Svobodní v médiích: Petr Mach v Českém rozhlase, hodně o koalici se Soukromníky a dění v obcích

Svobodní v médiích: Petr Mach v Českém rozhlase, hodně o koalici se Soukromníky a dění v obcích

Monitoring za období 23. prosince 2015–6. ledna 2016

Vánoční fotku P. Macha s manželkou Andreou zařadil 25. prosince server Extra.cz mezi fotky celebrit, které přejí všem hezké svátky

Bilanční rozhovor s předsedou zlínských Svobodných Tomášem Pajonkem přinesly Parlamentní listy¨Svobodný Pajonk: Letos se ukázalo, kam až jsou politici schopni zajít:
ROK 2015 – A CO DÁL? Předseda Strany svobodných občanů ve Zlínském kraji Tomáš Pajonk na roce 2015 neshledává nic mimořádného, jen se prohlubují už probíhající procesy, jako je například nedůvěra k EU. Postup české vlády Pajonk hodnotí i jako opoziční politik kladně a šance stran a hnutí, jež pracují se strachem lidí, nevidí jako příliš reálné.

30. prosince byl Petr Mach hostem pořadu Ozvěny dne na Českém rozhlasu Radiožurnál. Tématem pořadu bylo: Nakolik obstála česká diplomacie při řešení uprchlické krize?
Záznam pořadu si můžete pustit zde (od 0:22 do 7:47), přepis čtěte zde.

Deník Blesk zveřejnil novoroční projev Petra Macha, který ho napsal na svém facebookovém profilu: „Chtěl bych Vám hlavně popřát více optimismu v roce 2016. Vím, že je tady spousta problémů, které nás trápí, ale jsme to nakonec my, kdo máme ve svých rukách vlastní osudy. Trápí nás příliv migrantů, ale naše vláda může ty kvóty odmítnout a když nebudeme rozdávat sociální dávky, tak ti, kteří nechtějí pracovat, u nás nezůstanou,“ dí Mach.

Parlamentní listy zveřejnily seznam novoročních předsevzetí Petra Macha, které publikoval na svém facebookovém profilu Mach (Svobodní): Novoroční předsevzetí? Dodělat si „zbroják“…

Koalice se Soukromníky

Zpravodajská agentura ČTK zveřejnila v pondělí 4. ledna (dva dny před podpisem koaliční dohody) zprávu Svobodní a soukromníci mají koaliční dohodu k podzimním volbám, kde mj. uvedla:
Strana svobodných občanů a Strana soukromníků uzavřely koaliční dohodu. Týká se jejich společného postupu hlavně při letošních podzimních krajských volbách. Podrobnosti by zástupci obou uskupení měli představit při středečním podpisu dohody…

Zprávu vydala i na svém webu České noviny Svobodní a soukromníci mají koaliční dohodu k podzimním volbám.

V pondělí o tom napsala i Idnes Miliardář Valenta, Strana soukromníků a Svobodní jdou spolu do voleb:
Majitel sázkařského kolosu Synot a senátor Ivo Valenta, který financuje Stranu soukromníků, našel nového spojence pro podzimní volby. Soukromníci podepíší dohodu se Svobodnými, jež vede europoslanec Petr Mach. „Pan Valenta tu dohodu vítá,“ řekl iDNES.cz předseda Strany soukromníků Petr Bajer. (…)
„Je to programová blízkost, co nás spojuje, jsme proti zvyšování zátěže živnostníků,“ uvedl pro iDNES.cz europoslanec Mach. Potvrdil, že podpisu koaliční dohody se Stranou soukromníků má být osobně přítomen i Valenta.

Ekonomický deník E15 nejdříve informoval o možné předvolební koalici Svobodných se Soukromníky v článku Strany postupně představují své kandidáty:
Strana svobodných občanů hodlá kandidovat ve všech regionech. Její předseda Petr Mach nevyloučil možnost předvolebních koalic na úrovni krajů především se Stranou soukromníků.

Na svém portálu pak vydal článek Svobodní a soukromníci mají dohodu ke krajským volbám:
Strana svobodných občanů a Strana soukromníků uzavřely koaliční dohodu. Týká se jejich společného postupu hlavně při letošních podzimních krajských volbách. Podrobnosti by zástupci obou uskupení měli představit při středečním podpisu dohody. Předseda Svobodných Petr Mach už dříve uvedl, že dohoda na krajské předvolební spolupráci neznamená, že obě strany nutně uzavřou koalice ve všech 13 regionech. Krajské organizace budou mít podle Macha možnost dohodnout předvolební partnerství i s jinými uskupeními…

O koaliční dohodě informovalo i Svobodné fórum v článku Svobodní a Soukromníci mají koaliční dohodu k podzimním volbám.

Lidové noviny den před podpisem koaliční dohody vydaly článek Mach a Valenta zbrojí na Babiše (5. 1. na str. 4):
Strana svobodných občanů a Strana soukromníků se spojí do krajských a senátních voleb. Miliardy podnikatele Iva Valenty zajistí masivní kampaň. Proti Andreji Babišovi se spojili už loni, 28. října. Na Václavském náměstí demonstrovali proti elektronické evidenci tržeb nebo kontrolnímu hlášení DPH – oboje z dílny Babišova ministerstva financí. Teď se Svobodní (Strana svobodných občanů) a Soukromníci (Strana soukromníků ČR) sešikují do krajských a senátních voleb. „V otázce soukromého podnikání s nimi máme velkou míru shody, větší než s jinými stranami, proto spolupracujeme právě se Soukromníky,“ řekl LN lídr Svobodných Petr Mach.
Obě strany si mohou být vzájemně prospěšné. Svobodní ukázali svůj potenciál předloni ve volbách do Evropského parlamentu, kde získali jeden mandát. Soukromníci mají zase štědrého podporovatele. Straně už loni na podzim slíbil významnou dotaci miliardář Ivo Valenta-majitel sázkařského impéria Synot byl za ni zvolený do Senátu…

Ve stejném vydání ještě komentář Petra Kamberského Fúze na pravici (5. 1. na titulní straně):
Roztříštěnost pravicových stran a straniček je jedním z důvodů, proč voličské oblibě vévodí ANO a ČSSD. V tomto kontextu je pak spojení Soukromníků (hlavního sponzora Iva Valenty) se Svobodnými (předsedy Petra Macha) vysoce racionální. Kalkul skrytý za společnou koalicí pro krajské volby je ještě hlubší: Mach má vybudovanou stranu, Valenta zas zdroje, Svobodní jsou relativně silní v českých městech, Valenta -jakkoli straně nepředsedá, jen ji sponzoruje – se může opřít přinejmenším o Slovácko. Koalice obou ministran by nestála za zmínku, kdyby ve hře nebylo spojení dlouhodobé. A to by již mohlo zamíchat kartami…

Ve stejný den také článek ještě v MF DNES Valenta chce na kraj, bude kandidovat ve volbách (5. 1. na str. 15):
Hazardní magnát a senátor Ivo Valenta bude v krajských volbách na kandidátce Soukromníků, kteří se spojí se Svobodnými. (…) „Bude jen dobře, když bude pan Valenta kandidovat,“ těší se krajský předseda Svobodných Tomáš Pajonk. Koaliční svazek Soukromníků a Svobodných bude ale teprve hledat lídra kandidátky…

Samotný podpis koaliční dohody a následná tisková konference (6. ledna) vzbudily poměrně značný zájem médií – o tom bude v příštím monitoringu.

CO SE DĚJE V OBCÍCH

HODONÍN

Deník a článek Hodonínští radní chtějí prověřit sedm kauz bývalého vedení města:
Opozice kritizovala tajný a bez výstrahy provedený monitoring pracovníků městského úřadu. „Sledování zaměstnanců a přístup ve smyslu, že každý je podezřelý, odmítáme," napsala letos v červenci v článku „STBácké praktiky na hodonínské radnici" na webu Svobodných zastupitelka Terézia Išková…

Vyšlo i v tištěném Hodonínském deníku: Radní prověří některé kauzy (29. 12. na titulní straně).

CHRUDIM

MF DNES napsala o předvolebních koalicích v Pardubickém kraji  (2. 1. na str. 15):
Kandidátku pro krajské volby už sestavovali také Svobodní a v čele budou mít dva Chrudimany. Jedničkou je chrudimský zastupitel Josef Káles, dvojkou je jeho kolega ze zastupitelstva Petr Lichtenberg a třetím kandidátem podnikatel Josef Lebduška. „V krajském zastupitelstvu bych chtěl ohlídat, aby veřejné peníze nesměřovaly do nesmyslných a zbytečných projektů. Kraj také musí ke všem svým institucím a obcím přistupovat rovně, nesmí zvýhodňovat některé na úkor jiných. Obce a města jsou důležitější než kraj a měly by tak mít více pravomocí. Jsou totiž lidem nejblíže,“ sdělil Káles.

Jeden z nejčtenějších článků roku 2015 v Chrudimských novinách byl ten od našeho zastupitele J. Kálese:
Slavným se stal také text pojednávající o květnovém zasedání městského zastupitelstva, při němž došlo na „modrý hadr“ a špičkování mezi městským zastupitelem Josefem Kálesem (Svobodní), který ho chtěl sundat a městským zastupitelem Jiřím Hradcem (Koalice pro Chrudim), jenž zase pro změnu považoval za nutné Evropskou unii hájit a dát mladému politikovi výchovnou lekci. Přítomná veřejnost se zatím skvěle bavila kabaretem, jenž po odchodu neuvolněného místostarosty Romana Málka (Koalice pro Chrudim) do vládnoucí koalice, pomalu z pravidelných schůzí zmizel. Donedávna to byl totiž právě Málek, kdo svými diskusními příspěvky bavil přítomné.

 

V Praze dne 7. ledna 2016

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31