Hezký den, jsem SvoBOT. Můžete se mě zeptat na cokoli ohledně programu Svobodných. Naučil jsem se moudrosti Libora Vondráčka a politické názory strany Svobodní.

STRUNZ: Jaký pán, taký kmán

STRUNZ: Jaký pán, taký kmán

Češi jsou finančně negramotní. Zcela mě to šokovalo, říká Kalousekv článku v denním tisku.

Cituji dále z článku: Téměř dvě třetiny lidí nečte podle ministra smlouvy, ve kterých se zavazují k dlouhodobým platbám, v celém rozsahu. „Lidi tak podepisují smlouvu, která je neodvolatelná a přitom může být likvidační pro něj i jeho rodinu,“ upozornil Kalousek.

Neodpustím si panu ministrovi připomenout, že by bylo záhodno, aby si i on smlouvy četl v celém rozsahu, než je za svoji rodnou republiku podepíše. A nejen četl, ale i domýšlel důsledky, na což má jako ministr financí aparát. Vždyť který obyčejný smrtelník by si byl pomyslel, že záchranné balíčky EU pro Řecko a Irsko legislativně prodifundují (navzdory dikci jiných, zcela opačných ustanovení Smlouvy) odvoláním se na článek 122(2) Smlouvyo fungování Evropské Unie ve znění Lisabonské smlouvy? Cituji: „Nastanou-li členskému státu z důvodu přírodních pohrom nebo mimořádných událostí, které nemůže ovlivnit, obtíže nebo je-li z téhož důvodu vážně ohrožen závažnými obtížemi, může Rada na návrh Komise poskytnout dotyčnému členskému státu za určitých podmínek finanční pomoc Unie.“

Nebo snad taková interpretace Smlouvy ze strany EU (tj. že Řecko a Irsko nemohly ovlivnit své schodky rozpočtu) nenapadla Kalouskova stranického kolegu, ministra zahraničí Schwarzenberga, než tu smlouvu podepsal? A nenapadla snad ani zkušený aparát ministerstva financí? Pokud jim ale taková interpretace opravdu nepřišla na mysl, pak přeci náš finančně gramotný stát už napříště vůbec nesmí s tak nesolidní „firmou“, jako je EU, uzavírat jakékoliv smlouvy či dodatky smluv. Při jejich interpretaci bychom byli v naprosto nerovném postavení.

A pokud má přesto ČR něco takového v úmyslu, pak velmi prosím ministra financí, aby si řádně pročetl plánovaný dodatek Lisabonské smlouvy (k vidění např. zdenebo zde), který vrcholní politici EU budou prodiskutovávat na nadcházející schůzce Evropské rady ve čtvrtek a pátek 16.-17.12.2010 v Bruselu. Eurofederalisté tam navrhnou přidat do Lisabonské smlouvy nedemokratickým postupem dvě věty ve znění: „Členské státy, jejichž měnou je euro, mohou mezi sebou zavést stabilizační mechanismus, který bude zajišťovat stabilitu eurozóny jako celku. Umožnění finanční pomoci v rámci tohoto mechanismu bude přitom vázáno na přesně vymezené podmínky.“

Hlavně však: pan ministr by si ten dodatek neměl jen přečíst. Je naprosto nezbytné, aby se jeho ministerstvo nad důsledky, které z něj plynou, hluboce zamyslelo. Pokud nedokáže důsledky např. z důvodu nejasné formulace dohlédnout, pak ať dodatek odmítne. A podle toho nechť se pan ministr snaží prosadit pozici vlády pro nadcházející jednání v Bruselu. To aby se po nějaké době panu ministrovi náhodou nestalo, že by kdosi řekl „Kalousek je finančně negramotný. Zcela mne to šokovalo. Neodmítl dodatek, který je neodvolatelný a přitom může být likvidační pro státní kasu“.

Nebo snad není možné u tohoto dodatku Smlouvy říci „ne“? Či alespoň „něco za něco“?

Pavel Strunz je členem Svobodných

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Nejnovější video

0:13 Chartu 77 tvořili lidé, kteří byli v pozici kritizující socialistický systém za nedodržování lidských a občanských práv. Chartisté nenavrhovali změnit systém, šlo jim o korekci. Nešlo tedy o politickou opozici, přesto byli ostrakizovaní a pronásledovaní, protože komunisté věřili, že Charta vnáší do společnosti znejistění, nesoulad a disharmonii. Lišíte se v tomto směru od svých předchůdců, ke kterým se hlásíte?

7:09 Chartisté za socialismu se rekrutovali z řad bývalých komunistů, obecně levice. Jaké ideové kořeny máte vy?

12:22 Ve své Chartě 24 akcentujete právo na svobodu projevu a informací, zaručované článkem 11 hlavy II. Svoboda projevu má mít v demokracii plná a neomezená?

25:03 Podobně jako zmíněný článek v Chartě 24 kritizujete i postoj státu k jiným článkům, konkrétně 16 hlavy II, 21 hlavy III, 8 hlavy II – není to spíše kritika neústavnosti Vlády ČR a byrokracie zahrnující státní zastupitelství, tajnou službu, policii, nejrůznější úřady a instituce a to i v oblasti médií, školství, zdravotnictví, hospodářském sektoru?

27:35 Pokud vám systém vyhoví a napraví, budete asi slavit. Co budete dělat v případě, že systém bude reagovat podrážděně nebo dokonce podobně jako za socialismu, tedy budete vystavení perzekuci?

37:43 Máte nějakou reflexi z horních politických pater? Co říká vaší Chartě 24 parlamentní opozice?

47:21 Založíte také nadaci jako Charta 77 a bude i vás sponzorovat George Soros?

https://svobodni.cz/stanoviska-strany…

Libor Vondráček, předseda strany Svobodných, jeden z autorů Charty 24.

Otázky připravil a kladl Alexandr Vojta

Oblíbené štítky

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31