TZ: jednání na pravici pokračují

TZ: jednání na pravici pokračují

Republikový výbor Strany svobodných občanů (Svobodní) pověřil předsednictvo strany, aby dále jednalo o případné předvolební spolupráci. Nedělní jednání RV trvalo téměř do půlnoci – nejvíce času zabrala právě bouřlivá diskuse na téma, zda jít do podzimních parlamentních voleb samostatně, anebo ve spolupráci s jiným/i subjektem/y.

Nakonec se většina členů RV Svobodných shodla na tom, že je třeba dále jednat a neuzavírat se nyní případné spolupráci s vhodnými partnery. „Zásadní je pro nás nadále programová shoda. Rozhodně nebudeme s nikým vytvářet účelový slepenec,“ zdůrazňuje předseda Svobodných Petr Mach. „Pokud se neshodneme na programu v těch bodech, které jsou pro nás zásadní, půjdeme raději do voleb sami,“ upozorňuje dále.

Během dneška se znovu sešel se zástupcem strany Věci veřejné Radkem Johnem. „S panem Johnem se mi jedná velice dobře. Je to věcné a konstruktivní,“ uvádí Mach. Bližší podrobnosti o obsahu schůzek ale zatím nemůže přiblížit.

Mach byl prvním řečníkem na Konferenci středopravých stran, kterou v neděli 21.6. pořádala právě strana Věci veřejné v Praze na Žofíně.
„Pojďme společně prosazovat střídmý stát, na který jedna velká politická strana rezignovala a druhá jej nikdy nechtěla,“ vyzval mj. Mach účastníky konference. Kritizoval narůstající zdanění a míru přerozdělování a zadlužování naší země. „Dnes stát přerozděluje přes polovinu našich výdělků a byrokracie a touha politiků přerozdělovat bují. Kdejaká zájmová skupina se s úspěchem snaží loupit peníze ostatních skrze státní mašinérii. Jedni si prosadí šrotovné, druzí dotace na olympiádu, třetí na lyžařské mistrovství. Úroky z narůstajícího dluhu tvoří 50 miliard ročně,“ připomněl Mach.

Zmínil také nutnost reformovat Evropskou unii k lepšímu. „Systém zemědělských dotací a kvót EU je špatný a chceme jeho odstranění. Chceme, aby každý zemědělec mohl mít krav, kolik chce, a aby to, zda uspěje na evropském trhu, bylo dáno tím, jak hospodaří, a ne tím, jaké dostal přidělené kvóty a dotace. Neberte prosím moji kritiku EU nutně jako volání po vystoupení ČR z EU. Připusťme ale prosím, že evropskou politiku založenou na směrnicích a nařízeních je možné kritizovat a že je možné přát si jiný model evropské spolupráce,“ prohlásil Petr Mach na nedělní Konferenci OF 2009.

Kateřina Bouda Kašparová
mediální zástupce Svobodných

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31