Svobodní v médiích: Dění kolem uprchlíků, aktivity našich obecních zastupitelů aj.

Svobodní v médiích: Dění kolem uprchlíků, aktivity našich obecních zastupitelů aj.

Nejvíce pozornosti médií i veřejnosti samozřejmě poutalo jednání Evropského parlamentu o kvótách na uprchlíky a následující související události. Před samotným hlasováním jsme vydali stanovisko, zveřejnily ho Parlamentní listy: Svobodní vyzývají české europoslance: Hlasujte proti kvótám.

O jednání EP pak vydala zprávu agentura ČTK Europoslanci jsou pro přerozdělení uprchlíků, čeští jen výjimečně, kde mj. uvedla:
Evropští poslanci dnes většinou uvítali nový návrh Evropské komise (EK) na přerozdělení celkem 160.000 uprchlíků. Podporu vyjadřovali nejen v rozpravě po projevu předsedy EK Jeana-Claudea Junckera, který návrh představil, ale také schválením rezoluce doporučující redistribuci uprchlíků na základě kvót. Proti takovým návrhům jsou například příslušníci krajní pravice, ale napříč politickým spektrem většinou i čeští europoslanci.
Návrhy Evropské komise zcela odmítá český euroskeptický europoslanec Petr Mach. „Mně připadá, že pan Juncker v podstatě pouze sleduje politiku Německa a podle mého hlubokého přesvědčení Německo nese obří spoluvinu za uprchlickou vlnu,“ řekl dnes Mach ČTK. Berlín podle něj porušuje dublinskou úmluvu, když říká, že bude přijímat uprchlíky „bez ohledu na cokoli“.
„Teď najednou se chce Německo o uprchlíky podělit,“ namítl Mach. „Německu a panu Junckerovi se v podstatě podařilo něco, co nechtěli: zcela rozdělit Evropskou unii na staré a nové země,“ dodal předseda českých Svobodných.

Zprávu ČTK pak citovala mnohá média.

Večer po hlasování byl Petr Mach hostem pořadu Události, komentáře na stanici ČT 24. Dalšími hosty byli předseda zahraničního výboru sněmovny a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a předseda výboru pro evropské záležitosti sněmovny, místopředseda KDU-ČSL Ondřej Benešík. Záznam si pusťte zde (debata začíná ve stopáži 13:45).

O debatě informovaly Parlamentní listy v článku Budu rád, když se u nás pár uprchlíků usadí, prohlásil Schwarzenberg:
Mach a Benešík se ale shodli na tom, že uprchlické kvóty rozhodně nic neřeší. Členské státy EU přece už v červnu kvóty odmítli a dnes se tato otázka znovu otevírá. “Je to falešná hra Německa, která uprchlíky láká… Ale potom najednou řekne, že si je musíme přerozdělit do Bulharska či České republiky,“ udeřil Mach. Schwarzenberg sice tuto teorii označil za pokryteckou, ale Benešík dal Machovi v zásadě za pravdu. Kvóty samy o sobě u nás uprchlíky neudrží a nemá smysl někoho nutit, aby u nás zůstal, pokud chce žít jinde. To neznamená, že bychom nezvládli pomoc několika tisícům uprchlíků, ale musí jít o lidi, kteří u nás chtějí žít…

Česká televize pak ještě přinesla článek na svém webu, kde mj. uvedla:
Europoslanec Svobodných Petr Mach České televizi řekl, že selhala doktrína multikulturalismu: „Museli bychom být slepí, abychom neviděli, že ve Francii existují celá předměstí, kde je problém s těmi, kteří přišli do Evropy. Povinné kvóty byly odmítnuty už v červnu na summitu premiérů a je absurdní toto ignorovat. Pokud dojde na tvrdé hlasování v Radě a Česká republika bude přehlasována a donucena k něčemu, co drtivá většina lidí odmítá, dojde k pošlapání svrchovanosti země. Vláda by se měla zeptat lidí, jestli chtějí za těchto podmínek v Evropské unii vůbec být.“

Ještě před debatou v ČT byl Petr Mach hostem také na stanici Českého rozhlasu Radiožurnál v pořadu Ozvěny dne, kde upozornil, že na vině je „německá přistěhovalecká politika, která láká ty migranty, a trpí tím potom Maďarsko, Řecko, Itálie, takže já bych silně doporučil Německu, ať to přestane dělat a zmírní tím i ty problémy, které jsou na hranici Schengenu.“ A dále dodal: „Nemůžeme připustit, aby nám někdo vnucoval tu multikulturní politiku, která evidentně selhala ve Francii a jinde. A jestli Česká republika bude přehlasována, tak to je pro mě důvod okamžitě volat po vystoupení z Evropské unie, protože myslím, že není možné, abychom si proti vůli drtivé většině lidí nechali diktovat něco tak strašného, jako je přerozdělování lidí, které bychom museli u nás držet, aby nešli dál do Německa.“
Přepis pořadu si přečtěte zde.

O jednání EP informoval Reflex v článku Europoslanci se přeli o smysl uprchlických kvót:
Český euroskeptický poslanec Petr Mach dnes na plénu europarlamentu varoval, že pokud v EU zvítězí názor podporující přerozdělování, "většina českých občanů nebude chtít v takové Evropské unii zůstat"…

Parlamentní listy a článek Mach (Svobodní): Přišel čas vystoupit z EU:
Evropský parlament odhlasoval povinné přerozdělení imigrantů. Pro hlasovalo 498, proti bylo 158 europoslanců, vč. Petra Macha (Svobodní).
Ten bezprostředně po hlasování reagoval slovy: "Přišel čas vystoupit z EU!"

Deník Právo a článek EP návrh vítal, z Čechů jsou pro jen Niedermayer a Polčák (10. 9. na str. 16):
Evropští poslanci Junckerův návrh na přerozdělení uprchlíků většinou uvítali. Podporu vyjadřovali nejen v rozpravě po projevu, ale také schválením rezoluce doporučující redistribuci uprchlíků na základě kvót. Návrhy Evropské komise zcela odmítá český euroskeptický europoslanec Petr Mach (Svobodní). „Mně připadá, že pan Juncker v podstatě pouze sleduje politiku Německa, a podle mého hlubokého přesvědčení Německo nese obří spoluvinu za uprchlickou vlnu,“ podotkl.

A Právo přineslo článek ještě i další den Pro usnesení s kvótami jen tři čeští europoslanci z 21 (11. 9. na str. 2):
I když se čeští politici napříč spektrem shodují v odmítání povinných kvót na rozdělování uprchlíků po Evropské unii, tři europoslanci zvolení za TOP 09 a Starosty návrh podporující kvóty ve Štrasburku podpořili. Pro hlasovali Stanislav Polčák, Luděk Niedermayer a Jiří Štětina. Ostatní čeští europoslanci, jichž je celkem 21, byli buď proti, nebo se zdrželi. Striktně proti usnesení se postavil i šéf Svobodných Petr Mach. „V obou případech jsem hlasoval proti kvótám,“ řekl Právu.

Deník Blesk a článek Nikdo nás nebude nutit! (10. 9. na str. 3) Česká politická scéna zuří. Pan Juncker jde přes mrtvoly, ignoruje, že je to chybná politika Německa, která láká migranty do Evropy, a ignoruje fakt, že my v ČR kvóty rozhodně nechceme.“ Petr Mach (Svobodní), europoslanec.

Haló noviny a článek Juncker vnucuje migranty (10. 9. na titulní straně):
Návrhy Evropské komise zcela odmítá český euroskeptický europoslanec Petr Mach. „Mně připadá, že pan Juncker v podstatě pouze sleduje politiku Německa a podle mého hlubokého přesvědčení Německo nese obří spoluvinu za uprchlickou vlnu,“ řekl Mach. Berlín podle něj porušuje dublinskou úmluvu, když říká, že bude přijímat uprchlíky „bez ohledu na cokoli“. „Teď najednou se chce Německo o uprchlíky podělit,“ namítl Mach. „Německu a panu Junckerovi se v podstatě podařilo něco, co nechtěli: zcela rozdělit Evropskou unii na staré a nové země,“ dodal předseda českých Svobodných.

Euportál a článek Odhaduje se příchod 100 milionů běženců. Evropa končí, dopadneme jako indiáni.
Vláda se musí vzbouřit proti vyhrožování z EU. Politici se nám vyjádřili ke kvótám na uprchlíky. „Vláda musí trvat na odmítání kvót. Jinak bude jednat v rozporu s vůlí drtivé většiny lidí. Musí vyvíjet diplomatické úsilí, aby dala dohromady blokační menšinu států, které budou v Radě EU hlasovat proti,“ radí předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach.

13. září Německo oznámilo, že obnoví kontroly na hranicích s Rakouskem. P. Mach k tomu okamžitě vydal stanovisko: „Je to nevybíravý tlak Německa na to, aby země EU souhlasily s kvótami. Německo nejdřív imigranty lákalo na štědrý sociální systém, a teď najednou chce, aby se o ně postaraly ostatní země.“ Objevilo se následně snad ve všech médiích, zde jsou aspoň některé.

Zpravodajská agentura ČTK uvedla ve zprávě 13. 9. vydané ve 20:44 hod.:
Krok Německa je podle předsedy Strany svobodných občanů Petra Macha nevybíravým tlakem této země, aby členské státy souhlasily s kvótami. "Německo nejdřív imigranty lákalo na štědrý sociální systém a teď najednou chce, aby se o ně postaraly ostatní země," podotkl v tiskové zprávě Mach.

Deník Blesk

Deník.cz

Server E15

Echo24 a ještě jeden článek

Lidovky také články, a to 13. září a 14. září

Novinky

Týden

Parlamentní listy

První zprávy

Svobodný monitor zmínil v článku i stanovisko strany.

Mediální expert Petr Žantovský souhlasil ve svém pravidelném komentáři pro Parlamentní listy s P. Machem:

Přitom je zajímavé sledovat v různých diskusích, že se naši politici shodují v tom, že to je nesmysl. “Třeba v České televizi v diskusi pana Benešíka z KDU-ČSL, pana Macha a pana Schwarzenberga nebo o den později, kdy se k tomu vyjadřovali pan europoslanec Pospíšil a právě pan Polčák. A přesto to Evropský parlament doporučil Evropské komisi udělat, k tomu to usnesení směřuje. Mám dojem, že platí to, co řekl pan Mach, že tahle situace je okamžikem posledního vyústění poločasu rozpadu Evropské unie. Protože to je něco, na čem se Evropská unie rozpadne, na čem skončí, když začne řešit věci direktivně, tedy příkazy, kvótami bez ohledu na názor jednotlivých států. Evropská rada složená z prezidentů či z premiérů nic takového neodsouhlasila, naopak vyjádřila s kvótami nesouhlas, přesto to v Bruselu vedou tímto směrem a ženou Evropu do katastrofy,“ tuší Petr Žantovský.

Naopak europoslanec Tomáš Zdechovský P. Macha zkritizoval, a to hned dvakrát. Nejprve v komentáři pro Echo24 Proč ta ‚neschopná‘ EU neřeší uprchlickou krizi?:
Kritiku EU slýcháváme prakticky ze všech stran. Evropské unii je v poslední době často vytýkáno, že pro řešení krize s uprchlíky nedělá vůbec nic. Dokonce europoslanec Petr Mach by rád vystoupil z Evropské unie, protože unie nic nedělá a ještě nám někdo chce „nutit“ imigranty, které musíme platit z našich daní…

A pak ještě v rozhovoru pro Parlamentní listy: Přestalo se mluvit, začalo se řvát. Kdo odmítá kvóty, je nepřítel
„Přestalo se argumentovat a začalo se vydírat a řvát,“ popisuje reakce na odmítnutí kvót Visegrádskou čtyřkou europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Upozorňuje také na neúnosnou situaci v Německu, kde jsou už i z čerpacích stanic uprchlické tábory. „A že nás zachrání vystoupení z EU? Absolutní blbost. Osobně se zlobím na Petra Macha, protože jeho výroky jsou totálně nesmyslné,“ rozladil Zdechovského europoslanec ze Strany svobodných občanů…

Svobodný monitor a článek Němci uvažují o trestání Česka zrušením dotací kvůli odmítání uprchlíků:
Česko by mohlo přijít o evropské dotace. Někteří vládní představitelé Německa chtějí prosadit návrh, aby Evropská unie neposkytovala dotace těm státům unie, které odmítají kvóty na rozdělování imigrantů. K návrhu na zrušení evropských dotací v souvislosti s imigrační krizí se vyjádřila Strana svobodných občanů: „Postoj Německa (a předtím i Rakouska) plně potvrzuje, že eurodotace jsou jen nástrojem pro vydírání a řízení politických reprezentací členských států EU.
Svobodní doufají, že česká vláda bude mít odvahu postavit se vydírání. Zároveň vyzýváme poslance Parlamentu ČR, aby přijali zákon o referendu o vystoupení z Evropské unie. Vystoupení z EU je předpokladem pro zamezení takovému vydírání v budoucnosti.“
Předseda Svobodných Petr Mach doplnil: „Snaha Německa trestat rušením dotací státy, které nechtějí kvóty, je prachobyčejné vydírání. Dotace se rušit mají, ale stejně tak i příspěvky do EU, a to všem, bez ohledu na imigranty“.

O problematice uprchlíků se mluvilo i v pořadu Politické spektrum na stanici ČT 24, byl tentokrát hostem místopředseda Svobodných Radim Smetka a spolu s ním diskutovali předseda Lukáš Černohorský (Piráti) a senátor Václav Láska (Strana zelených). "Je dobře, že imigranty nelákáme na dávky, v tomto směru je česká imigrační politika v pořádku. Neschopnost EU se dala předpokládat. Tohle si má prostě každý stát řešit sám a nechť se ukáže, kde to funguje, a kde ne," říká mj. v pořadu Radim Smetka.
Pořad se vysílal v sobotu 12. září a záznam si pusťte zde.

DĚNÍ VE STRANĚ

Zapojení jednoho z kandidátů na předsedu Svobodných P. Hampla do vzniku nové strany komentoval v deníku Právo Lukáš Jelínek v článku Nebezpečný pokus čiperů (11. 9. na str. 6):
Ještě nedávno se uskupení Úsvit – Národní koalice distancovalo od povrchního extremismu a poukazovalo na různé tváře islámu. V úterý mu vyhlásilo nulovou toleranci jako celku a za svoji tvář (superlídra) si do voleb vybralo Martina Konvičku, vůdce Bloku proti islámu. Posilou party chce být i sociolog Petr Hampl, chystající Úsvitu program a zároveň kandidující do čela Svobodných, které by rád do předvolební koalice včlenil. Šance, že by se mu to podařilo, velká není. Svobodní, zatím vedení Petrem Machem, sice neskrývají odpor k EU, ale ostny proti odlišným náboženstvím či kulturám nevystrčili. Hamplovi však může stačit, že na něj budou na čas upřeny reflektory. Pak se hladce zařadí do intelektuálního zázemí Úsvitu.

Komentář na stejné téma napsal pro Euro Petr Holec Hurá do Strakovky:
Konvička není jediným doktorem věd, jemuž nedá islám spát. Program ÚNK bude nově psát sociolog, bloger a spolupracovník Akademie věd i Karlovy univerzity Petr Hampl, jinak člen Strany svobodných občanů. Ti se ho pokusili neúspěšně ze strany vyloučit, za což se jim on odvděčil stále platnou kandidaturou na předsedu. I on je plný originálních nápadů: zaprvé by podle něj měli s Konvičkou spolupracovat i Svobodní a za další by Česko mělo vystoupit z NATO, spolupracovat s Ruskem a taky založit domobranu.

RŮZNÉ

Jan Herzmann v Reportéru obsáhle rozebírá fungování stran na sociálních sítích Vítězové a bojující na sociálních sítích (14. 9. na str. 22):
Značné rozdíly jsou však mezi stranami v oné menšině emocionálně nabitých vyjádření. U Svobodných se podíl pochvalných příspěvků, respektive příspěvků vyjadřujících pozitivní sentiment (emoce), pohybuje u 25,7 procenta z celkového počtu zmínek. U sociálních demokratů je to naopak pouze 6,5 procenta.

Objevil se nový průzkum volebních preferencí – SANEP nám dává 2,8 %. Napsaly o tom mj. První zprávy.

Vydali jsme stanovisko ke zbrojním průkazům, napsaly o tom Parlamentní listy.

CO SE DĚJE V OBCÍCH

KUTNÁ HORA

P. Mach navštívil K. Horu, kde mají Svobodní dva členy v Radě města, a mj. diskutoval se studenty tamního gymnázia. Napsaly o tom Parlamentní listy a místní zpravodaj Svoboda.info.

HODONÍN

Deník psal o prodeji městských pozemků Prodej žádané parcely může přijít město draho. Vyhrála nejnižší nabídka:
Tři zájemci chtěli koupit pozemek o rozloze přesahující šest tisíc metrů čtverečních v bývalých velkých kasárnách v Hodoníně. Zastupitelé nakonec vybrali nabídku s nejnižší cenou. Podle opozice tak město přišlo o peníze. Petr Buráň a Terézia Išková z opozičních Svobodných a zastupitel za ANO 2011 Pavel Dvořáček se hlasování zdrželi. Většina zastupitelů byla pro radou doporučeného kupce. Svobodní se pozastavili nad tím, že ale nikde nebylo uvedeno, jakou váhu má každé z kritérií, a že tak vlastně není jasné, která firma podala nejlepší nabídku.

Napsal o tom i tištěný Hodonínský deník Za parcelu nabídl nejméně. Zvítězil (11. 9. na titulní straně) a stejný článek vyšel i ve Slovácko – regionální týdeník (15. 9. na str. 4).

Deníku vyšla i další hodonínská kauza Zateplování bazénu se prodraží o šest milionů:
Většina radních schválila v druhé polovině srpna příkazní smlouvu, na jejímž základě má být jednací řízení neveřejné. S tím se ale neztotožnil lídr Svobodných Petr Buráň. „Pokud bude město v této zakázce pokračovat, dám podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Jen z toho důvodu, jestli to udělalo správně. Pokud ano, tak je to bez problémů, pokud ne, bude muset nést následky," vyjádřil se opoziční zastupitel.

Stejný článek vyšel i v tištěném Hodonínském deníku (10. 9. na titulce) a opět ve Slovácko – regionální týdeník (15. 9. na str. 3).

CHRUDIM

Chrudimské noviny a článek Radnice by ráda přistoupila k paktu starostů a primátorů. „Jde o socialismus,“ tvrdí Svobodní v Chrudimi:
Tradičním kritikem podobných projektů je místní buňka Strany svobodných občanů. „Zastupitelům přišly podklady pro zářijové jednání zastupitelstva plné nesmyslů a zbytečných projektů. Vedení města se hodlá připojit k dalšímu budovatelskému projektu z dílny EU nazvanému Pakt starostů a primátorů. Zde ukazujeme jen malou část z dokumentace. Člověka z toho zamrazí, nepřipomíná vám to socialismus?“ komentují Svobodní na svém facebookovém profilu text, který je možné si prohlédnout v příloze pod textem.

TŘEBÍČ

Třebíčský deník a článek Služebna strážníků nesplňuje normy. Nová je v nedohlednu (12. 9. na titulní straně):
Třebíčtí radní chtěli městské policisty přesunout do zámku. To se ale nelíbí opozici. Petr Stejskal (Svobodní) se naopak opřel do městských radních kvůli tomu, že volné prostory na zámku nechává v současné době opravovat pro strážníky, aniž by s tím zastupitelstvo souhlasilo…

PRAHA

Zastupitel Prahy 3 za Svobodné Tomáš Štampach publikoval v zářijových Radničních novinách článek Dnes na vodítku psi, zítra my – o dalším kroku proti principům svobody a odpovědnosti.

Na serveru Kauza 3 vyšla analýza účasti jednotlivých členů výborů a komisí na jednáních. Po zhruba ročním „zhodnocení“ vychází u Svobodných slušné třetí místo.

 

V Praze dne 16. září 2015

Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31