Libor Vondráček k pomoci na ukrajinských hranicích (s volební dodávkou)

Libor Vondráček k pomoci na ukrajinských hranicích (s volební dodávkou)

Reakce na připomínky k naší pomoci: https://svobodni.cz/novinky/pomoc/

Někteří by si přáli, aby se naši členové omlouvali, že použili volební dodávku při pomoci na hranicích a před odjezdem se nezabývali „tím naprosto nejdůležitějším“, tedy překrýváním všeho původního, co zbylo z volební kampaně…

Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Ovšem ani naši členové touto pomocí nic nezkazili. Mnoha lidem naopak pomohli, a i přes pohoršení některých „morálních majáků“ nikomu reálně neublížili. Proto se omlouvat nebudou.

Mám aktuálně přetržené vazy, takže jsem tentokrát dodávku musel někomu svěřit, a když mě o její půjčení požádali, ani vteřinu jsem neváhal. Absolutně mne totiž nenapadlo, že si někteří hejtři budou cenit více ukrajinské vlajky přes profilovku, než skutečné pomoci s naší dodávkou.

Za dodávku s nákladním prostorem 18 000 000 cm3 neutratili ani korun z peněz, které vybrali (mimochodem jde o téměř největší dodávku pro řidičské oprávnění B).

Naši členové a další dobrovolníci v pracovní dny místo vydělávání peněz vyrazili na hranice a nezabývali se přitom překrýváním všech nápisů, které byly na dodávkách. Poslední kusy náhradního bílého polepu byly nedávno využity na překrytí alespoň stranických log.

Peníze, které vybrali, tedy byly použity pouze na potřebný materiál a pohonné hmoty.

Šlo přitom o peníze těch z vás, kteří s nimi skutečně chtěli pomoci obětem války. Nikoliv o peníze daňových poplatníků, které se vládě i samosprávám vždy rozdávají snadněji a často i marnotratněji.

Dodávku naši členové naplnili nejprve v Praze, poté doplnili v Počátkách a následně i v Brně, odkud spěchali na hranice.

Propíraný slogan „NAŠE ZEMĚ NAŠE PRAVIDLA“ byl jedním ze šesti volebních sloganů a poukazoval na hloupé nastavení vztahu našeho práva k právu EU. Vadí nám existence článku 10a v Ústavě, který umožňuje Bruselským úředníkům určovat pravidla, která závazně platí na území České republiky bez souhlasu našeho Parlamentu. A našim politikům poskytuje tento článek možnost se alibisticky skrývat za předpisy EU při obhajování nejrůznějších nesmyslů.

Uznáváme, že v blízkosti hraničního přechodu tento nápis může evokovat druhý výklad tohoto hesla, který ovšem také nikoho neuráží. Respektovat pravidla cizí země při její návštěvě nám přijde zcela automatické a přijde nám zcela normální, když to někdo od českých občanů očekává.

Kdyby na hranice jel někdo volební dodávkou jiné strany, asi by tam měl jiné nápisy a já bych s tím neměl problém. Pro ostatní strany, kterým jejich filosofie schvaluje rozdávat z cizího, je ovšem většinou pohodlnější rozdat peníze z veřejných rozpočtů a zůstat doma (čest výjimkám).

Cynik by řekl: „Pro dobrotu na žebrotu.“ Já ovšem říkáme jen: „Děkuji všem, kteří se zapojili.“ Poslali jste přes 150 000 Kč a nabídli přes 100 lůžek ve svých objektech. Moji radost z této pomoci hloupé příspěvky na sociálních sítích nezkazí. Notabene, když se proti českému nápisu psanému latinkou ozvali jen Češi.

A jaký vzkaz jsem k tomu dostal přímo z terénu od Jiřího Rolfa Randuly? „Nikomu dodávka Svobodných ani Brutal Assault nevadila. Ani Ukrajinci, které jsme vezli neměli žádný problém. Polská policie byla mimořádně vstřícná.“

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Mgr. Libor Vondráček

Mgr. Libor Vondráček

právník a předseda Svobodných

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31