Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: brexit, EU, aktuální dění, krajské volby a zprávy z obcí

Svobodní v médiích: brexit, EU, aktuální dění, krajské volby a zprávy z obcí

Monitoring za období 15.–22. června 2016

Ve čtvrtek 16. června byl Petr Mach hostem pořadu České televize Události, komentáře. V debatě se Stanislavem Polčákem na téma „Británie před hlasováním o Brexitu“ mj. apeloval na českého premiéra, aby nedopustil žádné tresty za případné vystoupení Británie z EU a ani k nim nedal souhlas. V našem zájmu je, aby obchod i po Brexitu běžel hladce.
Záznam celého pořadu si pusťte zde. Přepis si přečtěte tady.

Rozhlas.cz avizoval, že bude debata Vystoupí Británie z EU? Poslechněte si veřejnou debatu ČRo Plus:
Zůstane Británie v Evropské unii, nebo z osmadvacítky vystoupí? A jaké dopady vlastně případný odchod Spojeného království bude mít na ostatní země? Otázky o případném brexitu od 17 hodin probírají hosté Českého rozhlasu Plus ve veřejné debatě. Do studia ve Vinohradské 12 přišli odborníci i laická veřejnost.
Britské referendum proběhne už za dva dny – 23. června a podle průzkumů a veřejných diskuzí vše nasvědčuje tomu, že výsledek se nedá předpokládat do poslední chvíle.Pozvání do studia S1 na pražských Vinohradech přijali ekonomové Eva Zamrazilová, Tomáš Sedláček a Pavel Kohout a další odborníci. Například Pavel Drahotský, Zbyněk Frolík, Václav Klaus mladší nebo europoslanci Jiří Pospíšil a Petr Mach.

O debatě na ČRo Plus vyšel článek na webu Týdnu Být, či nebýt v EU? Debata ČRo Plus o britském referendu:
Diskutovat o referendu budou Eva Zamrazilová, Tomáš Sedláček, Pavel Kohout, Jiří Pospíšil, Petr Mach, Václav Klaus ml., Pavel Drahotský a Zbyněk Frolík…

Další článek na internetových stránkách rozhlasu vyšel bezprostředně po debatě Británie zůstane v EU, Evropa by ale měla dojít k sebereflexi, shodli se hosté debaty ČRo Plus:
Británii čeká pozítří klíčové referendum o budoucnosti země v Evropské unii. Český rozhlas Plus si k veřejné debatě o případnému brexitu pozval ekonomy, politiky a podnikatele. Pozvání přijali Eva Zamrazilová, Tomáš Sedláček, Pavel Kohout, Jiří Pospíšil, Petr Mach, Pavel Drahotský, Zbyněk Frolík a Václav Klaus mladší. Hosté se shodli, že Velká Británie z EU neodejde. Podle nich by ale unie měl dojít k sebereflexi…

Videozáznam celé veřejné debaty si pusťte zde.

Na serveru Dotyk vyšel článek Brexit: Drolení Evropy v zájmu Ruska:
Co se stane, když Velká Británie opustí Evropskou unii? Týdeník Dotyk sumarizuje hlavní argumenty, které v diskusi mezi zastánci a odpůrci „brexitu“ zaznívají. V celé bouřlivé debatě o pozitivech a negativech „brexitu“ zaznívá mnoho argumentů. Na některé aspekty upozorňuje pro týdeník Dotyk i teolog Tomáš Halík, bruselský lobbista Ivan Hodač, předseda Svobodných Petr Mach či politický geograf Michael Romancov (viz komentáře).
Celé vydání Dotyku lze stáhnout zde.

Rozhovor s Tomášem Pajonkem o Brexitu přinesly Parlamentní listy Fašisté, bonzáci, rozdávání bohatství Evropy. Tomáš Pajonk nepěkně hovoří o elitách EU a přednáší výzvu pro všechny:
„Přeji Britům odvahu,“ vzkázal předseda Svobodných ve Zlínském kraji Tomáš Pajonk. „Můj názor je, že brexit nebude. Já ho sice Britům v dobrém přeji, ale tohle je jejich volba,“ doplnil. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz také ostře prohlásil: „Fašistů máme v EU hromady, ve jménu budování integrovaného evropského státu jsou ochotni obětovat všechny možné principy a majetky ostatních lidí. Naši ministři chtějí, aby lidé měli děti pro stát, aby lidé bonzovali na sousedy pro stát a podobné šílenosti.“

Svobodný monitor a článek Itálie: Příznivci Bruselu na hlavu poraženi. Římu a Turínu budou vládnout radikální euroskeptici:
Levicová proevropská Demokratická strana italského premiéra Mattea Renziho ztratila posty starosty Říma a Turína. Připravilo je o ně radikálně euroskeptické Hnutí pěti hvězd (M5S) komika Beppe Grilla. Hnutí prosazuje vystoupení Itálie z Evropské unie. V Evropském parlamentu 17 poslanců hnutí zasedá ve frakci Evropa svobody a přímé demokracie, například s radikálně euroskeptickou britskou stranou UKIP Nigela Faragea nebo poslancem českých Svobodných Petrem Machem.

MF Dnes a anketa v článku Proti všem (22. 6. na str. 3):
MF Dnes v průzkumu oslovila všech 21 českých europoslanců. Dva z nich se chystají podpořit uprchlické kvóty. „Dostáváme kvůli tomu výhrůžky,“ říkají.
Jen co Britové rozhodnou, zda setrvají v Evropské unii, přijde na přetřes další strašák europoslanců: jednání o další podobě kvót na přijímání uprchlíků.
V Bruselu by se k němu mohli dostat už příští měsíc. A podle exkluzivního průzkumu MF DNES mezi všemi českými europoslanci půjde znovu o téma, které rozdělí evropský parlament.
Anketa Podpoříte kvóty na přijímání uprchlíků? Petr Mach Svobodní: „Odpovědně se chová Maďarsko a Makedonie, které postavily ploty. Neodpovědně se chová EU, která plánuje další přerozdělovací plán a znovu zve migranty do Evropy.“

Parlamentní listy a článek Lži EU, rádio Jerevan, blbí občané, vládnou zde Rusové:
K zastavení propagandy Evropské unie naopak vyzval zlínský lídr Svobodných  Tomáš Pajonk. „Ruská propaganda by měla téměř nulový vliv, nebýt propagandy unijní, kterou si navíc musíme platit. Když vidím problém, vždy první přemýšlím, co mohu udělat já sám, a ne co mají udělat ti druzí. Zastavme eurounijní a vládní propagandu, která křiví mediální prostor. Není totiž divu, že občané přestávají věřit oficiálním zdrojům, které realitu popisují velmi selektivně,“ vyjádřil svůj názor Pajonk s tím, že neví, co všechno Rusko chce. To podle jeho slov však neví ani generál Pavel. Ten jen potřebuje vnějšího nepřítele, a tak se i on sám stává tím důvodem, proč občané nevěří vlastním politikům.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ

Na chystanou cenzuru médií reagoval Petr Mach ve zprávách TV Prima. Vládní výbor pro média pod vedením Jiřího Dienstbiera chce do zákona zavést vysoké pokuty za negativní zprávy o uprchlické krizi nebo třeba o islámu. „Doufám, že drtivá většina poslanců takové nápady odmítne. My potřebujeme v České republice zachovat elementární svobodu slova, a to co navrhuje pan Dienstbier, to je tak přehnaná politická korektnost, že důsledkem může být naopak omezení lidských práv“, řekl Petr Mach ve zprávách na Primě 17. června.
Reportáž si pusťte zde (začíná v čase 14:36).

Blesk.cz a článek Klaus slavil 75 let:
V článku je video, které zachycuje gratulaci Petra Macha a jeho manželky Andrey a předání dárku k prezidentovým narozeninám.

Právo a článek Klaus slavil 75. narozeniny (20. 6. na str. 2):
Václavu Klausovi popřála včera k pětasedmdesátinám i lídryně francouzské Národní fronty Marine Le Penová. S dalšími euro -skeptiky natočila video, které včera pustili Klausovi na oslavě jeho narozenin na pražské Štvanici.
Blahopřály mu stovky hostů, mj. členové ODS, budoucí guvernér ČNB Jiří Rusnok, šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, arcibiskup Dominik Duka, expremiér Jan Fischer, bývalá nejvyšší žalobkyně Renáta Vesecká, výtvarník Milan Knížák, režisér Jiří Svoboda či europoslanci Jan Keller (nestr. za ČSSD), Jan Zahradil (ODS) a Petr Mach (Svobodní).

Svobodný monitor a článek Krize: Chovanec podepsal reorganizaci policie, Babiš chce chce vypovědět koalici:
Postup ministra vnitra Chovance podpořili i Svobodní. „Je dobře, že ministr vnitra Chovanec podepsal reorganizaci policie a nebál se jít proti Babišovi. Nelze předat veškerou moc Babišovi, který ani nevyhrál volby,“ uvedl předseda Svobodných, europoslanec Petr Mach. „Věřím spíš Chovancovi už s ohledem na to, že se dokázal postavit Bruselu ve věci omezení práva držet zbraň a migračních kvót,“ podotkl.

Parlamentní listy a článek Šel proti Babišovi a podepsal. Europoslanec Mach tleská Chovancovi:
Předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach pochválil ministra vnitra Milana Chovance za to, že se neohlížel na ultimátum Andreje Babiše a podepsal ohlášenou reorganizaci Policie ČR. ANO by totiž nemělo mít moc nad policií. „Je dobře, že ministr Chovanec podepsal reorganizaci policie a nebál se jít proti Babišovi,“ napsal Mach skrze svou mluvčí Kateřinu Kašparovou. „Nelze předat veškerou moc Babišovi, který ani nevyhrál volby.“ Mach vkládá svou důvěru v Chovance, který podle něj správně brojí proti Bruselu v ohledu migrační krize a práva držet zbraň. „Ministr Chovanec řekl: Nedopustím, aby se policie stala divizí Agrofertu, a té odvahy si cením,“ poznamenal Mach.

Neviditelný pes otiskl článek P. Macha Snížit DPH na 14 procent:
V ČR máme jedno z nejvyšších daňových zatížení na světě. Potraviny jsou zatížené daní z přidané hodnoty 15 %, ostatní věci sazbou 21 %. Pojďme snížit DPH na jednotných 14 %, omezíme tím daňové úniky a snížíme ceny v obchodech…

KRAJSKÉ A SENÁTNÍ VOLBY

O rezignaci pana Baránka napsali v řadě regionálních mutacích Deníku Bývalý fotbalový boss Baránek u Soukromníků rezignoval. Po soudním trestu (17. 6. na titulní straně)
Odstoupil. Někdejší majitel fotbalového klubu Tatran Poštorná a známý břeclavský podnikatel Rudolf Baránek se vzdal postu místopředsedy strany Soukromníků. Stalo se tak několik týdnů poté, co si Baránek vyslechl další trest – za krácení daní a pašování cigaret. Vrchní soud v Praze mu potvrdil tříletou podmínku. Na verdikt upozornilo Aktuálně.cz…

Vyšlo i v internetové podobě celé řady regionálních deníků, viz např. tady.

Článek o volbách na Eportálu ODS nepochopila, že boj proti komunismu a strašení Ruskem na voliče nezabírá: To už i Strana svobodných občanů společně se Soukromníky má v řadě krajů větší šance na úspěch než ODS. Volení menšího zla jen utvrzuje současné vedení v tom, že svou práci dělá dobře. Alternativ je mnoho. Můžeme jít cestou Strany svobodných občanů, jejíž program má rozhodně co nabídnout. Jen by to chtělo postavit na kandidátky lidi s určitou zkušeností či příběhem. Sázka na dvacetileté „děti“ není úplně to pravé ořechové. Chci věřit, že z tohoto již Svobodní vyrostli…

Vyšlo i na Neviditelném psu tady.

STŘEDOČESKÝ KRAJ

Právo a článek Rýsují se kandidáti do Senátu (16. 6. na str. 12):
Všichni tři stávající senátoři ve středočeských obvodech, kde se budou na podzim konat volby do horní komory českého parlamentu, chtějí obhajovat své posty. ODS spolu se soukromníky podpoří Milana Vodičku ze Strany svobodných občanů.

KARLOVARSKÝ KRAJ

Parlamentní listy přinesly velký rozhovor Vietnamské tržnice s padělky bych zavřel. Říká krajský lídr Soukromníků Karlovarského kraje Jurča:
V Karlovarském kraji vládne levice, protože sem kdysi přišli lidé, kteří ke kraji neměli vztah. Chybělo generační propojení na rodiče a prarodiče. Kraj využívá špatně dotace. Karlovarsku chybí univerzita. Mladí odcházejí studovat a již se do kraje nevrací. EET je vymyšlena špatně. Ti, co podvádějí, to stejně obejdou. Rusové přinesli do Karlových Varů peníze a investice. Ne všechno se jim ale povedlo. Thermal by se mohl zprivatizovat. Ve volbách budeme mít deset procent. Řekl PL Petr Jurča, vedoucí kandidát Soukromníků  do krajských voleb v Karlovarském kraji…

PLZEŇSKÝ KRAJ

Plzeňský deník a článek o kandidátkách (21. 6. na str. 4):
Nové uskupení utvořili pro volby Starostové a nezávislí, kteří se spojili s hnutím Občané patrioti, Stranou svobodných občanů a Stranou soukromníků. Lídrem kandidátky za STAN je Pavel Čížek. Volby se uskuteční 7. a 8. října."

Vyšlo i v internetové podobě Plzeňského ad. deníků.

ZPRÁVY Z OBCÍ

HODONÍN

Deník a článek Lidé si stěžují na málo informací o překladišti. Koalice: Na referendum je čas:
Už od loňského dubna se nejen v Hodoníně debatuje o obřím překladišti v lokalitě Nesyt. (…) O těchto plánech dokonce začátkem tohoto měsíce jednala delegace čínské státní stavební firmy na hodonínské radnici. To bylo také impulzem pro reakci opozičních Svobodných v podobě vyhlášení místního referenda k překladišti. „Zatímco s čínskými investory se aktivně jedná, interakce vedení města s jeho občany je zatím mizivá. Výstavba překladiště by přitom výrazně a hlavně nezvratně ovlivnila život obyvatel Hodonína," upozornila Terézia Išková, zastupitelka za Svobodné…

Vyšlo i na Hodonínském deníku tady a v tištěné formě Hodonínského deníku Koalice: Na lidové hlasování je čas (16. 6. na str. 3).

Vyšlo i v tištěném Slovácko-regionálního týdeníku Koalice: Překladiště? Na referendum je čas (21. 6. str. 3).

CHRUDIM

Chrudimské noviny a článek Jako letní přeháňka. Zastupitelstvo skončilo jednání za pětačtyřicet minut:
Jednání zahájila opět šéfka Finančního odboru MěÚ Chrudim Hana Vránová s bodem, jenž se týkal rozpočtového opatření. Hovořilo se i o vestecké kapličce a Příčné ulici. Tedy tématech, o nichž Chrudimské noviny již obšírněji informovaly. Dítě“ městské zastupitelky Šárky Trunečkové (SNK – ED), Desatero problémů města, si vysloužilo nelichotivý komentář opozičního zastupitele Josefa Kálese (Svobodní). Podle něj je výsledek ankety žalostný a pět set odeslaných dotazníků rozhodně není reprezentativním vzorkem obyvatel města. „Když jsem byl já a Strana svobodných občanů zvolen do městského zastupitelstva, dostali jsme víc hlasů, než kolik jich získalo desatero,“ komentoval Káles prý zbytečný projekt Zdravého města. Spolu s kolegou Petrem Lichtenbergem (Svobodní) hlasoval samozřejmě proti tomuto bodu. Hlasování se zdrželi rovněž opoziční členové hnutí ANO 2011. Přesto byly výsledky Desatera schváleny.

ZLÍN

Parlamentní listy a článek Jak vyléčit zdravotnictví ve Zlínském kraji:
Recept na skutečné ozdravění zdravotnictví má podle Svobodných a Soukromníků několik základních ingrediencí. U některých nemocnic je potřeba zpracovat účetní audity a podle jejich doporučení stabilizovat nemocnice formou úhrady ztrát z předchozích let. “Kraj jako jediný akcionář musí trvat na společných nákupech léků a přístrojů na základě transparentních smluv. Je nutné také zjednodušit řízení nemocnic – nebudou řízeny zdravotním odborem kraje, ale představenstvem a kontrolovány dozorčí radou,“ vyjmenovává Jiří Procházka.

Další článek na Parlamentních listech Veverka (SaS): Horníci se do Zlína zřejmě nepohrnou:
Trh práce ve Zlínském kraji je prý vyčerpaný, a tak zdejší podniky nabízejí volná pracovní místa horníkům z OKD. Nejde ale spíš jen o velké prázdné gesto? K tématu se vyjádřil František Veverka, kandidát koalice Svobodní a Soukromníci ve Zlínském kraji. „Je hezké, že některé firmy ze Zlínského kraje chtějí pomoci zaměstnancům OKD. Snaží se je přetáhnout do svých firem. Nabízejí jim celkem dobré podmínky, ubytování, rekvalifikaci. Mzda se má pohybovat na úrovni průměrné hrubé mzdy ve Zlínském kraji. Obávám se však, že zaměstnanci OKD se k nám do kraje nepohrnou, protože naše vláda je velmi dobře zajistila. Pak jsou zde další důvody, kvůli kterým se horníci do Zlína nepohrnou. Ať už dojíždění, rodina, či nabízená mzda.“…

NOVÝ JIČÍN

Novojičínský deník přinesl článek Máte slovo? Ale kdeže (21. 6. na titulní straně):
Jediná nedokončená věta z úst Pavla Fardy, občana města a také lídra místních Svobodných, stačila k tomu, aby jeho vystoupení ihned starosta ukončil. „Komunikace vedená panem starostou a místostarostou Rozbrojem se mnou přesáhla určité meze, poměrně výrazně, já jsem dostal od vás, pane starosto, e-mail, kde jste říkal, že na tomto…,“ pronášel svůj příspěvek Pavel Farda, když v tu chvíli mu do řeči vstoupil starosta Dvořák. „Tak ukončuji tuto diskuzi, protože osobní maily tady číst, pane Fardo, nebudeme…

 

22. června 2016

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31