IŠTVÁNEK (Zlín): Reakce Svobodných na Zlínskou výzvu

IŠTVÁNEK (Zlín): Reakce Svobodných na Zlínskou výzvu

Motto zůstává stejné jen se mění hráči, jedni káží vodu a sami holdují vínu.

O čem, že je řeč? Má to snad nějakou souvislost s cirkevními restitucemi nebo církví obecně? Protentokrát ne !

Naražím na vyjádření Zlínské výzvy, kde se zúčastněné strany ostře vymezují proti spolupráci ODS a ČSSD ve Zlínském kraji. No kdo jiný by na toto zlo poukazoval než strany, které v této koalici nejsou. Máme tady pravicovou ODS a levicovou ČSSD, které se na krocích kraje nějak dohodnou jak, to ponechme projednou stranou. Alternativou je Zlínská výzva, do které spadá TOP09 (strana napravo od ODS), SPO Zemanovci (alternativa k ČSSD), Strana Zelených, M.O.R. a Zlínské hnutí nezávislých. Rádi by své řady rozšířili ještě o ZVUK2012 a Koalici lékařů a odborníků. Tady mi asi zůstává rozum stát, jak může někdo poukazovat na rozpor pravice a levice, a sám nabízet jako alternativu rozpor ten samý, jen ještě větší.

Dalším pozastavení hodným bodem prohlášení je, a budu citovat:   “Jsou tady dvě strany, které navenek vystupují proti sobě, ODS dokonce ironicky známkovala hejtmany ČSSD. Na druhou stranu jsou tady v koalici a evidentně se připravují na další. Je to podvod na voličích. Je to samozřejmě jejich právem, být spolu v koalici, ale ať to řeknou na rovinu.  Ať ví volič, že pokud bude volit ČSSD, volí zároveň ODS a naopak,“ řekl Gazdík. Gazdík, Daňhel i lídr zemanovců Lubomír Nečas a jednička kandidátky zelených Kateřina Zukalová dnes také řekli, že nejsou proti případné povolební spolupráci s ODS či ČSSD, vymezují se pouze proti jejich velké koalici.“

Tady se mi rozum zadrhl snad úplně. Když budu volit ODS, budu částečně volit i ČSSD a naopak. Rozumím a chápu. Alternativou je mi opět některá ze stran Zlínské výzvy, které když dám hlas, budu částečně volit buď ČSSD nebo ODS a ani nevím, kterou z nich. Patrně tu, se kterou dají dohromady potřebnou většinu.

Je nám tedy předkládáno, že koalice ČSSD a ODS je nemravná, podvod na voličích a zlo pro kraj. Načež téměř hned v další větě je doplněno, že strany Zlínské výzvy jsou ochotny jít do koalice klidně s ODS nebo ČSSD. Tedy výše použitou logikou Zlínské výzvy nemohu dojít k jinému závěru, než že se v případě Zlínské výzvy jedná ještě o větší a méně čitelný podvod na voličích, kdy ani vlastně nevím komu ten virtuální částečný hlas dávám.

Závěrem si s malým komentářem dovolím poslední citaci:

Lídr lidovců a senátor Jiří Čunek dnes ČTK řekl, že „zatuchlost, která na kraji vznikla provázáním dvou stran, je cítit. Změna je pro kraj potřebná. Vazby na firmy a pracovníky brzdí tržní rozvoj kraje,“ uvedl Čunek

Vzhledem k tomu, že KDU-ČSL je součástí stávající koalice na kraji, tak bych pana senátora Čunka rád poprosil, aby uvedl konkrétní případy, kdy KDU-ČSL onu zatuchlost na kraji alespoň místy vyvětrala. Není přeci nic lepšího, než před volbami poukázat na své zásluhy. Jinak nezbyde, než si myslet, že se jedná pouze o snahu svézt se na současné vlně odporu proti velkým stranám a mít otevřená vrátka pro všechny možné koalice.

Jak se k tomu stavíme my Svobodní?

Doufám, že budu mluvit za všechny kandidáty, členy a sympatizanty Strany svobodných občanů když řeknu, že se do žádné Zlínské výzvy zapojovat nebudeme. Že o své voliče budeme bojovat jasným programem a zcela zřejmým postavením naši strany. Ať již ve vedení kraje nebo opozici, budeme se  ze všech sil snažit v našem kraji „vyvětrat“ a dohlížet na to, co se nám v kraji děje. A hlavně se budeme snažit prosazovat náš program a hledat takové subjekty, které jednotlivé body našeho programu podpoří.

Nebudeme se vymezovat proti žádné straně jen kvůli tomu, že je v koalici s jinou stranou a ne s námi. Proti čemu ale brojit budeme, jsou špatné kroky kraje, neefektivní vydávání prostředků kraje, rozšiřování byrokracie.  Nebudeme podporovat dotační programy, které zvýhodňují jedny, a druhé ženou do kouta či propasti. Budeme vyžadovat zveřejňování nejen výsledků, ale i průběhů výběrových řízení a následných smluv. Chceme, aby se každý občan mohl podívat za jakých podmínek je ta či ona silnice opravována, kdo se výběrového řízení účastnil, kdo výběrové řizení vyhrál a proč právě on.

Komu se líbí náš program a bude nás volit, nemusí mít obavy, že jsme provázáni s některým z investorů do politiky, veškeré náklady na kampaň hradí členové a sympatizanti Strany svobodných občanů, proto máme málo billboardů a je o nás méně slyšet, nicméně můžeme hrdě říct, že nikomu nedlužíme žádnou laskavost či peníze, a tak by měl vypadat i náš kraj. Hrát čistě, efektivně, otevřeně a bez dluhů.

Jan Ištvánek je členem Svobodných ve Zlínském kraji

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31