Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: O EU a kvótách, kauza dětí v Norsku, Svobodní v průzkumech, řada aktuálních témat a dění v obcích

Svobodní v médiích: O EU a kvótách, kauza dětí v Norsku, Svobodní v průzkumech, řada aktuálních témat a dění v obcích

Monitoring za období 8.–14. října 2015

Petr Mach předal 9. října 2015 dopis předsedovi vlády, v němž mu radí, jak má postupovat při hlasování o kvótách na uprchlíky. Stalo se tak na setkání premiéra s europoslanci – ještě před začátkem vydala ČTK zprávu, citovaly ji např. Parlamentní listy.

Petr Mach svůj dopis zveřejnil na svém blogu Závažná věc, která ochrání Českou republiku před imigračními kvótami.

Znění dopisu citovala i další média, např. Parlamentní listy v článku Zásadní návrh, který zabrání dalšímu přehlasování ČR v EU, a dále v rubrice Monitor v článku Povinné kvóty na uprchlíky vůbec nemusely být přijaty. Stačilo, abychom udělali toto.

Napsal o tom Svobodný monitor článek Europoslanec Mach našel způsob, jak Česko v rámci EU posílit při hlasování, dále též Eportál v článku Šéf Svobodných přišel na to, jak Českou republiku zbavit imigračních kvót! a EuPortál v článku Tímto způsobem můžeme v EU jednoduše zabránit tomu, aby nám byly vnuceny kvóty na imigranty. Premiér Sobotka o tom ví, ale nevyužil to! Proč?

O schůzce premiéra s europoslanci obsáhle informoval Euractiv v tomto článku, kde mj. uvedl:
„Jsem přesvědčen, že by měla být podána žaloba k Soudnímu dvoru EU na neplatnost rozhodnutí pro překročení pravomocí ze strany EU,“ souhlasí europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach. „Premiérovi jsem předal podklad pro takovou žalobu,“ dodává.

PETR MACH K AKTUÁLNÍM TÉMATŮM

Svobodný monitor přinesl reakci Petra Macha na dění v EU v článku Evropa musí posílit, jinak skončí, shodli se Merkelová a Hollande:
K další evropské integraci vyzvali před Evropským parlamentem německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande. Europoslanec Mach po jejich projevech řekl, že to nejhorší teprve přijde. "Merkelová nic nového neřekla. Chce více Evropy, raduje se nad férovým rozdělením migrantů a Dublinská úmluva, podle níž má azyl vyřizovat první evropská země, do které uprchlík vstoupí, už neplatí. Titanik EU se potápí, a ona jen stále hraje starou písničku," uvedl pro Svobodný monitor europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach…

V médiích se hojně zmiňoval komentář Petra Macha k výroku Andreje Babiše v České televizi (Otázky V. Moravce), že příjmy státního rozpočtu jsou vyšší než výdaje, například Reflex v článku Reflexář Miroslava Cvrčka (8. 10. na str. 14):
Předseda Svobodných Petr Mach se na Facebooku zeptal, zda ministr financí Andrej Babiš je tak hloupý, když tvrdí, že příjmy státního rozpočtu jsou vyšší než výdaje, nebo zda prostě lže. Babišův poslanec Martin Komárek hned odpověděl, že Babiš přece nemůže být hloupý.

Týden v pravidelném Politickém diáři P. Koláře (12. 10. na str. 33)
Víte, jak natočit nefalšovanou politickou pornografii? Pusťte k sobě do televizního studia šéfa ANO Andreje Babiše, lídra TOP 09 Miroslava Kalouska a do trojky jim přihoďte Václava Moravce. (…) O vítěze debaty se následně strhly dlouhé debaty. Zcela výjimečně se při nich vyznamenal především bývalý novinář a poslanec ANO Martin Komárek. To když na Facebooku reagoval na poznámku europoslance a šéfa Svobodných Petra Macha. „Dnes v televizi ministr Babiš opakovaně tvrdil, že stát má příjmy vyšší než výdaje. Bohužel, pravdou je, že stále hospodaří s defi citem. Záměrně lhal, nebo je tak hloupý? Podle mě je spíš hloupý,“ poznamenal Mach.
„Machu, Machu, vy sice o Evropě neustále lžete, ale hloupý nejste, tak proč, prosím, píšete takové očividné ptákoviny? Vy, obránce svobodného trhu a demokracie, si vážně myslíte, že může být hloupý člověk, který zaměstnává 33 tisíc lidí, vybudoval politickou stranu a ve svobodných volbách s ní dosáhl superúspěchu?“ napsal Komárek…

Napsal o tom i web Hlídací pes v článku Máma Andrej, básník Komárek a ostravský kopanec do zadnice.

K debatě se vyjádřil i předseda zlínských Svobodných Tomáš Pajonk, jeho článek přinesly například Parlamentní listy Moravcova nedělní chvilka poezie.

KAUZA EVY MICHALÁKOVÉ

Média dál řešila kauzu poté, co norský soud rozhodl, že matka má ztratit rodičovská práva k oběma synům a mladší z nich má jít do adopce. Ke kauze se vyjádřila i známé osobnosti, které vyzdvihují angažovanost Petra Macha v kauze odebraných dětí. Známá ekonomka Markéta Šichtařová napsala blog na Idnes.cz, převzaly ho i Parlamentní listy, ePortál a Neviditelný pes.

Článek Václava Klause ml. vyšel na Novinkách a na Protiproud.cz.

SVOBODNÍ V PRŮZKUMECH

Agentura SANEP přinesla informace o volebních preferencích, kde uvedla:
V říjnu by volby vyhrálo hnutí ANO s těsným náskokem nad ČSSD. ODS poprvé od voleb předstihla TOP 09, Svobodní pokořili tříprocentní hranici. Jak SPD, tak i Svobodní rovněž profitují na tématu a postojům k uprchlické krizi, která u domácí populace vyvolává velké emoce a lze říci, že ji v rámci tohoto tématu názorově sjednocuje.

O průzkumu informoval např. server Prvnizpravy.cz.

RŮZNÉ

Parlamentní listy vydaly naše stanovisko Svobodní podporují návrh zákona o referendu o vystoupení ČR z EU.

Svobodný monitor připomněl, že se blíží naše demonstrace Za svobodné podnikání:
Demonstraci na 28. října připravuje i Strana soukromníků společně se Stranou svobodných občanů. Sejít se mají na Václavském náměstí "pod koněm". Chtějí prý společně důsledně oslavit státní svátek a projevit protest. Účast potvrdila také Asociace soukromých zemědělců.

Parlamentní listy vydaly obsáhlý rozhovor s členem Republikového výboru F. Matějkou Granát do pražské kavárny. Drsný bloger od Svobodných promlouvá o nenávisti elit ke svobodě, bolavém konci EU i o krvi na rukou Angely Merkelové.

Neviditelný pes zveřejnil glosu Tomáše Pajonka České dráhy a ministerská agitka.

Na Parlamentních listech vyšel článek místopředsedy středočeských Svobodných Luboše Záloma Eurokomisařka Jourová touží po roli cenzora.

CO SE DĚJE V OBCÍCH

HODONÍN

Deník řešil Krytý plavecký bazén v Hodoníně čeká na novou střechu:
Podobně jako lídr opozičních Svobodných Petr Buráň, kterého znepokojil postup radních. „Novým členům rady byly zřejmě poskytnuté neúplné informace o stavu krytého bazénu, a proto zvolili alespoň to méně špatné řešení ze dvou. Umožnili firmě, která zatepluje, opravit špatné nosné konstrukce. Druhým řešením bylo vypsat nové výběrové řízení a tím by se zakázka mohla prodloužit až o několik měsíců a lidé by si museli na krytý bazén ještě nějakou dobu počkat," přiblížil Buráň a poukázal na zápisy z rady na přelomu let 2012 a 2013, kde se o stavu bazénu píše…

Článek na stejném téma vyšel i v tištěném Hodonínském deníku Bazén: zakázku prověří úřad (12. 10. na titulní straně):
Lídr Svobodných připravuje podání na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, kde bude požadovat prošetření postupu…

Deník a článek Místostarosta chce odvolat právníka hodonínské radnice. Bere 2 tisíce za hodinu:
Podle lídra opozičních Svobodných Petra Buráně je důvodů, proč vypovědět smlouvu, několik. „Nejenže ji nedoporučili odborní pracovníci, ale nikdo kromě starostky nemá kontrolu nad aktivitami tohoto právníka. To, že je na dobu neurčitou, není vázaný na určitý úkol a cena za hodinu je stanovená na dva tisíce korun bez DPH, pouze dokresluje, jak je tato smlouva špatná," dodal Buráň s tím, že ji navrhuje okamžitě zrušit."

Článek vyšel i v tištěném Hodonínském deníku Cizí právník stojí město statisíce (13. 10. na titulní straně).

Hodonínský deník řešil volby Rok do voleb (14. 10. na titulní straně):
Po úspěchu v eurovolbách zabojují o místo na kraji i Svobodní. „Přihlásila jsem se do primárek, za týden budu vědět, jak v hlasování skončím,“ svěřila se hodonínská zastupitelka Terézia Išková, která by se měla objevit minimálně do sedmého místa kandidátky.

CHRUDIM

Chrudimské noviny a článek Obhajoba projektu Zdravé město začíná v jednu hodinu po poledni, pracující občané tak nebudou mít šanci přijít:
Pravidelnými kritiky Zdravého města jsou jak místní Svobodní, tak nově i příznivci a členové volebního uskupení ANO 2011. Obě politické strany považují projekt Zdravého města pouze za „přepisování tabulek“, z něhož městu neplyne žádný reálný prospěch…

Chrudimské noviny také zhodnotily práci Svobodných v článku Největším úspěchem je větší transparentnost radnice:
Jako prozatím jediná strana, která zasedá v městském zastupitelstvu, se tak postavila čelem k transparentnosti a svým voličům ukázala i plány do budoucna. Na úvod svého rozboru prvního roku po volbách městští zastupitelé Petr Lichtenberg a Josef Káles mladší uvádějí, jak probíhala povolební vyjednávání. Oba svobodní například zdůrazňují, že nikdy nejednali o budoucí možné koalici s komunisty…

ZLÍN

MF Dnes napsala o demonstraci zlínských Svobodných Uprchlíci, klíčové téma voleb do kraje? Záleží i na krocích Unie (12. 10. na str. 15):
Když před pár dny uspořádali Svobodní na zlínském náměstí Míru demonstraci proti kvótám na uprchlíky, dorazily na ni necelé tři stovky lidí s transparenty a národními vlajkami. Šlo o jasný důkaz toho, že téma imigrantů je pro strany přitažlivé i na regionální úrovni. „Byla to reakce na kvóty schválené Evropskou unií. Nezahajovali jsme kampaň před krajskými volbami,“ prohlásil krajský šéf Svobodných Tomáš Pajonk. „Uprchlíci určitě nebudou hlavním tématem naší kampaně. Zaměříme se na fungování kraje,“ naznačil…

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Parlamentní listy vydaly článek Jihočeští Svobodní: Další zadlužování Českých Budějovic nepovažujeme za šťastný krok:
Proti dalšímu zadlužování města České Budějovice jsou Jihočeští Svobodní. Nelíbí se jim, že město uvažuje o půjčce, aby mohlo v budoucích letech požádat o dotace z Evropské Unie například na nové vozy pro dopravní podnik či naváděcí parkovací systém.
“Pokud by se mluvilo například o půjčce o velikosti čtvrt miliardy korun, zadlužilo by město každého svého občana částkou 2 tisíce korun. Když si k tomu připočteme zhruba 9 tisíc korun na občana z našich daní (dotace), jsme na finální částce 11 tisíc korun,“ vyčíslil místopředseda Jihočeských Svobodných Karel Kropš. “Každý v Českých Budějovicích by tak zaplatil 11 tisíc korun za drahé a dotované učebny, za pár minibusů a navigační systém na již tak beznadějně obsazená parkovací místa a pár dalších drobností. Kdo bude projekty stavět? Kdo chce peníze z našich daní? Kdo a proč nás a naše děti chce zadlužit? To jsou otázky, na které by se lidé v Českých Budějovicích měli ptát.“
Navýšení dluhu města je podle Jihočeských Svobodných risk, na který mohou občané Českých Budějovic doplatit…

 

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384
 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31