Veřejné čtení Lisabonské smlouvy

Veřejné čtení Lisabonské smlouvy

TŘI ČTVRTINY ČECHŮ NEVÍ NIC O LISABONSKÉ SMLOUVĚ

Aktuální průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) prokázal, že jen 5% Čechů ví velmi dobře, co je to Lisabonská smlouva. Naopak 19% lidí neví o dokumentu vůbec nic. Téměř polovina (49%!) lidí nad 15 let svou znalost označila za „velmi povrchní“.
Senát má o Lisabonské smlouvě hlasovat začátkem května. Její schválení horní komorou Parlamentu ČR si přitom přeje jen 38% občanů, čtvrtina si myslí opak a 37% nemá na toto žádný názor.

Svobodní se rozhodli, že české veřejnosti pomohou s poznáním Lisabonské smlouvy (LS), kterou kategoricky odmítají. „Za obzvlášť nebezpečný projev nedemokratických trendů v Evropské unii pokládáme tlak na její přijetí. Jde o hrubé porušení i vlastních pravidel EU, podle nichž smlouva odmítnutá jedním státem (viz irské referendum) nemůže vstoupit v platnost,“ upozorňuje předseda Svobodných Petr Mach.

„Chceme občany seznámit se zněním onoho nesrozumitelného dokumentu, a to formou veřejného čtení – hapenningu pod názvem Čteme za Vás Lisabonskou smlouvu. Cílem je upozornit veřejnost na nevýhodnost Lisabonské smlouvy před jejím schvalováním v Senátu,“ přiblížil leader eurokandidátky Svobodných Jiří Payne.

Svobodní budou LS veřejně číst v neděli 19. dubna na nám. Republiky v Praze. V celodenním řetězovém čtení se vystřídají VIP osobnosti, členové i příznivci Svobodných.

„Je to skvělý nápad číst ty naprosto nesrozumitelné věty veřejně,“ reagoval houslový virtuos Václav Hudeček, který jako jeden z prvních projevil zájem se čtení LS aktivně zúčastnit. Bohužel ale v uvedeném termínu má koncert v Německu. „Je nám to líto a moc vám držíme palce,“ řekl nám i za svou ženu Mistr Hudeček.

Kateřina Bouda Kašparová,
mediální zástupce Strany svobodných občanů
 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31