SEDLÁČEK: Co se to děje s americkým dolarem?

SEDLÁČEK: Co se to děje s americkým dolarem?

Dnes tj. 7.10.2009 jsem sledoval zprávy a zaujala mne informace o „utajené“ schůzce zástupců několika zemí ve věci další existence amerického dolaru jako světové rezervní měny. K tomuto bych rád napsal pár řádků. Pár řádků bez makro definic, vzorců a pod. Jen krátký teoreticky možný názor.

Proč se vlastně toto děje?

Jeden z důvodů je, že současný americký dolar (P. D. Schiff: Crash proof.) je něco jako „nekryté peníze“, čili peníze jen a pouze svým jménem a nominální hodnotou, která je vytištěna na přední straně. Reálná hodnota pak symbolizuje to, co za ně nakoupíte na trhu. Mezinárodně pak je jejich hodnotou to, jakou mají cenu výměnou za měnu jiné země. Upadající reálná hodnota dolaru je tu a trvá dlouho, koupíte za ně stále méně a mezinárodně kurz klesá…Na kupní sílu i kurz působí mnoho faktorů. Jedním z nich je množství dané měny (peněžní zásoba), v našem případě dolaru, v oběhu.

Po roce 2000 docházelo k neustálému rozšiřování peněžní zásoby v oběhu, což mělo za následek jednak permanentní inflaci a také jakési poblouznění a podporu utrácení spotřebitelů, čímž se zvyšoval hrubý domácí produkt USA (US GDP). Toto všechno pak spojilo své působení v iluzi zdravého ekonomického růstu. Poklesem hodnoty dolaru vlivem zvýšeného množství peněžní zásoby se uměle snížily ceny sociálních programů, snížil se domácí (národní) dluh, schodek v rozpočtu, schodek na běžném účtu atd. Nutno ještě napsat, že spolu s žitím „na dluh“ tak extrémně nízké úrokové míry přinesly efekt nechutě spořit a US spotřebitelé do dotáhli až k úrovni záporných úspor. Následná inflace byla vyvážena ven z US ekonomiky koupí spotřebního zboží z celého světa. Inflace byla a je také tajena změnou způsobu jejího výpočtu ve „faceliftované“ podobě výpočtu CPI (index spotřebitelských cen) přes obměnu položek spotřebního koše. Tyto aspekty, a mnohé další,  spolu s jistotou dolaru jako rezervní měny držely možnou hyperiflaci a naprostou ztrátu kupní síly dolaru spolu se zhroucením US ekonomiky na uzdě. 

Co však může nastat nyní a o čem reportáž vlastně měla být a nebyla?

Obrovské množství US dolarů které Obamova vláda „nalila“ do ekonomiky jeho hodnotu bezpochyby ještě sníží, zvýší domácí a exportovanou inflaci a na což mimo jiné doplatí veškeré státy držící své rezervy v této měně tj. US dolar nemá hodnotu = státní rezervy nemají hodnotu. Proto schůzka představitelů a jednání o potřebě změny rezervní měny na dle mého názoru zatím nespecifikovanou měnu či „balík“ měn (euro, libra, japonský jen…) v nějakém blíže nevyřčeném poměru. Státy se tak budou chtít dolarových rezerv zbavit. Ale komu je prodat, když je nikdo nebude chtít? Možným temným scénářem je zastavení vývozu zboží do USA, za něž spotřebitelé v USA platí dalšími dolary. Státy a občané držící dolarová aktiva tak zahájí export dolarů zpět do USA prostřednictvím nákupu amerického zboží a komodit. Všechny tyto dolary nazpět přelité do USA pak zvýší ceny čehokoliv do astronomických výšek, prudce se zvýší průměrná cenová hladina a bude tu hyperinflace jako víno. FED začne omezovat peněžní zásobu určitou formou regulačních zásahů, ta se mimo jiné projeví také zvýšením úroků na spořících účtech. Bohužel sekundárně i zvýšením úroků na tzv. variabilních vytvořených dluzích již tak předlužených amerických spotřebitelů. FED bude lavírovat mezi inflací domácí i dovezenou z venku (domácí množství dolarů+dovezená dolarová aktiva) a také recesí způsobenou spotřebitelskou a nevýrobní orientací US ekonomiky. Proto jakmile ztratí dolar status rezervní měny může nastat chaos a totální kolaps.

Co bude potom? Raději ani nedomyslet, možné je opravdu všechno.

Jediným pozitivním je paradoxně fakt, že současné USA jsou i největším světovým dlužníkem. A své dluhy mají nasekány v dolarech. Proto je pravděpodobné, že věřitelé nebudou chtít nechat dolar padnout, čímž by přišli o výši svých dluhů a z nich plynoucí úroky. Zapeklitá situace, nemyslíte?


Marek SEDLÁČEK je členem Svobodných a lídrem v Olomouckém kraji
(publikováno na
http://www.mareksedlacek.net)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31