Svobodní v médiích: Podpora živnostnice, proti EET, o dění v EU i v obcích

Svobodní v médiích: Podpora živnostnice, proti EET, o dění v EU i v obcích

Svobodní se důrazně zastali živnostnice Petry Fenclové z Domažlic, která se stala terčem přepadové kontroly poté, co v ČT (Máte slovo) kritizovala ministra financí Babiše kvůli chystanému zákonu o elektronické evidenci tržeb (EET). O kauze psal např. server Echo24 článek Chtěli zkusit, jestli nedostanu strach,‘ říká živnostnice o kontrole, v němž Petra Fenclová děkuje Svobodným za podporu: „Jako první se mě zastali Svobodní, kteří mi i zprostředkovali kontakt na vás, novináře. Hodně mi to pomohlo. Bez jejich pomoci bych se na to totiž asi vykašlala, oni mi ale dodali odvahu.

Petr Mach uspořádal s P. Fenclovou společnou tiskovou konferenci (16. 6.), kde novinářům ukázal dopis, který odeslal ústřednímu řediteli České správy sociálního zabezpečení. Napsal o tom Blesk článek Živnostnice, která kritizovala Babiše: Přiznejte se, kdo na mě poslal tajnou kontrolu!
Chce znát pravdu. Majitelka šperkařství z Domažlic Petra Fenclová (35) měla odvahu veřejně kritizovat zavedení elektronické evidence tržeb. V pořadu Máte slovo na ČT stála názorově proti vicepremiérovi Andreji Babišovi (ANO). Druhý den ji do obchodu napochodovala tajná kontrola z místní Správy sociálního zabezpečení. Živnostnice teď za podpory europoslance Petra Macha trvá na tom, aby „sociálka“ odkryla karty.
Fenclová se ke kauze ale znovu vrátila na úterní tiskové konference s europoslancem Petrem Machem (Svobodní), za jehož podpory dál projekt elektronické evidence tržeb kritizuje. „Kdybych nebyla OSVČ, ale běžný občan, který se zastává OSVČ, tak mě přijde zkontrolovat policie?“ psala se Fenclová s tím, že trvá na tom, kompetentní lidí řekli, kdo na ní skutečně kontrolu poslal. Obává se, že úředník takovou kontrolou mohl porušit zákon.
„Mně to spíš připadá jako zastrašování a šikanu, protože to nevypadalo jako skutečná kontrola podle zákona,“ podpořil ji Mach. „Takhle nemá kontrola probíhat, úředník má činit jen to, co mu ukládá zákon.“

Velký článek napsal i Svobodný monitor Polovina podnikatelů v ČR odmítá elektronickou evidenci tržeb, který se zaměřil jak na chystaný systém EET, tak na informace z naší tiskovky:
Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach navíc žádá informace od ústředního ředitele České správy sociálního zabezpečení ve věci podivné „kontroly“ obchůdku Petry Fenclové v Domažlicích. K té došlo 5. června, jen pár hodin poté, co živnostnice v České televizi kritizovala ministra financí Babiše právě za chystaný systém elektronické evidence tržeb. „Chci vědět, kdo tu kontrolu nařídil, co bylo jejím předmětem a jak byla zdůvodněna. Protože se obávám, že došlo přinejmenším k porušení zákona, ne-li dokonce až ke zneužití pravomocí úřední osoby, požaduji od nejvyššího šéfa ČSSZ také informaci o tom, jak bylo konkrétně rozhodnuto, jaké byly vyvozeny důsledky, jak byl příslušný úředník, který pochybil, potrestán,“ oznámili novinářům Mach s Fenclovou.
Také Petr Mach se obává, že cílem ministra Babiše a jeho systému EET není navýšení peněz do státního rozpočtu, ale likvidace drobných živnostníků. „Kdyby šlo o peníze pro státní rozpočet, může ministr financí snadno zrušit investiční pobídky nebo třeba odstranit nefér daňové zvýhodnění pro vyvolené firmy. To ale nedělá,“ upozornil závěrem Mach.

České novinky vydaly o naší TK článek Po kritice ministra financí následovala kontrola OSSZ Domažlice.

Zprávu vydaly také Parlamentní listy Mach (Svobodní): Zvažujeme možnost trestního oznámení: P. Mach vyzval nejvyššího šéfa sociálky k řešení kauzy P. Fenclové…

O systému EET napsal Finmag Daňový expert k evidenci tržeb: Stát nezvládá své povinnosti. Tak je hází na poplatníky, kde cituje Petra Macha: „Zase se tu vytvoří drahý byrokratický systém, z mnoha nevinných osob se stanou potenciální zločinci. Je to jen další krok k policejnímu státu.“

Článek je i na Peníze.cz.

Petr Mach napsal o EET blog Pravda o fiasku elektronické evidence tržeb v Chorvatsku  .

O DĚNÍ V EU

Česká televize informovala o práci euroskeptiků v EP na ČT1 v pořadu Události 13. 6. Moderátor Jakub Železný řekl: „Euroskeptickým stranám se po roce fungování nového europarlamentu nedaří prosazovat vlastní návrhy. I přes historický úspěch ve volbách nemají dost velkou sílu fungování půlmiliardové Evropské unie změnit, anebo blokovat. Ve svých zemích přitom často určují politické chování vlád. Hlavně v otázce přistěhovalectví.
Zpravodaj Bohumil Vostal v reportáži Historický volební úspěch loni zažili i Svobodní. Petr Mach se stal jejich prvním českým europoslancem. Sedí v euroskeptické frakci s britským nacionalistou Nigelem Faragem, který chce odchod z EU a omezení migrace do Británie z Polska nebo Česka.“ Poté dal prostor i P. Machovi, který v reportáži řekl: „Když vidím návrh směrnice, který lze zamítnout, navrhuju zamítnutí. To, že jsme přehlasováni, to je druhá věc.

V EP se hlasovalo o zprávě o Rusku, informovala o tom Česká televize na programu ČT 24 (10. 6. ve zprávách v 6:30 a 9:30): Europarlament bude ve Štrasburku hlasovat o výzvě, aby Evropská komise posílila boj proti ruské propagandě a zamezila financování evropských politických stran z Ruska. To nedávno zakázalo vstup na své území dalším 19ti západním politikům. Podle europarlamentu už nelze Moskvu považovat za partnera. Ukázalo se to v ukrajinské krizi a při okupaci Krymu. Čeští europoslanci nejsou v postoji k Rusku jednotní. V reportáži promluvil také Petr Mach: „Já myslím, že Evropská unie i členské státy mají máslo na hlavě, pokud jde o propagandu a že nemůžeme hlasováním v Evropském parlamentu propagandu jakkoliv zastavit.“

Napsal o tom také Euroskop v článku Agrese, propaganda. EP byl vůči Rusku docela tvrdý: Na středečním zasedání Evropského parlamentu hlasovalo 494 europoslanců pro zprávu o Rusku, kterou připravil Litevec Gabrielius Landsbergis. Proti bylo 135 evropských poslanců. Z 21 českých zástupců jich proti hlasovalo pět – konkrétně komunističtí členové frakce GUE/NGL a europoslanci Petr Mach a Jan Keller.

Svůj komentář tomu věnoval také Alexandr Mitrofanov na Novinkách: Naši evropští pappenheimští.

ČTK vydala zprávu o tom, že strany Le Penové a Wilderse vytvořily v europarlamentu novou frakci a zmínila v ní i Petra Macha a frakci EFDD, jíž je členem. Převzala ji Česká televize, Deník, server E15, iHNed, Lidovky, Novinky a Týden.

Média řešila také krizi v Řecku. Euractiv a článek Krize v Řecku: EU je z Tsiprasova kličkování unavená: Že je odchod Řecka z eurozóny jediným správným řešením, si myslí český europoslanec Petr Mach (Svobodní/EFDD). S vlastní měnou, která by odpovídala stavu řecké ekonomiky, by země totiž znovu získala konkurenceschopnost. Po přijetí vlastní měny by najednou bylo pro Čechy či pro Němce levnější jezdit do Řecka na dovolenou, investorům by se vyplatilo v zemi otevřít novou továrnu, začít vyrábět a následně exportovat zboží do zahraničí, tvrdí Mach. „Řecku by nepomohlo ani odpuštění veškerých dluhů, které má. Problém bude v zemi přetrvávat, dokud budou Řekové používat měnu, která odpovídá spíš stavu německé ekonomiky, rozhodně ne té řecké,“ řekl Mach EurActivu.

IMIGRANTI

EuPortál vydal obsáhlý článek na téma kvót na imigranty a citoval i Petra Macha: „Schopnost kontrolovat hranice je základním znakem suverénního státu. Právo začít kontrolovat hranice v případě nezbytnosti v rámci schengenské dohody máme. V České republice ale uprchlíci zatím nezůstávají, ale proudí do Německa. Proto bych zatím nechal hranice České republiky se Slovenskem i Německem propustné,“ odpověděl předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach. Celý článek čtěte tady.

Petr Žantovský namluvil na toto téma komentář pro ČRo Plus a převzalo ho několik médií. Bohužel v něm uvedl nesprávnou informaci, a sice, že se Petr Mach zdržel při hlasování o kvótách. Všechna média jsme požádali o opravu – ihned nám vyhověli v Neviditelném psu (kde přidali informaci do závorky), u ostatních zatím čekáme. Viz článek Naši hrdinové v Bruselu. Objevil se i na serveru První zprávy a Ucho 24.

Fragmenty napsaly, že Svobodní odmítají jakýkoliv návrh ohledně povinných kvót – viz zde.

Naše stanovisko k této věci vydaly Parlamentní listy: Svobodní vyzývají Radu EU k odmítnutí přerozdělování imigrantů.

RŮZNÉ

V Pořadu České televize Otázky Václava Moravce byl (14. 6.) hostem Jaroslav Faltýnek z ANO, předseda zemědělského výboru PS, 1. místopředseda hnutí, předseda poslaneckého klubu, člen představenstva koncernu Agrofert. Řešila se biopaliva a pan Faltýnek na jejich obhajobu připomněl, jak o tom hlasovali europoslanci (v dubnu v EP):
„A ty mýty, které tady někdo šíří, že Evropská unie by měla přehodnotit prostě svůj postoj k biopalivům a tak dále, to jsme slyšeli ve sněmovně z úst třeba pana Kalouska, tak já doporučuju, ať kolegové tedy z ODS a TOP 09 zajedou do Bruselu, zrevidují své hlasování svých poslanců, protože poslanci Evropského parlamentu z TOP 09, z ODSky hlasovali pro návrh, aby byl strop do konce 2020 10 % biopaliv a z toho 7 % právě z té, jak říkají kolegové, odporné hnusné žluté řepky, pro to zvedli ruku všichni europoslanci, kteří tam byli, s výjimkou pana Macha, takže bylo by dobře, aby si udělali pořádek jako ve svých stranách a dali stanoviska svých europoslancům, aby hlasovali stejně jako kolegové v Čechách…“

A po chvíli (na jinou otázku moderátora) znovu zopakoval „Jediný proti byl pan Mach. Jediný proti byl pan Mach.“

Právo řešilo útrapy paní Hubkové, které přílišná byrokracie brání prodávat domácí sýry: Za své kozí sýry dostala ocenění, prodávat je ale nesmí (11. 6. na str. 7), kde cituje P. Macha: „Předpisy dnes takovýmto lidem strašně svazují ruce. Když člověk dělá domácí sýry a domácí marmelády, měl by mít šanci vyrábět je a prodávat na trhu bez těchto regulací.“

Článek vyšel i na Novinkách.

Petr Mach napsal komentář pro tabletový týdeník Dotyk Když se z práva stane nárok:Ve jménu nových lidských práv ubývá základních svobod…

Ekonomický deník vydal článek Česko kvůli šmírování na internetu ohýbá evropskou legislativu, kde dostal prostor Karel Zvára.
Policie chce přístup k datům o IP adresách a nově i k veškeré emailové komunikaci. Touží po nich tolik, že se odvolává na překroucené znění evropské směrnice, toho času zrušené Soudním dvorem EU. (…) „Návrh rozšiřující pravomoci státních orgánů při sledování internetové komunikace v důsledku dopadne na obyčejné uživatele a ne na profesionální zločince,“ říká Karel Zvára, místopředseda Strany svobodných občanů a také odborník v oblasti informačních technologií. Profesionální uživatelé, a tedy i profesionální zločinci, dokáží podle Zváry svoji činnost na internetu maskovat a komunikaci šifrovat. Nepoužívají freemailové servery a neposílají výhrůžky nešifrovaným e-mailem. A pokud již potřebují při zločinu odkrýt něčí identitu například prostřednictvím IP adresy, využijí na takovou „špinavou práci“ třeba zavirované domácí počítače, takzvané zombie počítače. Prvními obětmi „vylepšeného šmírování“ tak budou právě běžní domácí uživatelé, kteří se snadno mohou ocitnout mezi podezřelými. „Nevidím žádné ospravedlnění stále se rozšiřující strkání státního nosu do soukromí lidí. Je správné a nutné se takovým snahám postavit,“ míní Zvára.

Článek převzal server Kurzy.cz a server Tiscali.

Parlamentní listy vydaly článek P. Macha Sociální stát ničí rodinu a psaly o konferenci Rodina a současnost, které se společně s poslanci pěti parlamentních stran zúčastnil i Petr Mach – článek čtěte tady.

Neviditelný pes vydal článek Radima Smetky Já bych Faltýnka zavřel.

Parlamentní listy vydaly naše stanovisko Vláda navrhla zákon o rozpočtové odpovědnosti tak, aby se vlk nažral, ale koza zůstala celá a vydaly také článek Terezy Sladkovské My, ženy, se prosadit zvládáme i samy.

CO SE DĚJE V OBCÍCH

Praha

Deník Referendum řešil problémy kolem tunelu Blanka Uleví otevření Blanky dopravě v centru Prahy?
Na pražském magistrátu v pondělí v rámci veřejného projednání debatovali politici nad otázkou, jaké jsou možnosti zklidnění dopravní situace v centru Prahy v souvislosti s otevřením nové dopravní tepny, tunelového komplexu Blanka. Na námitky členů Strany svobodných občanů, z nichž někteří se debaty, zorganizované zelenými z Prahy 1, zúčastnili v tričku s přeškrtnutým Stropnickým  jako „ekoteroristou“, že do centra pak nebude moci nikdo jiný než rezidenti, činovníci Auto*Matu odvětili, že do centra budou moci jezdit i jiná vozidla, ovšem po vhodnějších komunikacích než nyní. „Neberu vám svobodu jezdit MHD, vy mi ale neberte svobodu jezdit autem jak chci,“ řekl jeden z členů Svobodných. Titlbachová reagovala, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. „A my nechceme dýchat polétavý prach,“ dodala.

Článek na lokálním webu Kauza 3 s názvem Kdo vládne žižkovské radnici rekapituluje po půl roce volební výsledky, složení zastupitelstva, rady, výborů a komisí. Svobodní z článku vyznívají jako strana, která dosáhla vzhledem k volebnímu výsledku velkého zastoupení ve výborech a komisích, což je patrné i z mezititulku „Zastoupení stran v komisích a výborech, nejlépe dopadly Svobodní“.

Olomouc

Krajské listy napsaly reportáž o besedě P. Macha Estébácký udavačský systém, je to mor! Petr Mach ze Svobodných takto hřímal v Olomouci: Vymezil se tvrdě proti Babišovi kvůli fackování živnostníků. Europoslanec a předseda Strany svobodných občanů Petr Mach na besedě s občany v Olomouci přirovnal elektronickou evidenci tržeb k estébáckému udavačskému systému. Podle něj jde o šikanu drobných živnostníků. Řeč byla také o zavedení eura…

Písek

Písecký svět vydal článek Smart City Písek – naše radostná Budoucnost? (v č. 6/2015 v rubrice Téma měsíce), který rozebírá projekt, jenž jednomyslně schválilo písecké zastupitelstvo, aniž by o konceptu Smart City vůbec kdy slyšelo a něco vědělo. Kromě píseckých Svobodných a místopředsedů jihočeského kraje se na něm podílel i místopředseda strany Karel Zvára.

Článek vyšel i na webu piseckysvet.cz (5.6.2015).

Chrudim

Chrudimské noviny řešily dotace pro místní farnost: Katolická farnost má získat dvě nové dotace, jednu na další opravu střechy kostela, druhou na problém s holuby: Jak bude hlasovat městský zastupitel Jaroslav Moučka (KSČM), který byl hlavním iniciátorem šetření, které zahájilo ministerstvo a zdejší finanční úřad, není jasné. Jako paradox se však jeví, že na Moučkovu stranu se při minulém zasedání městského zastupitelstva postavil i člen Strany svobodných občanů Josef Lebduška, který z principu dotační politiku odmítá. Lebduška je však znám i jako vášnivý odpůrce církevních restitucí.

Chrudimský deník otiskl komentář výtvarníka, Menšinová kultura potřebuje zastání (13. 6.  na str. 3), který se ostře pustil do Svobodných: Já blbec si myslel, že ti Svobodní chtějí do Evropského parlamentu proto, že se jim nelíbí byrokracie a jiné nešvary a že se budou zasazovat o změny k lepšímu, ale oni chtějí šetřit na vlaječkách, hezký příklad politického kýče. A jen tak mimochodem také razí heslo, že kultura si musí na sebe vydělat sama, a tudíž dotace jsou špatná volba. Jenže ona ta menšinová kultura potřebuje alespoň zastání, takové například, jako mají podnikatelé, o ty Svobodným přece jde. Ale tvůrci duševních hodnot také prodávají svou práci, tedy také podnikají. Kdo? Například básníci, ilustrátoři a mnoho jiných. Kdo ze spisovatelů či nakladatelů si dovolí takový luxus vybavit dnes knihu ilustracemi, které si čtenáři budou pamatovat celý život – když už tu byl ten příklad s Bílou velrybou? Na takových ilustracích se pracuje třeba i rok. Ale o žádné takové i podobné aktivitě Svobodných, ale i jiných, nevím. Bývalo dobrým zvykem podporovat umělce formou mecenášství, či veřejnými zakázkami se starat o veřejný prostor.

Žatec

Dál se řeší situace na Radnici… Žatecký a lounský deník a článek Dohoda? Nic takového. V Žatci stále nemají jasno o radě města (17. 6. na titulní straně).
V Praze dne 17. června 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných
e-mail: kasparova@svobodni.cz
mobil: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31