Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

OTEVŘENÝ DOPIS PŘEDSEDOVI ODS

OTEVŘENÝ DOPIS PŘEDSEDOVI ODS

Vážený pane předsedo,

obdrželi jsme od Vás dopis ze dne 18. června 2009 s výzvou k „vytvoření společné svobodné platformy“ – k diskusi nad nelevicovou perspektivou v naší zemi. Vyzýváte nás k tomu, abychom se spolu s vámi podíleli na tvorbě vašeho volebního programu. Rádi se necháme seznámit s podrobnostmi vašeho plánu.

Podotýkám ale, že v našich očích již ODS není zárukou směřování naší země ke větší svobodě ani zárukou věrohodné a konzistentní politiky. Proč jste podpořili Lisabonskou smlouvu, když ODS vždy zdůrazňovala její rizika? Proč jste nepřipustili referendum o této smlouvě, když jste se k němu zavázal 10.7.2003 v tzv. Pražské výzvě? Proč varujete před levicovým nebezpečím a současně spolu s levicí prosazujete levicové zákony, jako šrotovné, antidiskriminační zákon či nerealistické sociální výdaje?

Píšete o nutnosti vrátit do politiky obsah. Myšlenkovou vyprahlost v posledních letech je ovšem nutné hledat uvnitř vaší strany, nikoli ve vnějším prostředí. Naopak, do vnějšího prostředí se promítá. Vznik mnoha nových subjektů je právě signálem, že je třeba něco změnit. Je samozřejmě vnitřní záležitostí ODS, aby se se svými problémy vyrovnala. Dialog s jinými subjekty je vítaným krokem, ale k vyřešení příčin současného stavu nestačí.

Pokud jde o strašení levicovou vládou a rizikem „převahy levicových stran“, domnívali jsme se, že strašení již nebude patřit do repertoáru politiky ODS. Řešení stávající situace existuje bezesporu více, a proto považujeme strašení v této situaci za nemístné.

Předpokladem otevřené diskuse musí být vyjasnění pravidel hry, důvěryhodnost partnerů, předvídatelnost a záruka respektování závazků. ODS jako iniciátor diskuse, má-li být výzva přesvědčivá, musí ukázat, že chce být věrohodným partnerem. Diskusi by měl předcházet závazek všech stran, že nedojde k ‚tunelování myšlenek‘, tedy, že žádná z přednesených myšlenek nesmí být kýmkoli použita bez jeho souhlasu. Nemyslíme to jako závazek právní, ale morální.

Závěrem Vás tedy ujišťuji, že o skutečný dialog stojíme a jsme k němu připraveni a věříme, že dobrá vůle pomůže obnovit důvěru v české politice.

S pozdravem

Petr Mach
předseda Strany svobodných občanů

Tento dopis byl současně odeslán dne 19.6. mailem i poštou k rukám M. Topolánka.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31