Zapletal: Jsme moderní bez ohledu na význam

Zapletal: Jsme moderní bez ohledu na význam

Bohužel v současném provedení se moderním stává město s opravenými paneláky, novou radnicí. Ty pokrokovější radnice zavedly objednávkový systém na úřadech. Objevují se samozřejmě výjimky – odpadkové koše, které nahlásí, že jsou plné. Některé křižovatky jsou osazeny technologií upřednostňující průjezd vozidel s předností v jízdě.

Malý ten, kdo má malý cíl

„Malý ten, kdo má malý cíl“, a proto si příliš mnoho měst stanovuje velké cíle v oblasti SMART City. Samozřejmě současné technologie umožňují zásobování města energiemi, výrobu energií na střechách domů, kontrolu ovzduší, monitorování úniků vody z vodovodů apod. Je dobré o těchto možnostech uvažovat, ale není výhodnější zaměřit se na využití těchto nových technologií pro potřeby občanů?

Základem moderního města, městyse či obce je transparentnost vedení, rozhodovacích procesů. Současné technologie umožňují on-line sledování zasedání zastupitelstva. Nic nebrání politické reprezentaci, aby zveřejňovala materiály k jednání (anonymizovaná samozřejmě). V kolika případech se ale ani z pozvánky na zastupitelstvo nedozvíte, o čem se bude jednat. Ráno se probudíte a čeká vás překvapení v podobě zatarasení příjezdové cesty k vašemu domu, protože ji obec prodala. Když pátráte, kdy se o prodeji rozhodlo, zjistíte, že zastupitelstvo v bodě „Žádosti občanů“ tento prodej schválilo – nikdo nebyl proti, žádný občan se nezúčastnil jednání, nevznesl připomínky.

Ve fungování úřadů se jedná o zjednodušení vyřizování běžných záležitostí. Již není problém, aby si občan on-line vyplnil žádost. Existují systémy, v nichž stačí zadat váš unikátní kód a předtisk se sám vyplní o jméno a příjmení, adresu, rodné číslo atd. Občan nemusí otrocky přepisovat několikrát stejné věci a nemusí ani na úřad. Bohužel dnes kolikrát s tužkou v ruce a za skřípotu zubů vyplňujete žádost ve třech vyhotoveních, abyste následně zjistili, že úředník zadá do systému vaše rodné číslo a jen zkontroluje pravdivost údajů na žádosti.

Doprava není moderní?

Moderní město je také vstřícné k řidičům. Netrávíte desítky minut hledáním volného místa k zaparkování. Současné technologie umožňují nejen navigaci přímo na volné parkovací místo, ale třeba jeho rezervaci a zaplacení on-line. Jaký to rozdíl oproti současnému stavu, kdy objíždíte ulice a hledáte volný flek. Zaparkujete a přichází fáze II – hledáte parkovací automat, abyste zjistili, že přijímá jen mince, kterých máte samozřejmě nedostatek. O platbě kartou či SMS si můžete nechat zdát.

V rámci dopravy se také mohou uplatnit inteligentní systémy řízení dopravy. Monitorují vytíženost komunikací a skrze navigační tabule řidiče automaticky navedou mimo kolony a usnadní průjezd městem. Dnes kolem cest vidíte elektronická zařízení, ty však v rámci automatizace pouze předávají záznamy o přestupcích (typu nepřipoutaný řidič) systému, který taktéž automaticky vygeneruje výzvu k zaplacení pokuty majiteli vozidla. Povšimněte si, že se v těchto případech neřeší sankce vůči řidiči, ale pouze kasíruje majitel.

Kvalitní bydlení nejsou opravené paneláky

Žijeme stále v době, kdy opravené rovná se moderní. Proto se provádějí plastiky paneláků (jak jinak nazvat obalení betonového panelu polystyrénem či kamennou vlnou). Současné technologie však umožňují využít materiály, které čistí ovzduší (např. pomocí fotokatalytického efektu). Jak často jsou v rámci oprav a rekonstrukcí financovaných z obecních rozpočtů využívány? Když jsme u těch paneláků – moderní město plné panelákových sídlišť také nejde příliš k sobě. Rezignovali jsme na potřebu nového kvalitního bydlení.

Hospodaření s dešťovou vodou se stává velkým tématem (vyvolává se umělá potřeba dotací). Místo využití technologií k uchovávání dešťovky ze střech domů v zásobnících a její využití jako vody užitkové, se zpoplatňují podnikatelé za to, že dešť dopadá na jejich střechy.

Podnikatel – lovná zvěř

Když jsme u podnikatelů, jedním z mnoha znaků moderního (rozuměj SMART) města je i dostupnost služeb co nejblíže občanům. Kde jsou ty doby, kdy pomalu v každém domě byl krámek. Dnes jsou podnikatelé mnohými politiky považováni za lovnou zvěř. Žádná pomoc, jen poplatky, povinnosti. Daně na ně!

SMART řešení existují kopy. Mnohé jsou náročné, ale co nám brání požadovat od politiků, aby alespoň ty méně náročné realizovali. Co brání politikům, aby část těchto smart řešení přenechali soukromému sektoru a uvolnili mu ruce. Takové lavičky s možností dobíjení telefonů, pokrytí veřejných prostranství Wi-Fi sítí či provoz půjčoven sportovních pomůcek umí soukromník zajistit mnohem lépe než veřejný sektor.

Jiří Zapletal,
místopředseda Svobodných a kandidát do ostravského zastupitelstva

Články vyjadřují osobní názor autora a nejsou oficiálním stanoviskem strany, pokud není uvedeno jinak.   

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31