Svobodní v médiích: O sponzorech, vojácích a komunálních volbách

Svobodní v médiích: O sponzorech, vojácích a komunálních volbách

13. 8. vydalo Právo článek Stranám prší milióny. Platí i kandidáti: Mezi vlivné sponzory se řadí i majitel herní skupiny Synot a senátor Ivo Valenta. Svobodným poslal 1,35 miliónu korun, dva milióny ještě v červnu také ODS a 1,38 miliónu korun hnutí Nezávislí. Svobodní a ODS spolu kandidují například v Praze. Každý sponzor smí politické straně za rok přispět nejvýše třemi milióny korun. Na financování i volební kampaň dohlíží Úřad pro dohled nad financováním politických stran a hnutí. Ten má za úkol sledovat například to, aby žádný z kandidátů do Senátu nepřekročil limit pro volby, který zákon stanovuje na dva milióny korun pro první kolo a půl miliónu korun pro kolo druhé.

13. 8. vydal Týden článek Proč část Čechů nenávidí naše vojáky?: Bezcitné poznámky a komentáře bohužel nejsou výsadou jen poloanonymních debatérů na internetu. Ani nejvyšší lidská oběť neodradila některé politiky, aby se na tragédii politicky přiživili. „Kapitalistické velmoci USA, Francie, Velká Británie ve snaze přerozdělit si svá světová panství, vytvářely a podporovaly vznik terorismu proti legitimním vládám v jiných zemích,“ reagovali na smrt českých vojáků v tiskovém prohlášení předseda KSČM Vojtěch Filip a místopředseda Stanislav Grospič a hned navrhli zrušit účast českých vojáků v misích a vystoupení Česka z NATO. Tím se naladili na své fanoušky. „Neexistuje důvod, proč by naši vojáci měli umírat v cizí zemi, za cizí zájmy, nikoliv při obraně vlasti,“ napsal na Facebooku KSČM Henryk Malysz a připomněl, že Československo za komunistů nikde vojensky neintervenovalo, a jeho kolegové v debatě neopomněli zdůraznit, že teroristy byli čeští vojáci, kteří si do Afghánistánu přijeli nahrabat. Komunisté nejsou v odsudcích jediní, už před lety vojáky v misích označil za žoldáky Matěj Stropnický, tehdejší předseda Zelených, kritičtí jsou i někteří Piráti nebo Svobodní.

Blesk vydal 10. 8. článek Rušení superhrubé mzdy: Ať lidem zůstane víc peněz, volá ODS. Babiš: „Nereálný slib“: Superhrubá mzda měla původně skončit již od příštího roku. Prosazovala to právě ministryně financí Schillerová, ovšem ještě v předchozí menšinové vládě bez důvěry. Záměr poté odvolala kvůli nedostatečné politické podpoře. Pro zrušení superhrubé mzdy je i druhá vládní strana ČSSD.

Vládnímu návrhu na zrušení superhrubé mzdy však kritici vyčítají, že zatímco zaměstnanci by si polepšili jen mírně (dvě až tři stovky měsíčně, ročně do 300 tisíc navíc, jak vypočetli např. Svobodní), změna zdanění by se výrazněji dotkla OSVČ, kterým by se dle dalšího ze záměrů zvýšila sazba daně z příjmů o 4 procentní body.

14. 8. vydal Pravý prostor článek Petra Macha K. H. Borovský a dřívější a dnešní daně aneb stát nás okrádá stále více: Samozřejmě jako všichni zastánci svobodného obchodu dnes jako v minulosti i Havlíček čelil kritice, podle které by náhlé odstranění cel krátkodobě poškodilo domácí průmysl. Ale i této kritice čelil Havlíček, tak, že zůstal pevným liberálem:

„Ovšem že pak této svobodě obchodu přizpůsobena být musí ostatní zřízení země, neboť dáti volný neb skoro volný průchod cizím výrobkům a obmezovati při tom všelijak domácí výrobu a průmysl … toť jest nesmysl. Proto také vláda čím více cla snižuje, tím více musí osvobozovati domácí průmysl od všelikých pout a překážek, které mu posud volného vzniku nedávaly.“

Karel Havlíček Borovský byl nejen významný vlastenec, politický myslitel, novinář a podnikatel, ale i vynikající ekonom, který svým významem pro národ, politickýmpřesvědčením a záběrem svých aktivit připomíná takové velikány svého národa, jakým byl americký Benjamin Franklin.

Havlíčkovy ekonomické postřehy z daňové teorie, měnové teorie a teorie mezinárodního obchodu jsou bezezbytku platné i dnes a Havlíček se svojí argumentací rovná velikánům ekonomické vědy, jakými byli Adam Smith, Carl Meger, Frédéric Bastiat či John Maynard Keynes (než se stal keynesiáncem). Češi na Havlíčka mohou být právem hrdi.

Forum 24 vydalo 11. 8. článek Paní Simona z ANO se vynoří z vody, ukáže opálená lýtka a bosá ťape do Senátu: V rámci spravedlnosti je třeba poznamenat, že ostatní strany na tom nejsou s propagací o moc lépe. Billboardy ODS v Praze připomínají reklamu na mrazírny, kde se modrý pán s motýlkem a s podezřelým pohledem blíží k též modré hihňající se naivce. Asi nás ta (bledě) modrá měla trochu ochladit v dobách globálního oteplování. Topka nám sděluje, že je „zase tady“. Jak – zase? Ona někde byla, pak nebyla a teď se vynořila? Tak to je dobře, že ji našli. Někdo, nevíme kdo, ale měl by dostat nálezné. Svobodní nám sdělují, že se nám třicet let lže. Kdo? Jako že se vrátíme do doby před třiceti lety, kdy se nelhalo? Nebo že nám Petr Mach a další vykládají pohádky o prospěšnosti Czechzitu?

11. 8. vydaly Parlamentní listy rozhovor s Lubošem Zálomem Silný stát je nebezpečný, ale lidé si to neuvědomují: ČT indoktrinuje už malé děti, varuje politik od Svobodných. EU přímo podporuje muslimské teroristy a nám tluče do hlav, že se nesmíme bránit…

„Ideje sociální demokracie, stejně jako předtím ODS, se podle mě již vyčerpaly, takže lidé postupně sahají po politických stranách, které jim slíbí ještě silnější stát. A to nyní reprezentuje Babiš, a samozřejmě to reprezentují i bolševici, kteří nyní vládu jen podpořili, ale půjdeme-li dál tímto směrem, mohou jednu z příštích vlád aktivně vytvářet. A politickou cestou se na tom nedá téměř nic zvrátit,“ myslí si v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.cz Luboš Zálom, předseda Svobodných ve Středočeském kraji. Evropská unie je podle něj nereformovatelná. „Vůdci Evropské unie podle mě dobře vědí, že kdyby dopustili reformu, tak se EU rozpadne. Je zapotřebí přemýšlet o novém modelu uspořádání Evropy,“ domnívá se.

Vyšlo také ve Svobodném světě.

Regiony

V desítkách případů média v obcích a městech zmínila Svobodné v přeheldu kandidujících stran.

Brno

Info.cz vydalo 13. 8. článek Zabydlování bezdomovců nepodporuji: nejdřív práce, potom bydlení, říká lídryně brněnské ODS: A co Slušní lidé? S těmi byste případně do koalice šli? A jak se vlastně díváte na to, že ODS podepsala memorandum o spolupráci se Stranou soukromníků, avšak právě v Brně s nimi nekandidujete, neboť se tady rozhodli podpořit právě spolek Slušní lidé?

Mohu mluvit o Brně. My jsme svoje síly spojili se Svobodnými a spolkem Brno autem a já jsem ráda, že tímto krokem dochází ke sjednocování pravice. A to, že se v Brně Soukromníci rozhodli kandidovat se subjektem, který je od našeho vnímání světa diametrálně odlišný, nechci komentovat.

A pokud jde o tu případnou spolupráci ODS a Slušných lidí?

Platí, co jsem řekla. Mám jediné negativní vymezení, a to směrem ke KSČM. K ostatním se nechci vyjadřovat.

Jihlava

10. 8. vydaly Jihlavské listy článek V Jihlavě půjde do voleb deset stran: V posledních měsících se v krajské Jihlavě objevilo nové volební seskupení. Tvoří ho Svobodní, Realisté a Společně pro Jihlavu. „K vytvoření této koalice nás v Jihlavě vedla spřízněnost politických programů všech tří politických uskupení, i tendence pravicových stran se spojovat,“ vyjádřil se mluvčí Svobodných Martin Rumler. Doplnil, že volebním lídrem uskupení Svobodných, Realistů a Společně pro Jihlavu je dokumentarista, kameraman a zpěvák Pavel Vacek, který mimo jiné působí v jihlavské heavy-metalové kapele Autobus.

Jižní Morava

Znojemský deník (a další čtyři mutace) vydal 15. 8. článek Zdravé dítě? Morava sází na jistotu v počátku těhotenství: Těhotné ženy mají stále větší zájem o speciální vyšetření, které umožňuje odborníkům zjistit, jestli dítě bude, či nebude trpět vrozenou vadou již v prvních týdnech těhotenství. Potvrzují to jak jihomoravští gynekologové, tak údaje nejsilnější zdravotní pojišťovny. „Této možnosti jsem sama využila. Setkala jsem se však s tím, že řada gynekologů posílá své klientky na toto vyšetření automaticky, a to je pak zbytečně vystresuje,“ řekla Terézia Mlýnková Išková z Hodonína, která svou dcerku přivedla na svět ve vyškovské porodnici.

Liberec

Seznam Zprávy vydal 15. 8. článek Tři poslední primátoři Liberce se hodnotí mezi sebou: Ten je toxický. Ta náladová. A on ostudou města?: Dvanáct politických stran a hnutí se bude ucházet za necelé dva měsíce o hlasy voličů v Liberci. Tři z lídrů kandidátek v posledních dvou volebních obdobích už post primátora zastávali. Z toho dva za jiné uskupení než při minulých volbách v roce 2014.

Zatímco současný primátor Tibor Batthyány před čtyřmi lety v Liberci vedl ANO, tentokrát je v čele společné kandidátky hnutí PRO 2016 a Svobodných. Bývalá primátorka Martina Rosenbergová vede uskupení Liberec Plus+, v roce 2014 přitom hájila barvy ČSSD. Někdejší primátor a nyní první náměstek Jan Korytář stejně jako u předchozích dvou komunálních voleb zůstává věrný Změně pro Liberec.

Jak vlastně každý ze tří adeptů na primátorské křeslo hodnotí své dva soupeře? A v čem by je ocenil a kvůli čemu naopak kritizoval?

„Žádná zásadní negativa u ní (Rosenbergové) nevidím. V té době to neměla jednoduché. Rozpočet byl velmi napjatý a město se nemohlo velkoryse rozkročit. Ale přesto zvládli udělat například rekonstrukci městských lázní a proměnit je v galerii,” říká k působení své předchůdkyně současný primátor Liberce Tibor Batthyány (PRO 2016) a zároveň hledá nějakou, alespoň malou pochvalu na svého náměstka Jana Korytáře (Změna), který už jednou – byť krátce – primátorský post v Liberci rovněž zastával. „Vyzdvihl bych snad alespoň to, že ho stále zajímá dobré životní prostředí,” komentuje kladnou stránku svého politického soupeře Batthyány.

Negativně pak současný primátor na konkurentech vidí u Martiny Rosenbergové například to, že: „Bývá někdy trošku náladová.”

U kolegy Korytáře pak vnímá rozporuplných vlastností více: „Ve funkci vydržel pouze pět měsíců a ještě za tu dobu stihl přivést město do několika průšvihů a napáchat škody. Ostatně, teď byl za to i souzen.“

Písek

Písecký týden vydal 14. 8. článek Písečtí při pietním setkání uctili padlé české vojáky: Přinesli svíčku a květinu a společně uctili památku tří českých vojáků, kteří tragicky zahynuli v neděli 5. srpna během rutinní hlídky na východě Afghánistánu po útoku sebevražedného atentátníka. Tak probíhalo úterní pietní setkání na píseckém vojenském hřbitově.

U tamější kapličky se jich 7. srpna v 18 hodin sešla sice jen hrstka, o to hlubší ale bylo vyjádření úcty padlým vojákům. Skupinka příchozích, mezi nimiž byl mimo jiné i písecký místostarosta Jiří Hořánek, krajský předseda Strany svobodných občanů Pavel Hubka a zástupci Sboru dobrovolných hasičů Písek, se společně pomodlila, držela minutu ticha a vzpomněla také na další z novodobých válečných veteránů.

(ler)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31