Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: Demonstrace na Václaváku, P. Mach v České televizi, odvolání starostky v Hodoníně a další aktuální dění nejen v obcích

Svobodní v médiích: Demonstrace na Václaváku, P. Mach v České televizi, odvolání starostky v Hodoníně a další aktuální dění nejen v obcích

Monitoring za období 28. října – 3. listopadu 2015

O chystané demonstraci proti EET informovala ČTK den před jejím konáním v tiskové zprávě (dne 27. 10. ve 14:21 hod.), v níž mj. uvedla:

Ve středu se bude v Praze demonstrovat proti islámu, elektronické evidenci tržeb i za monarchii a Československo. (…) Strana svobodných občanů svolává na stejné místo své příznivce na demonstraci Za svobodné soukromé podnikání (bez EET a dalších regulací), na plakátu avizují vystoupení Bohuše Matuše a kapely Turbo.

Informoval o tom např. Deník, dále Metro, server Echo.cz, Pražský patriot v článku Rušný sváteční den v Praze ad.

Česká justice k tomu vydala vlastní článek Maraton demonstrací: Na státní svátek jsou všechna pražská náměstí rezervována:
Největší shromáždění ohlásila Strana svobodných občanů, která si na státní svátek zajistila Václavské náměstí od koně do Opletalovy ulice na dobu od 10:00 do 18:00. Shromáždění začne ve 14 hodin a oficiálně nese název Demonstrace proti EET a dalším regulacím. Cílem demonstrace je poukázat na zbytečná a otravující vládní opatření, jako je například EET, zákaz kouření v restauracích nebo kontrolní hlášení k DPH, a naopak podpořit všechny, kdo ještě svobodně soukromě podnikají. Akci spolu se Svobodnými organizuje Strana soukromníků ČR. Účast na akci už potvrdily i další oslovené subjekty, jako je Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR, Asociace soukromého zemědělství, Asociace podnikatelů a manažerů, Společenství autodopravců Čech a Moravy, Bojkot Babišových výrobků a další, uvádí Svobodní podrobnosti k akci.

O průběhu demonstrace informovala mezi prvními agentura ČTK Na demonstraci živnostníků padla výzva k občanské nespokojenosti (28. 10. v 17:24), kde mj. uvedla: „Elektronická evidence tržeb je nesmysl, kdo chce tržby zatajit, ten je zatají. Je to jen klacek v rukou státu. Ohrožení svobody přichází i od naší vlády, nejen z Evropské unie," řekl předseda Strany Svobodných občanů Petr Mach.

O akci pak informovalo i mnoho dalších médií, např. Novinky.cz v článku Pražská náměstí na svátek obsadili demonstranti, server Idnes.cz, dále Deník v článku Na demonstraci živnostníků padla výzva k občanské nespokojenosti, dále Svobodný monitor zde ad.

O demonstraci se zmínil i server Echo24.cz:
Václavském náměstí v Praze probíhala akce živnostníků. Několik stovek lidí zde demonstrovalo Za svobodné soukromé podnikání, padla zde také výzva k projevu občanské nespokojenosti se současnou vládní politikou. Zástupci Strany soukromníků, Strany svobodných občanů a podnikatelských asociací vyjadřovali nespokojenost zejména s plánovaným zavedením elektronické evidence tržeb (EET) a bobtnající byrokracií směrem k živnostníkům.
„Elektronická evidence tržeb je nesmysl, kdo chce tržby zatajit, ten je zatají. Je to jen klacek v rukou státu. Ohrožení svobody přichází i od naší vlády, nejen z Evropské unie,“ řekl předseda Strany Svobodných občanů Petr Mach.

Vlastní reportáž přinesl server První zprávy v článku Václavská výzva proti byrokratickým regulacím:
Ve středu 28. října uspořádali Svobodní společně se Soukromníky a několika profesními organizacemi demonstraci proti EET a dalším byrokratickým regulacím, které mají ještě více zatížit živnostníky a malé podnikatele. Na Václavském náměstí se sešla zhruba tisícovka lidí, která demonstrovala proti byrokratickým regulacím státu. Václavskou výzvu  společně podepsali představitelé všech uskupení, které se na přípravě akce podíleli: Strana svobodných občanů, Strana soukromníků České republiky, Asociace podnikatelů a managerů ČR,   Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR a Asociace soukromého zemědělství ČR.

Parlamentní listy přinesly informace hned v několika článcích:

Tisícovka protestujících na Václaváku a jedna demonstrace navíc, o které jste ještě nečetli:
Strčte si ty dotace za klobouk. Referendum o Evropské unii. Taková hesla se v Praze objevovala o svátku Dne vzniku samostatného Československa skoro na každém kroku. Asi tisícovka lidí se sešla odpoledne na demonstraci Svobodných a Soukromníků na Václavském náměstí v Praze, která byla zaměřena proti levicové vládě, především plánům ministra financí Andreje Babiše (ANO). Druhý, již menší protest, rovněž pod taktovkou Svobodných, proběhl na Palackého náměstí. Zde se volalo po vystoupení ČR z EU.
Předseda Svobodných Mach ParlamentnímListům.cz o spojení se Soukromníky řekl: „Svobodní jsou rádi, že našli partnera pro tuto demonstraci. Je vidět, že jsme našli společnou řeč. Myslíme si o všemožných regulacích živnostenského podnikání totéž. Věřím, že spolupráce touto demonstrací nekončí. V některých krajích se Svobodní baví se stranou Soukromníků o společném postupu v krajských volbách.“
"Strčte si dotace za klobouk. Referendum o EU." Ty tranpsarenty byly stejné, jako na "demošce na Václaváku". Cílem organizace Vystoupit. EU je prý, aby všechny státy Visegrádské čtyřky uspořádaly referendum o setrvání v EU a pak z ní vystoupily. Josef Novotný ze strany Svobodných při svém projevu zvedl vlajku Švýcarska a prohlásil: „Chci, aby Česko bylo jednou jako Švýcarsko!“

Více než tisíc lidí demonstrovalo proti omezování svobody:
Elektronická evidence tržeb, kontrolní hlášení DPH, připravovaný plošný zákaz kouření ve všech restauracích. To jsou příklady toho, jak se současná vláda naváží do soukromých podnikatelů. Tyto zásahy do svobodného soukromého podnikání budou pro všechny podnikatele starostí navíc. Pro ty nejmenší pak mohou být i likvidační. Na takto tvrdé rány, navíc rozdávané evidentně úmyslně, je nutné reagovat. Jasně, viditelně a nahlas. Proto dnes uspořádala Strana soukromníků České republiky, spolu se Stranou svobodných občanů, demonstraci na Václavském náměstí.

Babiši, ty kuní ksichte, táhni s EET! Na Václaváku proběhl velký protest Soukromníků a Svobodných:
Strana soukromníků České republiky společně se Svobodnými dnes odpoledne na Václavském náměstí uspořádala protest. Na akci se sešlo více než lidí, kteří si přinesli s sebou transparenty burcující proti plánům levicové vlády. Nesouhlasili především s registračními pokladnami a zaváděním elektronické evidence tržeb. Na mnohých transparentech bylo možné vidět také ostrý vzkaz ministru financí Andreji Babišovi (ANO).
Na úvod akce vystoupili předseda Soukromníků Petr Bajer a šéf Svobodných, europoslanec Petr Mach. "Elektronická evidence tržeb je nesmysl, kdo chce tržby zatajit, ten je zatají. Je to jen klacek v rukou státu. Ohrožení svobody přichází i od naší vlády, nejen z Evropské unie," řekl předseda Strany Svobodných občanů Petr Mach…

Celé znění Václavské výzvy vydaly Parlamentní listy a Svobodný monitor.

Zmínku o demonstraci přinesl deník Právo hned dvakrát, a to nejprve v článku 29. 10. na titulní straně:
Na Václavském náměstí se ve středu sešly zhruba dvě stovky odpůrců elektronické evidence tržeb a politiky ministra financí Andreje Babiše (ANO).
Účastníci se rekrutovali ze dvou stran. Se žlutými klobouky a transparenty přišli podporovatelé Strany soukromníků České republiky, do zelena laděné cedule pak měli členové Strany svobodných občanů.

A o dva dny později ještě v souvislosti s novelou zákona o kontrolním hlášení plátce DPH (31. 10. na str. 5).

O EVROPSKÉ UNII A O KVÓTÁCH

Petr Mach byl hostem pořadu Máte slovo v České televizi na stanici ČT1 ve čtvrtek 29. října. Tématem pořadu bylo: „Je Evropská unie v rozkladu?“ Přepis pořadu čtěte zde, záznam celého pořadu si pusťte zde.

O pořadu pak napsala řada médií, např. Blesk v článku: „Jste fanatici. Uprchlíci jsou zrůdy.“ U Jílkové to kvůli migrantům vřelo:
Příznivci i odpůrci uprchlíků se ve čtvrtek večer sešli v diskusním pořadu ČT Máte slovo. Chvílemi na sebe křičeli tak, že je měla moderátorka Michaela Jílková problém zastavit…

Server První zprávy.cz v článku Výkřiky z pořadu Míši Jílkové … lidé se dělí na vítače a potápěče:
Ještě nikdy nebyla nechuť k EU mezi Čechy tak velká a rozšířená jako nyní. Tři pětiny občanů jsou nespokojeny se členstvím v Unii. Výrazně se na tom podepisuje situace kolem uprchlické krize. Počet běženců neklesá, naopak roste.
„Ať pan Polčák pomůže lidem, kteří jsou v nouzi. Ale on to řeší tak, že hlasuje pro kvóty. Je hrozně jednoduché hlasovat pro kvóty a přenést problém na někoho jiného,“ otočil se na europoslance jiný europoslanec Mach.

Parlamentní listy přinesly velké mediální zhodnocení pořadu, kde mj. mediální expert Jiří Mikeš uvedl:
„Podle mého názoru vyhrála strana euroskeptiků. Řekl bych, že pan Polčák byl tak trochu demagog. Zatímco Petr Mach měl podle mne jasné názory, byl prostě přesvědčivější, Stanislav Polčák byl tak trochu demagog, strašně mlžil. Myslím si, že své straně neudělal zrovna před volbami, které brzy budou, nejlepší službu,“ zhodnotil diskuzi pro ParlamentníListy.cz Jiří Mikeš. Za chytrého člověka, který ale zřejmě neměl tolik potřebného fundusu jako politolog Tomský, pak označil eurooptimistu Ivana Bartoše.
Za velkou podpásovku považuje mediální expert Jiří Mikeš výkřik z publika, kdy jeden z diváků v reakci na to, že je pro uprchlíky potřeba dostatek financí, vykřikl, že europoslanec Mach „bere půl milionu“. „To je ubohost, česká zaprděnost, že někomu závidíme peníze, nebo že ho chceme zesměšnit. To si myslím, že ten diskutující z publika pěkně ujel. To si myslím, že tam vůbec nepatřilo, s problémem, o kterém se diskutovalo, to vůbec nesouviselo,“ řekl Mikeš a dodal, že se mu také nelíbilo, jak se ti, kteří mají rádi Evropskou unii a její politiku, občas trefovali i do prezidenta Zemana…

Parlamentní listy pak ještě v rubrice Monitor:
Kdybyste lidi nestrašili, žádného islámu se nebojí. Toto si u Jílkové vyslechli Mach a Tomský, když chtěli diskutovat s obhájci imigrace. Ještě nikdy nebyla nechuť k Evropské unii mezi Čechy tak velká a rozšířená jako dnes. Tři pětiny z vás jsou nespokojeny se členstvím v Unii. Výrazně se na tom podepisuje situace kolem uprchlické krize. Počet běženců neklesá, naopak roste. Stojíme na pokraji nevratné změny Evropy, která už nebude tou, jak ji známe? Čeká EU pád jako říši římskou? Zeptala se úvodem pořadu Máte slovo na České televizi moderátorka Michaela Jílková.
Podle Polčáka musejí uprchlíci na území našeho státu dodržovat pravidla zde platná. „Ať pan Polčák pomůže lidem, kteří jsou v nouzi. Ale on to řeší tak, že hlasuje pro kvóty,“ zareagoval na něj europoslanec Mach. „Je hrozně jednoduché hlasovat pro kvóty a přenést problém na někoho jiného,“ pokračoval v kritice Polčáka Mach…

Eportál otiskl článek Petra Macha o dalším euronesmyslu, a to o rovných příležitostech pro intersexuály:
I o této neuvěřitelné věci se hlasovalo v Evropském parlamentu. Nad tím zůstává opravdu rozum stát. O této „genderové rezoluci“ se hlasovalo 8. října a týkala se „rovných příležitostí a rovného zacházení pro muže a ženy v oblasti zaměstnání a povolání“. Četl jsem si ji dvakrát a stejně významu některých návrhů příliš neporozuměl…

Článek převzal i Neviditelný pes.

O článku pak napsaly Parlamentní listy Petr Mach popsal, o čem naposledy hlasoval v Bruselu. Potěší zejména intersexuály…

Rozhovor Petra Macha  o vypsání referenda o vystoupení z EU přinesly Evropské noviny v článku ČR a vystoupení z Unie. Katastrofa nebo oživení? (30. 10. na str. 9):
Snahy o vypsání referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie zesílily po evropském schválení kvót na přijímání imigrantů. V Česku dlouhodobě o vystoupení z Unie usiluje především europoslanec Petr Mach se svojí Stranou svobodných občanů. Cílem euroskeptiků je vypsání referenda o vystoupení z Unie. Argumenty českých euroskeptiků jsou víceméně podobné jako těch britských. „Kdybychom nebyli v EU, zbavili bychom se diktátu, jako jsou nařízené kvóty na migranty. To je dnes nejdůležitější,“ uvedl aktuálně nejvíce zdůrazňované téma europoslanec Petr Mach…

Exkluzivně pro tabletový týdeník Dotyk napsal P. Mach komentář Africe škodí obchodní a zemědělská politika EU:
Občanské války v Sýrii a Libyi jsou určitě hlavní příčinou současné migrační vlny. Přespříliš štědrá sociální politika vůči migrantům v západních zemích je druhým důvodem. Nesmíme ale zapomínat na to, že migranty žene do Evropy i chybná obchodní a zemědělská politika EU…

O nebezpečí, které hrozí Evropě v souvislosti s přijetím kvót informoval EUPortál Situace je opravdu vážná, jde o život. Moc času nám už nezbývá:
Die Welt citoval analýzu německých zpravodajských služeb, v níž se praví, že integrace stovek tisíc nelegálních přistěhovalců v Německu je nemožná vzhledem k jejich počtu a stávajícím paralelním společnostem. Dokument kritizuje, že Německo dováží islámský extremismus, arabský antisemitismus, etnické konflikty a jiné chápání práva a společnosti. Dle dokumentu bezpečnostní síly nebudou za této situace schopny zajistit bezpečnost a vymahatelnost práva.
„Domnívám se, že většina lidí si myslí to samé, k čemu dospěly německé tajné služby. Doufám, že Němci brzy vezmou do hrsti a skoncují s lákáním migrantů z Blízkého východu,“ podotknul předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

AKTUÁLNÍ TÉMATA:

NORSKÁ KAUZA

Petr Mach odpovídal v rozhovoru pro Evropské noviny na norskou kauzu v článku Co na to europoslanci (30. 10. na str. 7):
Před rokem jsem inicioval veřejnou sbírku na právníky pro paní Michalákovou, v níž se nakonec vybralo přes půl milionu korun. Naposledy jsem s kolegou poslancem Tomášem Zdechovským vyzval norskou vládu ke sjednání dohody s Českou republikou o vydání dětí Michalákových do České republiky. Základním východiskem mého postoje v kauze je ctění principu presumpce neviny. Žádné obvinění či podezření proti paní Michalákové se neprokázalo, veškerá řízení proti ní byla zastavena, tak musíme hájit její právo na péči o vlastní děti. Petr Mach, poslanec Evropského parlamentu.

NEZAMĚSTNANOST

Nezaměstnanosti se věnoval server FinMag Očima expertů: Pomoc dlouhodobě nezaměstnaným. Mají zaměstnavatelé dostat úlevy? kde přinesl názor Petra Macha:
Je velkou chybou zvýhodnit na trhu práce určitou skupinu lidí. Pokud vláda osvobodí od placení pojistného zaměstnávání lidí nad padesát let, poškodí tím všechny pod 50 let, o které pak nebude mít nikdo zájem. Pokud osvobodí od placení pojistného zaměstnávání lidí, kteří jsou přes rok v evidenci úřadu práce, poškodí tím všechny, kdo jsou bez práce méně než rok, a ty, kteří nejsou v evidenci úřadu práce vůbec. Takový nápad je nespravedlivý, zvýhodňuje jedny na úkor druhých a celkovou míru nezaměstnanosti nesníží. Abychom snížili nezaměstnanost, nesmíme zvýhodňovat jedny na úkor druhých, musíme odstraňovat překážky podnikání a zaměstnávání lidí obecně. Musíme omezit sociální dávky, které odrazují od práce, musíme odstranit zbytečné byrokratické překážky podnikání a musíme zvýšit smluvní volnost při uzavírání pracovních smluv.

Stejná anketa vyšla i na portálu Peníze.cz.

RODINA

Parlamentní listy otisky naše stanovisko k povinné předškolní docházce dětí Svobodní hájí svobodu rodičů rozhodovat o svých dětech.

CO SE DĚJE V OBCÍCH

HODONÍN

Agentura ČTK jako první informovala Zastupitelé Hodonína odvolali starostku a dva místostarosty (3. 11. 2015), kde mj. uvedla:
Důvodem odvolání byla údajně špatná komunikace nebo personální problémy na radnici. K odvolání starostky a místostarostů museli zvednout ruce i koaliční zastupitelé, jinak by návrh Strany svobodných občanů o odvolání starostky a všech místostarostů neobstál. Strana svobodných pak má dva zastupitele.

Zprávu ČTK pak hojně citovala i další média, např. Echo24.

O kauze psala i Mladá fronta DNES Tradice pokračuje. Hodonín opět odvolal svoje vedení (4. 11. na str. 15), která mj. uvedla:
„Vaše chování je pro nás nepřijatelné. Na úřadě vládne atmosféra strachu. Neustále oddalujete odvolání vedoucí odboru investic, která nemá patřičné vzdělání a dělá spoustu chyb. Z městských peněz si platíte externího právníka pro vlastní potřeby a na ulici Jánošíkova protlačujete parkoviště, které tam nikdo nechce. Navrhuji proto zařadit na program jednání odvolání starostky a místostarostů,“ zcela pozměnil program včerejšího jednání zastupitelstva Petr Buráň (Strana svobodných občanů).

Hodonínský deník a článek Grauová padla. V čele je Krabička (4. 11. na titulní str.):
Lavinu odvolávání včera spustil lídr opozičních Svobodných Petr Buráň. Svůj návrh odůvodnil tím, že vedení je málo transparentní, na úřadě panuje strach, že město nemá nového vedoucího odboru investic a že dochází k finančnímu protežování zaměstnanců či zneužívání Hodonínských listů. „Vrcholem drzosti je to, že si agentura vašeho manžela nechala městem zaplatit analýzu, která vycházela z bakalářské práce vaší dcery,“ nařkl dnes již bývalou starostku Buráň. Její jednání a chování byly podle něj nepřijatelné. „Kdokoliv bude na vašem místě lepší než vy,“ řekl hned v úvodu schůze opoziční zastupitel.

Pokračování článku zde str. 3.

Informovalo i Právo ANO ztratilo vládu v Hodoníně (4. 11. na str. 10).

CHRUDIM

Chrudimské noviny a článek Model města za půl milionu korun je v současnosti k vidění v Muzeu barokních soch, zatím prý jen dočasně:
Model města, který metodou 3D tisku za půl milionu korun vytvořila firma VIZarch s.r.o., je teď k vidění v Muzeu barokních soch. Po Ďáblově bibli se jedná o další objekt, který ani vzdáleně nesouvisí s vystavovanými sochami. Model města je zde ale umístěn jen dočasně. Půl milionu korun, který radnice investovala do výroby modelu, teď městské kase citelně chybí. Přesto jediným, kdo hlasoval proti záměru vyrobit zmenšeninu historického centra města, byli v průběhu zasedání městského zastupitelstva místní členové Strany svobodných občanů.

Chrudimské noviny se věnovaly ještě dění ve sportu.

ZLÍN

Drobná zmínka na Idnes o místní politice: ODS stále neví, jestli do voleb půjde sama, nebo s některou z menších pravicových stran. Ve hře jsou prozatím Svobodní, TOP 09 a zřejmě i právě Soukromníci výrazně podporovaní Valentou a Lukášem. Krajský šéf ODS Blaha v tom chce mít jasno do konce listopadu.

MORAVSKÉ BUDĚJOVICE

Třebíčský deník napsal Petr Stejskal se stal šéfem Svobodných (29. 10. na str. 3):
Zastupitel Moravských Budějovicích Petr Stejskal se stal předsedou krajského sdružení Svobodných. Lektor a konzultant v obchodě a řízení firem bude zároveň figurovat na třetím místě kandidátky Svobodných do krajských voleb. Potenciál Svobodných vnímá Petr Stejskal velmi pozitivně: „V krajských volbách budeme pro voliče zajímavou a velmi atraktivní alternativou jak svým programem, tak i svým přístupem k občanům, a to nejen před volbami, ale i po nich. Někteří z nás to již dnes prokazují jako městští zastupitelé.“ Lídrem kandidátky je podnikatel a místostarosta Horní Rožínky Josef Fendrych.

PÍSEK

Písecký deník a článek Smart city: Téma plné rozporů (31. 10. na titulní straně):
Projekt Smart city Písek už přesvědčil zastupitele města, kteří mu dali pomyslnou zelenou. Nyní je na řadě si získat také obyvatele. Na stranu odpůrců na besedě zasedli písečtí zástupci Svobodných Pavel Hubka a Karel Kropš. „Nejsme odpůrci projektu jako takového, ale toho, jak k tomu město přistupuje. Smart city pro mě nemá žádnou podobu, není to nic konkrétního,“ uvedl Pavel Hubka.

PRAHA

Radniční noviny Prahy 3 otiskly aktuální příspěvek, ve kterém Tomáš Štampach shrnuje poslední schůzi Zastupitelstva MČ Praha 3.

ČLÁNKY ČLENŮ REV

Živnostenské listy a článek J. Kálese: 28. 10. – Den znárodnění.

Parlamentní listy a článek F. Matějky: Nepřítelem nejsou živnostníci, ale současná státní moc

Parlamentní listy a článek J. Polaneckého: Občane, otevři! Kontrola domácnosti!

Parlamentní listy a článek T. Pajonka: Další kouřová clona na ministerstvu školství

Parlamentní listy a článek R. Kříže: Blbá nálada ve společnosti

Finmag přinesl článek D. Bartase: Svobodou k lepšímu životu.

 

V Praze dne 4. listopadu 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných
e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Ilustr. foto: Dollar Photo Club

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

Na Petříně byla při příležitosti 20. výročí od vstupu do Evropské unie zveřejněna Markétou Šichtařová Charta 24.

Porovnání Charty 24 a Charty 77 v pdf.



P r o h l á š e n í  C h a r t y   24

Dne 01. 05. 2004 vstoupila Česká republika společně s dalšími devíti zeměmi do Evropské unie. Evropská unie vznikla na ideálech mezinárodní spolupráce a volného pohybu osob, pracovních sil, kapitálu, zboží i služeb. Smyslem jejího zrodu bylo přinášet všem občanům vyšší míru prosperity a osobní i politické svobody.

I kdybychom k ní cítili nevoli, je dnes pro Českou republiku závazná Listina základních práv Evropské unie. Naši občané mají právo a náš stát povinnost se jimi řídit.

Svobody a práva, na jejichž ideálech Evropské unie vznikla, jsou důležitými civilizačními hodnotami, k nimž v dějinách směřovalo úsilí mnoha pokrokových lidí. Vstup České republiky do Evropské unie měl tyto civilizační hodnoty stvrdit.

Dvacetileté výročí vstupu naší země do EU nám ale s novou naléhavostí připomíná, kolik základních občanských práv platí v naší zemi už opět – bohužel – jen na papíře.

Zcela iluzorní je např. právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II.

Desítkám tisíc našich občanů je znemožňováno získávat objektivní, nezkreslené a úplné informace, stejně tak jako vyjadřovat se veřejně na sociálních sítích či v médiích jen proto, že zastávají názory odlišné od názorů oficiálních. Jsou přitom často objekty nejrozmanitější diskriminace a šikanování ze strany úřadů i společenských organizací; zbaveni jakékoli možnosti bránit se.

Statisícům dalších občanů hrozí, že projeví-li své názory na aktuální společenskovědní témata, ztratí pracovní a jiné možnosti, a to nejen ve veřejném sektoru, ale i u soukromých korporací.

Článku 16 hlavy II., zaručujícímu právo na svobodu podnikání, odporuje chování bank i pojišťoven, které pod taktovkou Evropské centrální banky a ideologie ESG odmítají poskytovat finanční služby společnostem angažujícím se v obranném či těžebním průmyslu, nebo firmám, které jsou v danou chvíli z nejrůznějších důvodů ocejchovány jako nežádoucí. Kritéria této ESG selekce jsou stanovována netransparentně s absencí demokraticky získaného mandátu.
V rozporu s článkem 21 hlavy III., zakazujícím jakoukoli diskriminaci založenou zejména na pohlaví, rase, barvě pleti, etnickém nebo sociálním původu, politických nebo jakýchkoli jiných názorech nebo příslušnosti k národnostní menšině, je obsazování pracovních míst na základě kvót odvolávajících se na příslušnost k daným skupinám.

V rozporu s článkem 8 hlavy II. zaručujícím právo na ochranu osobních údajů, dále s článkem 16 hlavy II. zajišťujícím občanům Unie právo na svobodné podnikání a také v rozporu s článkem 45 hlavy V. zajišťujícím všem občanům Evropské unie právo volně se pohybovat a pobývat na území členských států, bylo jednání většiny členských států během období pandemie. Jednání naší vlády minulé i současné během pandemie bylo nejen v rozporu s původními hodnotami EU, ale i v rozporu s naší vlastní Ústavou. Nepojmenovat zločin znamená legalizovat jeho opakování!

Svoboda pohybu kapitálu, zboží i služeb je jen zdánlivá, jak ukazuje například nedostatek léků v Evropské unii.

Uplatnění práva vyhledávat, přijímat, rozšiřovat informace a myšlenky všeho druhu, bez ohledu na hranice, ať ústně, písemně nebo tiskem (článek 11 hlavy II.) je stíháno nejen mimosoudně, ale i soudně, často pod rouškou údajného šíření dezinformací.

Svoboda veřejného projevu je potlačena centrálním řízením veřejnoprávních sdělovacích prostředků i publikačních a kulturních zařízení. Žádný politický, filozofický i vědecký názor nebo umělecký projev jen trochu se vymykající úzkému rámci oficiální ideologie či estetiky nemůže být zveřejněn ve veřejnoprávních médiích či na sociálních sítích; je znemožněna veřejná kritika krizových společenských jevů; je vyloučena možnost veřejné obrany proti nepravdivým a urážlivým nařčením oficiální propagandy (zákonná ochrana lidské důstojnosti, jednoznačně zaručována článkem 1 hlavy I., v praxi neexistuje – viz např. označování lidí vyjadřujících nedůvěřivost vůči deklarovaným účinkům vakcín za dezinformátory, nebo označování lidí odmítajících tvrzení o původu energetické krize ve válce na Ukrajině za putinovce a dezoláty); lživá obvinění nelze vyvrátit. V předních společenských tématech často spojených s enormními veřejnými výdaji ze státních rozpočtů členských zemí EU je vyloučena otevřená diskuse.
Mnoho vědeckých a akademických pracovníků i jiných občanů je diskriminováno jen proto, že legálně zveřejňují či otevřeně vyslovují názory, které současná politická moc odsuzuje.

Svobodné hlasování, základní princip demokracie, je systematicky omezováno mocenskou svévolí; oklešťování hlasovacích práv jednotlivých zemí v rámci Unie je praktikováno odpíráním příjmů ze strukturálních fondů Unie. Nad zeměmi s odlišným politickým nebo společenskovědním postojem trvale visí hrozba odepření nebo ztráty hlasovacích práv.

Nástrojem omezení a často i úplného potlačení řady občanských práv je systém faktického podřízení všech institucí a organizací ve státě politickým direktivám Evropské unie. Nové zákony a ideologie jsou často prosazovány politicky aktivními a nikým nevolenými neziskovými organizacemi financovanými z veřejných peněz, přitom však rozhodujícím způsobem ovlivňují činnost zákonodárných i výkonných orgánů státní správy, justice, zájmových i všech ostatních společenských organizací, politických stran, podniků, ústavů, úřadů, škol a dalších zařízení.

Další občanská práva, včetně práva na nezasahování do soukromého života, do rodiny, domova nebo korespondence (článek 7 hlavy II.), jsou povážlivě narušována také tím, že ministerstvo vnitra nejrůznějšími způsoby kontroluje život občanů, například budováním sítě informátorů z řad obyvatelstva (získávaných výzvami k „whistleblowingu“ neboli udavačství). Dochází ke kontrole soukromé pošty na sociálních sítích. Média jsou motivována ke spolupráci se státem. Tato činnost není regulována zákony, občan se proti ní nemůže nijak bránit.

Svévolně se postupuje i při udělování vstupních víz cizím státním příslušníkům, z nichž mnozí získávají status uprchlíka jen na základě deklarace, že jsou v mateřské zemi údajně pronásledováni.

Kromě nedodržování předpisů vůči vlastním občanům nerespektuje Evropská unie ani své závazky vůči jiným zemím. Ve článku 216 Smlouvy o fungování Evropské unie se EU hlásí k tomu, že jsou dohody uzavřené Unií (jako například smlouva o volném obchodu GATT94 podepsaná u Světové obchodní organizace) závazné pro orgány Unie i pro členské státy. Při rozchodu s Velkou Británií ovšem EU tento svůj závazek porušila, protože trvala na vytvoření nových obchodních překážek tam, kde dříve nebyly.

Evropská unie, ve které dnes žijeme, již není stejnou Evropskou unií, pro kterou se občané České republiky vyslovili ve všelidovém referendu. Ideály, na nichž Evropská unie vznikla, měly za cíl posílit svobodu a prosperitu a odstranit byrokratické bariery pro mezinárodní spolupráci; dnešní směřování Evropské unie však vede k oklešťování občanských svobod, cílenému ničení prosperity a zavádění stále nových byrokratických překážek vůči svobodnému podnikání.
Dobré vztahy se mohou tvořit pouze na dobrovolné bázi, tedy bez nátlaku, kde základní motivací k uzavření dohody je oboustranná spokojenost. Souhlas s přijetím jakýchkoli závazků musí být informovaný. Neměla by mu tedy předcházet jednostranná kampaň, ale vyvážená diskuse.

Posledním pokusem o vytěsnění odborné diskuse nad závažným tématem je snaha vládnoucích elit protlačit navzdory převládající vůli lidu a závěrům ekonomických analýz přijetí společné evropské měny euro. Jako sebevědomý národ a sebevědomí občané deklarujeme, že naše měna musí být nástrojem dosažení prosperity. Prosperita nesmí být obětována za účelem získání jakékoliv nové měny.
Lze ovšem identifikovat i další závažné snahy o vyhýbání se seriózní veřejné diskusi nad dokumenty, jejichž podstata – drastické oslabením naší suverenity – je překryta falešnou rouškou veřejného blaha.

Někteří občané na soustavné porušování demokratických principů upozorňují a dožadují se nápravy; jejich hlasy jsou však upozaďovány, cenzurovány, anebo se stávají předmětem nejrůznějšího očerňování.

Odpovědnost za dodržování občanských práv v zemi padá samozřejmě především na politickou a státní moc. Ale nejen na ni. Každý nese svůj díl odpovědnosti za obecné poměry, a tedy i za dodržování uzákoněných paktů, které k tomu ostatně zavazují nejen vlády, ale i všechny občany.
Pocit této spoluodpovědnosti nás přivedl k myšlence vytvořit CHARTU 24, jejíž vznik dnes veřejně oznamujeme.

CHARTA 24 je volné, neformální a otevřené provolání lidí různých přesvědčení, různé víry a různých profesí, které spojuje vůle jednotlivě i společně se zasazovat o respektování přirozených lidských práv v naší zemi i ve světě.

CHARTA 24 vyrůstá ze zázemí lidí, kteří sdílejí starost o osud ideálů, s nimiž spojili a spojují svůj život a práci.

CHARTA 24 není organizací, nemá stanovy, stálé orgány a organizačně podmíněné členství. Patří k ní každý, kdo souhlasí s její myšlenkou, šíří její text a podporuje ji.

CHARTA 24 není základnou k opoziční politické činnosti. Chce sloužit k prosperitě, hrdosti a sebevědomí našeho národa. Svým symbolickým jménem zdůrazňuje CHARTA 24, že vychází z textu CHARTY 77, který pozměňuje pouze mírně a pouze natolik, aby správně pojmenovával instituce a problémy existující 47 let po vzniku CHARTY 77; hlavní myšlenky textu CHARTY 77 - dodržování uzákoněných svobod – však zůstávají nedotčeny.

Signatáři a mluvčí CHARTY 24
Ing. Markéta Šichtařová
Ing. Tomáš Zítko
Mgr. Libor Vondráček

Podepsat Chartu 24:

Zásady zpracování osobnách údajů – Komunikaci s petenty obstarává Libor Vondráček

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31