Svobodní v médiích: nová kampaň „Názor není zločin“, dění v EU, krajské a senátní volby, zprávy z obcí a aktuální dění

Svobodní v médiích: nová kampaň „Názor není zločin“, dění v EU, krajské a senátní volby, zprávy z obcí a aktuální dění

Monitoring za období 25. května–1. června 2016

O naší nové kampani „Názor není zločin“ vyšel článek na Svobodném monitoru Svobodní zahájili referendum o EU. Nálepkami na autech brojí proti Evropské unii:
Svobodní zahájili kampaň „Názor není zločin“, v rámci níž nabízejí samolepky na auta s přeškrtnutým symbolem EU. Mluvčí policejního prezidia uvedl, že je nalepení takových samolepek na SPZ přestupkem. Svobodní vyjádřili s tímto názorem nesouhlas. „Vadí nám snahy současné vlády o bagatelizaci vývoje v Evropské unii a znevažování, zesměšňování, zastrašování a cenzuru názorové opozice,“ uvedl místopředseda strany František Matějka…

Informovaly o tom i Parlamentní listy v článku Svobodní zahájili kampaň "Názor není zločin":
Svobodní se znepokojením sledují současný vývoj EU. Čeští občané, kteří nemají na rozdíl od Britů šanci vyjádřit názor svůj názor na EU v referendu, se mohou aspoň občansky vyjádřit např. samolepkou na autě. Proto Svobodní nabízejí samolepky na auta s přeškrtnutým symbolem EU…

Výzvu Petra Macha k přeškrtnutému znaku na RZ auta zveřejnil Neviditelný pes Názor není zločin:
Pokud máte také na espézetce svého auta přeškrtnutý znak EU nebo pokud ji máte doplněnou českou vlajkou, nenechte se zastrašit policií. Když neomezujeme čitelnost značky, nesmí nás nikdo za vyjádření názoru na EU popotahovat.

Článek vyšel i na Parlamentních listech tady.

RŮZNÉ

Petr Mach byl hostem debaty o rakouských prezidentských volbách na ČRo Plus v pořadu Pro a proti (27..5.), kde diskutoval s bývalým předsedou českých Zelených O. Liškou. Záznam si pusťte zde.

Evropské noviny přinesly článek o větších pravomocech Europolu V boji proti terorismu bude nyní pomáhat i Facebook:
Europoslanci ve Štrasburku schválili přidání pravomocí Europolu v boji s terorismem a kyberzločinem. Hlavními argumenty pro toto opatření byly zjištěné nedostatky při nedávných pařížských a bruselských útocích. Mnozí ale upozorňují na nebezpečí jejich zneužití. Novelu připravoval parlament více než tři roky.
Nové pravomoci Europolu neprošly hlasováním parlamentu jednohlasně. Zatímco lidovecký europoslanec Zdechovský posílení Evropského policejního úřadu vítal, poslanec Svobodných Petr Mach nikoliv. Podle něj se z Úřadu stane nebezpečné centrum policejní moci. „Z mého pohledu je to vznik jakéhosi obřího velkého bratra, kdy soukromé subjekty typu letecké společnosti a dalších budou posílat automaticky Europolu data klientů, Evropská komise bude moci ta data poskytnout dál třetím stranám. Je to podle mě nebezpečná věc," řekl Petr Mach v pořadu rozhlasové stanice ČRo Plus. Lídr Svobodných hlasoval proti návrhu. Vadí mu, že Europol nyní může schraňovat údaje jako čísla a stavy bankovních kont, jména, adresy, údaje o autech a zvycích Evropanů…

Rozhovor s T. Pajonkem o elektronické evidenci tržeb přinesly Parlamentní listy Elektronické tržby nejsou konec světa. Přežijeme. Ale měli jsme jít estonskou cestou, říká Pajonk ze Svobodných:
Babiš se Sobotkou lidem nevěří. Chtějí nás hlídat a hezky pokutovat. Je-li Babiš podle Komárka chytrý, tak proč říká, že když se sníží nabídka, tak klesne cena? Žijeme pořád ještě ve svobodné zemi, tak proč bych měl ke každému zboží přebírat papírek. Nesmíme dojít do světa, kde na všechno bude zákon. Lidé se zatím neměli čas nad dopady EET zamyslet. Babiš i Kalousek jsou stejní: Oba umí dobře zvyšovat daňovou zátěž, ale neumí čelit nárokům zájmových skupin a supů kolem nich. To nám řekl Tomáš Pajonk, předseda Svobodných ve Zlínském kraji…

MÍSTOPŘEDSEDOVÉ V MÉDIÍCH

Chrudimské noviny informovaly o vnitrostranických volbách Novým místopředsedou Svobodných zvolen Josef Káles:
Městský zastupitel Chrudimi a lídr Strany svobodných občanů v Pardubickém kraji Josef Káles mladší byl zvolen novým místopředsedou strany. Ve volbě porazil lídra středočeské kandidátky Luboše Záloma a předsedu pražského sdružení Pavla Štrosse. Místopředsedu Svobodných volí všichni členové strany ve vnitrostranickém internetovém hlasování.
„Svobodní sdružují vzdělané a zkušené lidi s výbornými návrhy, které pomohou zvýšit životní úroveň, zjednodušit byrokracii a zajistit větší bezpečnost vČeské republice. Udělám vše proto, aby Svobodní tento propracovaný program prosadili vPoslanecké sněmovně,“ řekl krátce po svém zvolení nový místopředseda…

Vyšlo i na Parlamentních listech Svobodní zvolili novým místopředsedou Josefa Kálese.

Článek Karla Zváry na Neviditelném psu Míříme ke kvótám na budovatelské filmy?:
Evropská komise by mohla nařídit uvalení daně na streamovací média jako je Netflix nebo Amazon.Chcete překlad do běžné lidské řeči?

František Matějka o rakouských volbách na serveru První zprávy Špičky EU si oddechly, Hofer prohrál! Teď straší neposlušné Polsko:
"Volby prezidenta Rakouska považuji za přelomové. Téměř polovina rakouských voličů v nich ve skutečnosti vystavila účet nejen dosavadní vládě a její politice, ale prostřednictvím kandidáta Svobodných Norberta Hofera i EU. Stálý trend vzestupu obliby Svobodných je předzvěstí výrazných změn v rakouském parlamentu. Je zároveň dalším důkazem, že změny politického kurzu, směřující k návratu větší míry suverenity a svrchovanosti členských států EU, jsou možné a na spadnutí," řekl František Matějka, místopředseda Svobodných.

František Matějka na Parlamentních listech Chovancovo ministerstvo vnitra bojuje s vnitřním nepřítelem jako estébáci:
František Matějka si všímá, jak snadno se dnes člověk dostane na "seznam", a při srovnání zpráv Chovancova ministerstva vnitra a Husákovy Státní bezpečnosti (o kriticích režimu) žádné významnější rozdíly nenachází. Kritizujete socialistickou vládu, její členy, nebo Evropskou unii a její představitele? Nelíbí se vám vnitřní či zahraniční politika? Nemusíte mít v ruce hned Molotovův koktejl, abyste byli na seznamu. Stačí slova. Opět.

KRAJSKÉ VOLBY

Rozhovor s P. Bajerem přinesly Parlamentní listy:
Soukromníci v koalici se Svobodnými budou kandidovat v krajských volbách. V tuto chvíli tato koalice podle průzkumů překračuje pětiprocentní hranici pro vstup do zastupitelstev ve Zlínském, Středočeském, Pardubickém i Královéhradeckém kraji. Podle Petra Bajera bude povinností budoucích krajských zastupitelů využít zákonodárné iniciativy a navrhnout kontrolní hlášení DPH či EET zrušit. “Věřím, že nám v tom pomohou na podzim zvolení  senátoři za Soukromníky,“ doplnil pro PL Bajer.

Parlamentní listy a článek Svobodní a Soukromníci: Koalice nabízející nové tváře a neotřelá řešení vznikla už v osmém kraji:
Zastavit nesmyslné přerozdělování peněz daňových poplatníků, zefektivnit hospodaření kraje a hlavně přiblížit krajský úřad obcím a jejich obyvatelům. To jsou v kostce hlavní body, s kterými půjde do voleb v Libereckém kraji tamní koalice Svobodní a Soukromníci. Lídrem bude Radek Uchytil ze Strany svobodných občanů, dvojkou pak Vladimír Resl ze Strany soukromníků České republiky. Koalice byla dohodnuta v těchto dnech…

PLZEŇSKÝ KRAJ

Krajské noviny a článek Na západě Čech se utká hnutí ANO s ČSSD (27. 5., strana 7):
Ať již dopadnou volby v Plzeňském kraji jakkoliv, jedno je dnes již jasné. Dojde ke změně na postu hejtmana. Václav Šlajs již znovu kandidovat nechce. Novým lídrem ČSSD se stal Josef Bernard, bývalý generální ředitel Škoda Transportation. Do zastupitelstva by mohli proniknout i Svobodní, jimž zatím průzkumy prorokují 5,8 %.

JIHOČESKÝ KRAJ

Krajské noviny a článek Průzkumy favorizují Zimolu (27. 5., strana 7):
Svobodní si za svého lídra v primárních volbách zvolili Irenu Steinhauserovou.

ZLÍNSKÝ KRAJ

Krajské noviny a článek Nynější hejtman už v čele kraje nebude (27. 5., strana 13):
Voliči ale mohou nakonec zamíchat kartami úplně jinak. Některé strany ještě stále nemají zcela jasno, kdo povede jejich kandidátní listinu. V případě KSČM se spekuluje o současném náměstkovi hejtmana Ivanu Mařákovi, Soukromníci, kteří se spojí se Svobodnými, zřejmě vsadí na majitele hazardní skupiny Synot Ivo Valentu.

Reportáž z akce zlínských Svobodných vyšla na Krajských listech Zvonili červenými budíky u sídla kraje:
Zástupci Strany soukromníků a Strany svobodných občanů v čele s předsedy svých zlínských organizací Petrem Thaiszem a Tomášem Pajonkem zvolili netradiční metodu happeningu. Před sídlem krajského úřadu ve Zlíně zvonili červenými budíky. Důvod? Podle nich je za pět minut dvanáct ohledně řešení celé řady problémů a kraj s tím nic nedělá…
„Zlínský kraj zaspal. Jsme poslední v mnoha ukazatelích (mzdy, počty lékařů, stárnoucí populace), což samozřejmě není vinou vedení kraje jako takového. To je dáno hlavně jeho hraniční polohou, historií a dopravní infrastrukturou,“ uvádí Tomáš Pajonk.

Článek o akci vyšel i na Idobrýden.cz Budíček! Volali mladí politici na krajské úředníky:
Druhé nejnižší mzdy v zemi, nemocnice topící se v dluzích, přes 700 kilometrů silnic v havarijním stavu, chybějící dálnice či nedostatečná péče o seniory. Zlínský kraj se v mnoha ohledech krčí na chvostech žebříčků srovnávajících jednotlivé regiony země. Podle koalice Svobodní a Soukromníci Zlínský kraj usnul, nezajímá se o problémy svých obyvatel a zbytky své energie vynakládá jen na byrokraticky náročné a nesystémové přerozdělování peněz. Připravili proto originální kampaň, jejímž cílem je na problémy upozornit…

Reportáž je i na Parlamentních listech Soukromníci a Svobodní u sídla Zlínského kraje zvonili budíky. Upozorňovali na největší problémy regionu:
Zástupci Strany soukromníků a Strany svobodných občanů v čele s předsedy svých zlínských organizací Petrem Thaiszem a Tomášem Pajonkem zvolili netradiční metodu happeningu. Před sídlem krajského úřadu ve Zlíně zvonili červenými budíky. Důvod? Podle nich je za pět minut dvanáct ohledně řešení celé řady problémů a kraj s tím nic nedělá…

Další článek na Parlamentních listech Zlínský kraji, jenom spíš. Koukej vstávat. Svobodní a Soukromníci do kampaně zazvonili budíky:
Koalice Svobodných a Soukromníků ve Zlínském kraji chce probudit svůj spící kraj. Již v pondělí se před známým zlínským baťovským mrakodrapem rozezněly budíky. Originální pojetí krajské kampaně, která právě začala, má připomenout obrovské problémy regionu. Lidé zde mají druhé nejnižší platy v ČR. Stovky kilometrů silnic jsou v havarijním stavu. O dálnicích si Zlínsko může jen nechat zdát. Současné zbyrokratizované vedení kraje se absolutně nezajímá o život obyčejných lidí. Koalice S plus S na Zlínsku dosahuje mezi voliči podle posledních průzkumů bezmála deseti procent voličské obliby….

SENÁTNÍ VOLBY

ČTK informovala ve své zprávě o kandidátech na senátory (31. 5.), kde mj. zmínila:
Nejširší stranickou podporu má Milan Vodička ze Strany svobodných občanů, kterého kromě soukromníků na Kutnohorsku rovněž navrhne ODS. Soukromníci jsou do krajských voleb ve všech regionech, z toho v osmi v koalici se Svobodnými a v Jihočeském a Plzeňském v jiných koalicích.

Zprávu ČTK zveřejnil např. Deník zde.

Vyšlo také v Pražském deníku tady.

Tištěný článek vyšel v Právu (1. 6., strana 4) Soukromníci a Svobodní se dohodli na několika koalicích do krajských voleb, nejnověji například v Liberci.

CO SE DĚJE V OBCÍCH

CHRUDIM

Deník.cz a článek Chrudim se hlásí k pořadatelství:
Město Chrudim se bude ucházet ve výběrovém řízení o spolupořadatelství národního zahájení Dnů evropského dědictví v roce 2017. Opoziční zastupitel Josef Káles (Svobodní) hlasoval proti. „Myslím, že občanům to nic nepřinese, půjde jen o další zbytečné výdaje," poznamenal.

Vyšlo i v Chrudimském deníku tady.

STŘEDOČESKÝ KRAJ

Článek L. Záloma o dění ve Středočeském kraji zveřejnil Neviditelný pes Přehrada na Berounce?:
Státní podnik Povodí Vltavy znovu otevřel plány na vybudování přehrady na Berounce. Hráz by měla stát v oblasti Křivoklátska, měla by zasahovat i do CHKO Křivoklát. Projekt přehrady předpokládá vystěhování přibližně 130 trvalých obyvatel a vyvlastnění a následnou demolici téměř tisícovky staveb, mezi něž patří i kulturní památky a pamětihodnosti…

Praha 1. června 2016

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31