Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: prezidentské volby v Rakousku, dění v EU, aktuální témata, krajské volby a zprávy z obcí

Svobodní v médiích: prezidentské volby v Rakousku, dění v EU, aktuální témata, krajské volby a zprávy z obcí

Monitoring za období 20.–27. dubna 2016

Blesk v článku o rakouských prezidentských volbách mj. uvedl:
Raduje se naopak Petr Mach, europoslanec a šéf českých Svobodných. „Vítězství kandidáta Rakouské strany svobodných v prvním kole rakouských prezidentských voleb jasně ukazuje, jak postupně dopadnou všude tradiční politické strany, když budou dál ignorovat vůli občanů a ohrožovat svojí nezodpovědnou politikou bezpečnost a svobodu obyvatel a základní evropské hodnoty.“

Napsaly o tom i Parlamentní listy Budíček! Už to fakt praskne. Veselé i smutné ohlasy voleb v Rakousku:
Mezi českými současnými či dřívějšími politiky přivítali úspěch Hofera např. šéf Svobodných Petr Mach…

A ještě jednou k tématu Parlamentní listy v tomto článku:
"Vítězství kandidáta Rakouské strany svobodných v prvním kole rakouských prezidentských voleb jasně ukazuje, jak postupně dopadnou všude tradiční politické strany, když budou dál ignorovat vůli občanů a ohrožovat svou nezodpovědnou politikou bezpečnost a svobodu obyvatel a základní evropské hodnoty,“ říká předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

DĚNÍ V EVROPSKÉ UNII

Parlamentní listy přinesly obsáhlou reportáž z besedy P. Macha se studenty v Olomouci Já ten ošklivý prapor EU vyvěsím, překvapil Petr Mach. Ale stanovil si podmínku:
Předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach se utkal v debatě s politologem z Univerzity Palackého Robertem Zbíralem. Tématem byl brexit a budoucnost Evropské unie…

O návštěvě amerického prezidenta v Evropě promluvil Petr Mach v Českém rozhlase Plus, kde mj. řekl: „Hlavně je to obrovské pokrytectví – když tady v Evropě Obama mluví pateticky o solidaritě s uprchlíky, tak proč Amerika nezbourá ploty na hranici s Mexikem? Mně to celé přijde jako nějaké špinavé politické kšefty mezi Obamou – Merkelovou – Cameronem.“ Celý záznam pořadu si můžete pustit zde.

AKTUÁLNÍ TÉMATA

Krajské listy a článek Odpovídá na otázky, které jí nikdo neklade:
Předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz pozastavil nad nezájmem médií o 25. výročí založení Občanské demokratické strany. (…) Na tento blog reaguje mimo jiné předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. „Předseda ODS Petr Fiala se stal obětí hackerů, napadli jeho blog a facebookový profil a snaží se z něj udělat hlupáka. Divím se, že to PR oddělení strany dosud neodstranilo,“ poznamenává.

Vyšlo i na Parlamentních listech Pane předsedo, proč jste takový debil? Hořká pachuť oslav ODS.

Velký rozhovor s místopředsedkyní pražských Svobodných přinesly Parlamentní listy Demonstraci proti nenávisti pořádala marxistická organizace. Ta by tu nejradši nastolila totalitu, prozradila pravicová studentka:
Co říká na vandalské útoky na některé multikulturní podniky i co si myslí o HateFree, prozradila ParlamentnímListům.cz Tereza Sladkovská, místopředsedkyně pražských Svobodných. Řekla svůj názor i na pondělní demonstraci proti neonacismu na pražském Náměstí Jiřího z Poděbrad. Prozradila také, jak se podle ní staví studenti k problematice s uprchlíky…

Z rozhovoru pak Parlamentní listy čerpaly i v tomto článku Tajný plán akce „počmárané kavárny“:
Ke kavárnám a útokům na ně se vyjádřila také členka Strany svobodných občanů Karolína Stonjeková. “Takže včera ráno se na některých pražských kavárnách objevily nápisy a hákové kříže a už dnes odpoledne je na Jiřáku zorganizována demonstrace na podporu Hate Free, které se údajně účastnila tisícovka lidí… To je rychlost, co?“ pozastavuje se Stonjeková. Následně dodává, že ta rychlost by jí přišla podezřelá, ale jen v případě, že by byla milovníkem konspiračních teorií, což ona není.

Portál TN.cz přinesl průzkum SANEP, kde mj. uvedl:
Těsně za hranicí vstupu do Sněmovny skončilo hnutí Úsvit-Národní koalice. Méně než procento chybí také Svobodným nebo Svobodě a přímé demokracii.

EUPortál a rozhovor Exporadce Klause a Topolánka Haas: Zeman národ nerozděluje a lidé mu věří, v němž řekl:
ODS dnes pravici prospívá hlavně tím, že ještě existuje, že po ní ještě nevznikla prázdná díra. Ale to je na stranu, jako je ODS, málo. Na pravici už není sama, jsou tu Svobodní s velkým a stále nevyužitým potenciálem. Ale na to, že by tyto strany mohly vzájemně spolupracovat, je zde příliš mnoho nedůvěry a jiných překážek. Snad až obě najdou své stabilní místo a přestanou jedna druhou kádrovat, můžeme doufat v nějakou spolupráci. ODS má stále velký potenciál. A doufám, či spíše věřím, že jej někdy naplní. Byl bych rád, kdyby to bylo co nejdříve, a přeji jí úspěch. Stejně tak přeji úspěch Svobodným a Soukromníkům. Pravice má budoucnost. Ale nesmí opakovat chyby minulosti a nesmí promrhat šance, které jí dává přítomnost.

Mladá fronta DNES přinesla rozhovor s V. Klausem ml. ( 22. 4. na str. 10), kde mluvil i o Svobodných:
Sám jste zmínil, že jste sympatizoval i se Svobodnými, proč tedy nyní ODS? Tedy strana, ke které je váš otec v posledních letech hodně kritický.
Otec je kritický ke všemu a s věkem se tato vlastnost spíše utužuje, než ohlušuje. Kdybych to měl brát podle toho, tak bych nemohl nikdy dělat nic a maximálně sedět s panem Weiglem (Jiří Weigl, bývalý prezidentský kancléř – pozn. red.) tady v Institutu Václava Klause. Takže to neberu tak směrodatně. Vůči Svobodným nic nemám, já to pojímám dost ekumenicky. Nemá to být Sparta a Slavie, když jsou hodnoty podobné, tak by se tyto proudy měly spíše sdružovat než na sebe navzájem nesmyslně útočit. Když to otočím: současný prezident Zeman dokázal po revoluci totálně roztříštěnou levici, která byla v defenzivě, sjednotit a najednou tím navodil úplně jinou situaci. Pravice je teď v podobné situaci. Je roztříštěná na různé kusy a řada nových lidových hnutí přibývá. Aby se něco změnilo, je potřeba lehce ekumenický přístup, to znamená trošku to rozšířit a nebojovat mezi sebou na život a na smrt.

MÍSTOPŘEDSEDOVÉ V MÉDIÍCH

Parlamentní listy  informovaly Svobodní: Místopředseda Jiří Hemerle rezignoval:
Místopředseda Svobodných Jiří Hemerle rezignoval na svou funkci. V Republikovém předsednictvu měl v gesci marketingovou strategii…

Článek Františka Matějky přinesl ePortál Nevěřte mu ani slovo. Je to z jeho strany jen podlá lest!

Vyšlo i na Neviditelném psu tady.

Článek Karla Zváry vyšel na Parlamentních listech Cenzura internetu je hazardem se svobodou.

KRAJSKÉ VOLBY

ZLÍNSKÝ KRAJ

Deník a článek Senátor Ivo Valenta by měl vést Soukromníky a Svobodné do voleb:
„Chceme, aby si kraj nehrál na všespasitele a řešil problémy s lidmi. Aby řešil ne nové galerie, ale nové silnice a zadlužené nemocnice," tak zase vnímá budoucí politiku krajského úřadu Tomáš Pajonk, předseda Strany svobodných občanů ve Zlínském kraji, který by měl být dvojkou společné kandidátky…

Napsal o tom i portál Idnes Valentovy plány: stěhování z Monaka, dostat se na kraj, pak do Sněmovny:
Politické ambice senátora a hazardního magnáta Ivo Valenty jsou stále větší. Aktuálně chce být lídrem společné kandidátky Soukromníků a Svobodných v krajských volbách ve Zlínském kraji, příští rok chce uspět i ve volbách parlamentních…

Článek vyšel i na webu Dobrý den Novou koalici může vést také senátor Valenta:
Koalice Svobodní a Soukromníci (SaS), kterou by podle posledních průzkumů volilo v říjnových krajských volbách už přes devět procent lidí, zahájila kampaň. (…) Společný volební program SaS se opírá o několik základních bodů. „Chceme ukončit hru kraje na malou Evropskou unii. Netransparentní dotace chceme nahradit přímou a adresnou podporou, zastavíme krajské sociální inženýrství, zvýšíme kompetence a odpovědnost příjemců veřejných peněz. Chceme školy, jejichž absolventi si najdou dobře placenou práci. Posílíme pravomoci ředitelů škol a nebudeme bránit inspirující konkurenci škol,“ přiblížil Tomáš Pajonk.

Vyšlo i v tištěné verzi Dobrý den s kurýrem Novou koalici může vést i senátor Valenta (25. 4. na str. 2)

PARDUBICKÝ KRAJ

Chrudimské noviny a článek Blíží se krajské volby, ale weby politických stran to s aktualizacemi nepřehánějí:
V minulých měsících proto médii proběhly zprávy o sestavování kandidátek. Své lidi představila jak Strana svobodných občanů, kde se pozice lídra ujal chrudimský městský zastupitel Josef Káles, tak Hnutí ANO 2011. (…) Jednookým králem jsou pak stále místní Svobodní, jejichž internetové stránky obsahují poměrně aktuální informace o negativním postoji Petr Lichtenberga k „odpadové policii“. Toto téma se však řešilo v průběhu lednového zasedání městského zastupitelstva. Že by se za čtvrt roku nic významnějšího nestalo?

CO SE DĚJE V OBCÍCH

ŽATEC

Agentura ČTK vydala zprávu V Žatci po deseti měsících opět funguje městská rada (26. 4.), kde mj. uvedla:
Chybějící členy zvolili zastupitelé na svém pondělním zasedání. Druhou místostarostkou je nyní Jana Nováková (ČSSD), radu doplnili Karel Krčmárik (KSČM) a Oldřich Řáha (Svobodní). ČTK to dnes řekla starostka Žatce Zdeňka Hamousová (Volba pro město). "Podoba rady zřejmě ještě není konečná, na příštím zasedání zastupitelstva 9. května chystáme ještě jednu změnu. Ta by ale neměla být nijak zásadní," řekla Hamousová. Dodala, že se radu povedlo sestavit poté, co rezignoval zastupitel Tomáš Petříček (Svobodní). Nahradil ho Oldřich Řáha, který byl následně zvolen radním.

Napsal o tom např. Deník Dohoda! Žatec má po téměř roce opět radu města:
Podnikatel Oldřich Řáha (Svobodní) má mezi zastupiteli velkou podporu, při pondělní „půlnoční" volbě pro něj zvedlo ruku všech 17 přítomných zastupitelů, on sám se hlasování zdržel. „Nechci řešit spory jedné nebo druhé strany. Chci se podílet na práci pro město a řešení problémů, ne vyhledávat sporná místa, jak se v poslední době spíše dělo. Ale neumím říci, zda se to podaří nebo nepodaří, v zastupitelstvu jsou značně antagonistické vztahy (nesmiřitelné, nepřátelské, protichůdné – pozn. redakce)," řekl Oldřich Řáha Deníku…

Vyšlo i v internetové podobě Žateckého deníku zde a v tištěné podobě Žateckého a lounského deníku zde (27. 4. na titulní str.).

MF Dnes a článek Střekov nemá starostu, odvolali ho zastupitelé (27. 4. na str. 13):
K uklidnění situace naopak došlo v Žatci, který má téměř po roce opět funkční radu. V pondělí totiž zastupitelé zvolili do rady Oldřicha Řáhu (Svobodní), Karla Krčmárika (KSČM), Janu Novákovou (zvolena za ČSSD), jež se zároveň stala první místostarostkou.

MILEVSKO

Písecký deník a článek Radní Doubek: Zrušme poplatek za odpad plošně, nebo aspoň dětem:
Budou obyvatelé Milevska od roku 2017 osvobozeni od poplatku za svoz odpadu a nebudou platit 456 korun ročně? To napoví středeční jednání radních města. Ti se budou zabývat návrhem Miroslava Doubka (Svobodní), který předkládá dvě varianty. Od roku 2017 kompletní zrušení poplatku pro všechny trvale žijící obyvatele, nebo jen pro děti do 18 let a studenty…

Písecký deník a další článek Kdo třídí, má naději na slevu:
Milevsko nebude prvním městem Písecka, kde by obyvatelé mohli být osvobozeni od poplatku za odpad. Návrh radního Miroslava Doubka (Svobodní) rada města na středečním jednání nepodpořila…

Vyšlo i v tištěné podobě (22. 4. na titulní str.).

 

Praha 27. dubna 2016

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31