy, stálé orgány a organizačně podmíněné členství. Patří k ní každý, kdo souhlasí s její myšlenkou, šíří její text a podporuje ji.

CHARTA 24 není základnou k opoziční politické činnosti. Chce sloužit k prosperitě, hrdosti a sebevědomí našeho národa. Svým symbolickým jménem zdůrazňuje CHARTA 24, že vychází z textu CHARTY 77, který pozměňuje pouze mírně a pouze natolik, aby správně pojmenovával instituce a problémy existující 47 let po vzniku CHARTY 77; hlavní myšlenky textu CHARTY 77 - dodržování uzákoněných svobod – však zůstávají nedotčeny.

Signatáři a mluvčí CHARTY 24
Ing. Markéta Šichtařová
Ing. Tomáš Zítko
Mgr. Libor Vondráček

Podepsat Chartu 24:

Zásady zpracování osobnách údajů – Komunikaci s petenty obstarává Libor Vondráček

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31