Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

VODIČKA: Existují důvody pro generální stávku?

VODIČKA: Existují důvody pro generální stávku?

Stávku, připravovanou na 8. prosince, organizuje Českomoravská konfederace odborových svazů. Stávka, pokud odpovídá našemu právnímu řádu, je vždy legitimním projevem zaměstnanců, kteří chtějí dosáhnout na nějaká jim zaměstnavatelem odpíraná práva. Tato tzv. generální stávka však vyvolává několik otázek.

Proč zaměstnanci veřejné sféry nemohou alespoň trochu nést následky současné finanční a hospodářské krize, když zaměstnanci v soukromém sektoru už dva roky snášejí nutné propouštění a snižování platů? Proč se stále snižuje počet členů odborů a touto stávkou si asi funkcionáři „zajistí“ nové členy?

A proč si koaliční vláda myslí, že úsporou na učitelkách, hasičích a handicapovaných občanech zajistí České republice blahobyt?

Odpověď je jednoduchá – vláda složená ze středové ODS a dvou marketingových stran (VV a TOP 09) nemá žádný recept na reálné snížení schodku státního rozpočtu a pokouší se vzbudit dojem, že začala šetřit. Výsměchem je opravdu začít šetřit na zaměstnancích a neprovést žádné systémové změny. Sliby o vyrovnaném státním rozpočtu, zastavení zdlužování, o penzijní resp. daňové reformě byly asi jen vějičkou pro voliče před parlamentními volbami. O rušení některých ministerstev bylo před volbami také hodně řečí. Nedivme se proto voličům, kteří pod hlavičkou odborářských svazů vyjadřují nespokojenost nad neplněním slibů od stále stejných politiků.

Milan Vodička je předseda kontrolní komise Svobodných. Vyšlo v Obzorech Kutnohorska.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31