Svobodní v médiích: Volba místopředsedů, Petr Mach v ČT o Schengenu, kauza realitní makléřky, o dění v obcích aj.

Svobodní v médiích: Volba místopředsedů, Petr Mach v ČT o Schengenu, kauza realitní makléřky, o dění v obcích aj.

Monitoring médií za období 2.–9. prosince 2015

Agentura ČTK vydala zprávu Místopředsedy Svobodných jsou Hemerle, Matějka, Smetka a Zvára (7. 12. v 10 hod.), kde mj. uvedla:
Členové strany mohli o místopředsedech hlasovat na internetu od neděle 29. listopadu do neděle 6. prosince. Matějka a Smetka patří k zakládajícím členům strany. Smetka je místopředsedou od roku 2010, Zvára od roku 2012. Mach předsednické místo, které zastává od vzniku strany, obhájil v předchozí listopadové internetové volbě. Svobodné povede další dva roky, tedy i do sněmovních voleb v roce 2017. Pokud jde o program, je Mach přesvědčen, že pouze ekonomický liberalismus Česku zajistí prosperitu a také bezpečnost. V ekonomické oblasti Mach navrhuje například zavedení jednotné základní sazby daně z přidané hodnoty na 15 procentech, zrušení DPH u potravin nebo přijetí ústavního zákona o vyrovnaném rozpočtu…

O volbě místopředsedů pak napsaly mj. Parlamentní listy Svobodní zvolili nové vedení – 4 místopředsedy, které citovaly i jednotlivé členy vedení.

Na Parlamentních listech o tom vyšla zpráva i v rubrice Monitor Svobodní si v internetovém hlasování zvolili místopředsedy: Smetka a Zvára své posty obhájili, nováčky jsou Hemerle a Matějka.

České novinky a článek Svobodní zvolili nové vedení.

PETR MACH V ČT O SCHENGENU

V pátek 4. prosince byl Petr Mach hostem pořadu České televize Události, komentáře. Tématem pořadu byla Budoucnost Schengenu. Záznam pořadu si můžete pustit zde. Přepis pořadu čtěte zde.

O vystoupení Petra Macha v Událostech, komentářích napsaly i Parlamentní listy v článku Mach v ráži: Řecko je jako cedník a TOP 09 ještě podpořila bruselskou hloupost:
Jak to bude dál se Schengenem? O tom v pátečních Událostech, komentářích České televize hovořili europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach a první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. Shodli se na tom, že Řecko do Schengenu nepatří, pokud není schopné hájit své hranice. Podle Macha EU nepracuje, jak má, naopak ještě situaci vyhrocuje.
“Podle mě Schengen v podstatě nefunguje… Řecko je propustné jako cedník, takže záleží jen na tom, jestli si to EU přizná, nebo ne,“ prohlásil nekompromisně Mach. Unie podle jeho názoru dosud situaci vůbec neřešila, spíše ji ještě vyhrocovala…

V EU O UPRCHLÍCÍCH

Blesk napsal článek Zeman s Klausem podpořili petici proti Merkelové. Co si myslíte vy?
Politici napříč Unií se spojili a vytvořili takzvaný Evropský manifest. Vyzývají v něm občany svých zemí k podpisu petice, která mimo jiné žádá německou kancléřku Angelu Merkelovou, aby se ve věci migrační krize takříkajíc „probrala“. Manifest dosud podpořili mimo jiné expředseda slovenské Národní rady Richard Sulík, maďarský exministr zahraničních věcí Géza Jeszenszky či dva francouzští poslanci. Za Česko to jsou pražský zastupitel za ANO Patrik Nacher či europoslanec a šéf Svobodných Petr Mach…

Také Echo24 napsalo o zmíněné petici Je tu další petice: Zastavte uprchlíky a zavřete hranice:
Mezi signatáři petice zatím figuruje například bývalý šéf maďarské diplomacie Géza Jeszenszky, expředseda slovenské Národní rady Richard Sulík nebo dva francouzští poslanci. Za Českou republiku svůj podpis připojili například pražský zastupitel za ANO Patrik Nacher či europoslanec a šéf Svobodných Petr Mach.

Parlamentní listy k témuž v článku Evropský manifest: Začněte konečně ochraňovat zájmy vlastních obyvatel:
Žádáme okamžité ukončení politiky nekontrolovatelné imigrace. Žádáme okamžité zavedení přísné ochrany vnějších hranic EU, jako to ukládá i Schengenská smlouva. Podepsán Petr Mach, MdEP, Parteivorsitzender Svobodni

Finmag a anketa Očima expertů: Až Británie poví Unii své good bye, kde cituje Petra Macha:
Zejména s neschopností Evropské unie řešit migrační krizi roste ve Velké Británii počet voličů, kteří by hlasovali pro vystoupení z Evropské unie. Nevěřím, že premiér Cameron dokáže vyjednat pro Velkou Británii takové výjimky, aby Brity uchlácholil, že by v referendu hlasovali pro setrvání v Unii. Myslím zkrátka, že šance Británie na vystoupení jsou značné…

Stejné vyšlo i na serveru Peníze.cz

O ZBRANÍCH

Echo24 a článek Omezit zbraně je hloupost, vzkazují poslanci Bruselu:
Stále více politiků v Česku se staví proti návrhu Evropské komise na zásadní změnu legislativy týkající se držení zbraní. (…) Že je česká legislativa v oblasti držení zbraní jednou z nejlepších v unii, je přesvědčený i předseda Svobodných Petr Mach. Ten upozorňuje, že se plánované zákazy týkají pouze lidí, kteří dodržují zákony. „Zločinci legální zbraně nepoužívají, protože podle nich by je policie rychle vystopovala, a tudíž se jich nová omezení nijak nedotknou. Legálními zbraněmi je spácháno jen asi dvě až tři promile násilných trestných činů. Koneckonců i zbraně, se kterými teroristé vraždili v Paříži, jsou ve Francii zakázány,“ oponuje nápadu komise Mach.

Echo24 a další článek k tématu Brusel chce odzbrojit své občany. Co nového?
Jednoznačně proti jsou europoslanci Mach, Zahradil, Tošenovský, Maštálka a Zdechlovský. Řada dalších odpovědí je „flexibilně všeopatrná“, některé lze označit jako směs neznalosti, naivity a bezbřehé víry v moudrost EK. Uvedu několik konkrétních příkladů takových odpovědí na dotazy a podněty zainteresovaných občanů s vysvětlujícími komentáři…

KAUZA REALITNÍ MAKLÉŘKY NOSKOVÉ

Agentura ČTK vydala zprávu Realitní makléřka se omluví Romce za diskriminaci při výběru bytu (2. 12. 2015 v 17 hod.), kde mj. uvedla:
Svobodní Noskovou po celou dobu sporu podporovali. Balogová předstírala zájem o nájem bytu, ale byla odmítnuta proto, že majitel bytu si ho nepřeje Romům pronajmout. Soud žalobě Balogové vyhověl, odmítl ale stotisícové odškodné, které Balogová rovněž požadovala. Svobodní založili ve prospěch Noskové transparentní účet pro případ, že by ji soud odsoudil i k zaplacení odškodnění ve výši 100.000 korun, jež Balogová požadovala…

Zprávu ČTK převzala celá řada médií, např. Lidovky v článku Realitní makléřka se omluví Romce za diskriminaci. Pokutu platit nemusí, dále Novinky v článku Makléřka se omluví Romce za diskriminaci, také Týden v článku Realitní makléřka se omluví Romce za diskriminaci ad.

RŮZNÉ

Lidovky a článek Ransdorfova kauza: Poškodí europarlament a ukáže ‚bláznivé‘ Česko:
Pro  Petra Macha (Strana svobodných občanů), který se chystá do Bruselu v úterý byla informace o zadržení Miloslava Ransdorfa překvapením. „Každá kauza europoslance pak dopadá i na ostatní europoslance z té dané země, ostatní si řeknou, co to tam je za bláznivý lidi,“ okomentoval Ransdorfův případ pro Lidovky.cz.

V Otázkách Václava Moravce byl zveřejněn průzkum společnosti TNS Aisa, ve kterém dávají Svobodným 2%. O volebním průzkumu informovala agentura ČTK a dále ji převzala i další média, viz např. deník Právo a shodný článek na Novinkách.

CO SE DĚJE V OBCÍCH

HODONÍN

V České televizi se objevila hodonínská zastupitelka Terézia Išková, a to v pořadu Fokus Václava Moravce na téma Vláda lidu. Záznam pořadu si můžete pustit zde (od 46:18).

Břeclavský deník a článek Svobodné do krajských voleb povede Pořízek s Iškovou (4. 12. na str. 2):
Zčeřit stojaté vody krajského zastupitelského sboru, v němž už tři léta panuje ČSSD, KDU­ČSL a KSČM, bude chtít za rok ve volbách nejen ambiciózní ANO, ale i Svobodní. Do první trojky jejich kandidátky se mezi Brňany vklínila i pětadvacetiletá vystudovaná právnička a hodonínská zastupitelka Terézia Išková. „Naši kandidátní listinu ještě schválí republikový výbor, ten ale výsledky primárek respektuje,“ sdělila Išková. Ta díky více než sto čtyřiceti hlasům od spolustraníků zaujme druhé místo kandidátní listiny…

Napsal o tom i Slovácko-regionální týdeník (8. 12. na str. 6).

Slovácko-regionální týdeník ještě i článek Novinka: slovo dostanou už zkraje 8. 12. na str. 3):
K novince upřednostňující dotazy obyvatel Hodonína před klasickými body jednání se zastupitelé dostali na závěr posledního zasedání. Usnesení, které navrhla Terézia Išková (Svobodní), nakonec schválilo osmnáct z dvaceti zůstavších volených zástupců. „Tento bod můžeme pojmout obdobně jako interpelace členů zastupitelstva. To znamená, že občan může se svým podnětem vystoupit a příslušná osoba mu musí do třiceti dnů odpovědět. Je to vstřícný krok, který dokazuje, že to nová koalice s transparentností myslela vážně,“ uvedla Išková.

CHRUDIM

Chrudimské noviny a článek Plní vedení města sliby z programového prohlášení? Ne vždy se to politickým špičkám v Chrudimi daří:
Na tomto místě je třeba zmínit, že oba návrhy, z nichž plyne právě větší průhlednost rozhodnutí vedení města, mají „na svědomí“ nikoliv koaliční partněři, ale právě opozice zastoupená jednak Stranou svobodných občanů a dále třeba Českou pirátskou stranou. Byli to právě Svobodní, kdo dotlačil radnici ke zveřejňování podkladů k jednání městského zastupitelstva a dále chtějí prosadit i „rozklikávací rozpočet“.

Chrudimské noviny a další článek Svobodní dostáli slibu a podali návrh na odvolání Málka z funkce místostarosty. Nic nedělá, a to se mu líbí, říká opozice:
Místní organizace Strany svobodných občanů, která je v městském zastupitelstvu zastoupena dvěma zastupiteli, podala ve středu starostovi Petru Řezníčkovi (SNK-ED) písemný návrh na zrušení funkce čtvrtého místostarosty a odvolání Romana Málka (Koalice pro Chrudim) z této funkce. "Chrudim si vystačí s třemi místostarosty, nebráníme se ale jakékoliv diskusi o změně modelu fungování vedení města," říká zastupitel Svobodných Petr Lichtenberg. Osobně si však myslí, že i počet tří místostarostů je na město, jako je Chrudim, zbytečný luxus…

VYSOČINA

V pořadu Českého rozhlasu Region vystoupil Zastupitel za Svobodné Petr Stejskal. Pořad Události regionu byl na téma Zájemci o práci na moravskobudějovické radnici nemají rovné podmínky a vysílal se 8. 12. od 13:00 hod.:
Moderátor Tomáš MATULA
Zájemci o práci na moravskobudějovické radnici nemají podle opozice rovné podmínky. Kritice čelí radní, který sám sebe navrhuje na dobře placenou pozici. Za desítky tisíc korun měsíčně má mapovat potřeby škol v regionu. Zastupitel za Svobodné Petr Stejskal postrádá transparentní výběrové řízení.
Petr STEJSKAL, zastupitel za Svobodné
Vy opravdu berete příležitost lidem, kteří by mohli jít do výběrového řízení a poprat se ve férové soutěži svými kvalitami, svojí kvalifikací. Možná, že to je v souladu se zákonem, ale určitě to není v souladu s etikou.
Moderátor
Radní Moravských Budějovic to jako problém neberou a pracovníky pro mapování potřeb škol budou vybírat až v únoru. Nyní čekají, zda vůbec budou do programu zařazeni, teprve potom rozhodnou, zda udělají nebo neudělají výběrové řízení.

PRAHA 3

Lidovky a článek Uprchlíci? Řízená invaze a Klinika jim pomáhá, tvrdí zastupitel. Chce proti centru bojovat:
Klinika pomáhá v řízené invazi uprchlíků, tvrdí zastupitel Prahy 3 Mojmír Mikuláš, který se proti známému autonomnímu centru rozhodl bojovat. Reflektuje prý hlasy lidí, kterým objekt obsazený aktivisty vadí. „Od března na nás přišlo na radnici jen jedenáct stížností,“ oponuje Tadeáš Polák z Kliniky.
Kliniku obývají radikálové s radikálními protispolečenskými postoji a možná se tam nacházejí i nelegální migranti, píší lidé podle zastupitele Mojmíra Mikuláše (Svobodní) na radnici Prahy 3. V Radničních novinách se proto politik rozepsal, že se zasadí o přehodnocení podpory autonomního centra od města…

V Praze dne 9. prosince 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31