Svobodní v médiích: P. Mach v duelu o euru, o chystané akci „Za svobodné podnikání“ a řada obecních témat

Svobodní v médiích: P. Mach v duelu o euru, o chystané akci „Za svobodné podnikání“ a řada obecních témat

Petr Mach se zúčastnil živého duelu na Idnes na téma Euro ve světle řecké krize: v duelu odpovídali jeho zastánce a odpůrce:
Důvěra ve společnou evropskou měnu je po záchraně Řecka otřesena. Jenže podle zastánců společné měny to jen ukázalo na schopnost eurozóny vypořádat se s problémy. V on-line duelu iDNES.cz odpovídali národní koordinátor pro zavedení eura v ČR Oldřich Dědek a odpůrce společné evropské měny, europoslanec a šéf Strany svobodných občanů Petr Mach.
Mach už delší dobu prosazuje, aby vstup i vystoupení z eurozóny byly dobrovolné. Ne tak jako nyní, kdy všechny země EU – kromě Velké Británie a Dánska, které si sjednaly výjimku – se musí ke společné měně dříve či později připojit. Dědek naopak už ze své role přijetí eura prosazuje. Čtenáře tak mimo jiné zajímalo, zda ve svých diametrálně odlišných názorech „tak trochu nepřehánějí“.
„Nehoruji ani tak za zrušení eura, jen říkám, že by bylo pro Řecko lepší z eura vystoupit, a pro ČR do eura nevstupovat. Vlastně se mi líbí dnešní situace v ČR, kdy máme vlastní měnu, ale současně je legální používat k placení euro,“ vysvětlil v duelu iDNES.cz s Mach.

Celý chat najdete zde.

O SPOLEČNÉ AKCI

Parlamentní listy informovaly o naší chystané akci na 28. října v článku Svobodní a Soukromníci chystají akci „Za svobodu podnikání“:
V Praze se včera sešli zástupci Strany svobodných občanů a Strany soukromníků v ČR a jednali spolu o uspořádání hromadné veřejné demonstrace středopravicových demokratických stran a dalších profesních uskupení a organizací…

A Parlamentní listy ještě jednou v článku Soukromníci bojují proti vládní regulaci i během prázdnin: Jednou z konkrétních akcí bude demonstrace, kterou připravují společně Soukromníci a Svobodní na 28. října 2015 od 14 hodin na Václavské náměstí a jejímž hlavním motivem by měla být ochrana živnostníků a svobodného podnikání v ČR .

O chystané akci se zmínil také šéf soukromníků v rozhovoru pro Dobrý den s kurýrem (27. 7. na str. 26), kde mj. řekl: „Některé kroky, jako např. petici proti přijetí EET, jsme již učinili, další připravujeme. Jednáme o společném postupu např. se Svobodnými a dalšími středo-pravicovými parlamentními i mimoparlamentními stranami, dále pak spolky, cechy, asociacemi a sdruženími. Společně bychom potom vyjádřili nesouhlas s přijetím EET 28. října 2015 na plánované společné akci…“

O UPRCHLÍCÍCH

Velký rozhovor poskytl Tomáš Pajonk Parlamentním listům Chcete pomoct uprchlíkům? Nikdo vám nebrání, ale nevnucujte je místním… „To, že šéfová bezpečnosti EU Federica Mogherini klidně řekne, že politický islám by měl být součástí evropského obrazu, je děsivé,“ uvedl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Pajonk také vysvětlil, proč už není celorepublikovým místopředsedou strany a zdůraznil nutnost soustředění na výsledky. Kromě toho varuje: „Babiš chce zavést dalšího Velkého bratra.“

V Praze byla další demonstrace, psaly o ní Novinky Zakažme islám a vystupme z EU, žádali odpůrci migrantů, kde mj. uvedly: "Toho využili i Svobodní, kteří si poblíž demonstrantů postavili stánek, kde lidé mohli podepisovat petici pro vystoupení z EU."
(nutno podotknout, že nešlo o oficiální akci Svobodných, ale o iniciativu řadových členů – pozn. KK)

O LIBERLANDU

Norské médium Dagens Næringsliv publikovalo článek o Liberlandu, Vítu Jedličkovi, Svobodných a naší norské partnerské straně, Liberalistene. DN je obdoba českých Hospodářských novin v kombinaci s trochu bulvárnějším přístupem k prezentaci informací. Je to jeden z hlavních pravicových deníků v zemi a regionu. Článek se jmenuje Drømmen om Liberland a mj. se v něm píše:
"Sen o Liberlandu" – reportáž vydaná pro víkendovou přílohu deníku popisuje vznik Liberlandu a okolnosti života v něm. Nebo respektive symboliku cesty do této nejnovější země na světě.
13. dubna letošního roku Vít Jedlička zapíchl vlajku do písku na břehu Dunaje. Český politik toho ve své domovině už měl pokrk. Jeho euroskeptická pravicově-liberální strana získala několik procent ve volbách a pár přátel si z něj utahovalo, ať si teda založí vlastní stát. Článek dále popisuje pojem "země nikoho" a jak se tento kraj postupně stal magnetem na libertariány z celého světa. Švédský reportér Björn Elfvin se do Liberlandu vydal, aby na vlastní oči zažil to, o čem se rozkřiklo po celém světě. V rámci reportáže jsou zmíněny jak Montevidejská úmluva, tak také inspirace Víta Jedličky, Severní Súdán založený Jeremiah Wheatenem. Reportáž se také věnuje obtížím, kterým čelí potenciální občané tohoto státu vzhledem k tvrdé opozici ze strany chorvatské policie.
"Aby získal lidi pro svou věc, začal Jedlička objíždět světové metropole a informuje o Liberlandu širokou veřejnost. V květnu byl pozván do Oslo novou pravicouvou stranou Liberalistene (partnerskou stranou Svobodných) a v kině Eldorado pro členy, příznivce a širokou veřejnost představil Liberland. Liberalistene také novou zemi formálně uznala.
Jedlička již také jmenoval svého velvyslance v Norsku a setkal se s cca 600 Nory, kteří zažádali o občanství v Liberlandu."

Za upozornění na článek a jeho překlad z norštiny velké díky Josefu Novotnému! (pozn. KK)

CO SE DĚJE V OBCÍCH

Hodonín

Deník a článek Ekologie? Technika válcuje papír: V září vstoupí do nového elektronického věku zastupitelé v Kyjově. Papírové materiály k jednotlivým tématům nahrají na přenosné USB disky a notebooky. Za tímto krokem má stát snaha ušetřit a chovat se ekologicky. (…) Přestože se k elektronické přípravě podkladů, které by byly přichystané v úschovně, vyslovilo šestnáct přítomných zastupitelů, našli se odpůrci tohoto kroku. Proti byl například lídr Svobodných Petr Buráň.

Hodonínský deník řešil byty v článku Byty za 20 %? Úřad navrhne postup (25. 7. na titulní straně): Koncem dubna odhlasovalo jednadvacet hodonínských zastupitelů prodej bytů v Brandlově ulici stávajícím nájemcům za sníženou cenu. Tehdy se zdálo, že je věc uzavřená. Nyní se dostala až na stůl Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Obrátili se na něj opoziční Svobodní. „Na dubnovém zasedání zastupitelé schválili prodej třiadvaceti bytových jednotek za dvacet procent jejich hodnoty. Po důkladném prostudování materiálů jsem se rozhodl, že požádám ÚOHS o vyjádření a radu,“ informoval lídr Svobodných Petr Buráň. A úřad už odpověděl. Podnětem se bude zabývat.

Jižní Čechy

Českobudějovický deník uspořádal anketu s radními: Co by podle vás měla být priorita města pro nové volební období? (17. 7. na str. 61). Oslovili i Miroslava Doubka, radního za Svobodné: Neklaďme si vznešené a nesplnitelné cíle, stačí aktivně plnit povinnosti zastupitele a uskutečňovat co nejvíce z předvolebních slibů. To znamená pracovat ve prospěch občanů města se snahou prosadit co nejvíce z našeho volebního programu, ale i z investiční části volebních programů konkurenčních stran. Konečně začínáme pečovat o majetek města, který slouží širokému okruhu občanů prováděním nutných oprav a rozvojových investic. To vše při udržení vyrovnaných financí omezením neproduktivního „projídání“ rozpočtu v běžných výdajích. První kroky v tomto smyslu již započaly, ale cesta k výsledku bude dlouhá a složitá.

Písecký deník psal o prodeji pozemků Navýšení ceny oproti návrhu neprošlo (17. 7. na str. 3): Minimálně pět set korun za metr čtvereční požaduje město Milevsko za pozemky mezi ulicemi Čs. legií a Úzkou. To je podle zastupitele z koaliční strany Svobodných Miroslava Macharta málo. Navrhoval, aby cena byla minimálně osm set korun za metr čtvereční…

Praha

Zastupitel za Svobodné J. Jeníček v Praze 21 (Újezd nad Lesy) čile publikuje na místním webu:

Úvaha zastupitele – proč nemohu na jeden bod zasedání dopravní komise.

Neveřejný Rákosníček

Pravidelně také zveřejňuje sloupek zastupitele, který vychází každý měsíc v Újezdském zpravodaji.

Zde (na str. 28) Prázdninový sloupek a zde (rovněž na str. 28) zamyšlení o tom, jak to chodí na jednáních…

 

Parlamentní listy zveřejnily  Otevřený dopis (resp. e-mail) A. Sečkáre ohledně chystané „psí vyhlášky“ v Praze Presumpce psí viny?

 

V Praze dne 29. července 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných
kasparova@svobodni.cz
mobil: 736 530 384

Ilustrační foto: Dollar Photo Club

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31