Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

Svobodní v médiích: Boj o držení zbraní, euro, fenomén Ester a spousta dalších témat

Svobodní v médiích: Boj o držení zbraní, euro, fenomén Ester a spousta dalších témat

Nedávná tragédie v Uherském Brodě, kdy muž zastřelil svými legálně drženými zbraněmi osm lidí (a následně i sebe) pochopitelně záhy rozpoutala debatu o tom, zda je třeba zpřísnit podmínky pro držení zbraní. Na Idnes.cz téma pojali jako „souboj“ dvou názorů – režiséra Marhoula (pro) a europoslance Macha (proti) v článku PRO A PROTI: Zbraň až po psychotestu, radí Marhoul. Zbytečné, míní Mach

Petr Mach na toto téma už předtím napsal článek Omezení držení zbraní není řešením, který poté převzal Neviditelný pes a také Parlamentní listy.

O tématu psal i server První zprávy, který citoval Macha:
V diskuzi o zbraních je potřeba hned ze začátku zdůraznit jednu věc. A to, že člověk, který má špatné úmysly, si zbraň opatří vždy. Bez ohledu na zákazy a zákony. Jakákoliv regulace a omezování práva se bránit se tedy týká jen těch poctivých, kteří mají svou zbraň získanou legálně a zaregistrovanou. Proto se také v ČR počet zločinů spáchaných legálně drženou zbraní pohybuje na hranici statistické chyby. A je to naprosto logické – kolik zločinců půjde spáchat trestný čin s pistolí, kterou má v evidenci policie? Pokud to nebude ojedinělý případ duševně nemocného člověka, jako v Uherském Brodě, tak mnoho asi ne. Znovu tedy zdůrazňuji, zákazy zbraní se týkají jen lidí bezúhonných.

DOBROVOLNÉ EURO

Český rozhlas na stanici Radiožurnál věnoval tématu část svého ranního pořadu 25. února. Petr Mach v něm mj. řekl: „Přijetí eura je takový zásah do života nás všech, že si o tom musejí lidi rozhodnout v referendu. Lidi by si sami měli říct, jestli chtějí zachovat korunu – to každý za sebe dokáže posoudit.“ Jeho oponent v diskusi – europoslanec L. Niedermayer (z TOP09) – si naopak myslí, že to mají rozhodnout „odborníci ve vládě“. Na to P. Mach vyjádřil lítost, že se L. Niedermayer ani nepřipojil k jeho iniciativě na dobrovolné euro – protože to hlavní, co chce, je, aby si o tom každá země rozhodla sama.

Záznam celé debaty si pusťte zde – začíná ve stopáži 30:40 a končí 39:40.

Parlamentní listy připomněly, že Machův projekt „Dobrovolné euro“ podpořilo 13 europoslanců ze 4 frakcí.

Komentář na toto téma napsal novinář z MF Dnes a Idnes Josef Kopecký, který předtím (24. 2.) vydal obsáhlou zprávu z Machovy Snídaně s novináři, kde svůj projekt představil. Protože článek vyšel jen v tištěném vydání, ocitujeme ho celý:

Boj v podhradí o euro, trochu jako z Marsu
Mladá fronta DNES 27. 2., rubrika Názory, strana 12
Šťouch Josefa Kopeckého, reportéra iDNES.cz

Kdo by se po půl roce stráveném na druhém konci zeměkoule tento týden vrátil do České republiky, musel by nabýt dojmu, že jsme právě uprostřed kampaně před rozhodnutím, zda země přijme euro, či zůstane u koruny. Nic takového však není pravda a téma se tento týden na českou politickou scénu sneslo asi tak, jako kdyby zde náhle přistáli Marťani.
Začal to šéf Svobodných Petr Mach, jenž představil listinu se třinácti podpisy europoslanců. Požadují změnu pravidel, aby Česko nemuselo přijímat euro, což lidé odhlasovali už v referendu před vstupem do Evropské unie, ale on chce, aby to bylo dobrovolné rozhodnutí.
Sám Mach přiznává, že pro to nezíská podporu většiny europoslanců. Chce vyprovokovat debatu. Asi nejzajímavější na jeho akci tak je, že získal i podpis Jana Kellera, který vedl ve volbách kandidátku ČSSD. Té ČSSD, která se verbálně zaklíná tím, že rozhodně trvá na přijetí eura.
Mach o jeden den předběhl projednávání Petice pro korunu v Senátu. Ta měla být esem ODS před eurovolbami, ale nakonec to byla spíš kulová sedma. Odbýt to ale jen tím, že se přetahují dvě strany, z nichž jedné jde o přežití a druhá, mířící na podobné voliče, se snaží zaujmout její místo, by byla škoda. Debata v Senátu byla zajímavá.
"Jsme, přátelé, jediná země z celého bývalého prostoru Rakouska-Uherska, která drží ten monarchistický název měny koruna nepřetržitě od roku 1892. Víc než 120 let," pravil viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. A aby dal jasně najevo, na které straně stojí, prohlásil: "Neopravujeme to, co není pokažené."
Není divu, že sklidil pochvalu od senátora ODS Tomáše Grulicha, že je na bankovní radu ČNB hrdý. Aby ne, když ji poskládal euroskeptický zakladatel jeho strany Václav Klaus.
Senát s převahou vládní koalice pak odmítl návrh ODS, aby případnému přijetí eura muselo předcházet referendum. Dost možná k tomu nakonec čeští politici pod vlivem velké skepse občanů dospějí. A že se přikloní k názoru, že při vstupu do EU lidé hlasovali o trochu jiné Unii, než jaká je teď, i se záchranným eurovalem. Jenže takové hlasování může být aktuální až za řadu let.
"Myslím, že to není téma dne a že do roku 2020 nikdo nenavrhne, aby se česká měna, česká koruna zrušila, abychom přešli na euro," pojmenoval naléhavost tématu předseda Senátu Milan Štěch. I náměstek ministra financí Jan Gregor řekl, že brzké přistoupení k euru nelze očekávat.
"Je třeba udržovat hladinku zájmu," vysvětloval mi europoslanec ODS Jan Zahradil, proč se vlastně téma, načasované, jako kdyby spadlo z Marsu, řeší teď. Tak hlavně, že jde jen o hladinku zájmu, ne jinou.
I ministr financí Andrej Babiš říká, že na vstup do eurozóny, která musí vyřešit problém Řecka, není doba. Komentoval vyjádření prezidenta Miloše Zemana, že přemaluje bankovní radu ČNB z modré na růžovou a udělá vše pro to, aby v ní seděli jen lidé podporující euro. V této souvislosti muselo prezidenta potěšit, jak dali vládě ve Sněmovně košem zástupci komunistů a Úsvitu, ale také možná pro někoho překvapivě i TOP 09. Odmítli nápad, aby o členech bankovní rady nerozhodoval jen prezident, ale aby se na tom jako u ústavních soudců podílel Senát. Zase takové překvapení to ale není. TOP 09 je stejně jako Zeman pro euro. Malou naději, že svůj nápad prosadí, vládě dává postoj ODS. Ta by do rozhodování chtěla vtáhnout i Sněmovnu a vládu. Kdo si ale myslí, že by pak bankovní rada ČNB byla více nezávislá, ať se přihlásí.

FENOMÉN ESTER

Tenhle počin prostě nešel přehlédnout (nejprve na všech možných diskusích na facebooku) a posléze před ním v médiích nebylo úniku. Článek 15 důvodů, proč se stát členkou Svobodných z pera čerstvé místopředsedkyně pražských Svobodných Ester Kaplánkové prostě zaútočil na „hitparádu“ nejsledovanějších příspěvků zde na webu a posléze se přidal k mediálně nejkomentovanějším článkům od začátku existence strany… Neopomnělo ho zkrátka snad žádné jen trochu významnější médium (a už teď můžu sdělit – tj. mnohé z vás vyděsit, jiné naopak potěšit – že další média se o něm teprve psát chystají…).

Takto ho pojaly Novinky.cz, zde je verze na Parlamentních listech, pozadu nezůstal ani Týden.cz, a to dokonce i v tištěném vydání – v čísle vydaném 2. 3. na straně 12 ve svém pravidelném "Kocourkově" napsal Jakub Kvasnička:
„Libertariáni jsou neskutečně dobří v posteli.“ Místopředsedkyně Svobodných v Praze Ester Kaplánková přednesla ve své politologické analýze neprůstřelný argument, proč by měly ženy vstupovat do její strany. Aneb Padesát odstínů euroskepticismu.

Ani uznávaného glosátora Miroslava Koreckého nenechal Esterčin článek chladným – ve svém pravidelném Sobotním zápisníku z Malé Strany v (tištěné) Mladé frontě DNES 28. 2. 2015 (rubrika Názory na str. 13) napsal:
Místopředsedkyně pražských Svobodných Ester Kaplánková sepsala důvody, proč se stala členkou strany Petra Macha. Jedním z nich je, že libertariáni jsou prý neskutečně dobří v posteli. Tak aby se neukázalo, že celá strana Svobodných je založena jen na tom, že guru Péťa „odháčkovává“ politické novicky.

Asi nejlépe (dá-li se to tak říct) to nakonec vyšlo v Blesku (pro mnohé jistě paradoxně), kde citují i Petra Macha: „Já jsem konzervativní libertarián, takže já pouze znám svoji ženu,“ reagoval s úsměvem pro Blesk.cz šéf Svobodných Petr Mach. „Tento příspěvek beru jako takovou legrační nadsázku,“ zhodnotil reklamu od své stranické kolegyně. „Těší mě ale, že do vedení pražského sdružení se dostalo tolik žen. Z pěti členů jsou tam vlastně teď tři ženy v předsednictvu. Těší mě, že ženy mají zájem o politiku, a vážím si toho,“ dodal Mach.

„15 důvodů“ se dostalo i do zápisníku Jany Havligerové v E15, která 2. 3. na straně 2 napsala:
Politika bez příkras
Politiku – jak ukázalo sněmování ANO – lze dělat přímočaře. Členů předsednictva původně mělo být osm. Obsadit potřebný počet míst se ovšem nepodařilo ani ve třech volebních kolech. Nejde to? Tak jeden post prostě zrušíme. A je to. Nakonec – sedmička je šťastné číslo.
V politice má jasno i Ester Kaplánková, místopředsedkyně Svobodných v Praze.
Na stranickém webu zveřejnila pohnutky, které ji vedly ke vstupu do této frakce. Zbystřit by měly hlavně dámy: „Seznámíte se se spoustou atraktivních mužů“ a „Libertariáni jsou neskutečně dobří v posteli“.

KONFERENCE A DALŠÍ TÉMATA

Jaká byla už třetí pražská konference frakce EFDD, tentokrát na téma přímá demokracie, informovaly Parlamentní listy.

Server Politický marketing rozebral, o čem strany píší na svých faceboocích:
Také Svobodní své fanoušky nezatěžují hromadou textu – 2 634 slov od začátku roku. Statistiku jednoznačně opanoval předseda a europoslanec Petr Mach. S odstupem vidíme také slova demokracie, poslanec, eurozóna a další. Název strany je oproti ostatním velmi málo často zmiňované.

Jak funguje Evropský parlament – ukázáno na průběhu lednového plenárního zasedání ve Štrasburku popsal na Parlamentních listech asistent P. Macha Martin Pánek.

Rozhovor s Petrem Hamplem
Obsáhlý rozhovor s doktorem sociologie a členem Svobodných Petrem Hamplem přinesly Krajské listy pod názvem Sociolog o tom, proč pražská kavárna nesnáší Zemana: Řemeslníci, servírky, kadeřnice těm vznešeným platí pohodlný život a když se ozvou, jsou za nácky

Na účtenky vám kašlu – pod tímto názvem vydal Neviditelný pes Glosu člena Republikového výboru Svobodných Jana Polaneckého.

O KOMUNÁLNÍ POLITICE

Pět měsíců od voleb. Hodonín stále neví, zda je dobře spočítali
Mladá fronta DNES si 27. 2. ve své brněnské a jihomoravské mutaci všimla toho, že je znovu na spadnutí možnost přepočítání dalšího okrsku, celého města, nebo i opakování voleb:
„Až s odstupem času jsem si uvědomila, že výsledky voleb v 19. okrsku nemohou být pravdivé. Odevzdala jsem totiž TOP 09 celou kandidátní listinu, a ve výsledku okrsku přitom u jednoho z kandidátů svítí nula. Musel však mít minimálně můj hlas,“ upozornila žena, jejíž jméno redakce zná, ale kvůli obavě, že by mohla mít kvůli své volbě problémy v zaměstnání, jej nezveřejňujeme. Poškozená TOP 09 i Svobodní Zjištěním se nicméně už zabývá policie v Hodoníně. „Tento případ máme skutečně nahlášený a v současné době ho prověřujeme. Výsledek budeme znát za dva až tři týdny,“ sdělila k tomu policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.
TOP 09 přitom nemusí být jedinou poškozenou stranou. Výhrady ke stejnému okrsku mají totiž i zástupci Strany svobodných občanů (SSO). „Výsledky v 19. okrsku byly z našeho pohledu skutečně hodně nestandardní. Není přece normální, aby kandidáti na 6. až 23. místě dostali méně hlasů než ti, kteří byli na konci kandidátní listiny. Podivného výsledku jsme si všimli hned po volbách, ale nijak jsme to tenkrát neřešili,“ přiznal lídr SSO Petr Buráň. Svobodní v Hodoníně získali necelých sedm procent hlasů a dva mandáty v zastupitelstvu.

Celý článek si přečtěte zde, nebo zde na webu Idnes.

Čísla varují, kávovar se ale neztratil
napsal Chrudimský deník 4. 3. na straně 3.
Výkaz hospodaření dnes již zavřeného Kafe v galerii, provozovaného ještě vloni Chrudimskou besedou, hovoří o hluboké ztrátě ve výši 376 tisíc korun. Kritici nezdařeného projektu nešetří v reakci na zveřejněná čísla jízlivými slovy a kladou si i některé legitimní otázky. Místostarosta města Jan Čechlovský však považuje celou záležitost za „vyšeptalou kauzu“. „Záležitost pro mě skončila tím, že kavárna byla uzavřena. Nyní už je potřeba zabývat se důležitějšími věcmi,“ míní místostarosta.
Opoziční Svobodní nicméně varují: „Příklad zkrachovalé městské kavárny je jasný důkaz toho, že město (místní politici a potažmo úředníci) nemají za veřejné peníze v žádném případě podnikat, či se o to vůbec pokoušet. Za zhruba tři čtvrtě roku tato kavárna dosáhla ztráty v hospodaření cca 376 tisíc, a když k tomu připočteme již proslavený kávovar za 196 tis., tak tento nápad politiků stál občany města Chrudimě cca 560 tisíc korun. Jasně, z cizího krev neteče,“ komentuje čísla zastupitel Petr Lichtenberg.

(zkráceno, celý článek si přečtěte tady na webu)

A OPĚT KULTURA NA ZÁVĚR

Mladá fronta DNES připomněla 60. narozeniny písničkáře a herce Václava Koubka, který Svobodným složil předvolební hymnu. V článku Výročí týdne dne 28. 2. na str. 8  uvedla:
„Nedrž se šiku jak prázdnej žok,“ zpívá ve volební hymně, kterou složil pro Stranu svobodných občanů, zpěvák a harmonikář, ale také herec, režisér, spisovatel a původním povoláním strojní inženýr, o němž se rozhodně nedá říci, že by mašíroval v šiku. Hrál v řadě divadel včetně Národního, objevil se v několika filmech včetně slavných Šakalích let nebo Zvířat ve městě. Jako muzikant začínal počátkem osmdesátých let s kapelou Nukleus, ale nejvíc se proslavil jako solitér s tahací harmonikou. A čtenáři oceňují jeho vtipné a originální Hospodské nebo Karí povídky.

Všechny své zájmy teď prezentuje prostřednictvím Vesnického hudebního klubu Chotěmice, takže díky němu se malá obec na Táborsku stala skutečným kulturním centrem. A zřejmě tam Václav Koubek oslaví i své šedesátiny, jichž se dožívá 2. března.

(O samotné hymně více zde v článku z října 2013)

 

4. března 2015
Kateřina Kašparová, tisková mluvčí Svobodných
e-mail: kasparova@svobodni.cz
telefon: 736 530 384

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Tiskový mluvčí

Tiskový mluvčí

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31