Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: Volební průzkumy, nový stát a hodně o penězích

Svobodní v médiích: Volební průzkumy, nový stát a hodně o penězích

Lidové noviny otiskly (11. 4. na str. 12) reakci Petra Macha na komentář Petra Kamberského (psali jsme o něm před týdnem, celý ho najdete zde):
Hájím právo majitele
Petr Kamberský mě kritizuje, že hájím právo vlastníků nemovitostí rozhodovat si, komu své byty pronajmou. Hájím. Zastal jsem se realitní makléřky Elišky Noskové, která čelí za podpory ombudsmanky Šabatové žalobě od Romky, která předstírala zájem o byt, byla jako Romka odmítnuta a chce odškodné sto tisíc korun. Zahájil jsem finanční sbírku na transparentní konto pro případ, že soud donutí paní Noskovou peníze Romce vyplatit…
Celou reakci P. Macha čtěte zde.

Článek převzaly i Parlamentní listy.

VOLEBNÍ PRŮZKUMY

Objevilo se jich hned několik a ve všech mají Svobodní kolem 2 % volebních preferencí. Median spočítal i volební potenciál, který Svobodným dává 4 % a mj. uvedl: "Šanci na vstup do Sněmovny nelze díky volebnímu potenciálu okolo 5 % vyloučit ani u Úsvitu, Zelených, Pirátů a Svobodných." Celý průzkum zde.

České televizi (12. 4. na ČT1 a ČT24) ve svém diskusním pořadu Václav Moravec výzkum TNS Aisa, která pro ČT prováděla dotazování na přelomu března a dubna a zmínil: „…na 2 % jsou Svobodní.“

Stejný průzkum zveřejnil i deník Právo (13. 4. na str. 2), kde mj. píše: „Z malých stran mírně posílila Strana zelených a Strana svobodných občanů, jejichž preference se momentálně pohybují okolo dvou procent, oslabili naopak piráti.“ Celý článek zde.

Článek najdete i na serveru Novinky.cz zde..

Server Aktuálně.cz zveřejnil průzkum agentury STEM – článek najdete zde, a dále Deník.czčlánek je tady.

Volební preference publikoval také Sanep čtěte zde. Jeho výsledky vyšly mj. na serveru První zprávyčlánek zde.

Institut politického marketingu řešil situaci na facebooku, který snížil počet fanoušků stránek (pages) údajně tak, aby čísla lépe odpovídala realitě. „České strany přišly o desítky i tisíce fanoušků,“ napsal server a zaznamenal, že např. u Svobodných došlo k minimálnímu poklesu: „Slavit mohou správci page ČSSD, Svobodných a Zelených, kterým se pokles prakticky vyhnul a to přesto, že například Svobodní mají výrazně více fanoušků než ODS.“ Celý článek čtěte zde.

PENÍZE A DANĚ

Servery Peníze.cz a Finmag uspořádaly anketu mezi odborníky na téma daňové přiznání: Očima expertů: Musí být daňové přiznání (a daně vůbec) složité? „Dalo by se zjednodušit přiznání k dani z příjmů? Jsou na tom jinde líp? A přineslo by jednodušší daňové přiznání vyšší výběr daní? Zeptali jsme se Lukáše Kovandy, Petra Macha, Aleše Michla, Richarda Kauckého a dalších osobností.“
Petr Mach pak v anketě odpověděl: „Samozřejmě, že by mohlo být přiznání k dani z příjmu jednodušší. Stačí se podívat na jednostránkový formulář zdravotních pojišťoven nebo sociálky. Tam nejsou žádné odečitatelné položky, slevy a podobně – prostě se tam jen napíšou příjmy, výdaje a spočítá se, kolik máme zaplatit. Daň z příjmů má tolik odečitatelných položek – od penzijního pojištění přes úroky z hypotéky po dary, že je těžké se v ní vyznat, stojí to mnoho hodin času a papírování – a přitom nakonec velká část poplatníků žádnou daň z příjmů neplatí. To vedlo Svobodné k myšlence daň z příjmů zcela zrušit. Pro začátek by stačilo osvobodit od daňového přiznání živnostníky se ziskem do 15 tisíc měsíčně (a zaměstnance se mzdou do 15 tisíc měsíčně) – stát by dál vybíral to, co vybírá, a mnoha lidem i úředníkům by ubylo papírování. Prostě by se přestala podávat ta přiznání, kde beztak vychází nula."

Server Finmag vydal i další Deník europoslance, a to pod názvem: Německá minimální mzda bere práci českým speditérům.
"Němci zavedli minimální mzdu a její výši stanovili na 8,5 eura za hodinu. Dostávat ji má každý, kdo pracuje na německém území. Včetně řidičů z povolání, kteří přes jeho území projíždějí. Před Evropským parlamentem se demonstrovalo a poslanci diskutují s Evropskou komisí, co je víc: Právo na volný pohyb služeb uvnitř Unie, nebo právo státu určovat si podmínky na svém území?"

Parlamentní listy zaznamenaly naše nejnovější stanovisko Svobodní odmítají plán prezidenta a premiéra na přijetí eura v roce 2020
"Svobodní považují kroky prezidenta a premiéra směřující k přijetí eura za nezodpovědný hazard s budoucností České republiky…"

Neviditelný pes vydal článek J. Poslaneckého EVROPA: Zaplatíte si to sami:
"S němým úžasem sleduji, jak se v televizi a rádiích v poslední době zcela běžně objevuje reklama na různé dotační projekty, garantované českým státem a Evropskou unií. Reklama na utrácení vašich peněz…"

Neviditelný pes ještě jednou – tentokrát článek T. Pajonka POLITIKA: Zajímají tu vůbec někoho důchody?
"Včera se ve sněmovně řešily důchody a zajištění na stáří. Překvapuje mě, že na hlavních zpravodajských serverech o tom nevidím ani zmínku…"

A Parlamentní listy k témuž článek zde.

Parlamentní listy zveřejnily také článek Červenka (Svobodní): Chánov do každého města:
"Protože si nejsem jist, do jaké míry lidé sledují politické dění v naší zemi, rád bych je touto cestou upozornil na potenciální pohromu, která se mnoha z nás, bude-li uzákoněna, nepochybně dotkne. Jedná se o návrh ministryně s příznačným jménem Marks…"

POVINNÉ ODVODY BUDÍ EMOCE

Reflex zveřejnil článek D. Polanecké o povinných odvodech a nastala mela – v diskusích pod článkem a posléze i na našem facebooku (pod oním sdíleným článkem)… Neporodila jsem své děti, aby je odvedla armáda. Skutečně se čeští ministři pomátli?
"Byla jsem šokována, když jsem se dozvěděla o novele zákona o branné povinnosti, kterou 8. dubna schválila vláda. Armáda tuto změnu odůvodnila tím, že chce mít přehled, koho povolat v případě ohrožení. Novela by měla nabýt účinnosti 1. ledna příštího roku. Osmnáctiletí by tedy měli jít k odvodu v roce 2017. Změna by se měla týkat i žen. A já mám občas pocit, že čeští ministři se asi pomátli…"

NOVÝ STÁT

Vítek Jedlička svým počinem zaujal hned několik médií. Mezi prvními o tom informovala TV NovaČech založil v Evropě nový stát! Chcete být občany Liberlandu?
"Na světě je nový ministát Liberland. Včera ho založil Čech – Vít Jedlička na pomezí Chorvatska a Srbska. Tvrdí, že Liberland vznikl podle mezinárodního práva a pro 7 kilometrů čtverečních teď shání obyvatelstvo. První lidé se už hlásí…"

Obsáhlý článek věnovaly novému státu i Novinky.cz – Člen Svobodných vyhlásil na území bývalé Jugoslávie vlastní stát:
"Vlastní stát na „území nikoho“ mezi Srbskem a Chorvatskem si založil aktivista a člen Strany svobodných občanů Vít Jedlička. Pojmenoval ho Svobodná republika Liberland a vyhlásil se jejím prezidentem…"

Všimli si toho i novináři na Slovenskuzde je článek na Sme.sk.

CO SE DĚJE V KRAJÍCH

Předseda ostravských Svobodných upozornil v Parlamentních listech na vysoké náklady spojené s napojením Letiště Leoše Janáčka Ostrava na železniční síť: Zapletal (Svobodní): Představitelé kraje zvolili nejdražší možnou variantu podpory letiště.

Písecký deník informuje (15. 4. na str. 3) o odstranění staré ekologické zátěže po bývalé obalovně drti v Milevsku, které má stát až 60 milionů korun. Přeborov odmítl návrh kraje. O dotaci nepožádá.
V článku cituje radního Miroslava Doubka za Svobodné: „Zastupitelům ani radním nebyl předložen koncepční materiál, který by se zabýval negativními vlivy po bývalé obalovně na životní prostředí. Již dvakrát se v porevoluční době problém řešil a vydaly se na něj velké peníze. Nyní je na stole znovu. A jak by se mělo zapojit město? Na řešení problému by se město mohlo aktivně podílet, ale na samotné odstranění ekologické zátěže nemá peníze. Jen pro představu připomenu, že na investice města jdou ročně jednotky milionů korun a odstranění staré ekologické zátěže by předběžně stálo 50 až 60 milionů korun.“

 

15. dubna 2015
Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných
e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31