ŘEZNÍČEK: ClimateGate – metody vědecké a politické klimatologie

ŘEZNÍČEK: ClimateGate – metody vědecké a politické klimatologie

Globální teplota vzduchu měřená odchylkou od průměrných teplot v několika desetiletích druhé poloviny minulého století se letos pohybuje v intervalu +0.003 st. C (červen) až +0.422 (říjen). V posledních deseti letech se neotepluje ani vzduchu nad pevninou, ani povrch oceánu. Listopadová odchylka teploty vzduchu nad pevninou měřená satelity je +0.284 st. C. Přesto bude letošní listopad pro vědeckou i politickou klimatologii zatraceně horký.

Insider nebo hacker, který si říká FOIA, umístil 17. listopadu na internet emaily, programy a dokumenty z CRU (Climatic Research Unit University of East Anglia). CRU je jedno z nejprestižnějších klimatologický pracovišť na světě. Jeho vědci publikují zásadní práce v oblasti globálního oteplování a z dat získaných z meteorologických stanic z celého světa vytváří (mimo jiné) HADCRUT3, odbornou komunitou i politiky uznávanou teplotní řadu, které je používána jako důkaz člověkem způsobeného globálního oteplování. Vědci z CRU mají velký podíl na zprávách IPCC a tedy i na následcích mocenských politických rozhodnutí, zdůvodněných jejich vědou. Vědci z CRU jsou tak hluboce přesvědčeni o své víře, že v mnoha případech úmyslně porušili britský zákon o přístupu k informacím a odmítli zveřejnit data a programy, které použili ve svých publikacích, což vedlo k několika menším skandálům.

FOIA projevil svým nickem značný smysl pro humor (Freedom Of Information Act). Celý soubor v archivu zip má 65MB. Jen emailů je 1073. A je to skutečně pozoruhodné čtení. Blogy nenáviděných popíračů AGW se plní rozborem emailů, ve kterých slovutní klimatologové:

  • popisují metodologické triky, jak odstranit nechtěné výsledky (Mick“s Nature trick … to hide the deline).

  • vyzývají kolegy, aby zničili data, která někdo požaduje prostřednictvím FoIA.

  • popisují, jak jim aktivisté Greenpeace pomáhají psát prohlášení pro média.

  • diskutují metody, jak zničit vědecký časopis, který otiskl skeptický článek.

  • hledají způsob, jak vyhodit nepohodlného redaktora časopisu Climate Research.

  • pomáhají ruskému vědci při daňovém úniku.

  • domlouvají se, že nebudou publikovat v časopise (Royal Met. Soc.), který vyžaduje publikaci použitých dat.

  • v roce 2005 Steve McIntyre publikoval alarmistům nepohodlný článek. Vědci se shodují v nutnosti vyhodit editora časopisu (GRL) za přijetí článku, což se jim později skutečně podařilo.

  • zmiňují se o politickém nátlaku, aby vytvořili důkazy „bezprecedentního oteplování“

  • oslavují úmrtí skeptika Johna Dalyho.

  • … a vůbec se chovají eticky, ctí pravidla vědy a předvádí svoji poctivost, slušnost a skromnost.

Na internetu je stránka, která umožňuje fulltextové vyhledávání v emailech. Pro zájemce o další perly vědecké klimatologie a ostatní šťouraly je to zlatý důl. V archivu jsou i další zajímavé dokumenty. V jednom se dozvídáme o financování CRU. Např. vědec Phil Jones dostal od roku 1990 formou státních grantů 13.7 milionu liber. Kdo tedy financuje klimatologii? Plátci daní nebo ExxonMobile?

Zajímavý bude další vývoj aféry. FOIA tvrdí, že jeho soubor je „náhodný výběr“. Lze tedy očekávat další data i nové soubory z jiných pracovišť. Také média si už aféry všimla. Politici, kteří utužují svoji moc oteplovací hysterií mají co ztratit, a klidně hodí vědce přes palubu. Zájmy a emoce, hysterie a lži, zničené vědecké kariéry, grantové skandály, letošní zima bude v klimatologii a na ní navazující politice pěkně horká. Veřejnost se může těšit, že za svoje daně a svobodu si ve vývoji aféry užije alespoň trochu zábavy.

 

RNDr. Václav ŘEZNÍČEK je příznivcem Svobodných a členem Komise pro životní prostředí

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31