Francie, britský recept obráceně

Francie, britský recept obráceně

Víte, proč mohla nebo spíše musela Británie vystoupit z EU? Proč pro to hlasovala většina voličů, i když v parlamentních volbách hlasovali obráceně? Tím receptem je většinový volební systém.

V takovém systému se nevolí kandidátní listiny, ale jednotliví kandidáti. Podobně jako u nás do senátu. Na každé místo ve sněmovně jedna osobnost.

Volby do Evropského parlamentu se však pořádají poměrným systémem. Kandidáti tudíž nejsou nijak spojeni s daným volebním okrskem a lidé nevolí osobnosti, ale kandidátku toho, s kým souhlasí.

To byl také důvod, proč volby do EP stabilně vyhrával UKIP, což byla silně protievropská partaj. Podařilo se jim totiž přesvědčit jak voliče konzervativců, tak i socialistů, že za některé věci se má cenu sjednotit a na etablované strany nehledět.

Samotný volební systém v UK nepřiznává menším stranám možnost uspět a získat většinu ve sněmovně. To ale poměrný systém umožňuje.

To že voliči opakovaně hlasovali pro UKIP bylo silným signálem, že pokud se něco nestane, přijdou toyrové se socialisty o svá místa ve sněmovně a systém, který je doposavad u moci držel, se celý obrátí proti nim.

To byl také důvod, proč konzervativci nakonec souhlasili s referendem o vystoupení, byť vnitřně jej nepodporovali. Hrozilo jim totiž nejenom to, že přijdou o unii, ale rovnou o celou Británii. Ukázalo se totiž, že jejich voliči odcházejí volit UKIP a i většinový systém se povážlivě naklonil.

Jak to dopadlo všichni víme. Hra vabank o unii selhala. V poměrném systému by se tak patrně nikdy nestalo. Většinový systém totiž nedokáže odhadnout opravdovou sílu třetího kandidáta. Volí se mezi dvěma velkými stranami. To však ve volbách do EP odpadá.

Touto logikou je celkem jednoduché pochopit, kde se bude konat příští referendum o odchodu z EU, tím klíčem je totiž většinový systém a v neposlední řadě rozšíření EU o Ukrajinu, což je novou prioritou evropské levice. Co myslíte vymění Brusel Paříž za Kiev? Necháme se překvapit. Obchodníci jsou to zdatní.

Francouzi se z britského scénáře poučili, ale i tak je Sarkozyho UMP na suchu a nástupničtí republikáni prohráli co se dalo. Navíc prezident Macron přišel o většinu v Národním shromáždění na úkor protievropských stran. Pokud bude Francie nucena platit obnovu Ukrajiny, je další referendum o EU na spadnutí.

Tomáš Vochozka

Články vyjadřují osobní názor autora a nejsou oficiálním stanoviskem strany, pokud není uvedeno jinak.

Zaujal Vás článek? Podpořte jej a autora pár Satoshi. Předem dík...

Svobodní

Svobodní

Novinky

Oblíbené štítky

Svobodni-31