PÁNEK: Zprávy z Anglie

PÁNEK: Zprávy z Anglie

V Anglii se sešly zprávy, o kterých u nás nikdo neví. Proto krátká zmínka.

John Hirst, který zavraždil majitelku svého domu sekyrou, si stěžoval u Evropského soudu pro lidská práva (ESLP), že mu vláda Jejího Veličenstva odebrala volební právo. ESLP mu dal zapravdu a nařídil, aby mu volební právo bylo uděleno. David Cameron k tomu řekl: “It makes me sick to the bottom of my stomach.”

Sněmovna reprezentantů však stanovisko ESLP velkou většinou nepodpořila. Co to znamená z právnického hlediska, to netuším. Už tuším. Podle tohoto článku to neznamená nic. Parlament vyjádřil svoji jasnou vůli, ale zbabělí ministři se radši budou řídit nálezem ESLP. Jak to čtu, tak minimálně vězňům s tresty do čtyř let bude umožněno volit.

ESLP sice nepatří k Evropské unii, ale nechápu, k čemu takový soud je a jak si dovoluje nařizovat něco takového. Volební právo je právo občanské, nikoliv lidské. Dokážu si představit, že vrazi a další zločinci se závažnými trestnými činy o volební právo přijdou (třeba navždy), ale myslím si, že např. zloději by volební právo mít měli. Vždyť, co je trestný čin pod jednou vládou, může být beztrestné pod vládou jinou (např. takzvaná nekalá soutěž).

Video s Nigelem.

V anglickém volebním obvodu Barnsley se konaly doplňovací volby. Kandidátka UKIPu Jane Collinsová obsadila druhé místo, porazila tak nejenom Liberální demokraty (takoví angličtí zelení), ale také Konzervativní stranu (taková anglická ODS i s anglickým euro-Nečasem).

Nigel Farage před sečtením výsledků napsal na Twitter: “Pokud budeme druzí, budeme slavit až do rána.” A to bych mu věřil. Nigelův následný projev na videu (IMHO best speech ever.).

David Cameron řekl v rozhovoru pro noviny někde v Izraeli, že nechce referendum o vystoupení Británie z EU, protože si myslí, že vystoupení není v zájmu Británie. Aspoň se nevymlouvá a přizná se po pravdě, proč ho nechce. Celé to zopakoval v parlamentu.

Domnívám se však, že si taky myslí, že vláda konzervativců je pro zájmy Británie lepší než vláda socialistů, ale nemíní kvůli tomu připravit Británii o volby.

Martin Pánek je členem Svobodných

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31