Svobodní vzdávají hold Margaret Thatcherové

Svobodní vzdávají hold Margaret Thatcherové

V souvislosti s úmrtím bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové Svobodní vzdávají hold této velké osobnosti politické pravice, bojovnici za menší roli státu, méně regulací, méně daní a méně Evropské unie.

Margaret Thatcherová ukázala, že se národ může socialismu zbavit a že klasické liberální zásady a konzervativní hodnoty mají své místo i ve 20. a 21. století. Obhajovala skutečný kapitalismus bez přívlastků proti socialismu pod novými a novými jmény.

O síle její osobnosti svědčí i to, že její jméno se stalo základem pojmu thatcherismu – politiky postavené na kombinaci hájení individuální svobody a volného trhu na jedné straně a hájení národních zájmů a nedůvěry v nadnárodní vládnutí na straně druhé.

Margaret Thatcherová byla úspěšnou političkou, která spolu s Ronaldem Raeganem přispěla k tomu, že komunismus padl, která reformovala britský skorosocialismus sedmdesátých let snížením daní, privatizací a liberalizací a neinflační měnovou politikou a zůstane díky své politice a literárnímu odkazu důležitou autoritou a vzorem pro konzervativní a liberální politiky nejen v Evropě. 

Dnešní britská konzervativní strana směřuje do politického středu, socialismus sílí v Británii i Evropě. Jinými slovy, boj za hodnoty, které Margaret Thatcherová hájila, se musí bojovat stále a znovu. Margaret Thatcherová v tom zůstává naším vzorem.
 

Petr Mach
předseda Svobodných
www.svobodni.cz
8.4.2013

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31