TZ: Z republikového sněmu Svobodných

Tisková zpráva, Praha, 21. 11. 2020

V sobotu 21. listopadu 2020 se konal v Golčově Jeníkově Republikový sněm Svobodných. Na sněmu vystoupili mimo jiné zajímaví hosté. O podrobnostech budeme informovat po skončení sněmu, který letos není plánovaně.

Sněm se mohl při zachování hygienických standardů konat prezenční formou, neboť se na něj vztahovala jedna z výjimek v COVIDových opatřeních (usnesení vlády ČR č. 1021, ze dne 12. října 2020 – článek I. Odst. 1. písm. b)). Členům, kteří se nemohli sněmu účastnit prezenčně, bylo umožněno hlasování i sledování na dálku přes Skype.

Na sněmu dále vystoupili představitelé vedení strany: Mgr. Libor Vondráček – předseda strany. Místopředsedové strany – Jan Dočekal, Mgr. Luboš Zálom, Ing. Alois Sečkár.

V úvodu vystoupil předseda Svobodných, Libor Vondráček, který všechny na sněmu uvítal, sněm oficiálně zahájil a představil program sněmu:

1. Zprávy předkládané sněmu: Výroční zpráva předsedy za rok 2019, Výroční zpráva o hospodaření za rok 2019, Výroční zpráva Kontrolní komise za rok 2019 a Výroční zpráva Rozhodčí komise za rok 2019. (všechny zprávy se schválily či byly vzaty na vědomí).
  2. Příspěvky hostů – politici i (ne)politici.
  3. Politická rozprava.
  4. Projevy kandidátů na členy Republikového výboru.
  5. Návrhy na změnu Stanov.
  6. Podněty a připomínky.

EDIT:

Kromě vedení strany a hostů promluvili mnozí zastupitelé Svobodných i představitel v nejvyšší volené veřejné funkci. Po něm pak také pražský krajských předseda a zastupitel pražského magistrátu i Prahy 3  Tomáš Štampach, který poodkryl něco málo ze zákulisí pražské politiky: „Ze zákulisí vím, že ani ostatní strany stále nemají zcela jasno, jakou cestou chtějí vydat k příští sněmovním volbám. Proto si myslím, že musíme být připraveni na vše a v tuhle chvíli bychom ještě neměli brát některé veřejně prezentované informace jako definitivní. Dělat nějaké závazné závěry z tohoto sněmu mi proto dnes nepřijde praktické. Přestože dnes nechci nijak zavazovat vedení, jsem moc rád, že jsme se tu dnes mohli sejít a navzájem si přiblížit naše pohled na věc.“

U pultu se postupně vystřídalo přes dvacet řečníků a v závěru sněmu došlo i ke písemnému návrhu, který by zavazoval Republikové předsednictvo k dalším konkrétním krokům. I díky zopakování slov Tomáše Štampacha k tomu však formálně nedošlo a předsednictvo na sebe pouze samo, ústy Libora Vondráčka, přijalo závazek zjistit podrobnějším způsobem preference členů k jednotlivým variantám v rámci dalšího postupu.

Ten závěrem dodal: „Jsem rád, že jsme se tu dnes sešli a dali jsme našim členům možnost maximální měrou využít svých členských práv. To je podstatné zvlášť v době, kdy některé jiné parlamentní strany toto svým členům neumožňují. Těm, kdo to neví připomínám, že jedině Republikový sněm má možnost např. odvolat vedení strany či měnit naše stanovy.

Přestože kromě změn stanov Republikový sněm nakonec neodkázal do elektronického hlasování žádný konkrétní návrh, poptávka po „průzkumu veřejného mínění mezi členy“ jsem cítil. Z projevů našich členů byla patrná i výzva k hledání dalších subjektů či jednotlivců, se kterými by Svobodní mohli hlasitěji hájit práva našich voličů a sympatizantů, abychom v budoucnu trápení lidí mohli řešit mnohem efektivněji než dnes. Tuto poptávku nechci přehlížet či zahlušit, a proto dojde k realizaci takové „ankety“ i vytyčení prioritních hranic, za které se zavážeme v rámci vyjednávání nezajít. Konkrétnější v tomto směru bude už jednání Republikového výboru v prosinci.

Hlad po anketě byl vytvořen podle mého názoru i tím, že jsme si díky dnešnímu sněmu mohli vyslechnout mnoho zajímavých projevů, které směřovali zejména k naší činnosti ven a o té méně jsme se zabývali interními problémy, což je nadějný posun oproti minulosti. Za všechny příspěvky děkuji. Jsem také rád, že na sněm dorazil i čerstvě zvolený senátor Jaroslav Chalupský. Členové měli možnost mu osobně pogratulovat a poděkovat za jeho dosavadní působení. Vzhledem k době, kdy proběhly volby, totiž nebylo osobní setkání většího množství členů i s naším senátorem možné dříve. Jeho čerstvé zkušenosti ze Senátu a pohled na další směřování strany, si tak mohli někteří vyslechnout dnes vůbec poprvé.

Uskutečnění dnešního sněmu je myslím velmi důležitý vzkaz pro veřejnost, že se věci mohou vracet do normálu. Přestože máme velmi demokratické stanovy, tak se nám i v této době podařilo práva našich členů nijak nezkrátit, a to je myslím ten nejlepší důkaz, že i k jejich právům a svobodám chceme přistupovat podobně citlivě.“

Po stažení návrhu a veřejném příslibu uskutečnění ankety už promluvilo jen několik členů a jednání nakonec skončilo před 19. hodinou.

PhDr. Marek Hejduk, LL. M., MBA
tiskový mluvčí Svobodných

Místopředseda Alois Sečkár
Republikové předsednictvo (Alois Sečkár, Luboš Zálom, Jan Dočekal, Libor Vondráček)