Slavíme! Přestáváme pracovat na stát

Slavíme! Přestáváme pracovat na stát

Předseda Svobodných a europoslanec Petr Mach je zastáncem nízkých daní, vyrovnaného rozpočtu a co nejmenšího státního přerozdělování. V Evropském parlamentu vždy hlasuje proti plýtvání a s dalšími poslanci pravidelně navrhuje omezení výdajů na obří bruselskou byrokracii, aby více peněz zůstalo v kapsách lidem v České republice. Čeští Svobodní jsou pro výrazné snížení daní a pro omezení plýtvání ve státním rozpočtu.

 

Za První republiky připadl u nás pomyslný Den daňové svobody už na únor. Jaká je podle vás skutečně reálná možnost, že by se DDS posunul aspoň na květen?

Stát samozřejmě musí mít dost peněz na důchody, na školství nebo na opravy silnic. Ale nemusí mít tolik zbytečných úřadů a dotací. Firmy si mají zasloužit peníze za své služby od zákazníků, a ne dostávat dotace! Svobodní tedy jednak zruší nespravedlivé dotace a díky tomu sníží daně. Až se Svobodní stanou vládní stranou, velmi snadno se posune Den daňové svobody na květen.

 

Jaké daně konkrétně chcete zrušit a kde na to hodlají Svobodní vzít v rozpočtu peníze?

Když dostanete vyúčtování za plyn, elektřinu nebo za nákup uhlí, vždy vám tam naúčtují kromě DPH ještě spotřební daně. Přitom do rozpočtu tyto daně z elektřiny a plynu vyberou asi jen 4 miliardy korun, když zároveň 4 miliardy vynakládá stát na jejich výběr. Když je zrušíme, všem se jen uleví. Svobodní chtějí zrušit také daň z nabytí nemovitosti a místo toho omezit všelijaké dotace na výstavbu bytů. Chceme také zrušit daň silniční a výpadek pro státní rozpočet snadno nahradíme tím, že se zruší povinnost přidávat do nafty řepkový olej. Nafta tak zlevní, prodá se jí více a stát vybere do rozpočtu více spotřební daně. Naše návrhy jsou odpovědné, víme zkrátka, jak v rozpočtu peníze ušetřit nebo nahradit, když je necháme ve vaší kapse.

 

Stát nadále pokračuje v házení klacků živnostníkům a drobným podnikatelům pod nohy. Od začátku roku začala Kontrolní hlášení, pomalu ale jistě se blíží zavedení EET… Proč myslíte, že stát takhle doslova utahuje smyčku? Opravdu věříte, že důvodem je záměr vybrat více na daních?

Stát přísnější evidencí více daní nevybere. Kdo bude chtít tržbu zatajit, stejně ji zatají. Jen ji elektronicky nezaeviduje. Víte, nejlepší motivace k placení daní je, když jsou daně nízké. Když vlády v minulosti zvyšovaly sazby DPH z 19 na 20 a nakonec na 21 procent, myslíte, že vybraly více peněz? Nevybraly! Spočítali jsme, že kdyby stát nyní sjednotil a snížil sazbu DPH na 14 procent, lidé budou ochotněji daně platit, omezí se daňové úniky a stát vybere na daních skoro stejně jako nyní při sazbách 15 a 21 procent.

 

Nedávno jste na besedě se studenty říkal, že v Evropském parlamentu hlasujete zásadně pro všechny návrhy, které zvětšují svobodu občanů a pravomoci národních států. Zároveň jste si ale povzdechl, že to není tak často, jak byste si přál. Čím to je – že se tam hlasuje převážně o návrzích, které tyto svobody a pravomoci naopak omezují? Kdo takové nápady pořád předkládá?

Když hlasuji v Evropském parlamentu, mám pocit určité marnosti. Vždy nás přehlasují. Ať jde o naše návrhy na zrušení dotací poltickým stranám, o biopaliva nebo o kvóty na rozdělování migrantů. Vládne tam pohodlně velká koalice stran, které chtějí vždy a za všech okolností více evropských regulací na cokoliv. Proto nehodlám být v Evropském parlamentu dlouho. Chceme především uspět v českých volbách, abychom mohli ovlivňovat věci u nás doma.

 

Horkým červnovým tématem je britské referendum o setrvání/vystoupení z EU, které proběhne už za pár dní. Co se stane, když se Britové vysloví pro odchod z EU?

Odchod Británie z EU nebude mít žádný vliv na obchodování s britskými firmami ani na naše cestování do Anglie. Britové jen přestanou posílat peníze do rozpočtu EU a žádat o bruselské dotace. EU jim už nebude nutit větrné elektrárny a solární panely. Budou zkrátka svobodnější.

 

Co ale naopak nastane, když si Britové odhlasují, že v EU zůstanou?

Britové mají velkou výhodu, že už nyní mají výjimku z eura a ze společné migrační politiky. EU do Británie nemůže přerozdělovat migranty, ani jim nemůže zrušit libru a zavést euro. Oni jsou vlastně už dnes jednou nohou z EU venku. Chci, aby si takovou výjimku vyjednala i Česká republika a také jsem to premiéru Sobotkovi navrhoval. Skvělá příležitost pro to byla, když Británie v únoru na summitu požadovala pro sebe další výjimky. Byl jsem pro to, požadavkům Velké Británie vyhovět. Ale ne zadarmo! Vyzval jsem proto dopisem premiéra Sobotku, aby s britskými požadavky souhlasil výměnou za dvě drobné výjimky pro Českou republiku, a to za výjimku z migrační politiky (aby nám EU nemohla nařizovat kvóty na přerozdělování migrantů) a výjimku z eura – aby u nás nemohlo být zavedeno euro proti naší vůli. Bohužel si na to premiér netroufl a svůj cenný souhlas dal Británii úplně zadarmo.

 

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31