Svobodní v médiích: Den daňové svobody, aktuální dění, průzkumy, krajské volby a mnoho dalších zpráv i z obcí

Svobodní v médiích: Den daňové svobody, aktuální dění, průzkumy, krajské volby a mnoho dalších zpráv i z obcí

Monitoring za období 1.–8. června 2016

Svobodný monitor zveřejnil článek ještě před samotnou akcí Den daňové svobody nastal v Česku rekordně brzy. O 3 týdny dříve než v eurozóně:
Den daňové svobody nastal v Česku rekordně brzy, již 2. června. To je o 3 dny dříve, než vloni. V zemích eurozóny nastane v průměru až 26. června. Svobodní budou na oslavu rozdávat žvýkačky: Předseda Svobodných Petr Mach a další představitelé strany pořádají na oslavu dne daňové svobody speciální akci, kterou zahájí 6. června ve 12:00 na Náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze. V průběhu dne budou speciální týmy v celé ČR rozdávat speciální vydání novin a dárky v podobě 10 žvýkacích kuliček v blistru, z nichž ovšem lidé dostanou jen polovinu. Svobodní tím chtějí ukázat, "jak je stát hamižný"…

Parlamentní listy také upozornily v den konání Svobodní dnes stříhají lidem žvýkačky:
V pondělí 6. června slaví Svobodní, tak jako každý rok, Den daňové svobody. Tedy den, kdy všichni přestáváme pracovat na stát a začínáme pracovat konečně na sebe. V průběhu dne tak můžete v cca 40 městech po celé ČR potkat naše týmy, které rozdávají speciální Svobodné noviny a dostanete od nich i malý dárek – balíček žvýkaček, z nichž ale lidé obdrží jen polovinu, abychom ukázali, jak je stát hamižný…

Českolipský deník a článek Připomněli den daňové svobody (7. 6. na str. 3):
Plovoucí den, kdy občané přestávají vydělávat na stát a začínají mít sami prospěch z plodů své práce, připadl letos na 3. června. Jedná se o souhrn daňové zátěže odečtený od skutečné mzdy. Daňové zatížení dosahuje v současnosti zhruba padesáti procent, proto tento den připadl letos na červen. Pro srovnání, za první republiky byl už 19. února. O možných řešeních snížení daňové zátěže informovala občany strana Svobodných v rámci svého včerejšího mítingu na náměstí Edvarda Beneše, kdy daňovou zátěž vtipně demonstrovali na balení žvýkaček, které lidem darovali a následně si polovinu vzali zpět…

AKTUÁLNÍ DĚNÍ

Týden a článek Lži, prachy a islám (6. 6. na str. 12):
Na podzim se okolo Bloku proti islámu začal opatrně motat člověk, který byl pro další dění zřejmě klíčový. Na sociálních sítích proti islámu a imigrantům čím dál ostřeji vystupující sociolog Petr Hampl, toho času člen Strany svobodných občanů. Hampla potkal předseda Svobodných Petr Mach na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde oba přednášeli. Zamlouvaly se mu jeho sociologické texty a vyzval ho ke spolupráci. Hampl na to slyšel, ale postupem času mu Machova partaj připadala v imigrantské a islámské otázce málo radikální. Konzervativní členové Svobodných jeho názory těžce nesli, několikrát dokonce navrhli jeho vyloučení…

Server TV Nova TN.cz spekuloval o možné kandidatuře Petra Macha na prezidenta v článku To jsou možní vyzyvatelé Miloše Zemana. Komu byste dali hlas?:
Jako o možných kandidátech se mluví například také o senátorovi Jaroslavu Kuberovi, sociologovi Janu Kellerovi, ekonomovi Petru Machovi, poslanci Tomio Okamurovi či Jiřím Dienstbierovi. Kandidaturu zatím nepotvrdil ani Miloš Zeman, zmínil se ale, že je tohle jeho první období a dá se tedy očekávat, že se pokusí i o druhé.

Na stejné téma vyšel článek na Kurzy.cz.

Velký rozhovor s P. Machem nejen o imigraci přinesly Parlamentní listy Nejsme v Turecku, aby někdo za urážky víry chodil do vězení, vkládá se Petr Mach důrazně do křiku kolem Samkové. A vystrčení holého zadku na konvoj…:
To, že se do české ekonomiky a společnosti dobře zařadili Slováci nebo Ukrajinci, neznamená, že by to šlo stejně hladce se Somálci, myslí si bývalý prezidentský poradce a nynější europoslanec Petr Mach. Jako příklad uvádí Francii, Německo nebo Nizozemí. Podle něj tam migranti a jejich potomci tvoří celé čtvrti, kde bují kriminalita a většina lidí funguje na sociálních dávkách…

ČTK přinesla zprávu o účasti Luboše Záloma na shromáždění na podporu svobody slova Samkovou přišla před tureckou ambasádu podpořit padesátka lidí (7. 6.), v níž mj. uvedla:
Samkovou přišli podpořit mimo jiné spoluzakladatel nové strany Alternativa pro Česko Petr Hampl, který patřil podobně jako Samková k Bloku proti islámu, nebo místopředseda středočeských Svobodných Luboš Zálom. Jejich proslovům předcházelo řetězové čtení sněmovního projevu Samkové. "Pokud někoho chtějí stíhat, musejí stíhat nás všechny," zdůvodnila to jedna z řečnic.

Zprávu ČTK zveřejnil např. Deník.cz tady a Pražský deník zde.

Článek vyšel i na Novinkách Pošleme na vás své syny! hrozila Samková před tureckou ambasádou a velvyslance proklela.

Mladá fronta Dnes o tom informovala v článku Samková proklela tureckého velvyslance. Umřete beze cti, hrozila.

Echo24 o tom napsalo v článku Zemřete dřív, než zplodíte syny. Samková proklela tureckého ambasadora.

Mladá fronta DNES informovala o vzniku fotbalového týmu Liberlandu Šéf reprezentace Liberlandu trénuje ženy FC Viktorie (6. 6. na str. 16):
Liberland je „ministát“ o rozloze sedmi kilometrů čtverečních, který na sporném území na břehu Dunaje mezi Chorvatskem a Srbskem loni vyhlásil zakladatel Strany svobodných občanů Vít Jedlička. Kuriózní a dosud oficiálně neuznaný stát založený na myšlence „žít a nechat žít“ eviduje na 90 tisíc žádostí o občanství…

Vyšlo i v internetové podobě na Idnes, v rubrice Sport Vzniká reprezentace Liberlandu.

Další článek na Idnes, v rubrice Sport S kým by mohl hrát Liberland? Třeba s Abcházií, Padánií či Horními Uhry:
Ohlášený vznik fotbalové reprezentace Liberlandu vyvolal většinou posměšné, v lepším případě shovívavé reakce. Neuznaný ministáteček o rozloze sedmi kilometrů čtverečních, který na sporném území na břehu Dunaje mezi Chorvatskem a Srbskem loni vyhlásil zakladatel Strany svobodných občanů Vít Jedlička, by se ale navzdory panující nedůvěře své reprezentace dočkat mohl.

PRŮZKUMY

Průzkum agentury TNS Aisa, kde nám dávají 2,5 %, zmínili v Otázkách Václava Moravce na ČT1 (5. 6. ve 12 hod.):
V čele voličské obliby zůstává hnutí ANO, 24 %. Následuje sociální demokracie s 18,5 %. Třetí KSČM by volilo 13 % lidí, ODS a TOP 09 shodně 8,5 %. Lidovci mají 5,5, Strana zelených 4,5 a Úsvit 4 %. Svoboda přímé demokracie a Piráti se pohybují kolem 3,5 % a Svobodní by získali 2,5 % hlasů. Šetření se uskutečnilo od 21. do 27. května. Do volebního modelu vstoupilo 837 lidí a statistická chyba se pohybuje od plus mínus jednoho do plus mínus 2,9 procentního bodu.
Záznam pořadu si pusťte zde.

Článek vyšel i na webu České televize:
Nad dvěma procenty jsou ještě Piráti a Svobodní.

Informovalo o tom i Echo24 v tomto článku:
Květnový volební průzkum společnosti TNS Aisa, který si nechala zpracovat Česká televize, ukazuje, že hnutí ANO ztrácí preference a náskok na druhou ČSSD se snižuje. Hnutí ANO v posledním měsíci dosáhlo na 24 %, což byl meziměsíční propad o 3,5 procentního bodu. Nad dvěma procenty jsou ještě Piráti a Svobodní.

A také Svobodný monitor v tomto článku a v Právu Průzkum: babišovci ztratili, utíkají jim vysokoškoláci (6. 6. na str. 2):

MÍSTOPŘEDSEDOVÉ V MÉDIÍCH

MF DNES informovala Káles je novým místopředsedou Svobodných (3. 6. na str. 15):
Zastupitel Chrudimi a kandidát Svobodných v krajských volbách Josef Káles byl zvolen novým místopředsedou Strany svobodných občanů. Ve volbě porazil lídra středočeské kandidátky Luboše Záloma a předsedu pražské organizace Pavla Štrosse. Místopředsedu Svobodných volí všichni členové strany ve vnitrostranickém internetovém hlasování.

F. Matějka na Parlamentních listech Švýcaři v referendu odmítli garantovaný příjem. Bravo:
“Kamkoli se po Evropě podívám, vidím socialismus. Základem politiky současných vlád je obírat jedny o jejich peníze a dávat je druhým. Říkají tomu sociální smír. Ve skutečnosti si jen zajišťují dostatek hlasů ve volbách. Švýcarsko patří mezi nejbohatší státy na světě a mohlo si garantovaný příjem pro všechny dovolit. Přesto občané v referendu tento sen novodobých marxistů jasně zavrhli a nepřetrhli vazbu mezi prací a penězi. Je skvělé při pohledu na politiku naší vlády vidět na starém kontinentu takový závan zdravého rozumu,“ říká k výsledku referenda místopředseda Svobodných František Matějka.

KRAJSKÉ A SENÁTNÍ VOLBY

Parlamentní listy a článek Slováček i Koukal. Soukromníci devětkrát do boje o Senát a v krajích všude:
S podporou Soukromníků bude v obvodu Kutná Hora usilovat o důvěru voličů Milan Vodička. “Já jsem zažil mnohé události i režimy. A vím dobře, co tuhle zemi ve skutečnosti opravdu brzdí. Jsou to naprosto přehnané regulace jdoucí z Evropy, které nemají se zdravým rozumem nic společného. Chci být senátorem na plný úvazek a velmi si vážím jako člen Svobodných, že budu mít podporu tří pravicových stran,“ uvedl Vodička…

Další článek na Parlamentních listech Nic moc, pane Babiši:
Vzestup zaznamenávají také například Svobodní a Strana soukromníků, kteří by se v Jihomoravském, Středočeském, Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji dokonce mohli dostat i do krajských zastupitelstev. Zlínský kraj se kloní na stranu Soukromníků a Svobodných, jež se blíží zisku 10 procent.

ZLÍNSKÝ KRAJ

Zlínský deník a článek Zlínský kraji, probuď se! (3. 6. na str. 14):
Druhé nejnižší mzdy v zemi, nemocnice topící se v dluzích, přes 700 kilometrů silnic v havarijním stavu, chybějící dálnice či nedostatečná péče o seniory. Problémy, na které upozorňuje před blížícími se krajskými volbami koalice Svobodní a Soukromníci Zlínský kraj. Kraj symbolicky vyzvala, aby se probudil. Členové koalice nechali v pondělí před budovou krajského úřadu ve Zlíně zvonit červené budíky.

Krajské listy a článek Preference koalice Svobodní a Soukromníci se v květnu přiblížily dvanácti procentům:
Na začátku roku překročení pětiprocentní hranice, v březnu výrazné posílení a aktuálně další skok na 11,7 procenta. Tak vypadá podle společnosti SANEP vývoj volebních preferencí Svobodných a Soukromníků ve Zlínském kraji. Podle dalšího výzkumu, realizovaného společností Phoenix Research on-line, je pak koalice SaS černým koněm voleb ve Zlínském kraji. Stále více lidí vidí tak v nové koalici šanci na to, aby se Zlínský kraj po letech stagnace opět probudil a získal dynamiku…

Stejné vyšlo i ve Zlínských novinách v článku Valenta v čele volebního bloku SaS posiluje.

LIBERECKÝ KRAJ

Parlamentní listy a článek Svobodní a Soukromníci chtějí pomoci Libereckému kraji společně:
Koalice nabízející nové tváře a neotřelá řešení vznikla už v osmém kraji. Zastavit nesmyslné přerozdělování peněz daňových poplatníků, zefektivnit hospodaření kraje a hlavně přiblížit krajský úřad obcím a jejich obyvatelům. To jsou v kostce hlavní body, s kterými půjde do voleb v Libereckém kraji tamní koalice Svobodní a Soukromníci. Lídrem bude Radek Uchytil ze Strany svobodných občanů, dvojkou pak Vladimír Resl ze Strany soukromníků České republiky. Koalice byla dohodnuta v těchto dnech…

JIHOMORAVSKÝ KRAJ

Deník zveřejnil průzkum společností Phoenix a Sanep v tomto článku:
Od posledního průzkumu si strana pohoršila a u voličů ji předčila koalice Soukromníků a Svobodných či Svoboda a přímá demokracie. „Až doteď jsme jednali s jinými stranami o možné spolupráci, takže kampaň jsme ani vést nemohli. To se nyní změní," slíbil předseda a lídr strany v kraji Jan Vitula…

Vyšlo i ve všech regionálních denících – např. v Brněnském deníku zde.

KARLOVARSKÝ KRAJ

Chebský deník a článek o průzkumech (7. 6. na str. 2):
Se ziskem 4,9 procenta hlasů se za touto stranou umístili Svobodní a soukromníci, o procento méně má SPD, následují Piráti a zbrusu nové uskupení pro letošní krajské volby Volba pro Karlovarský kraj (VOK).

STŘEDOČESKÝ KRAJ

Boleslavský deník a článek o průzkumech (7. 6.):
Výsledky průzkumů Středočeský kraj – Svobodní 5,9 %.

PARDUBICKÝ KRAJ

Pardubický deník a článek Podnikatelům se dnes představí další kandidáti do voleb (8. 6. na str. 17):
Dnes se podnikatelé setkají se zástupci Koalice pro Pardubický kraj a také se zástupci Svobodných a Soukromníků. „Pozvali jsme lídry stran a hnutí s cílem prezentovat podnikatelské veřejnosti a zaměstnavatelům jejich volební programy,“ vysvětlil předseda představenstva KHK PK Jiří Doležal.

PLZEŇSKÝ KRAJ

Plzeňský deník a článek Nového hejtmana určí až povolební jednání (7. 6. na str. 2):
Starostové a nezávislí se tentokrát spojili s Občany patrioty, Stranou soukromníků a Stranou svobodných občanů, tváří Starostů a patriotů je spálenopoříčský starosta Pavel Čížek.

DĚNÍ V OBCÍCH

NAPAJEDLA

Rozhovor s členkou Svobodných a zastupitelkou města Napajedla přinesly Parlamentní listy Razantní politička: Co se děje tady v Napajedlích:
Lucie Lompejová je členkou Svobodných, zastupitelkou města Napajedla a kandiduje v roce 2016 za koalici Svobodní a Soukromníci do krajského zastupitelstva Zlínského kraje. Se čtenáři se podělila o postřehy, které se týkají úředníků a jejich přístupu…

Parlamentní listy zveřejnily pak o rozhovoru ještě článek Proti arogantnímu chování úředníků se prakticky nelze bránit:
Nevhodný způsob hodnocení práce úředníků a nekvalitní management. To jsou dva hlavní důvody, proč je stav byrokratického aparátu státní správy i samosprávy tristní a úředníci se k občanům chovají nepatřičně. O tom je alespoň přesvědčena Lucie Lompejová (Strana svobodných občanů), která na celou věc nabízí pohled řadové občanky i opoziční zastupitelky Napajedel…

Další článek na Parlamentních listech Zastupitelé Napajedel se o novém přístavu dozvídají výhradně z tisku:
“Stavět by se podle projektu mělo dva roky. Určitě lze očekávat velký pohyb těžké stavební techniky. V jedné ulici si už nyní stěžují, že pod komunikací jsou šachty, které město nemá pořádně zmapované. Pokud dojde k porušení komunikace nebo propadu šachty, tak to bude muset z vlastních prostředků opravit město,“ varovala opoziční zastupitelka Lucie Lompejová (Strana svobodných občanů), podle které by město mělo s investorem případně budoucím provozovatelem jednat o kompenzacích…

CHRUDIM

Chrudimské noviny a zpráva Nové chodníky v Topolské ulici a ve Vestci:
Městští radní teď schválili další opravy chodníků, které jsou nosným tématem především opozičních zastupitelů ze Strany svobodných občanů. Nejlepší nabídku na opravu chodníků předložila firma D&D Profi Dašice. Celkem přijde proinvestovat více než čtvrt milionu korun…

TURNOV

Krkonošký deník a článek Turnovský svoz odpadu pro vyvolené (8. 6.)?:
Téměř do třiceti míst nezajíždí těžká technika. (…)
„Řekli jsme, že v době, kdy budou místa nedostupná, tak to přechodně budeme řešit pytli. Ale když to takové roky šlo, nechápu, proč to nejde dnes? Přece technika by se měla zlepšovat a ne opačně,“ konstatoval zastupitel Vítězslav Sekanina (Svobodní).

 

8. června 2016

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31