Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: Soud s realitkou, Babišovy účtenky, uprchlíci, kandidáti na předsedu a obecní témata

Svobodní v médiích: Soud s realitkou, Babišovy účtenky, uprchlíci, kandidáti na předsedu a obecní témata

Petr Mach se opět osobně zúčastnil soudního jednání s realitní makléřkou E. Noskovou. Soud v Litoměřicích nařídil, že se p. Nosková se musí omluvit Lence Balogové za diskriminaci, finanční nároky žalobkyně Balogové ale odmítl a stanovil, že žádná strana sporu nemá nárok na náhradu nákladů řízení. Rozsudek padl za velkého zájmu médií, které o tom pak obsáhle informovala.

Na stanici ČRo Radiožurnál byl 14. 8. P. Mach hostem pořadu Ozvěny dne, kde mj. řekl: „Myslím, že to je průlomové rozhodnutí a mám z toho obrovskou radost. Je to vítězství zdravého rozumu, a to ze dvou důvodů. Zaprvé pan soudce v rozsudku nebo v odůvodnění slovním jasně řekl, že majitel bytu má právo nakonec pronajmout ten byt komu chce. A druhá věc, že ta řízená provokace, to, že šlo o akci na objednávku kanceláře ombudsmana, že šlo o aktivitu té občanské poradny, respektive její pracovnice paní Balogové, která to dělala ve mzdě, jako zaměstnanec, že to nemůže zakládat nárok na jakoukoliv finanční odměnu.“ Celý záznam debaty s ředitelem občanské poradny Dvořákem (nadřízeným žalobkyně Balogové) si přečtěte zde.

Mladá fronta DNES vydala článek Soud přiřkl romské figurantce omluvu. Na peníze nárok nemá (15. 8. na str. 1):
S rozsudkem byl spokojený i europoslanec Petr Mach, který makléřku ve sporu podporoval a jenž založil otevřený účet na krytí případného odškodnění. „Je to vítězství zdravého rozumu, zadostiučinění i pro ty, kteří podpořili paní Noskovou finančně. Peníze budeme moci použít na podobný účel, kdy bude někdo opět nespravedlivě obžalován,“ poznamenal Mach. „Za klíčový považuji vzkaz soudu, že nelze dělat byznys tak, že budu někoho provokovat a čekat, až se nachytá. Je to vzkaz i pro ombudsmanku,“ doplnil europoslanec…

Článek vyšel i na serveru Idnes Omluvte se, nařídil soud makléřce, která odmítla romskou figurantku.

Deník Právo a článek Makléřka se má Romce omluvit (15. 8. na str. 8):
Noskové se zastal europoslanec Petr Mach, který takové testy označil za „estébácké praktiky“. Podle něj úřad veřejného ochránce práv hrubě překračuje svoje pravomoci. „Má především chránit občany před zlovůlí úřadů. Nikde v zákoně jsem nenašel, že by měl hledat provokatéry a ničit život slušným lidem, kteří poctivě podnikají a sami živí své rodiny,“ řekl ke kauze Mach. Založil také transparentní účet pro případ, že by Nosková soud prohrála, a sám na něj vložil 13 tisíc korun. V současnosti je na účtu asi 70 tisíc. „Pokud se protistrana neodvolá, peníze použijeme na podobný účel, když bude někdo nespravedlivě popotahován, tak na to budou připraveny peníze,“ uvedl Mach po skončení procesu…

Článek vyšel i na serveru Novinky.cz.

Další článek byl na serveru iHned.cz Realitní makléřka se má omluvit Romce za diskriminaci. Odmítli jí pronajmout byt.

Server Neviditelný pes a článek PRÁVO: Tímto způsobem se nelze obohacovat!

Svobodný monitor nejprve vydal reportáž ze soudu Romská provokatérka částečně uspěla u soudu. Makléřka se jí musí omluvit a poté i obsáhlý článek s komentářem Antidiskriminační kladivo na podnikatele popírá svobodu soukromého vlastnictví.

Informovaly i Parlamentní listy: Mach (Svobodní): Soud ukázal, že tímto způsobem se nelze obohacovat.

Strakonický deník vydal komentář šéfredaktora Test, nebo provokace? Obojí (15. 8.  na str. 3).

Informace o soudu se objevila i na webu ShowBiz a dalších.

BABIŠOVY ÚČTENKY

Zjistili jsme, že ve stánku Agrofertu na sportovní akci se nevydávají účtenky za nákup (a to ani na vyžádání – viz naše reportáž s videozáznamy zde). Zaujalo to celou řadu médií.

Server Novinky.cz a článek Prodejci Babišových uzenin sami účtenky nevydávají, ukazují na videu Svobodní:
Z ministra financí Andreje Babiše (ANO) si v souvislosti s prosazovaným návrhem zákona o elektronické evidenci tržeb utahuje Strana svobodných občanů. Natočila video, které ukazuje, že zaměstnanci Babišova koncernu Agrofert sami účtenky nevydávají…

Pozornost věnoval naší akci i server Echo24 ‚Účtenky nedáváme.‘ Stánkaře Agrofertu nachytali na videu:
Už více než sedmdesát tisíc zhlédnutí má za necelý den video o prodávajícím ze stánku v barvách Agrofertu, který nevydává zákazníkům účtenky. A to ani na vyžádání, což přitom ukládá zákon. To je v rozporu se slovy majitele Agrofertu a ministra financí Andreje Babiše (ANO), podle nějž všichni poctiví živnostníci účtenky dávají. Video pochází z dílny Svobodných, kteří jej použili v boji proti zavádění elektronické evidence tržeb. A už jej začali sdílet i poslanci z dalších pravicových stran…

Neviditelný pes a článek REPORTÁŽ: Babiš káže vodu a pije víno.

Parlamentní listy a článek Koupil si párek ve stánku Agrofertu, ale účtenka nikde. VIDEO Svobodných.

O den později ještě jednou Parlamentní listy – Svobodní: U Babiše účtenku nedostanete.

Dění zaznamenal i server Podnikatel: „Babišovi“ prodavači nevydávají účtenky, tvrdí Svobodní. Dávají video jako důkaz:
Internetem se šíří video, kde strana Svobodní přistihla stánek označený logem firmy Andreje Babiše, jak odmítá vydat účtenku. Babišovo impérium však vrací úder…

Krajské listy a velký článek Svobodní parádně načapali Babiše. Koupili si párek v rohlíku ve stánku Agrofertu, ale účtenka nikde, i když o ni požádali. Podívejte se na důkaz:
Členové Svobodných vyrazili na akci, kde nabízeli občerstvení lidé pracující pro Agrofert. Svobodní si koupili něco k zakousnutí a vyžadovali účtenku. A se zlou se potázali. Jak je možné, že Andrej Babiš (ANO) tak hlasitě a důrazně prosazuje elektronickou evidenci tržeb, když jeho vlastní lidé doklad odmítají vydat?

Také Svobodný monitor o tom napsal článek Svobodní obvinili Babiše, že nevydává účtenky. Stánek ale neprovozoval Agrofert:
Babiš káže vodu, a pije víno, tvrdí strana Svobodných občanů. Prodavači firmy Agrofert podle nich nevydávají při stánkovém prodeji účtenky, dokonce je odmítají dát i na vyžádání. Agrofert obvinění odmítá, stánek totiž neprovozoval. Nicméně svého externího prodejce přislíbil na chybu upozornit…

Kromě nadmíru úspěšného šíření videa po facebooku (k dnešnímu dni přes 132 tis. zhlédnutí jen na stránce Už žádné klacky pod nohy) se téma s videem objevilo na celé řadě nejrůznějších webů, viz např.: WertyZreport, Za krásný Vimperk, NEWS HUB a na spustě dalších.

UPRCHLÍCI

P. Mach poskytl obsáhlý hovor (nejen na toto téma) Svobodnému monitoru Vláda přijímá uprchlíky a při tom obchází parlament i názor občanů:
Česká vláda obchází parlament i názor voličů tím, že přijímá do země uprchlíky. Uvedl to v rozhovoru pro Svobodný monitor europoslanec a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach. Ten naznačuje, že za vládním přístupem k imigrantům může být snaha "zobchodovat" s Bruselem vstřícný postoj Česka k běžencům výměnou za eurodotace….

Republikové předsednictvo vydalo stanovisko k Schengenu, objevilo se na Parlamentních listech: Svobodní: Výzva vládě – obnovte hraniční kontroly a zajistěte zachytávání imigrantů.

Naše stanovisko zahrnul Svobodný monitor do svého přehledu Nejdůležitější zprávy v týdnu od 24. 8. do 30. 8. 2015:
Schengenský systém selhal a nastal čas pro jeho pozastavení, či dokonce zrušení, myslí si předsednictvo Strany svobodných občanů. Vyzvalo proto vládu, aby obnovila hraniční kontroly a zajistila zachytávání nelegálně příchozích osob na hranicích i mimo hraniční přechody…

O selhání Schengenu mluvil P. Mach i na ČRo Plus (21. 8. ráno) v debatě s lidovcem P. Svobodou. Mj. řekl: „Podle mě EU není schopna konkrétního řešení, jedná chaoticky, a tak se jednotlivé státy musejí chránit samy. Maďarsko staví plot, teď jsem zrovna na dovolené v Bulharsku, kde sleduji, jak už také staví plot… Blíží se konec Schengenu.“ (debata začíná v čase 8:40 hod., tj. stopáž 30:55)

O této rozhlasové debatě pak napsal Ondřej Neff komentář na serveru Neviditelný pes Jasný směr:
Pavel Svoboda hovořil v konfrontaci s Petrem Machem, reprezentantem až krajně euroskeptického proudu. Přitom právě Mach, který by mohl být označován za extrémního, navrhoval jasný a konkrétní a realizovatelný (protože v minulosti realizovaný) projekt – že by Unie vyjednala v severní Africe enklávu, kde by se uprchlíci mohli shromažďovat, posuzovat a eventuálně přijímat či odmítat. Na to bohužel Pavel Svoboda nemohl odpovědět nic jiného, než že na něco takového nemá Brusel delegaci.

P. Mach na svém facebooku kritizoval nápad Univerzity Karlovy, že na ní mohou uprchlíci  studovat zdarma. Všiml si toho Český rozhlas viz tento článek. Píše se v něm mj.: Proti nápadu už se na svém facebookovém profilu vymezil europoslanec a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach: „Jsem proti lákání imigrantů na účet daňových poplatníků! Nebo kde na to chce Univerzita Karlova vzít peníze?“

S tématem uprchlíků dále souvisí oznámení šéfa IVČRN Martina Konvičky v rozhovoru pro DVTV, že hodlá kandidovat v krajských volbách, přičemž oznámil: „O možné spolupráci jednáme i s Úsvitem a Svobodnými.“ Toto jsme ihned odmítli (viz stanovisko) a napsal o tom server Echo24celý článek viz zde:
„Pan Konvička z BPI v médiích uvedl, že plánuje jednání o předvolební spolupráci mj. se Stranou svobodných občanů. Žádné takové jednání ale neprobíhá, ani o něm Svobodní neuvažují a neplánují ho,“ dementovali ale vyjádření Konvičky o vyjednávání spolupráce Svobodní. „Svobodní se nevyhýbají komunikaci či spolupráci s jinými politickými stranami. Úvahy o předvolební spolupráci s Blokem proti islámu jsou však mimo realitu,“ dodávají Svobodní, kteří ve svých řadách přitom stále mají jiného hlasitého odpůrce islámu a spolupracovníka Konvičky sociologa Petra Hampla.

Další článek vyšel na Aktuálně.cz: Konvička chce do politiky, Svobodní spolupráci odmítli.

Podobně také na Lidovky.cz: Politická spolupráce s Konvičkou? Mimo realitu, zlobí se svobodní:
Šéf xenofobního hnutí Islám v České republice nechceme Martin Konvička tvrdí, že vyjednává s různými politickými subjekty o spolupráci. Ne všechny strany ale o takových jednáních vědí. „Žádné takové jednání neprobíhá, ani o něm svobodní neuvažují a neplánují ho,“ reagovala mluvčí svobodných Kateřina Kašparová…

Napsaly o tom i Parlamentní listy: My s Konvičkou nejdeme, ohradili se Svobodní:
Strana svobodných občanů se distancuje od slov předsedy hnutí Blok proti islámu Martina Konvičky, který v médiích uvedl, že plánuje jednání o předvolební spolupráci mimo jiné i právě se stranou Svobodných…

PL to daly i na svůj další server Eurabia Strana svobodných občanů odmítá spolupráci s hnutím Islám v České republice necheme/Blok proti islámu:

BLÍŽÍ SE VOLBY PŘEDSEDNICTVA

P. Hampl oznámil kandidaturu na předsedu strany a poslal to do všech médií. Např. EuPortál publikoval jeho článek Takže poměrování penisů začalo. Lidé, kteří nesouhlasí s vytvářením paralelní islámské společnosti, nemají prý co dělat u Svobodných.

Zaujalo to i bulvární Aha!
Svobodní se štěpí!? (17. 8. na str. 2; ukázka není k dispozici)
Spasí Svobodné sociolog?! Petr Hampl vyzval k boji o post předsedy Strany svobodných občanů jejího nynějšího šéfa a europoslance Petra Macha. Protiislámského aktivistu Hampla vytočil Machův vlažný přístup k otázkám uprchlíků a odmítnutí spolupráce s iniciativou Blok proti islámu. Svobodné preferuje 1 % občanů, Hampl proto sází na stále populárnější protiběženeckou rétoriku a věří, že se v parlamentu objeví!

EuPortál a další článek P. Hampla Komu se nelíbí islám v České republice, ať vystoupí ze Svobodných, vzkázal předseda strany Petr Mach.
U Svobodných roste napětí. Petr Mach se už jednoznačně vyjádřil (pro Echo24), že si nedovede představit, že bych mohl zůstat ve straně a že očekává, že se mnou odejdou desítky lidí. Podpořil ho v tom místopředseda Payne (chudák, netuší, že bude další na řadě). Dělící čára je podle nich vztah k islámu. Komu se nelíbí islám v České republice, ať vystoupí ze Svobodných.

Echo24 a článek Boj o moc u Svobodných: budou stranou proti islámu?
Doslova revoluce čeká v listopadu Stranu svobodných občanů. Vůbec poprvé od jejího vzniku před šesti lety se někdo ve volbě předsedy postaví Petru Machovi. Nejvýraznější tvář Svobodných vyzve kontroverzní sociolog Petr Hampl, který prosazuje bližší spolupráci s Blokem proti islámu. Stranu tak plánuje zachránit…

Pozornost dění u Svobodných věnoval i server Novinky: Protiislámský sociolog Hampl chce vést Svobodné.

CO SE DĚJE V OBCÍCH

Hodonín

Mladá fronta DNES a článek Starostka odmávla dotace manželově akci (22. 8. str. 1)
Podporu města pro metalový festival odhlasovala hodonínská starostka Milana Grauová společně s radními. Jenže akci pořádá její manžel s dcerou. Starostku podezřívají opoziční zastupitelé z podjatosti, Grauová obvinění popírá.
Se způsobem provedení kontrol ale není spokojená opoziční zastupitelka a členka finančního výboru Terézia Išková (Strana svobodných občanů). „Kontrola se minula účinkem, protože doložení výdajů firem formou excelových tabulek nepovažuji za průkazné. Závěry, že je vše v pořádku, nejsou pro mě relevantní,“ nesouhlasí s výsledky kontrol Išková.

Článek vyšel i na webu Idnes – tady.

Napajedla

Parlamentní listy daly prostor naší zastupitelce v článku Lompejová (Svobodní): Vedení Napajedel je ovlivněno emocemi, o zámku by měli rozhodnout občané:
Zámek v Napajedlích je na prodej. Soukromá majitelka se jej po sedmi letech rozhodla odprodat a nabídla jej přednostně městu Napajedla. Vedení radnice ale nabídku smetlo ze stolu a místo toho plánuje přesun svých objektů ze zámeckého areálu za bezmála 60 milionů korun. Podle opoziční zastupitelky Lucie Lompejové ze Strany svobodných občanů by se ale k tak obrovským investicím měli vyjádřit občané…

Chrudim

Chrudimský deník otiskl Svobodní v otevřeném dopise: Myslete na naše živnostníky! (21. 8. na str. 3):
Zastupitelé města Petr Lichtenberg a Josef Káles (Svobodní) poslali otevřený dopis chrudimským poslancům Davidu Kasalovi a Janu Chvojkovi a také senátorovi zvolenému za volební obvod Chrudim Janu Velebovi. Dopis se týká návrhů, které podle jejich mínění ohrožují chrudimské živnostníky. Jde o zavedení elektronické evidence tržeb a zákaz kouření v restauracích. Dopis přináší deník v plném znění.

Chrudimské noviny se zaměřily na Model města, který nechala radnice vytvořit, bude brzy k vidění v Jiřském klášteře na Pražském hradě:
Samotné zastupitelstvo půlmilionovou incestici do modelu schválilo, proti byli pouze místní členové Strany svobodných občanů, podle nichž jde o vyhozené peníze…

Praha

Pobočka Svobodných v Praze 4 bojuje za práva pejskařů – Parlamentní listy vydaly její výzvu Petice za volný pohyb psů:
Svobodní Praha 4 vyhlašují petici za volný pohyb psů na celém území Prahy 4, která reaguje na chystanou novou vyhlášku. S povinným vodítkem pro všechny psy na většině území města zásadně nesouhlasíme…

A ještě jednou Parlamentní listy a článek k tématu od Ester Kaplánkové: Chci mít možnost být odpovědná za své dítě i za svého psa

 

V Praze dne 26. srpna 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31