Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

WERNER: Každý, kdo viní Israel z genocidy, projevuje neznalost matematiky

WERNER: Každý, kdo viní Israel z genocidy, projevuje neznalost matematiky

V médiích i levičácké propagandě se velice často v souvislosti s blokádou Gazy Israelem setkáváme s výrazy jako „genocida“. (Nejen) levicově zaměřená média, ale i nejrůznější aktivistické skupiny z řad ultralevičáků, anarchistů či různé tzv. neziskovky a humanitární organizace, označují situaci v Gaze za genocidu. Tvrdí, že Israel zabíjí civilisty, že systematicky vyvražďuje obyvatelstvo, které trpí hladem, strádá a vlastně jen čeká na smrt. Stručná odpověď pro všechny, kteří viní Israelce z genocidy: 1.: Před tím, než začnete používat cizí slovo, kterému nerozumíte, je dobré zjisti si význam daného slova. Nebudete se pak dostávat do situací, kdy vinou neznalosti slova označujete něco právě tím slovem, které danou situaci vůbec nepopisuje. 2.: Pokud jste si význam slova zjistili z ověřeného zdroje a stále viníte Israel z genocidy Palestinců, zbývá už jen jedno jediné doporučení: Zopakujte si matematiku prvního stupně základní školy!

Je smutnou skutečností dnešních dnů, že fakta bývají nejrůzněji manipulovaná a skutečnost se často skrývá hérakleitovsky až za povrchem jevů. Je proto dobré si zdroje informací ověřovat a například když nějaký „mírový aktivista“ oznámí, že se někde děje genocida, je nanejvýš užitečné si danou informaci ověřit. Vzhledem k tomu, že v souvislosti s Israelem a Gazou, respektive s Israelem a Palestinci, bývá se slovem „genocida“ manipulováno poměrně často, na úvod článku bude nejlepší, když si přesně definujeme co to vlastně genocida je, abychom poté mohli určit, co se termínem genocida dá označit a co naopak nikoliv (či co je dokonce v protikladu s tímto výrazem). Jak jsem již uvedl, je dobré užívat ověřených zdrojů. Podívejme se tedy jak definuje slovo „genocide“ slovník věhlasné Princetonské univerzity: genocide = race murder, racial extermination (systematic killing of a racial or cultural group).[1] Tedy genocida je definována jakožto rasová vražda, rasové vyhlazení – systematické zabíjení rasové či kulturní (etnické) skupiny. Fajn, to bychom tedy měli. Nyní můžeme přejít ke druhému kroku, kterým bude aplikace termínu, jež jsme si právě definovali, na události našeho světa.

Nejdříve uvedu dva příklady toho, co lze označit termínem genocida. Genocidou bylo systematické vyvražďování Arménů Turky v letech 1915 – 1923. Je odhadováno, že v oblasti Osmanské říše žilo v roce 1915 zhruba 2 100 000 Arménů včetně současné evropské části Turecka.[2] Údaje o tom, kolik přesně Arménu bylo zabito, či zahynulo při deportaci, se různí. Podle arménských statistik zahynulo 1 500 000 Arménů, žijících v oblasti tehdejší Osmanské říše (Arméni samozřejmě žili i jinde ve světě, tudíž celková populace byla vyšší).[3] Například vážená encyklopedie Britannica uvádí, že jen v letech 1915 – 1916 zahynulo přímo či při deportaci 600 000 Arménů.[4] Podle Justina McCartyho a jeho knihy „Muslims and minorities: the population of Ottoman Anatolia and the end of the empire,“ byl celkový počet Arménů, jež přežili genocidu, 880 000.[5] Avšak pouze 70 000 z nich zůstalo v dnešním Turecku, především v Istanbulu. Uvážíme-li odhad 2 100 000 Arménů žijících v Osmanské říši před vypuknutím genocidy, z toho více než milion zavražděných a pouze nepatrný zlomek (70 000) Arménů, jež nebyli deportováni, jedná se vskutku o závratná čísla. Například v provincii Van žilo před rokem 1915 197 000 Arménů – deportováno či zabito jich bylo 196 000.[6] [7] Tuto událost starou ani ne 100 let tedy lze považovat za genocidu. Turkové spáchali na Arménech genocidu, kterou dodnes popírají. Připomínám že to jsou ti samí Turkové, kteří za genocidu označují aktuální události v Gaze – o tom však více později.

 

 

Druhý příklad genocidy se odehrál za druhé světové války v hitlerovském Německu na Židovském obyvatelstvu. V roce 1939 bylo po celém světě zhruba 17 milionů Židů. V roce 1945 jich bylo pouhých 11 milionů. To je pokles zhruba šest milionů a tato událost tedy splňuje takové parametry, aby šla označit za genocidu.[8]

 

 

Nyní se podívejte na následující zjednodušující graf:

 

 

Tento graf, volně dostupný na internetu, je poměrně výmluvný. Je zde velice zjednodušené porovnání vývoje demografie u Židů v letech 1939 – 1945 (období genocidy Židů) a vývoje demografie u Palestinců v letech 1967 – 2002 (více než třínásobný přírůstek obyvatelstva). Někdo by však mohl namítnout: Graf není objektivní – Židovská populace je dnes po prodělání genocidy také jiná než byla v roce 1945, tudíž pokud Palestinci prodělali (především pak v posledních letech, kdy se o tom nejvíce mluví) genocidu, z takového grafu to nemůže být patrné. A já těmto případným kritikům dávám zcela za pravdu! Pojďme se tedy nyní na demografii Židů v porovnáním s demografií Palestinců podívat poněkud blíže, objektivněji a detailněji.

Nejprve se podívejme na populační vývoj Židovského obyvatelstva po celém světě, přičemž výchozí hodnotou pro nás bude stav v roce 1939, poslední hodnotou pak poslední data z roku 2007.

 

Zdroj: Jewish Agency for Israel[9], Haaretz[10]

 

Je tedy zřejmé, že Židům se doposud svůj populační stav před genocidou „dohonit“ nepodařilo, naopak podle posledních průzkumů Židů každoročně velmi zřídka ubývá. To však pro nás momentálně není důležité, tento graf bude pouze komparační. Má vysvětlit výše zmíněný zjednodušený graf. Tento graf tedy bude mít svou funkci v porovnání se stejným grafem, týkajícím se Palestinců. Pojďme se tedy podívat na demografii Palestinců.

 

Zdroj: ProCon[11], Palestinský statistický úřad[12]

 

Pro srovnání graf mapující populační vývoj v Gaze a na Západním břehu zvlášť:

 

Zdroj: ProCon[13]

 

Na grafu vidíme demografický vývoj Palestinského obyvatelstva v oblasti Západního břehu Jordánu a Gazy. Demografický úbytek roku 1970 je způsoben díky uprchlictví způsobeného válkou, náhlý přírůstek je naopak imigrace Palestinců do Gazy či na Západní břeh. Porovnejte tento graf s grafem genocidy Arménů a Židů. Vidíte v tomto vývoji nějakou genocidu? Ani omylem, naopak, je vidět, že Palestinská populace každoročně stoupá. Od roku 1997 čísla pocházejí přímo od Palestinského statistického úřadu. Nyní přidám ještě jeden graf ve kterém se podíváme na Palestinské /Arabské obyvatelstvo na celém území Israele / Palestiny od roku 1950.
 

 

Zdroj: ProCon[13]

 

Jak vidíme, předcházející graf, jež ukazoval vývoj v Gaze a Západním břehu nic nezatajoval a neskrýval. I v tomto grafu, jež zahrnuje Palestince a Araby na celém území Israele a Palestiny ukazuje nikoliv genocidu, nýbrž strmý růst obyvatelstva. Opět upozorňuji, že skoky v letech 1970 a 1980 jsou způsobeny uprchlictvím a návratem za války.

Co tedy říci závěrem? Je zcela zřejmé, že Israel na Palestincích žádnou genocidu neprovádí – opak je pravdou, Palestinců přibývá a to výrazně větším tempem než samotných Židů. Každý, kdo tedy označuje dění v Palestině za genocidu či cokoliv podobného ze strany Israele, projevuje zcela základní neznalost demografických faktů. V případě, že někomu ani z následujících dat není jasné co je a co není genocida, chyba nejspíše doopravdy bude v matematice. Učebnice matematiky pro 3. třídu základní školy by tak měla být zadarmo distribuována každému „mírovému aktivistovi“, který tvrdí, že v Gaze probíhá genocida. Tvrdit, že v Gaze probíhá genocida, je nejenom projevem neznalosti, ale především je to velká facka do tváře všem skutečným obětem holocaustu. Především od Turků, kteři sami tuto tragédii v nedávné minulosti zavinili, a nedokáží se s ní vyrovnat, je označování situace v Gaze genocidou zcela nehoráznou absurditou a plivancem do tváře všem Arménským pozůstalým tohoto krvavého masakru z počátku 20. století. Premiér Erdogan by místo rozdmýchávání vášní jistě udělal lépe, kdyby se Arménům omluvil a potomky obětí finančně odškodnil.

 

[1] http://wordnetweb.princeton.edu/perl/webwn?s=genocide

[2] http://www.armenian-genocide.org/genocidefaq.html

[3] http://genocide-museum.am/eng/armenian_genocide.php

[4] http://www.britannica.com/EBchecked/topic/35323/Armenian-massacres/35323suppinfo/Supplemental-Information

[5] McCarthy, Justin (1983), Muslims and minorities: the population of Ottoman Anatolia and the end of the empire, New York: New York University press, ISBN 0871509636

[6] http://www.armenocide.am/genocide_museum.htm

[7] http://www.tallarmeniantale.com/census.htm

[8] http://www.simpletoremember.com/vitals/world-jewish-population.htm

[9] http://www.jafi.org.il/education/100/concepts/demography/demtables.html#2

[10] http://www.haaretz.com/news/percent-of-world-jewry-living-in-israel-climbed-to-41-in-2007-1.236675

[11] http://israelipalestinian.procon.org/view.resource.php?resourceID=000636#graph1

[12] http://www.pcbs.gov.ps/Portals/_pcbs/populati/GOVER1997-2010E.htm

[13] http://israelipalestinian.procon.org/view.resource.php?resourceID=000636#graph1

 

Jan Werner je členem Strany svobodných občanů
 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31