Vochozka: Čínská vize evropského rozvoje

Vochozka: Čínská vize evropského rozvoje

Zakladatel Čínské lidové republiky a její první komunistický vůdce Mao Ce-tung se koncem 50. let rozhodl, že ovládne přírodu. Kampaň na vybíjení vrabců ale místo blahobytu přispěla k velkému hladomoru, při kterém zemřely desítky milionů lidí.

Asi tak začíná velmi poučný článek paní Jany Václavíkové, která jej svého času zpracovala pro aktuálně.cz Je to kus historie na kterou se nyní číňné snaží intenzivně zapomenout. Není se čemu divit. Vysvětlíme.

Program „Velký skok vpřed“ byl reakcí na zaostalost Číny. V nadcházející pětiletce 1958-1962 bylo tudíž rozhodnuto vybít v celé Číně vrabce. Ti byli dle místního komunistického režimu vini za nízké úrody, jelikož sezobávali na polích semena. Pro komunisty bylo tudíž logické vrabce vyhubit a úrodu tím zachránit.

Nebudu zabíhat do podrobností, ale po úspěšné likvidaci vrabců se ukázal jiný problém. Ptáci se totiž živili mimo jiné i hmyzem, housenkami, sarančaty a jinými škůdci. Ti se bez přirozeného nepřítele přemnožili tak, že číňanům sežrali úrodu celou. Následně začal hladomor, kterému podlehlo okolo 30 mil. lidí.

Současné snahy evropské unie se mohou pochlubit podobnými parametry. Pouze si za vrabce dosaďte energetické zdroje. Za „velký skok vpřed“ green deal a za Mao-ce-Tunga evropanku Leyenovou. Jeden likvidoval vrabce, druhá likviduje Ruskou federaci. Již nyní je jasné, že to celé spustí kolaps evropské ekonomiky.

Stejně jako soudruh Mao i demokratka Leyenová zrušili ekonomiku země na tři roky dopředu. Mao svým rozhodnutím způsobil hladomor, který trval po tři sklizně. Leyenová pro změnu energetickou krizi, která bude trvat tři topné sezony.

Dopady budou drastické a to především ve vyhladovělém průmyslu, který nyní nakupuje zemní plyn přibližně 8x dráž než jeho konkurence v asii a spojených státech. Drastické dopady to také bude mít na státní pokladnu, která bude zajišťovat ono zastropování cen pro domácnosti a podporu středních a malých podniků.

​​​​​Takže když to trochu přeženu tak z pohledu státu si zatopíme 135.000.000.000.- Kč tolik totiž tato podpora letos dle vlády ukrojí z rozpočtu. To navíc s nějakými svetry. Zato se budeme moci pochlubit energiemi z Emirátů, které k nám přesměrovali za balík číňané, zatímco v číně začali kupovat tu levnou odblokovanou evropskou kapacitu od Rusů.

Tak to jsou ty naše evropské sdílené hodnoty. Přičemž tato hodnota je vždy vyjádřena znaménkem mínus.

Tomáš Vochozka

Články vyjadřují pouze osobní názor autorů a nejsou oficiálním stanoviskem Svobodných, pokud není uvedeno jinak.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31