Zaujalo nás: KOHOUT: Machiavelli, Lisabon a fotky z Toskánska

Zaujalo nás: KOHOUT: Machiavelli, Lisabon a fotky z Toskánska

Machiavelliho by měl mít každý zájemce o veřejné dění nastudovaného a podtrhaného barevnými tužkami…

1. Národ, který delší dobu žije v monarchii a náhle se mu dostane svobody, se chová jako zvíře puštěné z klece. Stane se kořistí prvního lovce a znovu upadne do zajetí, protože neví, kde hledat potravu a jak ji vybojovat, nezná úkryty ani obranné manévry. Všemu je život v kleci odnaučil. A právě tak je tomu i s lidmi, takže zpravidla upadnou vzápětí do jha mnohem krutějšího než to, které ze sebe před nedávnem setřásli.

2. Nejrychlejší způsob, jak pohřbít republiku i sebe, jsou impozantní, neuvážené velké plány, protože u lidu vždycky projdou a hrstka střízlivě uvažujících mužů nic proti tomu nezmůže.

3. Národ je zrcadlem své vlády. všechny nedostatky a hříchy v zemi jsou výsledkem její slabosti, nedbalosti nebo nepoctivosti. Jaký pán, takový lid. Lidé vždy a všude vzhlížejí nahoru a odtamtud si berou vzor.

4. Každý měšec má své dno a jednoho dne už není z čeho dávat. Zchudlý panovník je všem pro smích, nikdo si ho neváží, a když se snaží z nouze vybřednout, vyslouží si pověst vydřiducha a nenávist.

5. Uvážím-li cíle šlechty a lidu, nemohu nevidět, že první po moci touží a mají ji na dosah, zatímco druzí se jen brání utlačování, chtějí žít svobodněji a na uchopení moci mají mnohem menší naději.

Niccolò Machiavelli

Tyto citáty pocházejí z knih Vladař a Komentář k deseti knihám Tita Livia. Proč jsem si dnes vzpomněl na Niccolò Machiavelliho? Částečně kvůli Lisabonské smlouvě. Částečně proto, že připravuji na příští rok kalendář s názvem Nová renesance. Budou tam fotky z Toskánska a citáty z Machiavelliho. Ne, žádní lobbisté, jen hezké fotky kulturních památek, krajinky a podobné příjemné věci

Novou renesanci bychom potřebovali. I když teď to spíš vypadá, že tato noc nebude krátká. Uvědomte si, že v posledním citátu stačí zaměnit slova „šlechta“ a „eurobyrokraté“.

Foto: Pavel Kohout


Ten poslední obrázek symbolizuje, kam směřujeme, nikoli, nemám na mysli renesanci.

Pavel KOHOUT
(zdroj: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/pavel-kohout.php?itemid=7980)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31