Robert Fico zajistí dostatek lékařů na Slovensku!

Robert Fico zajistí dostatek lékařů na Slovensku!

Expremiér Slovenska a předseda levicově-populistické strany Směr – sociální demokracie Robert Fico má vychytralý plán, jak zajistit pro občany Slovenska větší počet lékařů. Plánuje ve svém volebním programu prosadit pro lékaře, kteří vystudovali medicínu na Slovensku a odejdou po škole do ciziny, zaplatit výpalné státu ve výši 55 000 EUR (1,4 miliony korun) nebo odpracovat 10 let na Slovensku. Podobně jako v Česku, tak i na Slovensku chybí tisíce lékařů, je zde také porušován zákoník práce nadměrnými přesčasy, mladí lékaři obdrží od svých zaměstnavatelů cca 1 000 EUR měsíčně (denní práce o rozsahu 180 hod. měsíčně bez služeb), a také mají podobně velké problémy si rychle udělat atestaci a tím zvýšit své příjmy. Lékařů je málo, starší ročníky jdou do důchodu, střední generace je většinou v privátu a mladá generace již nechce pracovat za almužnu, za jakou pracovali jejich otcové za bolševika.

Na první pohled je tento plán pro obyčejného voliče Směru jasný a pochopitelný. Útočí se na nejnižší pudy. Vždyť tito lékaři studovali za dělnické peníze, a proto musí také pro svůj stát něco udělat. Co jejich svědomí a co přísaha Hippokratovi. Vždyť přeci dluží za „bezplatné“ studium medicíny  společnosti, dluží státu, dluží dělníkům, rolníkům, dluží současným důchodcům, kteří celý život poctivě pracovali a dnes potřebují lékaře.

Podobný nesmysl kdysi prosazoval i premiér sousedního Maďarska Viktor Orbán. Také chtěl po absolventech, kteří studovali doma v Maďarsku, aby několik let budovali doma státní blahobyt. Okamžitě to však narazilo na základní kámen existence Evropské unie o volném pohybu zboží, služeb a osob. Ne, toto v EU skutečně nejde!

Proto má slovenský populista Fico několik možností, jak zajistit pro Slováky více lékařů.

  1. Vystoupit z EU, obehnat Slovensko ostnatým drátem a nařídit lékařům, kde, jak dlouho a za jakých podmínek budou doma pracovat. Může to být i domácí celoživotní úvazek.
  2. Podobně by měl přistupovat i k dalším vysokoškolákům, kteří přeci taky studovali zadarmo. IT specialisté, ekonomové, technici, vědci, učitelé také odcházejí…
  3. Zavést školné pro studenty medicíny, popř. i jiných oborů, zajistit těmto studentům výhodné půjčky a hlavně nastavit jejich platy po absolvování školy tak, aby byly jejich dluhy bankám během několika let práce kvalifikovaného lékaře splaceny.
  4. Kdyby náhodou měly platit Ficovy nápady (což je zcela irelevantní), potom by měl sáhnout do peněženky a za všechny slovenské lékaře, kteří vystudovali mimo Slovensko a šli by pracovat domů vyplatit částkou 55 000 EUR.
  5. Měl by jako právník okamžitě odevzdat svůj diplom a hlásit se do spádového psychiatrického zařízení. Jednotlivé body se jistě dají kombinovat.

Nepochybuji o tom, že podobná „nápravná“ opatření napadají i naše sociální inženýry v České republice a je jenom otázkou času, kdy podobné populistické bláboly určené nejzávistivějším a nejhloupějším vrstvám obyvatel naší země uslyšíme i u nás!

Myslíte si, že ne?

 

MUDr. Miroslav Havrda

člen Republikového výboru
Svobodní

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

MUDr. Miroslav Havrda

MUDr. Miroslav Havrda

místopředseda strany a mluvčí odborné skupiny Svobodných pro zdravotnictví

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31