Prohlášení Přípravného výboru Strany svobodných občanů k investičním pobídkám v souvislosti s hospodářskou recesí

Prohlášení Přípravného výboru Strany svobodných občanů k investičním pobídkám v souvislosti s hospodářskou recesí

Investiční pobídky, které zavedla minulá vláda ČSSD a ve kterých současná vláda pokračuje, považujeme za chybnou politiku, která způsobila současnou vysokou koncentraci automobilového průmyslu v České republice, a tím zvýšila zranitelnost české ekonomiky v období hospodářského útlumu. Mimo jiné právě i kvůli této politice ztratily a ztratí v této době tisíce lidí svoji práci.

Nelze se do budoucna spoléhat na to, že politici nebo úředníci správně určí, jaký typ průmyslu je perspektivní. Jsme proti utváření umělých struktur hospodářství. Není v zájmu země, aby docházelo ke zvýhodňování velkých společností, takové zvýhodňování je vždy na úkor menších firem. Kdyby vláda nezavedla systém investičních pobídek pro velké firmy, měli bychom více menších firem a hospodářství by bylo více diverzifikované, a tím méně zranitelné v období hospodářské recese.

Vyzýváme proto vládu i opozici v českém parlamentu, aby zrušili systém investičních pobídek. Podmínky pro podnikání mají být rovné bez ohledu na velikost firmy, není správné odpouštět daně jen těm velkým. Jsme přesvědčení, že nejlepší pomocí vlády hospodářství, zejména v době ekonomického útlumu, je omezení všemožných regulací a zajištění nízkého zdanění při férových podmínkách pro všechny firmy na trhu.

20. ledna 2009

Odkaz na článek Petra Macha „Proč zrušit investiční pobídky“

(newsletter Centra pro ekonomiku a politiku duben 2004)

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Petr Mach

Petr Mach

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31