Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Bednář: Eurobolševici se zlobí

Bednář: Eurobolševici se zlobí

Jejich česká intelektuálská sekce v pondělí uskutečnila před branami Pražského hradu okázalou demonstraci proti svému kultovnímu arciďáblu, českému prezidentu Václavu Klausovi. Protestní rituál okořenil spisovatel Viewegh. Sešla se zde, jak prý řekl, jakási rodina na návštěvě pacienta v blázinci. To spisovatel pověděl opravdu hezky. Pamětníci si zajisté vzpomenou na ruské, vůbec komunistické praktiky označovat nepřátele socialismu za duševně choré, a proto je logicky uzavírat do psychiatrických léčeben, a to se zvláštním režimem…

No to dal rozum. Normální člověk zajisté nic nenamítal proti komunistické diktatuře. A normální lidská bytost zajisté rovněž nic nenamítá proti zjemnělé diktatuře bruselské. Správný, nejen český intelektuál dozajista již dávno ví, že Irsko je třeba k přijetí blahodárné lisabonské smlouvy o likvidaci demokracie v Evropě dokopat opakovaným hlasováním, dokud se ti nevychovaní otrapové konečně nenaučí hlasovat jak se sluší a patří.
Intelektuálové zpravidla vždy prosazovali diktatury, které pokládali za své. Vzpomeňme si na ty naše umělecké rozumbrady z dob první republiky. Většina z nich milovala Sovětský svaz coby zaslíbenou zemi budoucnosti. Jen ten pomatený prezident Masaryk jejich spravedlivé a na domácí poměry rozhořčené intelektuální zanícení nesdílel. A proto, jak oni již tehdy prozíravě věděli, patřil na smetiště dějin. Zdeněk Nejedlý s Vítězslavem Nezvalem a dalšími to intelektuálními a múzickými soudruhy mu to pak v padesátých letech svižně předvedli. Škoda jen, že se toho ten zaostalý stařec na trůně již nedožil.

A teď pokrokovým intelektuálům a jejich avantgardní a vzkvétající evropanské říši opět vadí jiný nechápavý, a zřejmě i neméně bláznivý prezident na Masarykově stolci. Ve staroslavné stolici evropanské říše dobra si dokonce nedávno dovolil rouhavě říci, že je nedemokratická. Rouhače a kacíře je třeba ztrestat. Je totiž vidět, že se Češi od Husových dob ze svých tak poučných dějin málo poučili.

Pokud zatím nelze prezidenta ztrestat doslova, tak alespoň symbolicky. Na to jsou pokrokoví intelektuálové vždy připraveni. A symbolická trestná výprava pražské sekce evropanské říše se v pondělí konala již podruhé. Pár umanutých kacířových stoupenců ji sice neevropsky narušovalo. No policie již není, čím kdysi bývala SNB a StB v letech padesátých a dalších. To všechno by ale vhodně napravil utužený evropanský režim pod Lisabonskou smlouvou, kterému se zřejmě duševně vyšinutý český prezident zuby nehty brání.

Opět, tak jako Masaryk, neví která bije. On skutečně ohrožuje světlé zítřky té naší velké evropské rodiny národů. Asi by to chtělo internacionální bratrskou evropskou pomoc. Tak jako o ni kdysi požádalo devadesát devět či kolik pragováků, a soudruzi z tehdejší velké rodiny spolehlivě přišli. To je přeci krásné, byť zatím jen teoretické téma příštího intelektuálního dýchánku před hradními branami. A evropští bratři jistě svou českou sekci neoslyší. Možná snad již chystají europsychušku. Pro neznalé ruského jazyka, psychuška je hovorové ruské označení psychiatrického léčebného zařízení. Škoda, že se touto naléhavou evropskou otázkou nezabýval poslední summit EU-Rusko v Chabarovsku. Tak někdy příště…

Autor: Miloslav Bednář
filosof, místopředseda Svobodných

 

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31