Svobodní v médiích: o volebním účtu, pravici a dění v komunální politice

Svobodní v médiích: o volebním účtu, pravici a dění v komunální politice

Právo vydalo 29. 8. článek Hodně chyb v kandidátských účtech: Jen 41 subjektů ze 70, které postavily kandidáta v říjnových senátních volbách, zveřejnilo bezchybně svůj volební účet. Řekl to Jan Outlý z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí. Termín pro zveřejnění uplynul pět dní od vyhlášení voleb, prezident Miloš Zeman je vyhlásil 23. května. Úřad počkal do konce července, kdy uplynula lhůta pro podání kandidátek. Za nezřízení účtu může být pokuta až půl miliónu, za neoznámení až 100 tisíc. Senátních voleb 5. a 6. října se zúčastní 39 stran, 14 koalic a 17 nezávislých kandidátů, uvedl Outlý. Z webu úřadu je zřejmé, že účet zveřejnily všechny parlamentní strany. Podobně tak učinila například Strana zelených, Svobodní, Soukromníci i kandidát do Senátu Marek Hilšer, bývalý premiér Jiří Paroubek nebo Pavel Fischer, který vedle Hilšera kandidoval na prezidenta.

Článek vydaly i Česká televize a ČTK.

22. 8. vydal iDNES.cz článek Co říká Klaus, je na hraně toho, co je únosné, řekl místopředseda ODS: Ostře proti svému stranickému kolegovi, poslanci Václavu Klausovi mladšímu, vystoupil ve středu ve Sněmovně místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil. „Co říká Václav Klaus mladší, je na hraně toho, co je únosné,“ prohlásil člen nejužšího vedení strany.

Mladá fronta DNES minulý týden zmínila možnost, že by po komunálních volbách mohl Klaus mladší z ODS odejít a postavit se do čela nového projektu. Cílem by měla být kandidatura do Evropského parlamentu v příštím roce, přičemž na kandidátce by ho podle představ lidí z Klausova okolí mohli doplnit Svobodní v čele s Petrem Machem a Jiřím Paynem a Realisté, které vede politolog Petr Robejšek.

 

29. 8. vydal Respekt článek Muž, který močí všude: Do této druhé fáze svého stranictví přitom vstoupil vybaven důležitou zkušeností. V posledních letech měl možnost sledovat, jak velkou politickou chybu udělal jeho otec, když opustil ODS a začal se dávat dohromady s okrajovými stranami typu Svobodní. Tím Klaus senior, v té době už neskrývaný politický radikál, ztratil podstatnou část svých možností něco reálně v české politice ovlivnit.

28. 8. vydal server Finance článek Komentář: Je česká pravice na levačku?: Také neznáte jméno předsedy Svobodných? Jmenuje se Tomáš Pajonk a má Svobodné dostat zpět mezi nejžhavější kandidáty na vstup do Poslanecké sněmovny, kam v minulosti patřili. Bohužel Svobodní nikdy nedokázali ukrást dostatečný počet hlasů tradičním pravicovým stranám, aby se dostali do sněmovny a vystupováním z Evropské unie už v dnešní době taky nikoho příliš neohromí. Už to vypadá tak, že Svobodní nikdy nebudou zavření v Poslanecké sněmovně a zůstanou na svobodě.

Regiony

V desítkách případů média v obcích a městech zmínila Svobodné v přehledu kandidujících stran.

Jindřichův Hradec

Server Hradec žije vydal 28. 8. článek Ptáme se lídrů #02 – Co s Vajgarem?: Milada Petrů (Hradec srdcem a rozumem + Svobodní): Vajgar je ústřední a nezaměnitelná dominanta našeho města. Díky svým 200 km2 povodí nás dost bezpečně chrání před nakumulováním povodňové vody. Rybník je v majetku města a je pronajat rybářům. To je správný přístup k hospodaření s majetkem.

Abych odlehčila odpověď, pobavila mě recese na Facebooku, kde byla úvaha jakéhosi zárodku nové strany přátel Mekongu udělat z Vajgaru rýžoviště. Občas také někdo sarkasticky glosuje, vypusťme Vajgar a udělejme tam parcely, když už není kde stavět. Tak to vážně ne! Jakékoli snahy měnit rybník nebo ostrov vidím jako nesmysl. Rýžovišť už máme ve městě dost v podobě placeného parkování na kdejakém plácku, který se hned osadí parkovacím automatem.

Vajgaru by měla být dopřána péče, kultivace břehů, zlepšení kvality vody a možná někde modernější zpevnění břehů třeba pomocí gabionů, které by daly větší prostor chodcům, cyklistům a kočárkům, ale určitě tuto dominantu nepřetvářet.

V tomto bychom měli být spíše konzervativní a držet ráz a tradici. Navazovat na zkušené předky rybníkáře. Možná nějaká ta loďka navíc, rybolov, možná více veslování a s ním spojené soutěže. Šetřila bych přílišnou komercí. Stejně tak bych doporučovala plácnout přes ruce všechny samozvané budovatele, kteří by chtěli tento ráz města přetvářet. Od věci by možná nebyla diskuse s rybáři, zda by nestálo za zvážení občasné vypuštění a vylovení rybníka, což by byla zajímavá atrakce pro občany a také by to pomohlo pročištění vody. Ale to si musí rozhodnout oni.

Na závěr snad ještě jeden technický bod, který mi utkvěl v hlavě z přednášky Dr. Pokorného, že by bylo dobré v období sucha průběžně proplachovat kanalizaci, aby pak přívalové deště naráz celý obsah kanalizace nenahnal do rybníka, což podstatně zhoršuje život veslařům a rybářům.

24. 8. vydal server Hradec žije článek Ptáme se lídrů #01 – Zahradník, urbanista a architekt: Milada Petrů (Hradec srdcem a rozumem + Svobodní): Odpovím přímo a pak to trochu rozvedu. Ve Vaší otázce je klíčovým slovem „potřebuje“. Podle mého názoru s výhledem do pěti, deseti let, nepotřebuje. Dosud tyto pozice nemáme a nežije se nám špatně. Hradec je od našich předků dobře urbanisticky řešený, a pokud ho nebudeme chtít za každou cenu neodborně přetvářet, bude stále patřit k těm hezčím městům. Máme štěstí na architekty Hradečáky, kteří mají cit jak pro architekturu, tak pro Hradec, a proto u nás vzniklo pár hodnotných staveb, které získávají nejrůznější architektonická ocenění. Stačí se držet víceméně osvědčeného. Stejně bych případně hledala řešení, kdyby bylo opravdu potřeba začít usměrňovat architektonický ráz města. V dělání věcí manažersky projektově správně a v konzultacích a vytvoření odborného konzilia architektů, kteří by poradili se základními prvky, či nasměrovali investory, jakou cestou při navrhování staveb jít. Možná by stačil i apel na to, aby výraznější stavby v rámci města navrhoval někdo ze zkušených architektů. V případě obecních zakázek by neměla být obava oslovit architektonickou soutěží i renomovanější a zvučnější jména. Zde by mohlo existovat stálejší konzilium architektů, které by zabránilo, aby si politik usurpil roli architekta a urbanisty pro sebe. V dávné minulosti měl Hradec štěstí, že majetní občané svěřovali důležité zakázky předním architektům.

Na věc je zároveň potřeba podívat se také z druhé strany. Zřízení jakékoli takové funkce znamená, že v rámci města vytvoříme další mocnou pozici. Dalšího úředníka, který bude rozhodovat o tom, co se mu líbí a co ne. A to na bázi subjektivního dojmu. To je obrovský prostor pro korupční svádění obou stran. Principiálně to není pro většinu z nás dobré.

Písek

24. 8. vydal Písecký svět článek Referendum neschválili, ale stejně proběhne: 23. 8. 2018 (09:24) – Jiří Mládek

Já bych to s tím volebním „referendem“ také neviděl tak černobíle. „Předražený monument“ atd. – to samé se dalo říct před minulými volbami o lávce u Václava. A bác, prosadili nám jí ti kteří ji před volbami odmítali.

A ohledně vašeho „volebního manuálu“. Nechť se vyjádří někdo od Svobodných jaké je stanovisko strany. Ale já jen vím že nejeden z předních představitelů strany bazén pod lesárnou odmítá…

23. 8. 2018 (09:49) – JUDr. Ondřej Veselý

U Svobodných vycházím z jejich spojení s Patrioty, kteří jsou součástí koalice a jako takoví podporovali stávající projekt. Bez nich bychom do tak nesmyslných konců došli jen těžko. Pokud došlo k razantnímu názorovému obratu, tak jsem jej nezaznamenal.

23. 8. 2018 (22:19) – Ing. arch. Radek Boček

Už naše babičky říkali – LEPŠÍ DRZÉ ČELO NEŽ POPLUŽNÍ DVŮR. K článku JUDr. Veselého si dovolím připojit 5 poznámek:

Ad 1. Ve společném programu Svobodných & Píseckých patriotů do voleb 2018 je jasně uvedeno, hned jako 1. bod našeho desatera, „Ukončíme projekty jako plavecký bazén, pokud to smlouvy dovolí, pokud ne, dokončíme je se skřípěním zubů a se snahou o max. úspornost jejich dalšího provozu“. Staří se podívat na naše FCB profily.

Ad 2. Právě JUDr. Veselý, starosta v roce 2014, nejvíce před komunálními volbami podporoval ekonomické nesmysly a vlastní pomníčky typu Pleskotovy lávky, bazénu, knihovny, a když si někdo dovolil na jednání ZM hlasovat proti, třeba já, bylo zle a velmi rychle jsem byl, byť v tu dobu místopředseda MO ČSSD, ze socdem demokraticky vyhozen – i díky tomu vznikli Písecký patrioti, za což mu nyní zpětně děkuji.

Ad 3. Svobodní v dnešním zastupitelstvu fakt nikoho nemají! No vážně. Bohužel. Tedy opravdu nemohou podporovat bazén. Jak prosté…

Ad 4. Ano, Písecký patrioti mají 2 zastupitele a jednoho radního. Míra Sládek už za nás nekandiduje, mj. proto, že jsme v programu měli „vnitřní zákaz“ deficitního hospodaření města a podporu těchto pomníčkových nesmyslů (lávka, bazén, knihovna). Míra Krejča podporoval v delším časovém horizontu umístění plaveckého bazénu do Žižkových kasáren, příp. i včetně nové sportovní haly, a to máme v programu i nyní. Ale až na to město bude mít našetřeno – bez zbytečných půjček. Do té doby, ať i za cenu 20x levnější rekonstrukce, slouží stávající plavečák pod hradbami jako doposud.

Ad 5. Pokud se sejdeme v novém zastupitelstvu, bude mi jistou satisfakcí podpořit návrh JUDr. Veselého na ukončení investic do přípravy bazénu v lokalitě pod lesnickou školou – bez ohledu na bod 2.

Praha

28. 8. vydal Deník Referendum článek Bytová krize, doprava i horko v ulicích. Začíná boj o funkci pražského primátora: V hlavním městě je především na lokální úrovni tradičně silná ODS, která postavila jako kandidáta na primátora poslance a současného zastupitele Prahy Bohuslava Svobodu. Ten město vedl již mezi lety 2010 a 2013. Následně ODS po více než dvaceti letech ztratila v metropoli dominantní postavení a odešla do opozice.

Svoboda se hodlá soustředit především na problematiku dopravy. „Praha nebude velkoměstem, když se nestane městem průjezdným a schopným absorbovat lidi, kteří v něm pracují,“ řekl. „Praha je jako pacient před celkovým kolapsem organismu. A ODS má jediný cíl. My chceme Prahu znovu nastartovat. Praha potřebuje koňskou dávku autentických pravicových řešení,“ dodal lídr ODS, který se opírá o podporu Strany svobodných občanů a Realistů.

28. 8. vydal deník E15 článek Zápisník Michala Tomeše: Levicově, ale zprava: O situaci bydlení v hlavním městě se již několik měsíců hovoří jako o neúnosné. Hysterie, s jakou si toto téma před volbami přivlastnily politické strany, je však absurdní. Levicových myšlenek, jako je sociální bydlení a zásah města do bytového fondu, se totiž chytily i zásadně konzervativní a pravicová uskupení. Například šéf TOP 09 Jiří Pospíšil věří, že vlastními byty může město „zkrotit ceny bytů i nájmů“. Podobnou rétoriku převzali i Svobodní, kteří už také zjistili, že neviditelná ruka trhu rodině střechu nad hlavou nepostaví.

Praha 3

MF DNES vydala 27. 8. v rámci prezentace městké části článek Rekonstrukce Husitské ulice pokračuje: Zásadní stavbou, která ovlivňuje současnou dopravní situaci v Praze 3, je rekonstrukce Husitské ulice. Zahájení rekonstrukce letos v březnu znamenalo pro Žižkov dopravní kolaps. Navíc magistrát a TSK, které rekonstrukci financují a zajišťují, zanedbaly širší koordinaci projektu a komunikaci s řidiči. Radní pro dopravu Mojmír Mikuláš (Svobodní; Koalice pro Prahu 3) zdůrazňuje: „Situaci se nám postupem času podařilo stabilizovat a zmírnit komplikace díky koordinaci s policií, zavedení dočasných jednosměrek a úpravě parkování.“

Problém přitom je, že TSK, která je zadavatelem zakázky, stanovila jako hlavní kritérium výběru cenu, které přiřadila důležitost 80 %, doba realizace je důležitá jen z 20 %.

Nejdůležitější je cena, proč?

„Soutěžit na cenu je pro politiky i úředníky snadné a v Praze běžná praxe. Na žižkovském příkladu se však dobře ukazuje, že to nemusí být nejlepší pro obyvatele a obchodníky. Zdlouhavou rekonstrukcí ženeme do boje o přežití stávající provozovny, kterých bychom tu právě chtěli mít více,“ říká člen komise pro dopravu Michal Vronský (TOP 09). Rekonstrukce Husitské pokračuje dle časového harmonogramu, který předpokládá dokončení v listopadu letošního roku. Přání radnice třetí městské části, aby se ulice rekonstruovala po částech a vždy zůstal jeden pruh průjezdný, se nepodařilo prosadit. „Jednáme intenzivně s TSK a snažíme se dosáhnout urychlení rekonstrukce. Nechceme, aby omezení v dopravě komplikovalo život našich občanů i místních živnostníků nad nezbytný rámec,“ dodává radní Mojmír Mikuláš.

Valašské Meziříčí

29. 8. vydal Valašský deník článek Bazén opraví bez referenda. Starosta vzal návrh zpět: Původně měla o rekonstrukci zchátralého bazénu rozhodnout veřejnost prostřednictvím místního referenda. K němu ale nakonec nedojde. Návrh na jeho vyhlášení předložil zastupitelům starosta města Robert Stržínek (ANO), hned v úvodu posledního zasedání jej ale vzal zpět. Dodal, že meziříčské hnutí ANO zařadí dostavbu koupaliště do svého volebního programu.

Členové hnutí Soukromníci a Nezávislí dokonce sepsali prohlášení, ve kterém uvádějí pět důvodů, proč s referendem zásadně nesouhlasí. Mezi hlavní patří jeho finanční náročnost či skutečnost, že by výsledek referenda zavázal k danému postupu na podzim zvolené zastupitelstvo. Kromě zástupců Soukromníků a Nezávislých prohlášení podepsali představitelé dalších tří politických stran – ODS, Top 09 a Svobodných.

(ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31