Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: Petr Mach o odchodu z Evropského parlamentu, volby a zprávy z regionů

Svobodní v médiích: Petr Mach o odchodu z Evropského parlamentu, volby a zprávy z regionů

Média se nejvíce věnovala důvodům odchodu Petra Macha z Evropského parlamentu, které vysvětlil 30. 8. na tiskové konferenci. Zmínek bylo několik desítek v tištěných i internetových médií.

ČTK vydala zprávu Lídr Svobodných končí jako europoslanec kvůli volbám do SněmovnyPředseda Strany svobodných občanů Petr Mach se rozhodl rezignovat na funkci europoslance kvůli tomu, aby se mohl naplno věnovat kampani své strany před sněmovními volbami. Oznámil to dnes novinářům. Národní parlament považuje za důležitější než evropský.

„Voličům chci tímto krokem dát jasně najevo, že sázím na to, že se Svobodní do Sněmovny dostanou,“ uvedl Mach, který vede kandidátku strany v Praze.

Svobodní zatím do českého Parlamentu nepronikli, při minulých sněmovních volbách získali zhruba 2,5 procenta hlasů. Podobný výsledek jim zatím těch vesměs přisuzovaly i letošní průzkumy. „My si neděláme těžkou hlavu z průzkumů. Děláme všechno pro to, abychom překonali pětiprocentní hranici,“ uvedl k tomu Mach. Poukázal také na to, že ani před eurovolbami nedávaly průzkumy Svobodným naději na vstup do Evropského parlamentu.

Svobodní chtějí podle Macha do sněmovní kampaně investovat řádově miliony korun, což v porovnání s parlamentními stranami bude skromnější. Představit se chtějí mimo jiné na 200 billboardech a prostřednictvím letáků, na jejichž rozdávání se chce Mach osobně podílet. Chce bojovat mimo jiné proti byrokracii, za snížení daní a za odchod ČR z EU.

Dvaačtyřicetiletý politik rezignoval na funkci europoslance k 31. srpnu. V Evropském parlamentu ho nahradí jednašedesátiletý Jiří Payne, někdejší poslanec a náměstek ministra obrany za ODS.

Na online serveru ČTK České noviny běžel i videopřenos z tiskové konference Lídr Svobodných končí jako europoslanec kvůli volbám do Sněmovny – videopřenos

Tématu se věnovala i další média, například iDNES.cz v článku Mach opouští Brusel kvůli českým volbám, chce Svobodné vidět v parlamentuPředseda Svobodných Petr Mach oznámil, že na konci srpna složí svůj mandát europoslance, aby se mohl naplno věnovat předvolební kampani v České republice. Mandát Svobodných nezanikne – Mach potvrdil, že ho v Evropském parlamentu nahradí Jiří Payne.

„Českou Poslaneckou sněmovnu považuji za mnohem důležitější politickou instituci než Evropský parlament. Budu tam moci prosazovat účinněji myšlenky, které hájím. Voličům chci tímto krokem dát jasně najevo, že sázím na to, že se Svobodní do Sněmovny dostanou,“ prohlásil Mach na tiskové konferenci.

„Přišlo by mi nepoctivé nejezdit v době předvolební kampaně do Bruselu na hlasování a nehlasovat proti všem euronesmyslů, které se tam budou objevovat. Mandát Svobodných nezaniká, myšlenky našich voličů budou zastoupeny v podobě Jiřího Payna,“ dodal Mach.

Cílem Svobodných je prolomit pětiprocentní hranici. „Cokoliv nad tím bude skvělé. Z průzkumů si neděláme těžkou hlavu,“ uvedl odstupující europoslanec.

Petr Mach se do Evropského parlamentu dostal v červnu roku 2014. Zastával zde funkci místopředsedy euroskeptické frakce Evropa svobody a přímé demokracie, které šéfuje britský politik Nigel Farage. Coby šéf Svobodných rezignoval na konci loňského roku na mandát předsedy, hned v lednu letošního roku jej ale znovu obhájil ( více jsme psali zde ).

Jiří Payne byl v letech 2004 až 2013 externím politických poradcem tehdejšího prezidenta Václava Klause. V roce 2009 spoluzakládal Stranu svobodných občanů, ve které byl až do roku 2015 místopředsedou.

Další informace přinesly například iHNED.cz, Deník, Lidovky, NovinkyParlamentní listy nebo třeba Blesk.

30. 8. zveřejnil server Finmag zápis z deníku europoslance Z deníku europoslance: Tečka. Poslední zápisRozhodl jsem se vzdát se funkce europoslance, abych se plně soustředil na volby v České republice a přivedl Stranu svobodných občanů do Poslanecké sněmovny.

Jsem možná první poslanec Evropského parlamentu, který se vzdává mandátu a jde do nejistoty. Chci tím ukázat, jak vážně to myslím s volbami do Poslanecké sněmovny. Že sázím na úspěch Svobodných. Že mi jde o prosazení myšlenek, které hájím, víc než o krátkodobý zisk v podobě europoslaneckého platu. Chci se odteď naplno věnovat volební kampani – od rána do večera – a trávit veškerý čas do voleb tady v České republice. Nepřipadalo by mi poctivé ponechat si mandát v Evropském parlamentu, ale do Bruselu nejezdit a nehlasovat a doma dělat kampaň.

31. 8. zveřejnil server Info.cz rozhovor s Petrem Machem Mach pro INFO: Svobodní míří do sněmovny, přijede nás podpořit Farage:Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach oznámil, že opouští Brusel, aby se mohl naplno věnovat hlavnímu cíli strany: volbám do poslanecké sněmovny. Průzkumy zatím hnutí příliš úspěchu nepředpovídají. Podle Macha to ale není důvod k pesimismu. Stranu prý podpoří i jeden z hlavních euroskeptiků Evropy, britský politik Nigel Farage.

6. 9. zveřejnil server Info.cz velký video rozhovor s Petrem Machem Merkelová pozvala milion uprchlíků, vede to k vraždám, můžou kdykoliv do Česka, říká MachAngela Merkelová má v hlavě, že musí konat dobro. Šéf Svobodných Petr Mach viní migrační politiku EU z vražd, je to podle něj katastrofa. Brusel prý vozí migranty od břehů Libye a páchá tak trestný čin převaděčství. Obecně podle Macha přidělává jen problémy a Česko by mělo z EU vystoupit.

Upoutávku na rozhovor zveřejnil i Reflex.cz.

6. 9. zveřejnily Byznys noviny rozhovor Petr Mach: Eurodotace do ČR s brexitem skončí. V Německu došlo k poruše myšlení politikůEurodotace do Česka skončí s brexitem, což je dobře, protože jsou nespravedlivé a škodí ekonomice. Uvedl to v rozhovoru předseda Svobodných Petr Mach, který před pár dny učinil krajně neobvyklý kok: vzdal se lukrativní funkce europoslance. Mach se domnívá, že v Německu muselo u politiků dojít k poruše myšlení, což uvedl jako jeden z možných důvodů toho, proč tamní vláda upřednostňuje zájmy migrantů před zájmy vlastních občanů.

6. 9. zveřejnily Eurozprávy rozhovor s Petrem Machem Evropa migraci nezvládá, stát bere lidem to, co vydělají, říká lídr SvobodnýchSvobodní mají závazek vůči voličům, kteří nás to Evropského parlamentu dostali, bojovat proti euronesmyslům. Takže by nebylo fér vynechat hlasování. I po mé rezignaci Svobodným mandát zůstává, nastoupil za mě Jiří Payne a já se mohu plně věnovat kampani. Nestane se, že by náš hlas chyběl na jakémkoliv hlasování. Za třetí, hraju vabank. V podstatě voličům říkám, že jestli chtějí, aby Mach a Svobodní stále byli v politice, měli by jít a volit nás. Mandátu jsem se vzdal a je to změna nevratná. Nesu to riziko s voličem a chci, aby si voliči byli vědomi, že na každém jejich hlasu záleží.

4. 9. vydal Respekt komentář RIP mach: Předseda Svobodných Petr Mach udělal nevídanou věc: rezignoval na svůj mandát europoslance. Zdůvodnil to tím, že se chce naplno věnovat národní kampani, aby svoji neparlamentní stranu dostal do české sněmovny, a touhle osobní investicí přesvědčit voliče dát Svobodným šanci. Mach si mohl klidně vzít volno na dobu kampaně, a pokud by neuspěl, vrátit se do evropské lavice, jak to standardně dělají ostatní europoslanci. Takhle se dobrovolně připravil o příspěvek k důchodu za svoji evropskou službu, který poslanci většinou oceňují, neb často představuje podstatné zvýšení jejich životní úrovně v penzi, a vystavil se riziku, že se po sněmovních volbách ocitne bez práce a bez mediální pozornosti.

A Parlamentní listy zveřejnil rozhovor s novým europoslancem Jiřím Paynem Nový europoslanec, nástupce Petra Macha: Integrace je totálně zpackaný projekt. Měla omezit vliv Francie a Německa na malé státy, teď dělá pravý opak: „Smyslem EU mělo být, aby Francie a Německo nediktovaly Evropě svoji politiku, protože způsobily v Evropě řadu válek, konfliktů, spoustu utrpení. Současná podoba evropské integrace ukazuje, že původní myšlenka byla naprosto popřena,“ konstatuje v rozhovoru pro PL.cz nový europoslanec Jiří Payne (Svobodní), který nahradí Petra Macha. K přezíravému postoji prezidenta Macrona vůči Maďarsku a Polsku uvedl: „Země visegrádské čtyřky mají před očima výrok jednoho z předchůdců Macrona, který řekl, že tyto státy promeškaly dobrou příležitost mlčet. Když se takto bude Macron chovat, způsobí, že střední Evropa se stane nepřítelem Francie.“

O volbách a kampani

31. 8. zveřejnila Mladá fronta DNES článek Lidé bez internetu nevolí protiimigrační stranyZ nerozhodnutých voličů váhají, zda jít volit, nejvíce lidé, již zvažují protiimigrační strany a Svobodné. Naopak nejvíce jistí, že k urnám vyrazí, jsou si lidé, kteří zvažují liberálně středové strany jako ODS, TOP 09 či lidovce.

Průzkum ukazuje i to, které strany jsou zatím nejatraktivnější pro ty, kteří minule nevolili – Piráti, SPD a Svobodní.

 

ČTK vydala 1. 9. zprávu Svobodní odstartovali hlavní část kampaně pro volby do SněmovnyK srpnové anonymní kampani s názvem Nemůžeme, v níž lidé mohli vyjádřit, co v Česku není možné změnit, se dnes přihlásila Strana svobodných občanů. Zároveň na ni navázala svou hlavní kampaní pro volby do Sněmovny, v níž nabízí svůj program s heslem Můžeme být svobodnou zemí. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Svobodných Martin Rumler.

Strana v rámci anonymní agitace umístila ve vybraných českých a moravských městech takzvané Zdi nářků, tedy tabule, na nichž lidé mohli nechávat své vzkazy či stížnosti na poměry v Česku. Stejně jsou možnost měli i na webu či facebookové stránce celé akce. V horké části kampaně Svobodní slibují, že na stížností poskytnou odpovědi.

Kromě vzkazů strana v rámci akce Nemůžeme využila i možnost promítání vzkazů na budovy. Například na Pražský hrad, na který v noci na 29. srpna promítla vzkaz „Nemůžeme mít lepšího“. Rozhodla se tak podle svého prohlášení poukázat na úroveň prezidenta Miloše Zemana, kterého se týkají i další protestní vzkazy. Řada z nich ale poukazuje také na kauzy kolem šéfa ANO Andreje Babiše, stav silnic, kouření v restauracích, daňové zatížení, dostupnost bydlení či přemíru byrokracie.

Zprávu zveřejnil i online server ČTK České noviny.

Byznys noviny zveřejnily zprávu Svobodní zahájili „horkou“ volební kampaň a odtajnili utajovanou kampaň NEMŮŽEMESvobodní spustili hlavní, tzv. “horkou” část volební kampaně. A odhalili zároveň dosud utajovanou kampaň, se kterou se lidé mohli potkat v ulicích a na sociálních sítích.

Na billboardech i na internetu se objevoval velký nápis MŮŽEME a logo Svobodní. V srpnu proběhla na internetu a ve velkých městech anonymní guerillová předkampaň “NEMŮŽEME”, kde lidé mohli dát průchod svým emocím, postěžovat si a psát vzkazy co všechno nemůžou.

Součástí bylo promítání na Pražský hrad nebo na budovy na Náměstí Svobody v Brně. Kampaň Svobodných chce nyní dát lidem odpovědi.

5. 9. vylosovala Státní volební komise volební čísla pro parlamentní volby. Svobodní mají číslo 12. Zpráva se objevila na mnoha serverech, pro ukázku třeba České noviny.

5. 9. zveřejnil server Zprávy.tiscali.cz článek Škrtací mánie Svobodných: Jak být přijatelní a nebýt druhou ODS?Strana svobodných občanů dala před říjnovými volbami najevo, že se chce také zapojit do přerozdělování hlasů voličů, kteří stále ještě nevědí, komu dají svůj hlas, a váhají mezi více subjekty. Takových lidí, jak upozornila ve svém předvolebním průzkumu společnost Behavio, je asi 50 procent. Velké množství voličů se tak rozhoduje na poslední chvíli a uspět mohou i strany, se kterými se ještě nepočítá. Stačí, když zaujmou a přesvědčí své potenciální voliče, že mají šanci.

Kauza Lidl

2. 9. zveřejnily Novinky.cz článek Politici se zlobí na vyretušování křížů na obalech výrobků v LidluOzývají se však nejen lidovci. „To už ani není politická korektnost, to je zhovadilost. Když se štítí kříže, měl Lidl dát na reklamu něco jiného, a ne falšovat fotku kostela,“ reagoval na Twitteru předseda Svobodných Petr Mach.

Tématu se věnovala i další média, například iDNES.czLidovky.cz nebo Eurozprávy.cz.

6. 9. zveřejnil Blesk.cz článek Komentář: Poděkujme Lidlu, s řeckými kříži maže i politickou korektnostOzval se i šéf Svobodných Petr Mach, který znovu zkouší proniknout do Sněmovny. „To už není politická korektnost, to je zhovadilost,“ napsal celkem trefně na Twitteru. Možná teď zapomeneme, že na billboardech Svobodných politicky méně korektně vykradl volební slogan Baracka Obamy „Yes We Can“. „Můžeme,“ slibuje nyní česky Mach. Bohužel jen málokdo ví, co. A mimochodem: hořkost nad stavem světa kvůli smazaným křížům vyjádřil i kardinál Dominik Duka, byť on sám hájí kříž trochu jiný.

Různé

Server Peníze.cz zveřejnil 1. 9. anketu Očima expertů: Nerovnost v příjmech – brzda, či plyn?Petr Mach, ekonom, předseda Svobodných: To, že příjmy lidí jsou různé, je normální. Normální a spravedlivé ale není, když stát pomocí zákonů tyto rozdíly prohlubuje nebo zmenšuje. Tak například někteří bohatí podnikatelé mají díky triku s korunovými dluhopisy své příjmy nezdaněné, zatímco příjmy většiny ostatních lidí jsou zmenšené o daně. To není spravedlivé a prohlubuje to uměle rozdíly mezi lidmi s nízkými a vysokými příjmy. Jiným příkladem je minimální mzda, která naopak nespravedlivě zmenšuje rozdíly v příjmech. Ještě před třemi lety byla minimální mzda – třeba pro nešikovného a líného pracovníka – 8500 korun, zatímco tvrdě pracující pracovník mohl brát dvojnásobek, řekněme 17 tisíc korun. Teď budou kvůli zvyšování minimální mzdy brát ten líný a ten tvrdě pracující skoro stejně a to také není spravedlivé. Pokud jsou příjmové rozdíly zasloužené, je to v pořádku. Pokud jsou způsobené nespravedlivými zákony, je to špatně.

Na serveru Peníze vyšel ve stejný den článek Unie nemůže za vaše šeredný fasádyV Kamenných Žehrovicích na Kladensku si zateplili školu z roku 1900 způsobem, který zaujal architekta Ondřeje Chutného a pak vlivné kritiky z Archwars . Následovala „ mediální kampaň “, nějaký ten humor a studio Qualit muselo kvůli posměšným komentářům promazat svůj Facebook .

Ke kritikům se připojil i odcházející europoslanec Petr Mach. Nepustil se ale ani do projektantů, ani do zadavatele. „Tento druh umění bych nazval – eurosocialistický realismus. ‚Snížení energetické náročnosti objektu základní školy v Kamenných Žehrovicích.‘ Aneb oplácání historické školy polystyrenem a eurookny za 13 milionů,“ glosoval na Facebooku . Status doplnil obrázkem s popisky „před eurodotací na zateplení / po eurodotaci na zateplení“.

Dění v regionech

Vysočina

Žďárské noviny zveřejnily 1. 9. na str. 3 rozhovor s lídrem Zdeňkem Sadeckým Nevíte, koho volit? Volte Svobodné! Říká lídr Strany svobodných občanů na Vysočině ing. Zdeněk Sadecký, Ph.D.Vaše strana má v názvu slovo svoboda. Není to snad dnes již samozřejmost?

Myslím si, že nikoli. Naopak mám stále silnější pocit, že tu příležitost, danou rokem 1989, stále více promarňujeme. Určitě jsme všichni měli o svobodě rozdílné představy. Ale to, co se dnes děje, regulace, zákazy, příkazy, úřady, diskutabilní právní systém, zbytečné zásahy státu a diktát Bruselu, to vše je již na pováženou. Svoboda zde je, ale jen pro někoho. To chtějí Svobodní změnit.

Proč jste se rozhodl přidat se ke Svobodným?

Strany, které jsem v minulosti volil, mě zklamaly. Mám pocit, že voliče zrazují. My chceme dělat politiku pro lidi, a ne pro nějakou finanční skupinu nebo „masokombinát“. Za námi nestojí žádný miliardář. Pomocí připravených ekonomických opatření chceme zajistit a uzákonit vyrovnaný státní rozpočet. To osobně vidím jako prioritu a nutnost, a náš závazek vůči našim dětem a vnoučatům. Bohužel, dosud nás politici zadlužovali a neřešili, že každý dluh se musí jednou splatit.

Vyšlo i v Třebíčských novinách.

Ústecký kraj

4. 9. zveřejnil Děčínský deník článek Volby: Do Sněmovny chce v říjnu 86 lidí z DěčínskaStranu svobodných občanů pak do voleb v Ústeckém kraji vede Vladimír Gregor z Děčína, který se v minulosti za Svobodné ucházel o senátorský post.

Zubří

Server idnes.cz vydal zprávu o úspěchu člena Svobodných Martina Nováka ohledně referenda ve svém městě O bazénu za 120 milionů budou lidé v Zubří hlasovat znovu. Při volbách: Kauza plánované výstavby nákladného multifunkčního areálu s bazény v Zubří nekončí. Nejvyšší správní soud vyhověl odpůrcům záměru a vyhlásil nový termín referenda. Obyvatelé pětitisícového valašského města v něm při sněmovních volbách rozhodnou, zda stavbu za 120 milionů korun chtějí, nebo ne.

Lidé už přitom o areálu rozhodovali letos v červnu. K urnám ale nepřišlo potřebných 35 procent občanů, a referendum tak bylo prohlášeno za neplatné.

Iniciátoři referenda však nesouhlasili s tím, že vedení radnice prosadilo právě červnový termín. Vadilo jim i pozměnění otázky týkající se schválení celého areálu s krytým bazénem, venkovním koupalištěm a wellness centrem.

„Otázka je podle nás manipulativní. Navíc máme za to, že referendum nebylo vyhlášeno v souladu se zákonem,“ prohlásil tehdy člen petičního výboru Martin Novák. Nejvyšší správní soud tak vyhlásil nové hlasování v termínu voleb do Sněmovny 20. a 21. října s původně navrženou otázkou: Jste pro krytý bazén ve městě Zubří?

„Obyvatelé Zubří jsou s konkrétním problémem dostatečně obeznámeni a je zřejmé, o čem budou hlasovat,“ vysvětlil soudce Petr Mikeš.

„Jsem rád, že nám dal soud za pravdu. Referendum vyhlášené obcí vůbec nic nevyřešilo,“ reagoval Novák.

O referendu informovala i Česká televize v pořadu Události v regionech, MF DNES,  Valašský deník nebo radio Impuls.

(ler, dap)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

Na Petříně byla při příležitosti 20. výročí od vstupu do Evropské unie zveřejněna Markétou Šichtařová Charta 24.

Porovnání Charty 24 a Charty 77 v pdf.



P r o h l á š e n í  C h a r t y   24

Dne 01. 05. 2004 vstoupila Česká republika společně s dalšími devíti zeměmi do Evropské unie. Evropská unie vznikla na ideálech mezinárodní spolupráce a volného pohybu osob, pracovních sil, kapitálu, zboží i služeb. Smyslem jejího zrodu bylo přinášet všem občanům vyšší míru prosperity a osobní i politické svobody.

I kdybychom k ní cítili nevoli, je dnes pro Českou republiku závazná Listina základních práv Evropské unie. Naši občané mají právo a náš stát povinnost se jimi řídit.

Svobody a práva, na jejichž ideálech Evropské unie vznikla, jsou důležitými civilizačními hodnotami, k nimž v dějinách směřovalo úsilí mnoha pokrokových lidí. Vstup České republiky do Evropské unie měl tyto civilizační hodnoty stvrdit.

Dvacetileté výročí vstupu naší země do EU nám ale s novou naléhavostí připomíná, kolik základních občanských práv platí v naší zemi už opět – bohužel – jen na papíře.

Zcela iluzorní je např. právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II.

Desítkám tisíc našich občanů je znemožňováno získávat objektivní, nezkreslené a úplné informace, stejně tak jako vyjadřovat se veřejně na sociálních sítích či v médiích jen proto, že zastávají názory odlišné od názorů oficiálních. Jsou přitom často objekty nejrozmanitější diskriminace a šikanování ze strany úřadů i společenských organizací; zbaveni jakékoli možnosti bránit se.

Statisícům dalších občanů hrozí, že projeví-li své názory na aktuální společenskovědní témata, ztratí pracovní a jiné možnosti, a to nejen ve veřejném sektoru, ale i u soukromých korporací.

Článku 16 hlavy II., zaručujícímu právo na svobodu podnikání, odporuje chování bank i pojišťoven, které pod taktovkou Evropské centrální banky a ideologie ESG odmítají poskytovat finanční služby společnostem angažujícím se v obranném či těžebním průmyslu, nebo firmám, které jsou v danou chvíli z nejrůznějších důvodů ocejchovány jako nežádoucí. Kritéria této ESG selekce jsou stanovována netransparentně s absencí demokraticky získaného mandátu.
V rozporu s článkem 21 hlavy III., zakazujícím jakoukoli diskriminaci založenou zejména na pohlaví, rase, barvě pleti, etnickém nebo sociálním původu, politických nebo jakýchkoli jiných názorech nebo příslušnosti k národnostní menšině, je obsazování pracovních míst na základě kvót odvolávajících se na příslušnost k daným skupinám.

V rozporu s článkem 8 hlavy II. zaručujícím právo na ochranu osobních údajů, dále s článkem 16 hlavy II. zajišťujícím občanům Unie právo na svobodné podnikání a také v rozporu s článkem 45 hlavy V. zajišťujícím všem občanům Evropské unie právo volně se pohybovat a pobývat na území členských států, bylo jednání většiny členských států během období pandemie. Jednání naší vlády minulé i současné během pandemie bylo nejen v rozporu s původními hodnotami EU, ale i v rozporu s naší vlastní Ústavou. Nepojmenovat zločin znamená legalizovat jeho opakování!

Svoboda pohybu kapitálu, zboží i služeb je jen zdánlivá, jak ukazuje například nedostatek léků v Evropské unii.

Uplatnění práva vyhledávat, přijímat, rozšiřovat informace a myšlenky všeho druhu, bez ohledu na hranice, ať ústně, písemně nebo tiskem (článek 11 hlavy II.) je stíháno nejen mimosoudně, ale i soudně, často pod rouškou údajného šíření dezinformací.

Svoboda veřejného projevu je potlačena centrálním řízením veřejnoprávních sdělovacích prostředků i publikačních a kulturních zařízení. Žádný politický, filozofický i vědecký názor nebo umělecký projev jen trochu se vymykající úzkému rámci oficiální ideologie či estetiky nemůže být zveřejněn ve veřejnoprávních médiích či na sociálních sítích; je znemožněna veřejná kritika krizových společenských jevů; je vyloučena možnost veřejné obrany proti nepravdivým a urážlivým nařčením oficiální propagandy (zákonná ochrana lidské důstojnosti, jednoznačně zaručována článkem 1 hlavy I., v praxi neexistuje – viz např. označování lidí vyjadřujících nedůvěřivost vůči deklarovaným účinkům vakcín za dezinformátory, nebo označování lidí odmítajících tvrzení o původu energetické krize ve válce na Ukrajině za putinovce a dezoláty); lživá obvinění nelze vyvrátit. V předních společenských tématech často spojených s enormními veřejnými výdaji ze státních rozpočtů členských zemí EU je vyloučena otevřená diskuse.
Mnoho vědeckých a akademických pracovníků i jiných občanů je diskriminováno jen proto, že legálně zveřejňují či otevřeně vyslovují názory, které současná politická moc odsuzuje.

Svobodné hlasování, základní princip demokracie, je systematicky omezováno mocenskou svévolí; oklešťování hlasovacích práv jednotlivých zemí v rámci Unie je praktikováno odpíráním příjmů ze strukturálních fondů Unie. Nad zeměmi s odlišným politickým nebo společenskovědním postojem trvale visí hrozba odepření nebo ztráty hlasovacích práv.

Nástrojem omezení a často i úplného potlačení řady občanských práv je systém faktického podřízení všech institucí a organizací ve státě politickým direktivám Evropské unie. Nové zákony a ideologie jsou často prosazovány politicky aktivními a nikým nevolenými neziskovými organizacemi financovanými z veřejných peněz, přitom však rozhodujícím způsobem ovlivňují činnost zákonodárných i výkonných orgánů státní správy, justice, zájmových i všech ostatních společenských organizací, politických stran, podniků, ústavů, úřadů, škol a dalších zařízení.

Další občanská práva, včetně práva na nezasahování do soukromého života, do rodiny, domova nebo korespondence (článek 7 hlavy II.), jsou povážlivě narušována také tím, že ministerstvo vnitra nejrůznějšími způsoby kontroluje život občanů, například budováním sítě informátorů z řad obyvatelstva (získávaných výzvami k „whistleblowingu“ neboli udavačství). Dochází ke kontrole soukromé pošty na sociálních sítích. Média jsou motivována ke spolupráci se státem. Tato činnost není regulována zákony, občan se proti ní nemůže nijak bránit.

Svévolně se postupuje i při udělování vstupních víz cizím státním příslušníkům, z nichž mnozí získávají status uprchlíka jen na základě deklarace, že jsou v mateřské zemi údajně pronásledováni.

Kromě nedodržování předpisů vůči vlastním občanům nerespektuje Evropská unie ani své závazky vůči jiným zemím. Ve článku 216 Smlouvy o fungování Evropské unie se EU hlásí k tomu, že jsou dohody uzavřené Unií (jako například smlouva o volném obchodu GATT94 podepsaná u Světové obchodní organizace) závazné pro orgány Unie i pro členské státy. Při rozchodu s Velkou Británií ovšem EU tento svůj závazek porušila, protože trvala na vytvoření nových obchodních překážek tam, kde dříve nebyly.

Evropská unie, ve které dnes žijeme, již není stejnou Evropskou unií, pro kterou se občané České republiky vyslovili ve všelidovém referendu. Ideály, na nichž Evropská unie vznikla, měly za cíl posílit svobodu a prosperitu a odstranit byrokratické bariery pro mezinárodní spolupráci; dnešní směřování Evropské unie však vede k oklešťování občanských svobod, cílenému ničení prosperity a zavádění stále nových byrokratických překážek vůči svobodnému podnikání.
Dobré vztahy se mohou tvořit pouze na dobrovolné bázi, tedy bez nátlaku, kde základní motivací k uzavření dohody je oboustranná spokojenost. Souhlas s přijetím jakýchkoli závazků musí být informovaný. Neměla by mu tedy předcházet jednostranná kampaň, ale vyvážená diskuse.

Posledním pokusem o vytěsnění odborné diskuse nad závažným tématem je snaha vládnoucích elit protlačit navzdory převládající vůli lidu a závěrům ekonomických analýz přijetí společné evropské měny euro. Jako sebevědomý národ a sebevědomí občané deklarujeme, že naše měna musí být nástrojem dosažení prosperity. Prosperita nesmí být obětována za účelem získání jakékoliv nové měny.
Lze ovšem identifikovat i další závažné snahy o vyhýbání se seriózní veřejné diskusi nad dokumenty, jejichž podstata – drastické oslabením naší suverenity – je překryta falešnou rouškou veřejného blaha.

Někteří občané na soustavné porušování demokratických principů upozorňují a dožadují se nápravy; jejich hlasy jsou však upozaďovány, cenzurovány, anebo se stávají předmětem nejrůznějšího očerňování.

Odpovědnost za dodržování občanských práv v zemi padá samozřejmě především na politickou a státní moc. Ale nejen na ni. Každý nese svůj díl odpovědnosti za obecné poměry, a tedy i za dodržování uzákoněných paktů, které k tomu ostatně zavazují nejen vlády, ale i všechny občany.
Pocit této spoluodpovědnosti nás přivedl k myšlence vytvořit CHARTU 24, jejíž vznik dnes veřejně oznamujeme.

CHARTA 24 je volné, neformální a otevřené provolání lidí různých přesvědčení, různé víry a různých profesí, které spojuje vůle jednotlivě i společně se zasazovat o respektování přirozených lidských práv v naší zemi i ve světě.

CHARTA 24 vyrůstá ze zázemí lidí, kteří sdílejí starost o osud ideálů, s nimiž spojili a spojují svůj život a práci.

CHARTA 24 není organizací, nemá stanovy, stálé orgány a organizačně podmíněné členství. Patří k ní každý, kdo souhlasí s její myšlenkou, šíří její text a podporuje ji.

CHARTA 24 není základnou k opoziční politické činnosti. Chce sloužit k prosperitě, hrdosti a sebevědomí našeho národa. Svým symbolickým jménem zdůrazňuje CHARTA 24, že vychází z textu CHARTY 77, který pozměňuje pouze mírně a pouze natolik, aby správně pojmenovával instituce a problémy existující 47 let po vzniku CHARTY 77; hlavní myšlenky textu CHARTY 77 - dodržování uzákoněných svobod – však zůstávají nedotčeny.

Signatáři a mluvčí CHARTY 24
Ing. Markéta Šichtařová
Ing. Tomáš Zítko
Mgr. Libor Vondráček

Podepsat Chartu 24:

Zásady zpracování osobnách údajů – Komunikaci s petenty obstarává Libor Vondráček

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31