Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: Boj proti Šabatové, dvě demonstrace (proti Norsku a EET), úspěch na facebooku a další

Svobodní v médiích: Boj proti Šabatové, dvě demonstrace (proti Norsku a EET), úspěch na facebooku a další

Ve středu 27. května měl začít soud s realitní makléřkou Eliškou Noskovou, která se stala obětí provokace ze strany Romky spolupracující s ombudsmankou Šabatovou. Paní Nosková změnila advokáta, a tak byl soud odročen. Napsala o tom agentura ČTK (27. 5.), mj.:
Civilní spor mezi Romkou Lenkou Balogovou a realitní makléřkou Eliškou Noskovou o nemajetkovou újmu kvůli údajné diskriminaci začne u litoměřického okresního soudu na konci června. Dnešní termín byl zrušen, protože Nosková změnila právního zástupce. ČTK to řekla mluvčí Svobodných Kateřina Kašparová. Svobodní založili ve prospěch Noskové transparentní účet, jehož prostřednictvím chtějí vybrat polovinu peněz, které by Nosková mohla platit, pokud u soudu prohraje. Balogová makléřku zažalovala o omluvu a 100.000 korun za to, že předstírala zájem o pronájem bytu, ale byla odmítnuta s vysvětlením, že majitel bytu si ho nepřeje Romům pronajmout.
Majitelka realitní kanceláře Nosková už dříve zdůraznila, že realitní makléři musejí respektovat přání klienta, který výslovně nechtěl ve svém bytě ubytovat Romy. "Je to realita, že většina lidí nechce Romům pronajímat byty, protože už mají špatné zkušenosti – zničené byty, ukradené a rozprodané vybavení bytů," uvedla Nosková. Svobodní na její podporu založili transparentní účet. K dnešnímu dni je podle zjištění ČTK na účtu přes 58.000 korun.

Petr Mach o kauze mluvil v Realitní TV. Záznam můžete vidět zde.

O kauze napsala MF Dnes Otázka pro soud: smím určit, že svůj byt nepronajmu Romovi? (28. 5. na titulní straně) a mj. uvedla:
Jeden z nejdůležitějších procesů se povede u litoměřického soudu. Realitní makléřka musí dokázat, že nediskriminovala Romku, když jí odmítla pronajmout byt. Romská figurantka zkoušející realitku navíc pro sebe žádá odškodnění. (…) Na její podporu založil europoslanec Petr Mach transparentní účet, na kterém se sešlo už 58 tisíc korun. Výsledek soudního sporu bude důležitý pro realitky i majitele bytů.

Článek vyšel i na Idnes.cz: Romka z testu ombudsmana žaluje makléřku, že jí odmítla pronajmout byt a také zmiňuje, že na podporu makléřky „založil europoslanec Petr Mach transparentní účet, na kterém se sešlo už 58 tisíc korun (účet zde)“.

Odročením soudu se zabýval i Deník v článku Odmítla byt v Lovosicích ukázat Romce. Realitní makléřku teď čeká soud:
Na verdikt soudu však nečekala Strana svobodných v čele se svým předsedou Petrem Machem. Na podporu realitní makléřky založili transparentní účet, na kterém je už nyní přes 50 tisíc korun…

V tištěném Litoměřickém deníku vyšel článek 28. 5. na titulní straně.

Článek napsal i server Romea.cz Spor mezi makléřkou a Romkou z testu ombudsmanky projedná litoměřický soud v červnu, kde rovněž zmínil i účet na pomoc makléřce.

DEMONSTRACE PROTI NORSKU

V sobotu 30. května demonstrovali lidé v několika evropských městech proti krokům norské sociální služby. Akci pořádal člen Svobodných Pavel Pešan a vystoupil na ní i Petr Mach.

Agentura ČTK o tom mj. napsala:
V Praze a Brně se dnes konaly pochody na podporu rodin, z nichž norská sociální služba odebrala děti. Dohromady necelé tři stovky lidí prostřednictvím transparentů a hesel kritizovaly podle nich nezákonné postupy norské sociální služby. Lidé poukazují hlavně na případ Evy Michalákové, které v Norsku odebrali dva syny. Chlapci jsou tak již roky u pěstounů. Stejné demonstrace jsou dnes v dalších evropských zemích, včetně Norska.
Pochodu se účastnilo také několik osobností, které Michalákovou podpořily již dříve, například hokejový brankář Dominik Hašek, europoslanec Petr Mach (Svobodní), herečka Táňa Fischerová, zakladatelka Nadace Naše dítě a senátorka (za hnutí Ano) Zuzana Baudyšová a bývalý ředitel soukromého gymnázia PORG Václav Klaus mladší.

Zprávu ČTK  převzal web Aktuálně.cz Norsko krade naše děti, volali lidé v Praze. A nebyli sami,dále TýdenTransparenty a hesla. Protesty proti norské sociálce a také IdnesNorsko krade naše děti! Stovky lidí protestovaly proti úřadu Barnevern.

Reportáž napsal Blesk: Klaus mladší na protestu proti norské sociálce: Norsko týrá české děti, bouřili lidé.

Deník vydal hned dvě reportáže: V Praze a Brně se protestovalo proti krokům norské sociální služby (30. 5.) a Evropa protestuje. Kvůli Barnevernetu (1. 6.). V tištěném vyšel (v celé republice) tento článek Evropa protestuje. Kvůli Barnevernetu.

PŘED DEMONSTRACÍ PROTI EET

Na středu 3. června jsme nachystali demonstraci před vládou, která o Babišově návrhu zákona měla zrovna jednat. Svůj článek předtím napsal Petr Mach Obžaloba elektronické evidence tržeb.

Převzal ho Neviditelný pes a také Parlamentní listy.

Také Jiří Payne o tom napsal článek a vydaly ho Parlamentní listy: EET – nakročení k totalitě.

Den před konáním napsal o akci server Echo24Řezník proti Babišovi. Odpůrci online pokladen jdou do ulic:
Na Facebooku se šíří iniciativa odpůrců elektronické evidence tržeb, kteří zvou ve středu na demonstraci k Úřadu vlády. Akci, kterou pořádá Strana svobodných občanů, podpoří i dlouhodobý kritik Babišových registračních pokladen řezník Pavel Havlíček. Havlíček se pak ve čtvrtek střetne s Andrejem Babišem v duelu na ČT.

Den předem věnovalo akci pozornost i Svobodné fórum: Živnostníci budou zítra protestovat proti registračním pokladnám před Úřadem vlády.

Na akci zvaly Parlamentní listy.

KVÓTY NA UPRCHLÍKY

Deník Blesk a článek Kvóty by neprošly, ale… (29. 5. na str. 8):
Čeští europoslanci o uprchlících pro Blesk: Obejdou nás!
Nejvíce to vytáčí euroskeptického bruselského poslance Petra Macha (Strana svobodných občanů), podle kterého to malým státům, jako je Česko, upírá moc o čemkoliv rozhodovat. V Radě si totiž nejsou všichni ministři rovni. „Když zvedne ruku německý ministr vnitra, tak se to započte 16 procenty, když zvedne ruku proti český ministr, tak se to započítá jenom dvěma procenty,“ vysvětlil Blesku.

V anketě Blesku Jsou nařízené kvóty řešením uprchlické otázky? pak odpověděl i Petr Mach:
PROTI – Petr Mach (40, Strana svobodných občanů) „Nařízená kvóta shora je diktát. Pakliže se k tomu nemůže vyjádřit český parlament ani Evropský parlament svým hlasováním,

Článek vyšel i na webu Blesk. cz.

Neviditelný pes zveřejnil článek olomouckého místopředsedy Svobodných Tomáše Grygara EVROPA: Přerozdělování uprchlíků a lisabonský podvod, kde mj. uvádí: "Petr Mach se chystá vyzvat vládu ČR, aby podala vůči EU žalobu z důvodu porušení zásady subsidiarity. To je správný krok, jelikož vláda ČR může u Soudního dvora EU namítat porušení zásady subsidiarity a zneužití pravomoci v rámci tzv. řízení (žaloby) o neplatnosti."

O POLITICE – RŮZNÉ

Parlamentní listy řešily situaci na pravici. V článku ODS už žádné volby nevyhraje, ani kdyby se postavila na hlavu. A s Fialou už vůbec, shodli se znalci mj. píší:
I když se podle Mrklase může stát, že se díky různým okolnostem přece jen do té pozice dostane, spíš si myslí, že šanci na úspěch ze střednědobého hlediska má nějaká staronová formace, která bude postavena na základech části ODS, možná části TOP a některých Svobodných, kteří si uvědomí, že strana bez Petra Macha de facto neexistuje.

Anketu o minimálně mzdě uspořádal server Finmag – Očima expertů: Je čas zvýšit minimální mzdu?
Je česká minimální mzda příliš nízká? Jak by pracovní trh ovlivnilo její navýšení, o kterém se teď zase mluví?
Petr Mach, ekonom a europoslanec:
Aby rostly rychleji mzdy, potřebujeme svobodnější ekonomiku a nižší daně. Nařízením vlády je sice možné zvýšit minimální mzdu, ale blahobyt se tím nijak nezvýší. S rostoucí minimální mzdou bude přibývat lidí, které se nevyplatí zaměstnat, a poroste nezaměstnanost. Větší problém najít práci budou mít zejména mladí lidé po škole, lidé bez kvalifikace a ženy po rodičovské dovolené. V Dánsku, ve Švýcarsku či na Islandu žádnou minimální mzdu nemají, a přitom nezaměstnanost je tam pod čtyřmi procenty a průměrné mzdy vysoké. Minimální mzdu v České republice bych zrušil, snížil daně a liberalizoval trh práce.

Parlamentní listy zveřejnily naše stanovisko Poradní referendum je nesmysl. Ať lidé rozhodnou doopravdy.

Respekt napsal o Liberlandu – Hrůzy války se Liberlandu nevyhnou:
Liberland – mikrostát Víta Jedličky ze Strany svobodných občanů založený na „zemi nikoho“ mezi Srbskem a Chorvatskem (ve skutečnosti ale na území přinejmenším jednoho z těchto států, což se jim pochopitelně příliš nezamlouvá) – pomalu ještě ani nestačil rozpohybovat neviditelnou ruku trhu a už má problémy. Jižní Maudlandie mu totiž vyhlásila válku. Pokud jste o Jižní Maudlandii nikdy neslyšeli (ostatně já dodnes taky ne) – je to jedna z mnoha mikrozemí s legitimitou podobnou té liberlandské, které si ve volném čase s oblibou zakládají nejrůznější pozoruhodná individua.

ČLÁNKY SVOBODNÝCH V MÉDIÍCH

Parlamentní listy uvedly článek Jiřího Payna Tajuplné tajné služby v ČR a Josefa Novotného Pozor, za zatáčkou řepka.

Euportál přinesl článek Davida Bartase Španělsko následuje Řecko a konec eurozóny na dohled.

Chrudimské noviny zveřejnily článek Tomáše Pajonka Rozeštvat lidi, a komu tím pomůžete?

Neviditelný pes a článek Jana Kalíška Proč se tak hádají o nějaká biopaliva?

Radniční noviny Prahy 3 otiskly komentář zastupitele za Svobodné Tomáše Štampacha Velká jarní dopravní kalamita.

NÁŠ FACEBOOK JEDE

Deník Právo si všiml nárůstu fanoušků na našem facebooku – Ke 100 tisícům webových fanoušků se blíží ANO a TOP 09 (2. 6. na str. 2)
Kdyby se volby odehrávaly na internetu a v počtech facebookových fanoušků, stanuli by na prvních místech dva nesmiřitelní rivalové – hnutí ANO a TOP 09. Obě strany totiž atakují hranici 100 tisíc sympatizantů…
Na sociální síti hodně bodovaly také nesněmovní strany: Svobodní, zřejmě i díky úspěchu Petra Macha v europarlamentu, měli po ANO druhý největší růst sympatizantů, následováni piráty, kteří bodovali v komunálních volbách.

Článek vyšel i na Novinkách.

 

V Praze dne 3. června 2015
Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných

e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31