Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: Brexit, dění v EU, krajské volby, aktuální dění a zprávy z obcí

Svobodní v médiích: Brexit, dění v EU, krajské volby, aktuální dění a zprávy z obcí

Monitoring za období 13.–20. dubna 2016

Česká televize se 15. 4. věnovala v Událostech (od 19:00) tématu Začátek kampaní před britským referendem:
Moderátorka Marcela Augustová:
Ve Velké Británii oficiálně odstartovala kampaň před referendem o tom, jestli země zůstane v Evropské unii. Deset týdnů před hlasováním dávají průzkumy oběma táborům vyrovnané šance. Čtyřicet procent se vyslovuje pro členství, třicet devět pro odchod. Hraje se tak hlavně o to, kdo přesvědčí zbylé ještě nerozhodnuté voliče.
Redaktor Bohumil Vostal:
Místopředsedou frakce v Evropském parlamentu, kterou řídí britští nacionalisté, je český europoslanec Petr Mach. Přiznává, že by odchodem Britů z EU oslabil on i Česko při hlasování v Bruselu, přesto si brexit přeje.
Petr Mach:
Ve mně převládá to, že pokud Británie odejde, tak to bude velký signál o tom, že to jde být nezávislým státem v Evropě.
Reportáž si pusťte zde.

Reportáž se objevila i v pořadu Horizont na ČT24, pusťte si ji zde.

DĚNÍ V EU

Česká televize a další téma Čeští europoslanci: Dohoda s Turky je problémová, Erdoganovy výhrůžky se daly čekat:
Podle europoslance Petra Macha (Svobodní) má Řecko z hlediska mezinárodního práva plné právo vracet ilegální migranty do Turecka, i kdyby od dohody Ankara nakonec odstoupila. „Pak by bylo na Turecku, aby vracelo ilegální migranty zase třeba do Pákistánu, Afghánistánu nebo Eritreje,“ míní Mach.

Parlamentní listy a reportáž „Hanba Evropské radě!“ Petr Mach křičel v Evropském parlamentu:
Před Evropským parlamentem vystoupil v úterý europoslanec za stranu Svobodných Petr Mach. Přítomným europoslancům vysvětlil, co si Česká republika myslí o dohodě mezi Evropskou unií a Tureckem, jejíž cílem je omezit migrační tok do EU…

Informoval i tom i specializovaný odborný portál iUhlí Europoslanec o solárech a uhlí:
Poslanec Evropského parlamentu za Svobodné Petr Mach na plénu popsal svůj recept na boj s chudobou. Podle Macha by pomohlo zrušení daní na elektřinu, plyn a uhlí a nesmyslné podpory solárních elektráren. „Pokud zrušíme nesmyslné dotace solární energetiky, které stojí domácnosti desítky tisíc korun, uhelné doly budou mít opět odbyt svého uhlí a nebudou muset propouštět horníky,“ řekl Mach v reakci na plány Evropské unie na boj s chudobou. Ty jsou podle něj zcela nesmyslné.

Česká televize odvysílala 17. 4. v pořadu Horizont (od 21:05) na stanici ČT24 poněkud tendenční reportáž Evropští konzervativci vyřadili AfD, kde mj. zaznělo:
Bohumil Vostal, redaktor:
Kontroverzní slova, která obletěla Evropu. Německá  europoslankyně Beatrix von Storchová letos na Facebooku prohlásila, že v případě nutnosti by se měly na hranicích střílet ženy i děti, pokud do Německa vstupují nezákonně, pak se vystudovaná právnička opravila, že použití zbraní u dětí není povolené, ale ženy, to je jiná věc. Britští konzervativci to tady v Evropském parlamentu považovali za jasný znak, že strana Alternativa pro Německo má tendenci se radikalizovat, a proto doporučili hlasovat o vyloučení této kontroverzní europoslankyně. Německá aristokratka si vybrala jako nové útočiště eurofobní frakci, kterou vede britský nacionalista Nigel Farage, co touží po vystoupení Londýna z Evropské unie a přeje si konec EU. Místopředsedou Faragovy frakce je český europoslanec Petr Mach.
Petr Mach:
S radostí jsem vyslovil souhlas s tím, abychom naši frakci rozšířili o paní Storchovou…
Celou reportáž si pusťte zde.

Česká televize o tom napsala i na svém portálu Populisté z německé AfD: Islám je neslučitelný s ústavou, zakažme zahalování:
Islám je v rozporu s německou ústavou, tvrdí pravicově populistická strana Alternativa pro Německo (AfD), která volá po zákazu burky a nikábu na veřejnosti a šátků ve školách. Berlín se vůči postojům AfD vymezil – podle vládních stran jde o projev extremismu. AfD zejména díky protiimigrační rétorice nabírá na síle, v europarlamentu se ale politického nováčka zřekla třetí největší frakce evropských konzervativců.
Frakce Evropa Svobody a Přímé Demokracie touží po vystoupení Londýna z Evropské unie a přeje si konec EU. „S radostí jsem vyslovil souhlas s tím, abychom se rozšířili o Storchovou,“ prohlásil místopředseda frakce, český europoslanec Petr Mach. Ten slova Storchové o střelbě na uprchlíky omlouvá.„To byl výrok o tom, že státy mají právo chránit svoji hranici, pokud někdo přechází hranici ilegálně. Neznamená to, že po tom člověku máme na prvním místě střílet,“ konstatoval Mach.

Zde je nutné objasnit, co doopravdy dotyčná poslankyně řekla – uvádíme na pravou míru.
Nejprve předsedkyně AfD Petryova řekla: „Žádný policista nechce střílet na uprchlíky. Ani já to nechci. Nicméně použití střelné zbraně je něco co v mezní situaci může policista použít. Klíčové je, abychom to tu nenechali dojít tak daleko."
Poslankyně Storchova, právnička, k tomu pak na sugestivní dotaz novináře ohledně možného střílení do žen a dětí dodala, že podle paragrafu 11, 12 a13 zákona o policii může být takto zbraň použita jen proti dospělým, proti dětem ne, proti ženám tedy teoreticky ano. Dodala, že mluvila čistě z hlediska práva.

Parlamentní listy a článek Evropská unie ztrácí podporu. Nově považují za chybu členství v EU také v…
Podpora pro vystoupení z Evropské unie neroste jen ve Velké Británii nebo v České republice, ale také ve Švédsku. Podle aktuálního průzkumu podporuje setrvání země v EU pouhých 39 % lidí.
Vystoupení z Evropské unii má silnou podporu také mezi českými voliči, kde se v průzkumech pro „czexit“ pravidelně vyjadřuje přes 60 % lidí. Z větších politických stran však tuto ideu zatím nikdo nepodporuje. Pro „czexit“ horují již mnoho let Svobodní, kterým se ovšem zatím nepodařilo překonat pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do Parlamentu.

Euroskop vydal článek Anketa s europoslanci: Udělovat azyl by měly členské země:
Evropský parlament schválil 13. dubna rezoluci, která požaduje vznik centralizovaného evropského azylového systému. (…) O případném návrhu Komise se bude hlasovat v Radě EU kvalifikovanou většinou. Petr Mach ale upozorňuje, že ČR může požádat, aby se na Radě ministrů hlasovalo „starým“ způsobem, jaký se používal před Lisabonskou smlouvou. Pomocí něj by totiž státy střední a východní Evropy podle Macha snáze daly dohromady blokační menšinu.

O ZELENÉ NAFTĚ

Svobodný monitor a článek Babiš navrhl zelenou naftu pro svůj byznys. Vláda schválila. Stát dá 385 milionů:
Vláda schválila zelenou naftu pro zemědělce s živočišnou výrobou, tedy například i pro ty, kdo podnikají v oblasti chovu drůbeže, prasat, skotu či ovcí. Zelená nafta, tedy nárok na vracení spotřební daně z pohonných hmot, tak pomůže v podnikání i ministrovi financí Andreji Babišovi, majiteli Agrofertu. Sám Babiš (ANO) do vlády návrh na zelenou naftu předkládal.
Podle europoslance a šéfa Svobodných Petra Macha přináší zelená nafta novou byrokracii jak pro stát tak pro zemědělce. Upozornil na to, že většina lidí bude dál platit 10,95 Kč za litr a zemědělci jen 6,57 Kč za litr. „Než dávat některým slevu na spotřební dani, snížil bych o 50 haléřů na litr spravedlivě spotřební daň všem. Zemědělci by sice neměli tak velkou slevu jako dosud, ale ubyla by jim obří byrokracie,“ uvedl Mach. "Je hrozné, když farmáři tráví více času papírováním než farmařením," zdůraznil.

Napsaly o tom i Parlamentní listy Mach (Svobodní): Je hrozné, když farmáři tráví více času papírováním než farmařením:
Europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach reaguje na dnešní rozhodnutí vlády, která schválila zelenou naftu i pro zemědělce v živočišné výrobě…

RŮZNÉ

Krajské listy a článek (v němž z P. Macha udělali europoslance za ODS, už jsme požádali o opravu): Diskriminace a násilí vůči Romům, nenávist k imigrantům, Zemanova kritika muslimů…:
ČTK informovala, že podle každoroční zprávy amerického ministerstva zahraničí o dodržování lidských práv ve světě zůstává v České republice „vážným problémem“ „diskriminace a násilí“ vůči romské populaci, zesílily u nás protimuslimské nálady, zacházení se zadrženými migranty a žadateli o azyl bylo vnímáno kriticky. (…) „Doporučuji americkému ministerstvu zahraničí, aby si napříště tyto zprávy ušetřilo. Ušetří tak aspoň peníze americkým daňovým poplatníkům. Do našich problémů z dálky nevidí a měli by si raději zamést před vlastním prahem,“ říká předseda Svobodných a europoslanec ODS Petr Mach.

Vyšlo i na Parlamentních listech v tomto článku Ať už jdou Američané do pr… Ve světě vraždí děti a civilisty a jsou za nimi veletoky krve.

Blesk a článek Za „buznu“ do basy?
Hanobení třídy či sexuální orientace má být nově trestným činem. (…) Mezi kritiky návrhu se zařadili např. euroskeptičtí Svobodní. „Každý den si po seznámení se s novými legislativními návrhy říkám, že to, co přijali včera, už přece musí být konečná. Že víc to už nejde. Že kontrola a řízení našich životů už dosáhly maxima možného,“ uvedl místopředseda Svobodných František Matějka. Podle něho jde o další „orwellowský“ omezující zákon.
„Zavedení pojmu ‚třída‘ do části trestního zákoníku přináší jako součást i nutné podrobné rozdělování občanů do skupin ze strany státní moci. Tak dokonalé roztřídění lidí, jak popisuje důvodová zpráva demokratického ministerstva, neměl ani komunistický režim,“ dodává euroskeptik Matějka.

Rozhovor s pražskou místopředsedkyní Svobodných Terezou Sladkovskou přinesly Parlamentní listy Pravicová studentka, která se postavila Matěji Stropnickému, hovoří o dnešní mládeži. Té studující i pracující:
O tom, jaký je život dnešních studentů, zda se zajímají o politiku a zda si potřebují během studia přivydělat, mluvila pro ParlamentniListy.cz místopředsedkyně pražských Svobodných Tereza Sladkovská. Vyjádřila se i k tomu, zda je pravda, že si některé studentky přivydělávají také sexuálními službami. „Slyšela jsem, že je to snad dokonce 10 % studentek. Číslo mi přijde mírně přitažené za vlasy a rozhodně jsem se s ničím podobným ani vzdáleně nesetkala,“ říká Tereza Sladkovská. Promluvila také například o návštěvě čínského prezidenta či o uprchlických kvótách.

KRAJSKÉ VOLBY

ZLÍNSKÝ KRAJ

Dobrý den s kurýrem a článek Koalice Svobodní a Soukromníci atakuje 10 procent (18. 4. na str. 2):
Ve Zlínském kraji by se do zastupitelstva dostalo jen pět uskupení – a to včetně koalice Svobodní a Soukromníci (SaS), jejíž preference v březnu vyskočily na 9,2 procenta. Výsledky průzkumu zveřejnila minulý týden společnost SANEP…

Agentura ČTK o tom vydala zprávu 19. 4. Soukromníky a Svobodné by měl ve Zlínském kraji vést Ivo Valenta:
Dvojkou na kandidátce je krajský šéf Svobodných Tomáš Pajonk. Kdyby se Valenta z Monaka přesťehovat nestačil, bude jedničkou právě Pajonk. Cílem koalice je podle Pajonka získat v krajských volbách 15 procent, Valenta by za úspěch považoval deset až 15 procent hlasů…

Zprávu ČTK převzala další média, např. Aktuálně Valenta chce vést kandidátku Soukromníků a Svobodných na Zlínsku, musí se ale přestěhovat z Monaka.

Napsal o tom také Kroměřížský deník Senátor Ivo Valenta by měl vést Soukromníky a Svobodné do voleb:
„Chceme, aby si kraj nehrál na všespasitele a řešil problémy s lidmi. Aby řešil ne nové galerie, ale nové silnice a zadlužené nemocnice," tak zase vnímá budoucí politiku krajského úřadu Tomáš Pajonk, předseda Strany svobodných občanů ve Zlínském kraji, který by měl být dvojkou společné kandidátky…

Stejné vyšlo i ve Slováckém deníku tady, na Valašském deníku tady a Zlínském deníku zde.

Napsaly o tom i Parlamentní listy Svobodní a Soukromníci zahájili kampaň. Společně se senátorem Ivo Valentou chtějí pomoct Zlínskému kraji:
Snížení počtu krajských úředníků, zastavení zadlužování kraje i bobtnající byrokracie, transparentní finanční pomoc obcím a školám, jejichž absolventi si najdou dobře placenou práci. To je několik příkladů toho, s čím jdou Svobodní a Soukromníci do voleb ve Zlínském kraji. Zcela jiný přístup je podle nich jedinou šancí, jak vrátit stále více tloustnoucímu kraji dynamiku. Koalici Svobodní a Soukromníci (SaS), která je zcela novým uskupením, by podle posledních průzkumů volilo ve Zlínském kraji přes devět procent lidí…

A ještě tady Svobodní a Soukromníci jdou společně změnit Zlínsko. Začali v Baťově vile:
Svobodní a Soukromníci se ve Zlínském kraji dohodli, že jejich kandidátem na hejtmana bude buď senátor Ivo Valenta, nebo předseda zlínských Svobodných Tomáš Pajonk. Na tiskové konferenci v Baťově vile ve Zlíně seznámili novináře se svými plány…

Rozhovor s I. Valentou o spolupráci se Svobodnými přinesly Parlamentní listy Senátor Valenta se stěhuje z Monaka:
Jste slováckým senátorem druhým rokem. Pokud by koalice Soukromníků a Svobodných velmi výrazně na Zlínsku uspěla, vzdal byste se mandátu ve prospěch hejtmanského postu?
Myslím, že takové úvahy jsou předčasné. Ale jsem přesvědčen, že práce senátora a eventuálně hejtmana se dá skloubit. Jsou takové příklady. A navíc, já předpokládám, že se do senátu dostanou další Soukromníci a bude možné ustavit senátorský klub. Upřímně řečeno, práce v senátu není tak časově náročná. Není to každodenní přítomnost, tak by se to dalo skloubit…

Mladá fronta DNES a článek Valenta chce na kraj a pak do Sněmovny (20. 4. na str. 13):
Letos uspět v krajských volbách a příští rok v parlamentních. Takový je plán senátora a hazardního magnáta Ivo Valenty, jehož politické ambice jsou stále větší. Aktuálně chce být lídrem společné kandidátky Soukromníků a Svobodných. Musí si ale vyřídit všechny administrativní záležitosti spojené s tím, že se s rodinou stěhuje z Monaka do Zlína…

Právo a článek Svobodní a Soukromníci s podporou Valenty (20. 4. na str. 11):
Strana svobodných občanů a Strana soukromníků ČR se v koalici budou ucházet o přízeň voličů v krajských volbách ve Zlínském kraji. Své cíle představili v úterý na tiskové konferenci ve Zlíně. Podporu uskupení Svobodných a Soukromníků (SaS) vyjádřil i senátor Ivo Valenta. Koalice chce docílit snížení počtu krajských úředníků, zastavení zadlužování kraje i bobtnající byrokracie, poskytnout transparentní finanční pomoc obcím a školám, jejichž absolventi si najdou dobře placenou práci…

Zlínský deník a článek Senátor Ivo Valenta by měl vést Soukromníky a Svobodné do voleb (20. 4. na str. 2):
Senátor zvolený za Soukromníky a majitel společnosti Synot Ivo Valenta by měl být v nadcházejících podzimních krajských volbách lídrem společné kandidátky Strany soukromníků a Strany svobodných občanů. „Zlínský kraj má ambice, předpoklady, mladé lidi i baťovské tradice,“ vidí potenciál Zlínského kraje senátor Ivo Valenta…

JIHOMORAVSKÝ KRAJ

Deník a článek Kampaně před krajskými volbami: méně billboardů i koblih, strany chtějí šetřit:
Na kontaktní kampaň sázejí také Svobodní, kteří se spojili se Soukromníky. „Kontaktní kampaň bude probíhat po celém kraji, tradičně hlavně za pomoci našich členů a příznivců. Rozpočet na kampaň, která začne v květnu plánujeme v rozmezí dva a půl až tři miliony korun, podle výše darů členů a příznivců," přiblížil lídr koalice Petr Pořízek.

Vyšlo pak ve všech regionálních mutacích, např. v Hodonínském deníku tady.

Také v tištěné verzi, např. v Brněnském deníku Volební billboardy? Strany raději šetří (15. 4. na titulní straně):
Svobodní se pro volby spojili se Soukromníky. „Rozpočet před volbami plánujeme v rozmezí dva a půl až tři miliony korun, podle výše darů členů a příznivců,“ přiblížil lídr koalice Petr Pořízek.

DĚNÍ V OBCÍCH

HODONÍN

Deník a článek Hodonínští radní v novém programovém prohlášení: Propojíme lázně a jez:
Cílenější zaměření se zamlouvá i opozičním Svobodným. „Je tam spousta dobrých investic, najdou se ale i některé zbytečné. Chybí mi prohlášení k překladišti v lokalitě Nesyt. Na druhé straně koalice bude mít problém splnit alespoň polovinu toho, co deklaruje," sdělil předseda zastupitelského klubu Svobodných Petr Buráň.

Vyšlo i v Hodonínském deníku tady.

MILEVSKO

Hned několik médií informovalo o napětí v zastupitelstvu. Např. Písecký deník v tomto článku:
Druhá a třetí etapa obnovy Švermovy ulice podle projektu či kruhový objezd u Bažantnice jsou podle hnutí ANO 2011 nepříliš potřebné akce prosazované převážně radním Miroslavem Doubkem (Svobodní). Ten podotkl, že trojice zpracovatelů obou materiálů (Václav Málek, František Šika a Pavel Solař) zneužívá zastupitele Tibora Kaleju, který není do dění zasvěcený. „Ti, co materiály zpracovávali, informace mají nebo mohli mít a snaží se dělat politiku z něčeho, co není úplně seriozní," konstatoval Miroslav Doubek pro Písecký deník.

Písecký deník a další článek Jmenovité hlasování ani nic dalšího:
Negativně se na materiál jako celek díval Miroslav Machart (Svobodní). „Chtěl bych upozornit, že se pohybujeme po dost tenkém ledě. Podle zákona je jednání rady neveřejné. Domnívám se, že nemůžeme usnesením radu nutit, aby dělala něco proti zákonu. Bylo by to asi napadnutelné," vysvětlil zastupitel.Podotkl ale, že nápady jsou dobré. „Bral bych je jako námět pro to, aby se rada rozhodla, jak k jednotlivým bodům přistoupí a zda je bude dobrovolně respektovat," dodal. S jeho názorem se ztotožnil i jeho spolustraník Miroslav Doubek.
Radní Miroslav Doubek (Svobodní) řekl, že nemá problém zveřejnit, když hlasoval jinak než ostatní. „Respektuji ale názor kolegů, že nechtějí jmenovité hlasování zveřejňovat," podotkl.

V tištěné formě Píseckého deníku vyšlo zde (19. 4. na str. 2).

Písecký deník a další článek Radní Doubek: Zrušme poplatek za odpad plošně, nebo aspoň dětem (20. 4. na srov. 3):
Miroslav Doubek vysvětlil, že návrh předkládá proto, že zrušení poplatku za odpad je v jejich volebním programu. „Současně to bylo transformované do koaliční smlouvy, kde se hovoří o tom nalézt motivační systém placení poplatků,“ vysvětlil…

ŽATEC

Žatecký deník a článek Žatec má nového zastupitele. Slib složil Oldřich Řáha:
Jeho předchůdce Tomáš Petříček po roce a půl ze zastupitelstva odstoupil. Oldřich Řáha je podnikatel, při komunálních volbách na podzim 2014 byl jedničkou na kandidátce Svobodných…

Napsala o tom i Mladá fronta DNES Zastupitel Petříček předal post Řáhovi (19. 4. na str. 14):
Žatec má nového zastupitele, po roce a půl odstoupil Tomáš Petříček, který byl zvolen za stranu Svobodných, a nahradil ho podnikatel Oldřich Řáha. „Dlouhodobě se nedaří sestavit radu a jednání nikam nevedou. Dávám proto možnost náhradníkům, snad to situaci odblokuje,“ řekl Petříček. Řáha již složil slib zastupitele. Žatec je bez fungující rady už od června loňského roku.

 

V Praze dne 20. dubna 2016

Kateřina Kašparová
tisková mluvčí P. Macha

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31