Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: Demonstrace proti online pokladnám, kauza realitka, Liberland ad.

Svobodní v médiích: Demonstrace proti online pokladnám, kauza realitka, Liberland ad.

Ve středu 3. června jsme v Praze před vládou uspořádali demonstraci proti zavedení elektronické evidence tržeb (EET), a to za opravdu velkého zájmu médií.

Velkou reportáž vč. videozáznamu přinesl server Novinky.cz o tom napsal Protestujícím proti on-line pokladnám Babiš pokynul z okna:
Proti elektronické evidenci tržeb demonstrovala ve středu zhruba stovka lidí. Pískot před Úřadem vlády jim nakonec nebyl nic platný: vláda záměr schválila poté, co po úpravě návrhu změnili názor lidovečtí ministři. Demonstrujícím z okna pokynul i ministr financí Andrej Babiš (ANO), který elektronickou evidenci tržeb prosadil…

Větší článek o akci vyšel i v tištěném deníku Právo (4. 6. na str. 2) – Na protest se ministr financí díval z okna:
Proti elektronické evidenci tržeb demonstrovala ve středu stovka lidí. Pískot před Úřadem vlády jim nakonec nebyl nic platný: vláda záměr schválila poté, co změnili názor lidovečtí ministři. Demonstrujícím z okna pokynul i ministr financí Andrej Babiš (ANO), který evidenci tržeb prosadil.
Demonstraci svolala Strana svobodných občanů, zúčastnili se jí ale i představitelé ODS a České pirátské strany. Předseda svobodných Petr Mach označil online registrační pokladny za frontální útok na živnostníky. „Vybrat peníze na daních, o to vůbec nejde. To by společnost Agrofert, jejímž stoprocentním vlastníkem je Andrej Babiš, nesměla dostávat miliardové daňové úlevy, investiční pobídky a dotace,“ řekl Mach.

A ještě jednou deník Právo – demonstraci zmínil ve svém komentáři Alexandr Mitrofanov Tři novinky (4. 6. na str. 6).

Reportáž z akce přinesla v hlavních zprávách TV Prima (3. 6. v 18:55). V reportáži promluvil i P. Mach: „Pro spoustu živnostníků to prostě bude obrovská byrokracie navíc, která může způsobit to, že s tím podnikáním skončí.“ Záznam najdete zde (reportáž o jednání vlády začíná v čase 12:49, o demonstraci se mluví od 14:33).

Také TV Barrandov v hlavních zprávách (3. 6. od 18:30) informovala o demonstraci, a to v samostatné reportáži. Promluvil v ní mj. P. Mach: „Mně připadá, že se tady jedná skutečně o frontální útok proti živnostníkům jako skupině. Kdyby šlo skutečně o to vybrat pět, nebo deset miliard navíc do státního rozpočtu, tak vláda zruší daňové úlevy na biopaliva, zruší daňové úlevy na sklízení řepky pro zemědělce.“
Ve vysílání mluvil i řezník Pavel Havlíček, který přijal naše pozváni k vystoupení na demonstraci: „Mě to uráží a dokonce mě to pomlouvá. Dovedete si představit, co asi to dělá s našimi potenciálními zákazníky, jestliže od rána do večera ze všech možných médií a pan Babiš si jich koupil polovinu, tak se na ně valí sdělení podprahově, že živnostníci okrádají na daních.“ Reportáž si pusťte zde (začíná od 8. minuty).

O demonstraci informovala i Česká televize (mj. i Událostech v 19 hod. – sice jen velmi stručně, ale přece) a na jejím webu vyšel tento článek Ministři dali zelenou elektronické evidenci tržeb, který mj. uvádí:
Proti zavedení elektronické evidence tržeb dnes zároveň v Praze na Klárově protestovalo asi sedmdesát lidí. Akce se zúčastnili mimo jiné zástupci Svobodných, Pirátů a ODS. V projevech zaznělo, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) podporuje jen velké firmy a nebere v potaz menší podnikatele. „Je to šikana drobných živnostníků,“ řekl Petr Mach (Svobodní). Okolo dvanácté hodiny se demonstrující přesunuli před Úřad vlády, během pochodu a následně před budovou úřadu zazněla hesla jako „už žádné klacky pod nohy“ nebo „stát není firma“.

Hned dvě zprávy o akci vydala agentura ČTK. V té první Asi 70 lidí protestovalo proti elektronické evidenci tržeb (3. 6. ve 13:24) mj. uvedla:
Asi 70 lidí protestovalo v Praze proti zavedení elektronické evidence tržeb. Návrh dnes projednávala vláda, která ho schválila. Akce se zúčastnili mimo jiné zástupci Svobodných, Pirátů a ODS. V projevech zaznělo, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) podporuje jen velké firmy a nebere v potaz menší podnikatele.
Demonstrace byla zahájena po jedenácté hodině na pražském Klárově. S projevy vystoupili například Petr Mach (Svobodní) a Roman Kučera (Piráti). „Je to šikana drobných živnostníků,“ řekl Mach. Okolo dvanácté hodiny se demonstrující přesunuli před Úřad vlády, během pochodu a následně před budovou úřadu zazněla hesla jako „už žádné klacky pod nohy“ nebo „stát není firma“.

Zprávu ČTK citovala mnohá rádia (vč. Českého rozhlasu) a převzal ji např. web Finance.czElektronická evidence tržeb prošla vládou, podnikatelé nesouhlasí; server E15Babišův zákon o elektronické evidenci tržeb prošel vládou, server ePrávo.cz v tomto článku a deník Metro v článku Živnostníci budou pod kontrolou.

Zde je citace z další zprávy ČTKElektronická evidence tržeb prošla vládou, podnikatelé nesouhlasí (3. 6. v 18:40):
S návrhem kromě podnikatelů nesouhlasí ani opoziční TOP 09 a ODS. Občanští demokraté hrozí při projednávání ve Sněmovně obstrukcemi. Proti elektronické evidenci dnes v Praze protestovalo asi 70 lidí, akce se zúčastnili mimo jiné zástupci Svobodných, Pirátů a ODS. V projevech zaznělo, že ministr Babiš podporuje jen velké firmy a nebere v potaz menší podnikatele.

Reportáž z akce zveřejnil server EurozprávyŠikana, stát není firma. V Praze se demonstrovalo proti on-line pokladnám.

Videoreportáž přinesl server Idnes.cz v článku Vláda schválila elektronickou evidenci tržeb. Slibuje si od ní miliardy:
Proti zavedení elektronické evidence tržeb protestovali ve středu příznivci Strany svobodných občanů v čele se svým lídrem Petrem Machem.

Další reportáž je na serveru První zprávyPřed sídlem vlády bylo slyšet: Babiše do koše!
Demonstrace proti zavedení elektronické evidence tržeb se  v Praze zúčastnilo asi 150 lidí. Sešli se na pražském Klárově, jen kousek od vlády, která o tom zrovna v tu chvíli jednala…

Také Živnostenské listy věnovaly akci velkou pozornost a přinesly jak fotoreportáž, tak videozáznam z celé akce.

Server Echo24 napsal o akci dva články. V prvním Lidovci otočili. Bič na živnostníky ve vládě prošel mj. píše:
Jen pár hodin vydržel lidovcům odpor proti návrhu zákona o elektronické evidenci tržeb. I když ještě ráno tvrdili, že o návrhu ministra financí Andreje Babiše (ANO) nechtějí jednat, protože jsou v něm chyby a neobsahuje všechny dohody, během dopoledne otočili. Vláda úpravu přijala jednomyslně, tedy i hlasy KDU-ČSL. Proti online pokladnám ale zůstává opozice, která už plánuje obstrukce ve sněmovně. Ve středu normu u Úřadu vlády kritizovalo i několik desítek demonstrantů.

Také v druhém ‚Andrej ví, kolik piv vypiješ.‘ S tácky proti pokladnám zmiňuje naši demonstraci:
Proti zavedení EET se kromě TOP 09 a ODS vymezují i menší strany a mnozí živnostníci. Například ve středu před polednem – jen krátce po tom, co návrh zákona prošel sněmovnou –, se na pražském Klárově sešlo přes sto odpůrců Babišova návrhu. Demonstranti, mezi nimiž převažovali členové a příznivci strany Svobodní, upozorňovali na to, že EET finančně poškodí drobné živnostníky. „To, co ministr financí považuje za drobné, jsou pro živnostníky často velké peníze,“ řekl jeden z nich.
K lidem na místě promluvil známý kritik ministra financí, řezník Pavel Havlíček, který zde zastupoval malé a střední živnostníky. Slovo dostal také místopředseda  Svobodných Jiří Payne. Ten tvrdí, že Babišův návrh směřuje zemi zpátky k totalitě.

I Parlamentní listy zveřejnily o akci dva články. V prvním Jsem naprd. Neumím míchat maso s vodou a prodávat to. Totalitní stát, zastavte zlo, Babiše do koše, křičelo se vládě do oken mj. píše:
Protesty odpůrců zavedení elektronické evidence nebyly nic platné. Před Úřadem vlády se sice pískalo, skandovalo a nadávalo, ale kabinet Bohuslava Sobotky tento frontální útok na živnostníky, jak bývá tento zákon nazýván, jednohlasně odsouhlasil. Kromě europoslance Svobodných Petra Macha a několika dalších politiků se demonstrace zúčastnil i klatovský řezník Pavel Havlíček, jenž ve svém vystoupení přiznal, že on tedy neumí smichat půl kila masa s jakýmsi koktejlem a prodávat to jako kilo uzené kýty.

Druhý článek – Mach (Svobodní): Byli jsme zvyklí, že šílenosti přichází z Bruselu. Šikanu vymýšlejí naši politici!

Server Finmag přinesl k tématu EET obsáhlý článek Jak někdo může hájit lidi, co neplatí daně?, kde cituje Petra Macha: „Zase se tu vytvoří drahý byrokratický systém, z mnoha nevinných osob se stanou potenciální zločinci. Je to jen další krok k policejnímu státu.“

Petr Mach jel dva dny po demonstraci do Olomouce, kde s občany besedoval právě i o EET. Reportáž připravily Parlamentní listyEstébácký udavačský systém, je to mor! Petr Mach se takto rázně postavil proti Babišovi na stranu živnostníků:
Europoslanec a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach na besedě s občany v Olomouci přirovnal elektronickou evidenci tržeb k estébáckému udavačskému systému. Podle něj jde o šikanu drobných živnostníků. Řeč byla také o zavedení eura. Na setkání s europoslancem dorazilo do olomoucké kavárny Café 87 ve čtvrtek večer několik desítek posluchačů…

O PENĚZÍCH

O euru psal server Euractiv v článku Britské požadavky musí být únosné pro všechny státy EU, tvrdí europoslance.
Znovuzvolený britský premiér David Cameron započal slíbené vyjednávání s evropskými lídry o nových podmínkách setrvání země v EU. Hlavy států EU jsou ochotny se s Cameronem o jeho požadavcích bavit, upozorňují ale, že existují hranice, za které nepůjdou. I čeští europoslanci jsou diskusi o nových britských podmínkách otevřeni, musí však být alespoň částečně přínosné i pro ostatní členské země.
„Myslím si, že je to příležitost i pro Českou republiku, protože kdyby Britové chtěli něco dalšího vyjednat, je k tomu potřeba souhlas všech ostatních států EU. V ten moment by měla česká vláda přijít s tím, že může britskou výjimku podpořit, ale na na oplátku chce, aby ostatní uznali pro Českou republiku výjimku z eura,“ řekl EurActivu europoslanec Petr Mach (Svobodní/EFDD), který vstup Česka do eurozóny dlouhodobě odmítá.

Finmag řešil poplatky u lékaře ve své pravidelné rubrice Očima expertů: Měly by se opět zavést poplatky u lékaře?:
Ani ne půl roku po zrušení poplatků ve zdravotnictví se ve vládě diskutuje, jestli by se některé z nich neměly vrátit. Co si o tom myslí současný a bývalý ministr zdravotnictví, lékaři, lidé z nemocnic a také ekonomové?
Petr Mach: "Zdravotní pojišťovny by měly mít možnost nabízet nižší pojistné výměnou za přímé platby u lékaře. Jinými slovy,poplatkyby měly být dobrovolné výměnou za slevu na pojistném. Mezi pojišťovnami by měla existovat konkurence. Někdo by tedy mohl platit stejně vysoké pojistné jako dnes a poplatky u lékaře neplatit, někdo jiný by si zvolil nižší pojistné a poplatky u lékaře by platil. Musí existovat konkurence a svoboda volby, aby se ukázalo, jestli je výhodnější pojistný model se spoluúčastí formou poplatků, nebo ne."

LIBERLAND

MF Dnes a velký článek Vítejte u Jeho Nejjasnější Excelence… (6. 6. na str. 9)

Vít Jedlička uspořádal tiskovou konferenci a napsal o tom server Idnes.cz Budoucnost Liberlandu? Letecké spojení i obří akvapark, tvrdí Jedlička a také Novinky.czJedlička chce v Liberlandu akvapark a letiště, lidé mají posílat peníze

Deník Právo a článek Pohádka o Velkém Bratrovi (5. 6. na str. 6):
Alternativu, kde se před pohádkovým Velkým Bratrem skrýt, nedávno nabídl Vít Jedlička ze Svobodných. Vykolíkoval si Liberland, v němž se nereguluje, nepřerozděluje, nepanuje tam tzv. politická korektnost…

KAUZA REALITKA

Ombudsmana Šabatová navštívila Ústecký kraj a mluvila s novináři – kteří pak v této souvislosti zmínili, že Svobodní podpořili makléřku Noskovou, která se stala obětí provokace ze strany Romky spolupracující právě s ombudsmankou. Napsal o tom např. Blesk článek Romku odmítli v realitce. Ombudsmanka: Čistá diskriminace! Zasáhli její důstojnost:
Případ, kdy Romka přišla do realitní kanceláře předstírat zájem o byt a vyzkoušet, jak na ni budou reagovat, vyvolal vášně. Kritice byla podrobena ombudsmanka Šabatová, která pokus obhajuje. V Ústeckém kraji dnes promluvila o tom, že podle ní šlo o "diskriminaci v krystalické podobě".
Majitelka realitní kanceláře Nosková už dříve zdůraznila, že realitní makléři musejí respektovat přání klienta, který výslovně nechtěl ve svém bytě ubytovat Romy. "Je to realita, že většina lidí nechce Romům pronajímat byty, protože už mají špatné zkušenosti – zničené byty, ukradené a rozprodané vybavení bytů," uvedla Nosková. Makléřku podporují Svobodní, na její podporu založili transparentní účet. Jejich cílem je vybrat polovinu částky, kterou požaduje Balogová a kterou by případně musela makléřka zaplatit. K dnešnímu dni je podle zjištění ČTK na účtu přes 65 000 korun.

Článek v Týdnu: Šabatová: Makléřka odmítla Romku? Ukázková diskriminace!

Také server Romea.cz o tom napsal Makléřka diskriminovala Romku kvůli bydlení, tvrdí ombudsmanka:
Makléřku podporují Svobodní, na její podporu založili transparentní účet. Jejich cílem je vybrat polovinu částky, kterou požaduje Balogová a kterou by případně musela makléřka zaplatit. K dnešnímu dni je podle zjištění ČTK na účtu přes 65.000 korun.

Poznámka K. Kašparové: Novináři ve svých článcích citují zprávu ČTK, která nepřesně uvedla, že chceme vybrat polovinu částky. Skutečnost je taková, že chceme vybrat CELOU částku = tj. 100 tisíc na případnou pokutu. Nyní je na účtu zhruba polovina té částky – proto se snažíme sbírat dál (zřejmě z tohoto mého vyjádření po telefonu vzniklo ono nedorozumění při finální formulaci textu). Požádala jsem ČTK o provedení opravy a dnes mi bylo oznámeno, že už byla provedena – tak napříště už snad tyto citace budou v pořádku.

KAUZA ŽIVNOSTNICE VS. BABIŠ

Živnostnice Petra Fenclová z Domažlic v pořadu ČT Máte slovo (4. 6.) řekla otevřeně ministru Babišovi, co si myslí o zavedení EET. Hned druhý den ji přišla zkontrolovat úřednice ze sociálky, a rozjela se obrovská kauza. Napsaly o tom např. Novinky.cz, kde zmiňují naši podporu.

RŮZNÉ

Místopředseda Svobodných Karel Zvára byl hostem pořadu České televize Politické spektrum (6. 6.). Téma byla penzijní reforma a zrušení II. pilíře, dále diskutují zástupci Pirátů a Strany zelených. Záznam si pusťte zde.

Ester Kaplánková mluvila v Českém rozhlase o tématu péče o děti po rozvodu rodičů a dvakrát se jí povedlo zmínit Svobodné. Diskusi si poslechněte zde (hned od začátku).

Parlamentní listy psaly o imigrantech Petr Nečas opět vyvolal bouři a rozruch:
Expremiér Petr Nečas v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl v souvislosti se současným přílivem imigrantů do EU, že je legitimní otázka, zda je schengenský systém udržitelný, a že by neviděl nic špatného v obnovení hraničních kontrol (na letišti již teď jsou kontroly mnohem delší).
“Schopnost kontrolovat hranice je základním znakem suverénního státu. Právo začít kontrolovat hranice v případě nezbytnosti v rámci schengenské dohody máme. V České republice ale uprchlíci zatím nezůstávají, ale proudí do Německa. Proto bych zatím nechal hranice České republiky se Slovenskem i Německem propustné,“ odpověděl předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

CO SE DĚJE V OBCÍCH

Chrudim

Chrudimské noviny řešily zveřejnění jednání zastupitelstva Podklady k jednání městského zastupitelstva na webu stále chybí, na jejich zveřejnění zbývá už jen týden:
Na internetu stále chybí podklady k jednání místních politiků, které by se tu měly objevit nejpozději týden před zahájením zasedání, jež se koná 14. června.
Návrh, který měl vést k větší otevřenosti radnice, v první fázi předložili místní Svobodní. Dvakrát však jejich kolegové v městském zastupitelstvu smetli jejich podněty ze stolu, aby pak samotné vedení města předložilo návrh vlastní, který se právě materiály Josefa Kálese a Petra Lichtenberga (oba Svobodní) silně inspiroval. V následném hlasování pak lokální politici pozměněný jednací řád zastupitelstva, jenž závazek zveřejňovat podklady také obsahoval, schválili.

Ústí nad Labem

Ústecký deník se zabýval dlužníky v článku Město čeká miliony za odpad (5. 6. na str. 3):
Poplatek za odpad zaplatila městu zhruba čtvrtina lidí. Termín je do konce měsíce června. „Dlužníky evidujeme také, na vymáhání máme exekutorskou firmu,“ řekl starosta. Chabařovic Josef Kusebauch (SNK ED). Lépe jsou na tom v Přestanově. „U nás platí všichni v pořádku. Poplatek za odpad je na dvě splátky, platí se do konce března a října a neplatiče nemáme,“ uvedla starostka Přestanova Miroslava Bechyňová (Svobodní).

 

V Praze dne 10. června 2015
Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31