Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: Hodně o volbě předsedy, aktuálně z Evropského parlamentu, dění v obcích ad.

Svobodní v médiích: Hodně o volbě předsedy, aktuálně z Evropského parlamentu, dění v obcích ad.

Monitoring za období 18.–25. listopadu 2015

Zásadní vnitrostranická záležitost – volba předsedy – byla i nesmírně zajímavá pro média. Agentura ČTK vydala první zprávu už v pondělí ve tři ráno Svobodní se dnes dozvědí, koho si zvolili za předsedu:
Strana svobodných občanů dnes oficiálně oznámí jméno svého nového předsedy, kterého vybírali členové strany prostřednictvím elektronického hlasování. Možnost volit skončila o půlnoci…

Zprávu z ČTK převzala další média, jako např. Parlamentní listy.

Během tiskové konference se staronovým předsedou P. Machem vydala ČTK vizitku Svobodných, kde shrnula základní informace o straně Strana Svobodní uspěla zatím pouze ve volbách do europarlamentu:

Zpravodaj ČTK byl na tiskovce přítomen a vydal z ní těsně po skončení celkem obsáhlou zprávu Předsedou Svobodných se znovu stal Petr Mach, v níž mj. uvedla:
O tom, kdo obsadí čtyři křesla místopředsedů, rozhodnou Svobodní od 29. listopadu do 6. prosince. Kandidátů je zatím 14.
Staronový předseda Svobodných dnes vyjádřil přání, aby jeho strana šla do krajských voleb v příštím roce po boku se Stranou soukromníků České republiky, s jejímž vedením již jedná. Pokud jde o program, je Mach přesvědčen, že pouze ekonomický liberalismus Česku zajistí prosperitu a také bezpečnost. V ekonomické oblasti Mach navrhuje například zavedení jednotné základní sazby daně z přidané hodnoty na 15 procentech, zrušení DPH u potravin nebo přijetí ústavního zákona o vyrovnaném rozpočtu…

Zprávu ČTK pak citovala mnohá média, včetně celé řady rozhlasových stanic (i komerční rádia). Volba předsedy se těšila opravdu značné pozornosti médií.

Lidové noviny a článek Předsedou Svobodných se znovu stal Petr Mach.

Novinky a článek Svobodné povede i nadále Mach:
Svobodní staví svůj program na minimálních zásazích státu a odpovědnosti každého jedince. Vymezují se proti bruselským direktivám. Machovou ambicí je dovést stranu do Sněmovny.

Týden a článek Předsedou Svobodných zůstal Mach. Námluvy se soukromníky:
Předsedou Strany svobodných občanů (Svobodní) se znovu stal europoslanec Petr Mach, když v internetovém hlasování získal dvě třetiny hlasů…

Aktuálně a článek Předsedou Svobodných je znovu Petr Mach, protikandidát Hampl stranu opustí:
Mach, který ve volbě porazil trojici protikandidátů, vede Svobodné od jejich vzniku v roce 2009. Mach dostal 65,7 procenta hlasů a stranu povede další dva roky, tedy i do sněmovních voleb v roce 2017…

Deník a článek Předsedou Svobodných se znovu stal europoslanec Petr Mach.

České noviny (to je vlastně web ČTK) a článek Předsedou Svobodných se znovu stal Petr Mach.

Svobodné fórum a článek Babišův ostrý kritik Petr Mach opět předsedou Svobodných.

České novinky a článek Petr Mach představil novinářům své programové vize.

E15 a článek Mach zůstává předsedou Svobodných, získal dvě třetiny hlasů.

Echo24 a článek Šéfem Svobodných znovu Mach. Do voleb chce se Soukromníky:
Do krajských a poté i sněmovních voleb povede Stranu svobodných občanů její staronový předseda Petr Mach. (…) Výsledek týden dlouhé elektronické volby není žádným velkým překvapením. Mach získal 65,7 procenta hlasů a bez problémů tak dokráčel k další obhajobě předsednického křesla. Tentokrát poprvé měl Mach i protikandidáty…

Volbě předsedy se intenzivně věnovaly Parlamentní listy, těsně před oznámením výsledků v článku Nový předseda Svobodných: Petr Mach, dále v článku Petr Mach opět zvolen do čela Svobodných. Petr Hampl bouchnul dveřmi, další článek byl z tiskové konference Mach: Konečně skončí nervozita a Svobodní budou moci jednotně směřovat za svým cílem:
Ke svému vítězství dnes na tiskové konferenci řekl: „Získal jsem velmi silný mandát. Je to pro mě signálem, že za mnou členové stojí. Děkuji, vážím si toho. Mám vizi svobodné a bezpečné České republiky i nový plán komunikační strategie, na kterém pracovalo dosavadní předsednictvo. Věřím, že se kolem nového plánu semkne i budoucí předsednictvo a strana bude jednotně postupovat k úspěchům v příštích volbách.“
Předseda Mach dnes také na tiskové konferenci představil svou vizi. Upozornil, že za 1. republiky byla ČR v životní úrovni mezi první desítkou nejlepších zemí světa a vysvětlil, proč v posledních šesti letech neprosperuje: „Naši ekonomiku ničí přebujelá byrokracie, vysoké daně a státní zadlužování. Abychom vrátili do České republiky prosperitu, musíme dát lidem opět svobodu – snížit daně, omezit byrokracii, zjednodušit podnikání a zaměstnávání lidí.“…

Svobodný monitor a článek Šéfem Svobodných je opět Petr Mach. Do voleb chce jít se Soukromníky.

Eurozprávy vydaly článek Předsedou Svobodných se znovu stal Petr Mach a zvlášť fotogalerii z tiskové konference.

O volbách dost intenzivně informovala i Česká televize. Na stanici ČT24 půl dne běhal tzv. kraul (textová zpráva na liště u spodní části obrazu), že Petr Mach je opět předsedou Svobodných. Informaci o volbě pak ČT během pondělí 23. 11. několikrát odvysílala ve zprávách, např. v 11:00 hod. zaznělo:
Petr Mach zůstává předsedou Strany svobodných občanů. V internetové volbě zvítězil se 2/3 hlasů nad trojicí protikandidátů. Jeden z nich, Petr Hampl, ze strany odchází. Podle Macha to přispěje k ukončení vnitřních rozporů. Volit se budou ještě 4 místopředsedové. O těch se má rozhodnout na přelomu listopadu a prosince.
Záznam pořadu si pusťte zde (stopáž 31:40 do 32:07).

Ve večerním pořadu Studio ČT24 pak byl s P. Machem delší rozhovor, v němž mj. řekl: "Vždy jsme byli vnímáni jako jasně ekonomicky liberální strana. Dnešní téma je ale bezpečnost. Jsme hluboce přesvědčeni, že když je ekonomika svobodná, může být prosperující. A když je svobodná a prosperující, tak mlže být také zajistit bezpečnost."
Záznam pořadu si pusťte zde (v čase 54:00-58:00).

Také Český rozhlas zprávu o zvolení P. Macha několikrát odvysílal (ve zprávách na většině stanic), stanice Radiožurnál s ním natočila a odvysílala rozhovor (bohužel záznam není k dispozici) a zpráva se objevila i na rozhlasovém webu Předsedou Svobodných se znovu stal Petr Mach, získal dvě třetiny hlasů:
Ekonom a politik, od roku 2014 člen Evropského parlamentu. Narodil se 6. května 1975 v Praze. Vystudoval obor statistika-ekonometrie a obor finance na Vysoké škole ekonomické (VŠE) v Praze. Od roku 1999 do 2009 pracoval ve vzdělávacím a výzkumném institutu Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP), v letech 2003 až 2009 ve funkci výkonného ředitele. Byl také externím poradcem prezidenta republiky Václava Klause. Přednáší na vysokých školách. V letech 1997 až 2007 byl členem ODS.

Den po zvolení Petra Macha o tom informovaly i mnohé tištěné deníky.

Hospodářské noviny a článek Předsedou svobodných se znovu stal Petr Mach (24. 11. na str. 4).

Lidové noviny a článek Svobodné dál povede Petr Mach (24. 11. na str. 6).

Právo a článek Mach chce koalici se Soukromníky (24. 11. na str. 2).

V tištěném deníku E15 vyšly hned tři články: Protagonisté dne (24.  na str. 2), V čele Svobodných zůstává Mach. Půtky ve straně prý skončí (24. 11. na str. 3):
Zakladatel Strany svobodných Petr Mach obhájil post předsedy, když v internetovém hlasování získal dvě třetiny hlasů. Nenaplnily se tak obavy, že ho vystřídá Petr Hampl, který by liberální uskupení mohl při současných náladách vyvolaných uprchlickou krizí posunout až k extrémní pravici. Hampl po debaklu oznámil, že odevzdá stranickou legitimaci. „Získal jsem velmi silný mandát, mám vizi svobodné a bezpečné České republiky. Věřím, že se kolem nového plánu semkne i předsednictvo,“ uvedl Mach…

A pak ještě glosa s názvem Svobodní Svobodní (24. 11. na str. 12):
Straně svobodných občanů nelze upřít docela příjemnou politickou zarputilost a vyhraněné postoje, s nimiž se docela dobře nesouhlasí, což je na dnešní politické scéně osvěžující. Nejen proto se ovšem sluší pogratulovat Petru Machovi k obhajobě předsednického postu. Hlavním důvodem je, že strana dokázala odrazit nápor Machova protikandidáta, sociologa Petra Hampla. Ten chtěl Svobodné vtáhnout do Bloku proti islámu, na jehož akcích s oblibou vytvářel dojem humanitního akademického krytí (Konvičkova docentura z entomologie na to úplně nestačí)…

Glosa vyšla i na webu E15.

Ještě stručně dvě gratulace z politické scény. Jako úplně první politik gratuloval (SMS pár minut po půlnoci, kdy se výsledky objevily na facebooku) P. Machovi ke znovuzvolení místopředseda Soukromníků Rudolf Baránek. Předseda ODS Petr Fiala tak učinil prostřednictvím Twitteru.

DĚNÍ V EP

Parlamentní listy zveřejnily naše oficiální stanovisko k návrhu Evropské komise na zpřísnění zbraňové legislativy Evropská komise zneužila pařížské útoky.

Napsal o něm také server AC24 Evropská komise neváhala a zneužila pařížské útoky.

Euractiv uspořádal k tématu anketu Čeští europoslanci k útokům v Paříži: EU se musí lépe chránit a dal v ní prostor i P. Machovi.

Deník Blesk také uspořádal anketu, a to Kdo se bojí, nesmí do Bruselu 25. 11. (na str. 2; článek není k dispozici)
V hlavním městě Evropské unie, Bruselu, zažívají brutální hon na teroristu z Paříže. Nejvyšší stupeň bezpečnostních opatření trvá už od soboty. Petr Mach (40, Svobodní): „Už nemám jak svoji přítomnost v Bruselu omezovat, jezdím tam jenom na ta nejnutnější jednání. Pocit nebezpečí ze stávající situace ale mám a má ho i moje žena, která se o mě strachuje.“

Článek vyšel i na webu Blesku zde.

Prosperita napsala o pracovním setkání českých europoslanců s prezidentkou Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Martou Novákovou a viceprezidentem Pavlem Mikoškou SOCR ČR našel společnou řeč s europoslanci (20. 11. na str. 10):
Prezentované téma bylo pro přítomné poslankyně a poslance zajímavé. Svými názory zpochybňovali smysluplnost regulace nastavené ZoVTS a jeho novelou, kterou považují za značně diskutabilní. Poslanci L. Niedermayer, P. Mach a T. Zdechovský se otevřeně postavili proti takovému způsobu regulace v tržním prostředí…

AKTUÁLNÍ TÉMATA

V pátek 20. listopadu byl Petr Mach hostem pořadu Den v 60 minutách na stanici ČRo Plus. Tématem bylo „Posílení vnějších hranic“. Záznam pořadu si můžete pustit zde (posledních 15 minut pořadu).

Blesku si všimli našeho statusu na stranickém facebooku Osvěta, nebo agitka? Babišův tým nutí lidem účtenky v komiksu o Daňku Krátilovi:
Příběhy ze života Daňka Krátila. Tak nazvala Finanční správa svůj zbrusu nový komiks. Čtenářům přináší osm ilustrovaných příběhů, kde je jim názorně vysvětleno, jak se v Česku okrádá stát o daně. (…) Nelibost komiks vyvolal hlavně u Strany svobodných občanů. Přirovnala ho ke komunistickým plakátům z 50. let. „Ministerstvo propagandy formou komiksů přibližuje uvědomělým občanům, jak paraziti z řad podnikatelů a živnostníků odmítají registrace k DPH, krátí daně a zaměstnávají načerno,“ zkritizovali Svobodní na svém facebookovém profilu nejnovější počin Finanční správy…

Parlamentní listy přinesly velký rozhovor s místopředsedou Soukromníků R. Baránkem, který mluvil i o spolupráci se Svobodnými:
„V následujících krajských volbách budou kraje, kde půjdeme v koalici. Budeme se podporovat i v senátních volbách, Strana soukromníků podpoří kandidáty svobodných, mimo jiné tak, že tam, kde budou kandidovat, nepostavíme vlastního kandidáta. A to bude platit i naopak. Myslím, že tím vydáme i signál pro parlamentní volby, že napravo vzniká rozumná středopravicová síla, která může být alternativou pro lidi, kteří volili pravici, ale nechtějí už volit ODS ani TOP 09. Když volby dopadnou dobře, věřím, že se pravice zbaví všech dětských nemocí, poučena všemi minulými průšvihy, a že po volbách budeme schopni jednat o vytvoření nějaké politické síly, která povede tento stát.“…

PŘEDVOLEBNÍ PRŮZKUM

SANEP vydal průzkum, v němž Svobodní dosáhli 3,2 % hlasů. Citovaly ho např. První zprávy:
O jednu desetinu procentního bodu si oproti říjnu polepšili Svobodní, kteří se s aktuálním ziskem 3,2% hlasů rovněž udržují nad tříprocentní hranicí před stranou SPD Tomia Okanuty…

Průzkum SANEPu zveřejnil také internetový portál televize Nova TN.cz zde.

CO SE DĚJE V OBCÍCH

ZLÍN

Česká televize řešila kampaň zlínských Svobodných 18. listopadu v pořadu Události v regionech:
A s uprchlíky souvisí taky dopis, který našli ve schránce někteří obyvatelé Zlínského kraje a pořádně je vyděsil. Vypadá totiž jako úřední žádost, na základě které mají sdělit, kolik prostoru můžou poskytnout k okamžitému nastěhování uprchlíků, jinak hroz blíže neurčenou sankcí. Ve skutečnosti jde jen o leták politické strany Svobodní…
Záznam si pusťte zde (v čase 6:30–7:24).

O kampani napsalo i Echo24 „Kolik u sebe ubytujete běženců?“ Kampaň lidi vylekala:
Rozruch ve Zlínském kraji vyvolala Strana svobodných občanů. V rámci své politické kampaně totiž rozeslala do schránek místních lidí dopisy, které je vyzývají k ubytování běženců ve svých domovech. To, že se jedná jen o politickou kampaň, se však příjemci dozví až po otevření obálky. Na zlínské svobodné se proto snesla kritika některých vyděšených lidí…

Pozvánku na diskuzi o strachu z imigrace přinesly Parlamentní listy Svobodní: Ve Zlíně se bude diskutovat o strachu z imigrace:
Diskutující se zaměří na příčiny současné situace, nabídnou ale i pohledy na její řešení. Podnětem k uspořádání besedy byl říjnový průzkum agentury STEM/MARK, podle kterého 90 % obyvatel Zlínského kraje vnímá současnou imigrační vlnu do zemí Evropské unie jako hrozbu. Akci organizuje Strana svobodných občanů. „Nejde ale o žádnou volební agitaci naší strany. Pluralitu názorů zajišťuje opravdu široké spektrum účastníků z uskupení, které v pohledu na uprchlíky stojí na různých stranách pomyslné barikády,“ poznamenal Tomáš Pajonk, předseda Svobodných ve Zlínském kraji.

Pozvánku otiskl i Zlínský deník Představuje současná migrační vlna hrozbu? Odpoví v diskusi (25. 11. na titulní straně):
Akci organizuje Strana svobodných občanů. „Do diskuse se nicméně zapojí široké spektrum účastníků z uskupení, která v pohledu na uprchlíky stojí na různých stranách pomyslné barikády,“ poznamenal Tomáš Pajonk, předseda Svobodných ve Zlínském kraji…

CHRUDIM

Chrudimský deník a článek Stačil by jen radní, míní Svobodní (19. 11. na titulní straně):
„Aktivita místostarosty Romana Málka odpovídá aktivitě městského radního, a proto by se měl na tuto pozici přesunout,“ tvrdí opoziční chrudimští Svobodní. Celkový počet čtyř městských místostarostů je podle nich nadbytečný, úplně by prý stačili tři. „Nechali jsme čtvrtému místostarostovi téměř rok na to, aby ukázal, jak je jeho pozice prospěšná. Za ten rok téměř na zastupitelstvu nepromluvil a nepředložil ani jediný bod,“ řekl zastupitel zvolený za Svobodné Josef Káles…

Článek byl i na webu Deníku Má Chrudim příliš místostarostů? Stačil by jen radní, míní Svobodní:
Svobodní Romanu Málkovi přiznávají snad jen navazování kontaktů v partnerských městech a napsání článku o sítích na holuby. Jediným přínosem je podle nich místostarostova přítomnost u projednávání městské koncepce odpadového hospodářství, přičemž Svobodní připomínají, že působností místostarosty Málka na radnici je odbor správní, odbor životního prostředí a poté také cestovní ruch a turistické centrum. „Současná koalice si dříve aktivního opozičního politika Málka velice chytře uplatila placenou funkcí čtvrtého místostarosty. Od té doby se Málek řídí heslem – mluviti stříbro, mlčeti zlato," dodal ještě zastupitel Petr Lichtenberg…

Napsaly o tom i Chrudimské noviny "Pryč s Romanem Málkem! Neobstál," volá část radniční opozice a žádá zrušit funkci čtvrtého místostarosty:
Na „paškál“ si ho vzala dvojka mediálně nejaktivnějších místních politiků, a sice zastupitelé Petr Lichtenberg a Josef Káles mladší, oba ze strany Svobodných. Svobodní se totiž domnívají, že Málka „uplatil“ funkcí čtvrtého místostarosty současný starosta města Petr Řezníček (SNK-ED). Tedy funkcí hrazenou z veřejných prostředků. Málek tak může spokojeně mlčet a případné kritiky své údajné nečinnosti odkazovat na vlastní aktivity v komisích a samotném vedení města. Svobodní by proto byli pro, aby se funkce čtvrtého místostarosty zrušila a Málek se stal pouhým radním…

Psalo o tom i Právo Svobodní v Chrudimi nechtějí Málka (24. 11. na str. 10):
Strana svobodných občanů (Svobodní) volá po zrušení pozice čtvrtého místostarosty města Chrudimi. O post by tak přišel Roman Málek (KDU-ČSL v Koalici pro Chrudim), který už byl v minulých volebních obdobích místostarostou několikrát, nebylo by to poprvé, kdy by nevydržel celé čtyři roky. „Dříve stačil jeden místostarosta, v minulém volebním období už byli tři a po lednovém ustanovení nové koalice SNK ED, ČSSD, ODS a Koalice pro Chrudim (lidovci) už máme v Chrudimi čtyři místostarosty,“ podotkl k situaci na chrudimské radnici zastupitel za Svobodné Petr Lichtenberg. „Nechali jsme čtvrtému místostarostovi téměř rok na to, aby ukázal, jak je jeho pozice prospěšná. Za ten rok téměř na zastupitelstvu nepromluvil a nepředložil ani jediný bod,“ řekl zastupitel zvolený za Svobodné Josef Káles…

JABLONEC N. NISOU

Deník a článek Půjčky na zlepšení bydlení jsou podle Svobodných diskriminační:
Jablonecký Fond na zlepšení úrovně bydlení je trnem v oku politikům ze strany Svobodných. Půjčky podle nich nemohou využít nemajetní a to je znevýhodňuje.
Fond na zlepšení úrovně bydlení funguje v Jablonci od roku 2002 (…) Nyní proti fondu ale vystoupili Svobodní. Dokonce chtějí, aby byl Fond na zlepšení úrovně bydlení zcela zrušen. „Přes nepochybně dobré úmysly vidíme v existenci fondu několik problémů," sdělil Jan Mikula, koordinátor Svobodných v Jablonci…

Článek vyšel i v tištěném Jabloneckém deníku (23. 11. na str. 1 a 3).

STŘEDNÍ ČECHY

Deník psal o spolupráci stran v krajských volbách:
V lepší volební výsledek věří i Svobodní. „3,9 procent je nejlepší výchozí pozice, jakou jsme kdy měli, a je to velmi povzbuzující. Věřím, že v samotných volbách bude výsledek minimálně dvojnásobný," řekl…

Vyšlo i v Pražském deníku (20. 11. na str. 10).

 

V Praze dne 25. listopadu 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných
e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31