Hrozí Tesle bankrot? Kolektivní žaloba na společnost Elona Muska nabývá obřích rozměrů!

Hrozí Tesle bankrot? Kolektivní žaloba na společnost Elona Muska nabývá obřích rozměrů!

Elon Musk, druhý nejmajetnější občan této planety, je znám nejen jako vizonář a průkopník, ale též jako bezohledná osoba drancující veřejné zdroje. Některé jeho aktivity se zdají být jen neškodným projevem nesoudného ega (vzpomeňme třeba požadavek na vytvoření nového fontu minimalizujícího rozteč mezi písmeny I a C ve slově M U S IC), jiné ambiciozní projekty však často obchází mezinárodní právo a trvale ovlivňují kvalitu života každého občana na Zemi.

Libor Vondráček, právník a předseda strany Svobodných občanů podal hromadnou žalobu na Starlink, projekt Elona Muska. Vzhledem k mimořádnému dopadu kauzy na kvalitu života všech pozemšťanů se k žalobě může připojit každý vážný zájemce. Příležitost kompenzace se zřejmě bez ohledu na trvalé zásahy do našich životů nejspíš už opakovat nikdy nebude.

Nepsané odvěké právo nerušeného pohledu na nebe plné stálic bylo tímto krokem poničeno. Osmnáct tisíc jasně zářících objektů sítě Starlink vynesených společností SpaceX překoná již roku 2025 svým množstvím počet všech hvězd viditelných neozbrojeným okem a citelně naruší nejenom romantiku letních noci či tichou krásu polárních září. Síť v oblasti viditelného spektra degraduje výzkum vesmíru o třicet procent, radiový provoz satelitů v pásmu 10,7-12,7 GHz (shodou okolností pásmo spektrálních čar vody) znemožní získávání meteorologických dat, astronomům zneprůhlední vesmír v celém tomto elektromagnetickém oboru.

Všichni obyvatele planety jsou aktivitou Starlink omezováni a náleží jim proto kompenzace. Výši odškodného vyčíslila kancelář pana Vondráčka na každého přihlášeného zájemce podobně jako u DieselGate na 6.257 eur (zhruba 170.000 Kč). Již v prvních dnech se o náhradu přihlásily desítky tisíc tuzemských i zahraničních poškozených. Své nezletilé přihlašují zákonní zástupci. Klienty přestane kancelář přijímat vzhledem k blížící se promlčecí lhůtě 31. srpna 2021.

Satelity létají pouze na základě svolení Amerického federálního telekomunikačního úřadu, přesto právní bitva bude dlouhá. Jisté indície ale naznačují že lidé v úspěch StatrlinkGate věří. Výrazně rostou volební preference strany Svobodných občanů, jíž Libor Vondráček předsedá. Průzkum agentury Meridian uvádí u Svobodných 12,5 procentních bodů. Pozorné tuzemské sázkové kanceláře vypsaly na zvolení Libora Vondráčka premiérem zajímavé kurzové nabídky. V kanceláři Change je možné vsadit v kurzu 4,5.

Tak či onak, nerušený pohled se zakloněnou hlavou nezáleží na pohlaví, stranické preferenci nebo vyznání. Máte jedinečnou příležitost přidat se k hromadné žalobě i vy.

(Převzato ze zpravodaje Společnosti pro mezinárodní právo v Humpolci)
Martin Zima, předseda SMPH

Nechali jste se nachytat aprílovým žertem? Ale máte stejně jako my smysl pro humor?

Odebírejte náš Týdeník Svobody a ostatní novinky:

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Mgr. Libor Vondráček

Mgr. Libor Vondráček

právník a předseda Svobodných

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31