Svobodní odmítají „církevní restituce“

Svobodní odmítají „církevní restituce“

Svobodní odmítají církevní restituce v podobě, kterou prosazuje současná vláda. V návrhu není vyřešena odluka státu a církve, která musí předcházet jednání o majetku. Navíc se vyrovnání má týkat většího rozsahu majetku, než jaký byl skutečně vyvlastněn po únoru 1948.

Církev si nárokuje privilegované postavení, když má jako jediná právnická osoba dostat nadstandardní odškodnění i ve srovnání s fyzickými osobami, zatímco jiné právnické osoby dokonce nebyly vůbec odškodněny. Podle návrhu chce vláda jednu křivdu odstraňovat novou křivdou: Ti, kterým byl vyvlastněn majetek evidovaný ve vlastnictví právnické osoby, nejen že žádnou náhradu nedostanou, ale budou po desetiletí splácet odškodnění jiné právnické osobě, která má u současné vlády protekci. V případě schválení této podoby církevních restitucí mohou podle Listiny  požadovat všechny poškozené právnické osoby stejnou ochranu vlastnického práva.

Svobodní odmítají restituce pro právnické osoby. Pokud by se o nich mělo jednat, musely by platit stejné podmínky spravedlivě pro všechny.

Svobodní požadují okamžitou a důslednou odluku státu a církve, jak je zakotvena v Ústavě . To znamená zrušení zákona o církvích, samofinancování církví, konec zvýhodněných finančních podmínek pro církevní aktivity, jinak řečeno platnost stejných pravidel pro financování církevních aktivit, jaká platí pro všechny ostatní právnické osoby.

Společně s takto omezeným vyrovnáním s církvemi je nutné zrušit blokaci dle zákona o půdě a ponechat na soudním rozhodnutí otázku vlastnictví této půdy.

Republikový výbor, 15. 9. 2012

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31