Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

MACH: Svobodní směřují do parlamentu – jak se tam zachováme?

MACH: Svobodní směřují do parlamentu – jak se tam zachováme?

Podpora Svobodných směřuje k pěti procentům

V několika krajských průzkumech prováděných pro Českou televizi se ukázalo, že Svobodné chce volit nebo zvažuje volit kolem 5 % voličů (zde či zde). V rozsáhlé anketě serveru aktuálně.cz dalo hlas Svobodným 5,6 % čtenářů. Hlasování padesáti tisíc středoškoláků „Studentské volby“, které organizuje Člověk v tísni, o.p.s. ukázalo, že by Svobodné volilo 4,18 % mladých, více než dvojnásobek oproti minulým volbám do sněmovny. Magické číslo 5 % se zkrátka stalo reálné.

Počet příznivců Svobodných na Facebooku za poslední měsíc vzrostl ze 12 tisíc na 21 tisíc. Počet členů a zaregistrovaných příznivců Svobodných trvale roste a nyní dosahuje více než dva tisíce aktivních lidí, kteří stranu sami financují. Roste také  počet individuálních dárců, každý den přibývá na transparentním kontě Svobodných na třicet nových darů a příspěvků.

 

Postavení Svobodných se mění

Podle aktuálního průzkumu počtu odkazů na předsedy politických stran na internetu jsme se v prvním říjnovém týdnu vyšvihli na čtvrté místo. Na rozdíl od minulých let je reklama Svobodných na ulici vidět, a to přesto, že máme minimální rozpočet na rozdíl od parlamentních stran, které berou peníze na kampaň ze státního rozpočtu. Po republice visí asi 200 billboardů. Na sto aut dobrovolníků vozí reklamu Svobodných. Členové a příznivci rozdali už téměř milión letáčků s programem na stovce míst po celé republice. Svobodné podporuje stále více osobností, čehož důkazem je i Koncert pro Svobodné, na němž na podporu Svobodných vystoupí řada umělců.

Volební kampaň se blíží do své závěrečné fáze. V ní máme vynikající šanci získat kritické množství voličů, abychom se stali parlamentní stranou a mohli začít své myšlenky reálně prosazovat.

Všechny tyto průzkumy, ankety a činorodost ukazují na změnu postavení Strany svobodných občanů ve společnosti. Z nové a malé strany se stává strana vyzrálá a veřejnosti stále více známá a srozumitelná. Máme – díky primárkám – vynikající lídry, kteří všichni dokážou skvěle v Poslanecké sněmovně reprezentovat hodnoty, na kterých stojíme.

 

Jak se zachovají Svobodní v parlamentu?

Stále více lidí se proto oprávněně ptá: Zdá se, že letos se asi do parlamentu dostanete. Jak se pak zachováte? Do jaké koalice budete ochotní vstoupit?

Za předpokladu vítězství socialistů, k čemuž situace zjevně spěje, se domníváme, že je lepší protrpět čtyři roky socialistické vlády než se diskreditovat účastí v nějaké polosocialistické vládě. Až se po volbách Svobodní dostanou do sněmovny, nebudou se proto hned hnát do vlády.
Nemůžeme se např. zavázat dopředu hlasovat pro návrhy zákonů, které nám nařídí Evropská unie.

Přítomnost v parlamentu pro Svobodné bude příležitost k tomu stát se spolehlivou, ověřenou a trvalou silou na pravici.

 

Koho podpoříme

To neznamená, že se budeme zdráhat podílet na zákonodárné činnosti a nést odpovědnost. Budeme ochotni v hlasování o důvěře vládě podpořit svými hlasy vládu jiných stran, pokud dostaneme písemné garance od těch, kteří nás budou o vyslovení důvěry žádat. Podpoříme vládu, která se zaváže:

  • vyrovnat během svého období státní rozpočet,

  • podpořit ústavní zákon o vyrovnaném rozpočtu

  • zahájit jednání s EU o výjimce ze zavedení eura pro Českou republiku

  • zrušit podstatnou část úřadů z našeho seznamu úřadů na zrušení

  • legalizovat prodej nafty a benzínu bez přimíchávaných biopaliv.

Svobodní jsou na vstup do parlamentu připraveni. Pokud dokážeme ve zbylém čase dát o nás vědět těm, kteří nás ještě neznají, a pokud se váhající voliči rozhodnou dát šanci Svobodným, do parlamentu se dostaneme.

Tak jako tak je jasné, že tyto volby nás posílí a posouvají nás blíž zásadnímu úspěchu a šanci na změnu politiky v České republice.

 

Petr Mach, předseda Svobodných

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31