Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

VÁŇA: Jediové se sečíst nenechají…

VÁŇA: Jediové se sečíst nenechají…

Už je tady zase. Sčítání lidu. V březnu nás navštíví sčítací komisariát, vnutí archy a přinutí poslušně vyplňovat. Kdo se bude cukat nebo uvede nepravdivé informace, od toho vytáhne pokutu deset tisíc. Pro průměrného Čecha dvoutýdenní plat. To si každý dvakrát rozmyslí. Já také. Veřejně ale prohlašuji, že neručím za svou příčetnost tam, kde mi nikdo nebude moci prokázat, že uvádím nepravdivé údaje.

Očekávám totiž, že při vyplňování bílých políček dočasně změním svou víru. Ač jsem katolík, na chvíli se stanu, jako mnozí jiní, vyznavačem víry Jediů. U zaměstnání tak nejspíše vyplním „Master Jedi“. Národností bych mohl být Pluťan či Marťan, ještě jsem se nerozhodl. Co se týká rasy, nikdo mi nikdy nikde nedal lejstro na to, že jsem běloch. Dám tedy na svůj subjektivní pocit a snad vyplním, že jsem černý indián, říznutý neznámou vesmírnou obludou, jejíž krví proudí midichloriany. A že se aktuálně vzdělávám zkoumáním „Síly“. Snad nás takových bude více. Uvidíme, jak relevantní pak ony výsledky sčítání budou. Ty, za které zaplatíme 2,5 miliardy. A někteří z nás, díky pokutě, ještě o trochu více. Jaký to paradox – z našich daní bude hrazeno něco, s čím nesouhlasíme. A za ten nesouhlas zase zaplatíme. Za odmítnutí proniknutí do našeho soukromí. Jako by nestačilo, že jsem si musel koupit závěsy, abych se doma mohl převlékat s rozsvíceným světlem. Ta investice do soukromí se začíná prodražovat.

Opravdu jsem se snažil nalézt důvod, proč by o mně měl ČSÚ shromažďovat informace. Dokonce jsem za tím účelem navštívil jeho web. Na něm se uvádí sedm dobrých důvodů. Já nenalezl jediný.

Údajně získáme údaje, které se nedají zjistit jiným způsobem. To není důvod ke sčítání. To je konstatování potenciálního výsledku. Prý jsou tyto údaje nezbytné pro tvorbu a změny penzijního systému, systému vzdělávání či zdravotní péče, ale také bytové a dopravní politiky. Takže doteď se asi vařilo z vody… Zajímalo by mne, jak to dělají nestátní subjekty, když potřebují shromáždit informace. Od Tesca mi ještě nikdy žádný sčítací formulář nepřišel. A přesto má na pultech vždy dost chleba. A přesto vždy ví, kde postavit novou provozovnu. Jak oni to dělají? To budou asi nějaká kouzla a čáry.

Podle ČSÚ dále zjistíme, kolik financí můžeme získat z veřejných rozpočtů. Žádné nechci. Hodilo by se nicméně, kdyby mi vrátili ty, které tam odvádím. Aby se přestaly mrhat na sčítací a jiné pofiderní akce.

Dalším dobrým důvodem má být, že se zapojíme se do celosvětového programu. … což umožní vytvořit zcela srovnatelné údaje o EU a jejích jednotlivých členech. Opět, ptám se nechápavě, k čemu? Když slyším „celosvětové“, „program“ a podobné termíny, tak mi naskakuje husí kůže. Nevím proč. Asi se vždy zčistajasna ochladí.

Taky dáme budoucím generacím informace o našem způsobu života. Mám rád dějiny. O žádném sčítání na Tasmánii 1000 let před Kristem jsem ale nic neslyšel. A žiju. A poměrně dobře. Bezbolestně. Spokojeně. Jaký to div!

Získáme informace o dalším vývoji populace. To je pro mne naopak vynikající důvod, proč nic nesčítat. Malthusiánské snahy o analýzu a změnu vývoje populace jsou pořád aktuální a tyhle vývojové trendy, jakkoliv jsou bližší astrologii než statistice, k nim přispívají.

Budeme mít podle čeho se rozhodovat. Tímto se odvažuji prohlásit, že jsem svéprávný a pro svá rozhodnutí nepotřebuji vědět, jestli má můj soused koupelnu nebo ne. Vážně. Věřte mi.

A pak je tu poslední důvod. Perlička. Pojmenovaná A důvod navíc… ČSÚ nás s vystrčeným ukazovákem upozorňuje, že povinnost poskytnout požadované údaje formou vyplnění sčítacích formulářů stanovuje zákon a plyne to ze závazků, které má ČR jako člen Evropské unie. Ještěže tenhle pádný důvod dali až na konec. Jinak by infarkt přišel předčasně.

A teď trochu vážněji. Až budu ke svému životu potřebovat informace, tak si je seženu. Takové, jaké budu potřebovat. Stejně jako si podnikatel před rozjezdem firmy zjistí, zdali na trhu existuje poptávka po jeho chystaném produktu. Pokud si nás státní plánovací komise potřebuje pro potřeby pětiletky přepočítat, ať to udělá. Ale ať mě neotravuje. Ať mi nevyhrožuje pokutami. A ať si průzkum platí ze svého. Ne z bohatství, které mi bylo sebráno k přerozdělení.

Ale stejně jí to bude k ničemu. Získá záplavu dat, která budou stará, ještě než je zvládne zpracovat. A stejně z nich nic nevyvodí. Neboť to kouzelné slovo zní „konkurence“. Ta je klíčem k zjištění, čeho je zapotřebí a čeho ne.

Takže pokud nás úředníci děsí, že pokud nebudou vědět, kolik nás je, tak nebudou vědět, kolik objednat nemocničních lůžek, tak navrhuji, abychom je do jednoho na taková lůžka uvázali. A ještě předtím do svěracích kazajek. Pro neschopnost a blbost. A společenskou nebezpečnost.

Tomáš Váňa je příznivcem Svobodných

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Nejnovější video

Lidé mi říkají, že chtějí z EU vystoupit, říká Libor Vondráček, předseda Svobodných. Od občanů prý na ulicích českých měst slýchá především stížnosti na Green Deal a na rostoucí životní náklady. Proč je Libor Vondráček proti přijetí Ukrajiny nebo Turecka do EU? Co mu vadí na Petru Fialovi a způsobu, jakým český premiér hájí národní zájmy v Bruselu? Jak si nyní EU může sáhnout na peníze přímo z kapes jednotlivých lidí? A na jaké nebezpečí se v EU po migrační krizi z roku 2015 zapomnělo? Podívejte se na celou epizodu.

Oblíbené štítky

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31